Δύο τελευταίες παραστάσεις για τη "Μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος" στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Η πρωτότυπης εικαστικότητας παράσταση του Παντελή Δεντάκη που διακρίθηκε με τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το καλοκαίρι, μετρά αντίστροφα.

Η μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος

Η "Μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος", η παράσταση του Παντελή Δεντάκη που το καλοκαίρι του 2021 ταξίδεψε και πήρε μέρος στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, παίζεται στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων για δύο τελευταίες παραστάσεις στις 4 και 5 Απριλίου. Η παράσταση έπιασε ξανά το νήμα φέτος τον Φεβρουάριο από εκεί όπου το άφησε τον Ιανουάριο του 2020, όταν  πρωτοπαρουσιάστηκε για λίγες παραστάσεις στην Αθήνα. Αυτό το ιδιαίτερο άνοιγμα του χώρου με αυτήν την παράσταση είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Βασίλη Αλεξάκη, του πολυβραβευμένου Έλληνα λογοτέχνη που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο.

Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος

Σε αυτήν την ιδιαίτερης εικαστικότητας σκηνική προσέγγιση του ομώνυμου παραμυθιού του Φίλιπ Μινιανά, το οποίο αποτελεί μια ελεύθερη διασκευή του μύθου του Οβιδίου "Πρόκνη και Φιλομήλα", ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης παρουσιάζει μια πρωτότυπη πολυμεσική παράσταση που παντρεύει με ανεπανάληπτο στο ελληνικό θέατρο τρόπο τη θεατρική δράση, την αφήγηση, το video art, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τους φωτισμούς και τη μικρογλυπτική. Οι θεατές που δεν βλέπουν το θέατρο ως μια συνεχή αντιγραφή δραματικών συμβάσεων θα ενθουσιαστούν με την παράστασή, που δοκιμάζει κάτι φρέσκο πάνω στη συνύπαρξη των τεχνών, όπως διαβάζουμε στην κριτική του "α”, για να πει μια πολύ σκληρή και σκοτεινή ιστορία που αποκαλύπτει τα πιο βάναυσα ανθρώπινα ένστικτα.

Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Παντελής Δεντάκης ζήτησε από την εικαστικό Κλειώ Γκιζελή να δημιουργήσει πέντε γλυπτά-­μινιατούρες, που ανταποκρίνονται στους χαρακτήρες της ιστορίας, και –με τη βοήθεια του Αποστόλη Κουτσιανικούλη στις video art δημιουργίες, του Νίκου Δεντάκη στη σκηνική εγκατάσταση και του Σταύρου Γασπαράτου στο ηχητικό/μουσικό περιβάλλον– συνέθεσε αφηγηματικά τον ζωντανό κόσμο των ηθοποιών Πολύδωρου Βογιατζή και Κατερίνας Λούβαρη-Φασόη με τον μυστηριακό κόσμο των μικρο-γλυπτών.

 

Το στόρι του σκοτεινού παραμυθιού

Ο Βασιλιάς βιάζει τη μικρή αδερφή της γυναίκας του μέσα σε μια καλύβα στο Σκοτεινό Δάσος. Της κόβει τη γλώσσα και την αφήνει μόνη και αβοήθητη. Επιστρέφει στο παλάτι και, δήθεν συντετριμμένος, της λέει πως η Μικρή πνίγηκε εν μέσω θαλασσοταραχής. Δώδεκα μήνες μετά, κι ενώ η Βασίλισσα βρίσκεται ακόμη βουτηγμένη στο πένθος, μια Γριά εμφανίζεται στο παλάτι και της αποκαλύπτει τις αποτρόπαιες πράξεις του Βασιλιά. Ξεδιπλώνει ένα μαντήλι κεντημένο από τη Μικρή, που τα κόκκινα νήματά του αφηγούνται το έγκλημα και δείχνουν το δρόμο για την καλύβα. Η Βασίλισσα τρέχει να βρει την αδερφή της και μαζί σχεδιάζουν την εκδίκησή τους.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Το έργο αποτελεί μια ελεύθερη διασκευή του μύθου «Πρόκνη και Φιλομήλα» από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου και ζωντανεύει από κούκλες-μινιατούρες, δύο ηθοποιούς και διαφορετικά αφηγηματικά μέσα.

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κύπρου 91Α, Κυψέλη
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.