Ο Θανάσης Ζερίτης γράφει για την επιθεώρηση "Ω παίδες Ελλήνων"

Θανάσης Ζερίτης

"Είναι αλήθεια. Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Καθόλου καλά. Ίσως γι’ αυτό νιώθουμε την ανάγκη να μιλήσουμε για όσα συμβαίνουν άμεσα. Ξεμπροστιασμένα.  Κάπως έτσι φτάσαμε και στην επιθεώρηση. Η ιδέα ανήκει στη Νεφέλη Μαϊστράλη, η οποία έχει αναλάβει  τη δραματουργική επεξεργασία της παράστασης "Ω παίδες Ελλήνων" και έχει γράψει και το μεγαλύτερο ποσοστό των κειμένων. Ωστόσο πρόκειται όντως για μια ομαδική δουλειά από την αρχή μέχρι το τέλος της. Κι αυτό είναι και το πιο συγκινητικό. Γιατί όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά έχουμε τις ομάδες και τις συλλογικότητες για να προσπαθήσουμε να τα κάνουμε καλύτερα. Ή έστω να τα καταδείξουμε. Να κάνουμε κι εμείς αυτό που μας αναλογεί. Με τον τρόπο μας.


Η επιθεώρηση είναι σίγουρα ένα Π.Ο.Π. προϊόν και ως 4Frontal έχουμε ένα θέμα με αυτά που παράγουμε ως έθνος. Με όλα όσα παράγουμε. Τη βία, την αγία ελληνική οικογένεια, την οικογενειοκρατία, την κατασπατάληση των δημόσιων πόρων, τον φασισμό, την πατριαρχία και τόσα άλλα εγχώρια προϊόντα. Κατά καιρούς ασχολούμαστε με όλα αυτά με κάθε τρόπο και συνήθως προσπαθούμε να τα προσεγγίσουμε μέσω των παραστάσεων μας. Αν κάτι μας αφορά συνήθως βρίσκουμε την αφορμή σε ένα κείμενο που μας συγκινεί και το ανεβάζουμε στη σκηνή. Φέτος όμως ακολουθήσαμε έναν άλλο δρόμο. Βρήκαμε τις θεματικές που μας απασχολούν και επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε μια δραματουργική γραμμή που τα εξυπηρετεί με συρραφές κειμένων ή πρωτότυπα υλικά που προέκυψαν στο πλαίσιο των προβών. Θελήσαμε να δοκιμάσουμε μια μη κειμενοκεντρική προσέγγιση, όπως συνηθίζαμε μέχρι πρότινος και με αυτόν τον τρόπο, που πια μπορώ να πω ότι έχει λιγότερες δικλείδες ασφαλείας, κληθήκαμε να γίνουμε ακόμη περισσότερο δημιουργοί και μ’ έναν τρόπο να μεγαλώσουμε.

Ω ΠΑΙΔΕΣ_ΕΛΛΗΝΩΝ

Ως 4frontal φέτος διανύουμε την δέκατη μας χρόνια και βρισκόμαστε σε μια πολύ δημιουργική περίοδο. Με δεδομένο ότι το θέατρο είναι μια δυναμική διαδικασία, τολμήσαμε να δοκιμάσουμε νέες φόρμες για να μιλήσουμε γι’ αυτά που μας απασχολούν. Δεν ξέρω αν θα είναι επιτυχείς και δεν νομίζω ότι αυτό είναι και το ζητούμενο που πρέπει να μας απασχολεί , στην παρούσα φάση. Η αγωνία μας ήταν να μην βολευτούμε σε ό,τι ξέρουμε και γίνουμε γραφικοί. Η συνήθεια είναι μεγάλος φόβος και πολλές φορές, είναι δύσκολο να την πάρεις χαμπάρι. Με την παράσταση " Ω, Παίδες Ελλήνων" επιδιώξαμε να κολυμπήσουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Έτσι, φτιάξαμε μια παράσταση επιθεωρησιακού χαρακτήρα με δραματουργικό πυρήνα την δύσκολη πολιτική κατάσταση που βιώνουμε. Δεν πρόκειται για κάποια πρωτοτυπία. Η επιθεώρηση στις καλές τις εκδοχές, παραδοσιακά αυτό επιδιώκει, να καυτηριάσει, να σατιρίσει και να καταδείξει. Αυτό προσπαθήσαμε κι εμείς. Μέσω του χιούμορ, να προσεγγίσουμε την ζοφερή κοινωνικοπολιτική κατάσταση που μας περιβάλλει και δεν δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης. Όσο λοιπόν, υπάρχει ακόμη ελευθερία του λόγου και μπορούμε να εκφραζόμαστε, δεν βλέπω άλλο δρόμο απ’ το να προσπαθούμε να κάνουμε παραστάσεις που μιλάνε γι’ αυτά που ζούμε. Ξεμπροστιασμένα πιά".

Περισσότερες πληροφορίες

Ω παίδες Ελλήνων

  • Επιθεώρηση
  • Διάρκεια: 90 '

Η γνωστή ομάδα καταπιάνεται για πρώτη φορά με την επιθεώρηση και ανεβάζει στη σκηνή από εκπρόσωπους Τύπου μέχρι επαναστάτες για να σχολιάσει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση.

Bios

Πειραιώς 84

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.