Δύο τελευταίες παραστάσεις για τη "Μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος" στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Η πρωτότυπης εικαστικότητας παράσταση του Παντελή Δεντάκη που διακρίθηκε με τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το καλοκαίρι, μετρά αντίστροφα.

Η μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος

Η "Μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος", η παράσταση του Παντελή Δεντάκη που το καλοκαίρι του 2021 ταξίδεψε και πήρε μέρος στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, παίζεται στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων για δύο τελευταίες παραστάσεις στις 4 και 5 Απριλίου. Η παράσταση έπιασε ξανά το νήμα φέτος τον Φεβρουάριο από εκεί όπου το άφησε τον Ιανουάριο του 2020, όταν  πρωτοπαρουσιάστηκε για λίγες παραστάσεις στην Αθήνα. Αυτό το ιδιαίτερο άνοιγμα του χώρου με αυτήν την παράσταση είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Βασίλη Αλεξάκη, του πολυβραβευμένου Έλληνα λογοτέχνη που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο.

Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος

Σε αυτήν την ιδιαίτερης εικαστικότητας σκηνική προσέγγιση του ομώνυμου παραμυθιού του Φίλιπ Μινιανά, το οποίο αποτελεί μια ελεύθερη διασκευή του μύθου του Οβιδίου "Πρόκνη και Φιλομήλα", ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης παρουσιάζει μια πρωτότυπη πολυμεσική παράσταση που παντρεύει με ανεπανάληπτο στο ελληνικό θέατρο τρόπο τη θεατρική δράση, την αφήγηση, το video art, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τους φωτισμούς και τη μικρογλυπτική. Οι θεατές που δεν βλέπουν το θέατρο ως μια συνεχή αντιγραφή δραματικών συμβάσεων θα ενθουσιαστούν με την παράστασή, που δοκιμάζει κάτι φρέσκο πάνω στη συνύπαρξη των τεχνών, όπως διαβάζουμε στην κριτική του "α”, για να πει μια πολύ σκληρή και σκοτεινή ιστορία που αποκαλύπτει τα πιο βάναυσα ανθρώπινα ένστικτα.

Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Παντελής Δεντάκης ζήτησε από την εικαστικό Κλειώ Γκιζελή να δημιουργήσει πέντε γλυπτά-­μινιατούρες, που ανταποκρίνονται στους χαρακτήρες της ιστορίας, και –με τη βοήθεια του Αποστόλη Κουτσιανικούλη στις video art δημιουργίες, του Νίκου Δεντάκη στη σκηνική εγκατάσταση και του Σταύρου Γασπαράτου στο ηχητικό/μουσικό περιβάλλον– συνέθεσε αφηγηματικά τον ζωντανό κόσμο των ηθοποιών Πολύδωρου Βογιατζή και Κατερίνας Λούβαρη-Φασόη με τον μυστηριακό κόσμο των μικρο-γλυπτών.

 

Το στόρι του σκοτεινού παραμυθιού

Ο Βασιλιάς βιάζει τη μικρή αδερφή της γυναίκας του μέσα σε μια καλύβα στο Σκοτεινό Δάσος. Της κόβει τη γλώσσα και την αφήνει μόνη και αβοήθητη. Επιστρέφει στο παλάτι και, δήθεν συντετριμμένος, της λέει πως η Μικρή πνίγηκε εν μέσω θαλασσοταραχής. Δώδεκα μήνες μετά, κι ενώ η Βασίλισσα βρίσκεται ακόμη βουτηγμένη στο πένθος, μια Γριά εμφανίζεται στο παλάτι και της αποκαλύπτει τις αποτρόπαιες πράξεις του Βασιλιά. Ξεδιπλώνει ένα μαντήλι κεντημένο από τη Μικρή, που τα κόκκινα νήματά του αφηγούνται το έγκλημα και δείχνουν το δρόμο για την καλύβα. Η Βασίλισσα τρέχει να βρει την αδερφή της και μαζί σχεδιάζουν την εκδίκησή τους.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Το έργο αποτελεί μια ελεύθερη διασκευή του μύθου «Πρόκνη και Φιλομήλα» από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου και ζωντανεύει από κούκλες-μινιατούρες, δύο ηθοποιούς και διαφορετικά αφηγηματικά μέσα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Καλλιτεχνικά επαγγέλματα: ΥΠΠΟΑ και ΥΠΕΠΘ δημιουργούν 3 ομάδες εργασίας για την καλλιτεχνική εκπαίδευση

Έργο των τριών ομάδων είναι η εκπόνηση αναλυτικών προτάσεων για τη δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακού επιπέδου σχολής στις παραστατικές τέχνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/02/2023

Showcase Ελληνικής δημιουργίας: Η νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Πάνω από δέκα νέες παραστάσεις με θέματα που ενδιαφέρουν τη διεθνή σκηνή τέχνης εγκαινιάζουν το "Showcase", τη νέα πλατφόρμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου που παρουσιάζει την ελληνική δημιουργία σε σημαντικούς εκπροσώπους διεθνών Φεστιβάλ και πολιτιστικών φορέων.

Το βραβευμένο "Γκιακ" του Δημοσθένη Παπαμάρκου στο θέατρο 104

Δια χειρός Κωνσταντίνου Ντέλλα θα δούμε ένα από τα σημαντικότερα δείγματα νεοελληνικής λογοτεχνίας στη σκηνή.

2023 Ελευσίς: Έλληνες και διεθνείς σκηνοθέτες στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Κάτω από τον συνολικό τίτλο "Μυστήρια μετάβασης", ένα μωσαϊκό δράσεων που συμπεριλαμβάνουν τις παραστατικές τέχνες μάς μυεί στη μεγάλη γιορτή του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αυτές είναι οι παραστάσεις και οι Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες που συμμετέχουν.

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου στις πρώτες φωτογραφίες από την "Άνοδο του Αρτούρο Ούι"

Αυτός είναι ο σκοτεινός χαρακτήρας που ερμηνεύει ο ταλαντούχος ηθοποιός στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Άρης Μπινιάρης πάνω στο έργο του Μπρεχτ στον νέο και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό θεατρικό χώρο Ark στην Κυψέλη.

"Διαβάστηκε...": Σύγχρονη ελληνική κωμωδία για την περιπλοκότητα των σχέσεων

Στο Red Jasper Cabaret Theatre ανεβαίνει ένα σύγχρονο ελληνικό έργο που σχολιάζει παιχνιδιάρικα την περιπλοκότητα των ερωτικών και φιλικών σχέσεων.

Το Άρμα Θέσπιδος καλεί σε ακρόαση νέους ηθοποιούς

Ηθοποιούς σκηνικής ηλικίας 25-30 ετών, για την επερχόμενη θεατρική παραγωγή "Του Κουτρούλη ο Γάμος" του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου αναζητά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.