Συζήτηση με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας στο πλαίσιο της παράστασης του Vault "Γυναικείες ιστορίες"

Μετά την παράσταση της Κυριακής 6 Μαρτίου που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καρατζιάς πάνω στο ομώνυμο βιβλίο-ύμνος στη γυναικεία φιλία του Γιώργη Μασσαβέτα, ο Πολυχώρος Vault διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με τους θεατές για τη θέση της γυναίκας τότε και σήμερα.

Γυναικείες ιστορίες

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, την Κυριακή 6 Μαρτίου, ο Πολυχώρος Vault μας προσκαλεί σε ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο της παράστασης-ύμνος στη γυναικεία φύση, τη φιλία και τη μητρότητα "Γυναικείες ιστορίες”, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά. Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης που μεταφέρει στο θέατρο το ομώνυμο βιβλίο του Γιώργη Μασσαβέτα που περιλαμβάνει 16 βιωματικές ιστορίες -παράλληλες με την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας- μιας παρέας γυναικών από την Κοκκινιά, η προσκεκλημένη κεντρική ομιλήτρια Βικτωρία Κούτση, μέλος του κεντρικού συμβουλίου της ΚΝΕ, θα συντονίσει τη συζήτηση πάνω στη θέση της γυναίκας τότε και σήμερα, τις γυναικοκτονίες και τη βία κατά των γυναικών
Ένα ασβεστωμένο πεζούλι μιας φτωχογειτονιάς στην Κοκκινιά είναι το σημείο συνάντησης μιας γυναικοπαρέας. Εκεί, η Αννέτα η Βλάχα, η "Αγία" Ασήμω, η καφετζού η Μαριγώ και η πρώην ελευθέρων ηθών Κατινάρα, για 30 χρόνια, από το 1944 έως το 1974, μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες τους. Αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες αλλά και των άλλων γυναικών της γειτονιάς, άλλοτε χαμηλόφωνα και συνομοτικά κι άλλοτε με γέλια και τραγούδια. Πότε με σκληράδα και πότε με τρυφερότητα. Πάντα όμως με πάθος, χιούμορ κι αυτοσαρκασμό.

Γυναικείες ιστορίες

Την ώρα που ξετυλίγουν το νήμα της ζωής τους, τις αγωνίες, τα βάσανα, τους έρωτες, τις απώλειες, τα οικογενειακά τους δράματα, ταυτόχρονα ξετυλίγεται και η ιστορία της Μεταπολεμικής Ελλάδας. Μέσα από τις εκμυστηρεύσεις τους μαθαίνουμε τον αγώνα τους για επιβίωση, τους  καημούς τους, τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Όλη την ουσία της ανθρώπινης ζωής, όπως τη βίωσαν οι γυναίκες αυτές. Όπως τη βίωσαν και χιλιάδες άλλες γυναίκες εκείνη την εποχή σε όλη την Ελλάδα, μετά από τρεις πολέμους, έντονες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, χιλιάδες νεκρούς από την Κατοχή, έναν Εμφύλιο που δίχασε και ρήμαξε τον λαό της, τα Δεκεμβριανά και τις αγριότητες του πολέμου, τις εκτελέσεις, τις εξορίες, τις φυλακές, μέχρι τη χούντα. Αστείες και συγκινητικές "Γυναικείες Ιστορίες" που κρυφάκουγε ένας πιτσιρικάς από τις γυναίκες της γειτονιάς του, που συναστρέφονταν καθημερινά σε ένα πεζούλι στην Κοκκινιά και τις οποίες κατέγραψε, χρόνια μετά, σε 16 βιογραφικά διηγήματα.

Γυναικείες ιστορίες

Πρωταγωνιστούν οι Μαρία Γράμψα, Δημήτρης Καρατζιάς, Κική Μαυρίδου, Φανή Παλιούρα και Χριστίνα Σαμπανίκου.
Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση και τα τραγούδια της παράστασης είναι του Μάνου Αντωνιάδη. Η Μαρία Γράμψα ερμηνεύει τα παραδοσιακά τραγούδια, τα σκηνικά υπογράφει ο Γιώργος Λιντζέρης και τους φωτισμούς ο Βαγγέλης Μούντριχας.

 

Οι "Γυναικείες Ιστορίες" πήραν παράταση και θα παρουσιάζονται κάθε Κυριακή στις 6.15 μ.μ. έως και την Κυριακή των Βαΐων στον Πολυχώρο Vault.


 

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Γυναικείες ιστορίες

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 80 '

Τα διηγήματα του ομώνυμου βιβλίου ενώνονται σε μία παράσταση που ξετυλίγει τα βιώματα μιας παρέας γυναικών από την Κοκκινιά παράλληλα με την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Vault

Μελενίκου 26

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" στο Ηρώδειο

Η παράσταση που παρακολούθησαν στην Επίδαυρο περισσότεροι από 15.000 θεατές με τη Μαρία Πετεβή στον ομώνυμο ρόλο ολοκληρώνει την περιοδεία της στο Ηρώδειο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Στο Άττις συνεχίζεται η "Αναφορά για μια Ακαδημία" του Κάφκα

Η παράσταση της ομάδας Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου ανεβαίνει ξανά τον Νοέμβριο.

Ο Θωμάς Ζάμπρας με νέο σόλο στο Lunar Space

"Απόφοιτος Λυκείου" ονομάζεται η νέα παράσταση του γνωστού κωμικού που έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στον Ελληνικό Κόσμο από το Cinema Alive.

Καταιγισμός θεατρικών επαναλήψεων στις σκηνές της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις 23 παραστάσεις που σηκώνουν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα και αξίζει να τις αναζητήσετε.

On Ego

Ερεθιστικά φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από την ιδέα του Εαυτού θέτει το γοητευτικό έργο του Βρετανού δραματουργού, που μας συστήνει ο Γιάννης Νταλιάνης σε μια προσεγμένη σκηνική παρουσίαση.

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές.

Το Σώσε

Ένα από τα ευτυχέστερα δείγματα του κωμικού είδους, μια ωδή στο θέατρο, ανεβαίνει σε μια καλοκουρδισμένη παράσταση υψηλής ενέργειας και απολαυστικών ερμηνειών.