Αυτές είναι οι πρώτες πρεμιέρες του 2022!

Ποδαρικό στον νέο χρόνο κάνει μια πεντάδα πολυαναμενόμενων παραστάσεων ιδιαίτερης καλλιτεχνικής σφραγίδας.

Κόκκινα φανάρια

"Κόκκινα φανάρια"

Ο Βασίλης Μπισμπίκης εμπνέεται από το έργο του Αλέκου Γαλανού και το μετουσιώνει σε ένα νέο κείμενο που αφορά στην ζωή των τρανς σήμερα. Στο τολμηρό του εγχείρημα, επιχειρεί να μας επανασυστήσει τον κόσμο τους, βγάζοντάς τους από το αόρατο περιθώριο όπου τους έχει τοποθετήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός. Στην ακατάλληλη για ανηλίκους παράσταση, παίζουν η Μπέττυ Βακαλίδου στο ρόλο της Μαντάμ Παρί και οι Ερατώ Αγγουράκη, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Μάνος Καζαμίας, Αγγέλα Πατσέλη, Τάσος Σωτηράκης, κ.ά. (Cartel, από 1/1) 

Τα κόκκινα φανάρια
Λεωνίδας Τούμπανος©

 

 

"Ο κατά φαντασίαν ασθενής"

"Πειραγμένο" Μολιέρο μας υπόσχεται η Σοφία Καραγιάννη, ανεβάζοντας το τελευταίο από τα έργα του κλασικού Γάλλου κωμωδιογράφου, που συνέλαβε μοναδικά τις ανθρώπινες αδυναμίες. Στη σύγχρονη εκδοχή, που θα παρουσιαστεί στο θέατρο 104, η Καραγιάννη μαζί με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη, τον Κωνσταντίνο Πασσά, την Κορίνα Θεοδωρίδου κ.ά., ερμηνεύουν την απολαυστική, όσο και "διδακτική", κωμωδία όπου ο υποχόνδριος Αργκάν γίνεται θύμα των επιτήδειων που εποφθαλμιούν την περιουσία του, εκμεταλλευόμενοι τις ατελείωτες φοβίες του (από 1/1).

Ο κατά φαντασίαν ασθενής
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

 

"Σεροτονίνη"

Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα του Μισέλ Ουελμπέκ μετράει το πρώτο παγκόσμιο σκηνικό του ανέβασμα χάρη στον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου. Έχοντας εστιάσει στο ανέβασμα λογοτεχνικών έργων, στρέφονται τώρα στη "Σεροτονίνη", που δανείζεται τον τίτλο της από την "ορμόνη της ευτυχίας" και μεταφέρει με γλαφυρότητα μια "ανδρική" ιστορία διαψευσμένων προσδοκιών και χαμένης νιότης. Οι Μαρία Κωνσταντάκη, Άρης Λάσκος, Θεοδώρα Τζήμου κ.ά. αναλαμβάνουν τις ερμηνείες σε ένα μεικτό θέαμα με στοιχεία θεάτρου, κινηματογράφου, εικαστικής εγκατάστασης, ακόμη και stand up (Κάμιρος, από 3/1).

Σεροτονίνη
Θωμάς Μπέλτσιος©

 

"Cry"

Το τελευταίο έργο της sui generis Λένας Κιτσοπούλου, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Γενεύη, θα δούμε για δύο παραστάσεις, στο Θέατρο Τέχνης. Η Κιτσοπούλου διερευνά με τον δικό της μοναδικό τρόπο τη γέννηση της βίας, όταν η ευπρέπεια που μας οδηγεί να ανεχτούμε καταστάσεις που δεν θέλουμε πεθαίνει. Στην παράσταση, που κινείται στην κόψη του ξυραφιού, παίζει η ίδια μαζί με τους Νίκο Καραθάνο, Άννα Λεμονάκη (που συνεργάστηκε και στη δραματουργία), Πολίν Ουγκέ και Μαριλένα Μόσχου (7-8/1).

Cry
Yuri Tavares©

 

"Αβυσσαλέο κτήνος"

Το έργο του Τζακ Λόντον σκηνοθετεί ο Γιώργος Σίμωνας στο Rabbithole, την εναλλακτική καλλιτεχνική έδρα που μοιράζεται με την Τώνια Ράλλη. Με το "Αβυσσαλέο κτήνος", ο πολυγραφότατος Αμερικανός λογοτέχνης εμβαθύνει στο κόσμο της επαγγελματικής πυγμαχίας και η παράσταση τοποθετεί τη δράση στη Νεβάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όπου μια παρέα δευτεροκλασάτων μαφιόζων έχουν στήσει ένα σύστημα παράνομων στοιχημάτων σε αγώνες πυγμαχίας. Ερμηνεύουν οι: Σιμεών Τσακίρης, Αλέξανδρος Κωχ, Κώστας Κουτρουμπής κ.ά. (Aπό 14/1) 

Αβυσσαλέο κτήνος
Μαρία Τούλτσα©

 

Περισσότερες πληροφορίες

Σεροτονίνη

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 105 '

Σε παγκόσμια πρώτη μεταφέρεται στο θέατρο το μυθιστόρημα του αμφιλεγόμενου όσο και επιδραστικού συγγραφέα για την πολιτική παρακμή του σκληρού κόσμου μας.

Κόκκινα φανάρια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 180 '

Με φόντο ένα σύγχρονο μπαρ ζωντανεύει η queer εκδοχή των «Κόκκινων φαναριών» του Αλέκου Γαλανού, που μεταφέρει την Τρούμπα του ‘60 στη σκληρή πραγματικότητα του σήμερα.

Αβυσσαλέο κτήνος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Η άνοδος και η πτώση της μαφίας στοιχημάτων με πρωταγωνιστή έναν πυγμάχο στο απόγειο της δόξας του, στο Ρίνο της Νεβάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Ο κατά φαντασίαν ασθενής

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Η πλασματική ασθένεια του κεντρικού ήρωα, Αργκάν, δίνει την αφορμή για ένα κωμικό ψυχογράφημα χαρακτήρων που αναδεικνύει τους μηχανισμούς της χειραγώγησης και της εξαπάτησης.

Cry

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Το τελευταίο έργο της Λένας Κιτσοπούλου, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Σεν-Ζερβέ της Γενεύης, διερευνά ποια είναι η στιγμή που η ευγένεια πεθαίνει για να γεννηθεί η βία.

Rabbithole

Γερμανικού 20, Μεταξουργείο

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.