Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Προπωλήσεις

«Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» στα ίχνη μιας ιστορίας με φόντο την Ελληνική Επανάσταση

Ο «Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» του Μ. Καραγάτση μάς κέρδισε ήδη από τη live streaming θεατρική μεταφορά του. Τώρα περιμένουμε τη «ζωντανή» πρεμιέρα, πάντα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
«Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» στα ίχνη μιας ιστορίας με φόντο την Ελληνική Επανάσταση

Ο Μ. Καραγάτσης ήταν ίσως ο διηγηματογράφος και μυθιστοριογράφος της γενιάς του ’30 που ασχολήθηκε περισσότερο από όλους με την ιστορία. Έγραψε την «Ιστορία των Ελλήνων», ενώ επιχείρησε να κάνει μια σύνθεση με τον τίτλο «Ο κόσμος που πεθαίνει», η οποία θα περιλάμβανε 10 βιβλία με θέμα την ιστορία μιας οικογένειας από το 1821 ως τη σύγχρονη εποχή. Τελικά έγραψε μόνο τρία, «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου», «Αίμα χαμένο και κερδισμένο» και τα «Στερνά του Μίχαλου», όπου εκθέτει και τις πολιτικές του απόψεις. Τον «Κοτζάμπαση του Καστρόπυργου» επέλεξε να μεταφέρει στο θέατρο ο εγγονός του, Δημήτρης Τάρλοου, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η παράσταση θα ανέβαινε στο Εθνικό Θέατρο τον περασμένο χειμώνα, όμως λόγω καραντίνας παρουσιάστηκε μόνο σε live streaming και τώρα περιμένουμε να τη δούμε ζωντανά στη σκηνή του Πορεία από τις 8 Δεκεμβρίου.

«Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» στα ίχνη μιας ιστορίας με φόντο την Ελληνική Επανάσταση - εικόνα 1
© Patroklos Skafidas

Το μυθιστόρημα, που βασίζεται στη ζωή του προ-προπάππου του Καραγάτση, του Μίχαλου Ρούσση (Γιώργος Χριστοδούλου), πραγματικό πρόσωπο του αγώνα, ο οποίος έζησε πολλές περιπέτειες, συνδέθηκε με τον Γέρο του Μοριά και αλλαξοπίστησε προκειμένου να σωθεί. Πρόκειται για μια ιστορία που καθρεφτίζει οικεία κακά, όχι μόνον παραδεδομένα ήθη και αξίες, αλλά την ατομική και κοινωνική ευθύνη των ανθρώπων. Εικονογραφεί πολλά πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης, όπως ο Μακρυγιάννης (Δημήτρης Μπίτος), ο Κολοκοτρώνης (Δημήτρης Ήμελλος), ο Παπαφλέσσας (Θανάσης Δόβρης), ο Μουσταφάμπεης (Δημήτρης Μαλάκης) και ο Όθωνας (Κώστας Βασαρδάνης), χωρίς όμως να αγιοποιεί κανέναν. «Ο κεντρικός ήρωας συγκεντρώνει όλα τα κουσούρια και όλες τις αρετές της φυλής μας», έχει πει στο «α» ο Δημήτρης Τάρλοου, ενώ το έργο, «χωρίς να απομυθοποιεί την Επανάσταση, θέτει θέματα που μας αφορούν, προσπαθεί να φωτίσει σκοτεινές παραμέτρους της και παράλληλα επαναφέρει τους ήρωες της Επανάστασης, που τους έχουμε μυθοποιήσει, στην ανθρώπινή τους διάσταση».

Ο Θανάσης Τριαρίδης, που υπογράφει τη θεατρική διασκευή, μιλώντας για την αξία του έργου του Καραγάτση και τη δυσκολία του εγχειρήματος έχει δηλώσει: «Ήθελα το κείμενο να είναι “Καραγάτσης” και συνάμα να είναι και “εγώ”. Το γεγονός ότι δεν έχουμε ένα μεγάλο βιβλίο για το ’21 οφείλεται στο ότι πήραμε τους ήρωες και τους κάναμε σχολική εικονογραφία. Άπαξ και το κάνεις αυτό, καταστρέφεις τη δύναμη της αφηγηματικότητας». Ο Δημήτρης Τάρλοου διάβασε προσεκτικά πίσω από τις γραμμές του κειμένου και ανέδειξε με τη σκηνοθεσία του τον τρόπο με τον οποίο ο Καραγάτσης μεταχειρίστηκε το θέμα από την πλευρά ενός αντιήρωα. Αυτό το αφηγηματικό εργαλείο αξιοποίησε θαυμάσια στην παράσταση που είδαμε σε streaming τον περασμένο Φεβρουάριο και αδημονούμε να δούμε, πλέον, ζωντανά. Πολύ καλά δεμένο είναι το ανσάμπλ των ηθοποιών, το οποίο συμπληρώνουν οι: Βίκυ Κατσίκα, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Ξανθή Γεωργίου, Γιώργος Μπινιάρης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Αρετή Πασχάλη, Δημήτρης Καπουράνης, Μελισσάνθη Ρεγκούκου. Το ωραίο σκηνικό φιλοτέχνησε η Θάλεια Μέλισσα, τα κοστούμια εποχής ο Αλέξανδρος Γαρνάβος, τους φυσικούς φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου και την ατμοσφαιρική μουσική που ερμηνεύεται ζωντανά ο Άγγελος Τριανταφύλλου. Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 130 '

Θεατρική μεταφορά του λογοτεχνήματος που επιχειρεί να φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης και την ανθρώπινη πλευρά των αγωνιστών της, μέσα από τα μάτια ενός αντι-ήρωα, του Μίχαλου Ρούσση, βασισμένου σε ένα υπαρκτό πρόσωπο, τον προπάππου του συγγραφέα, Μήτρο Ροδόπουλο.

Πορεία at Victoria

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Κώστας Γάκης γράφει για τον δικό του "Κατά Φαντασίαν Ασθενή"

Ο Μολιέρος, ο Λουδοβίκος και ο "Κατά Φαντασίαν Ασθενής" φέρνουν στην σκηνή του "Κατερίνα Βασιλάκου" το "φάρμακο του γέλιου". Ο Κώστας Γάκης μας αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες για τη διασκευή του κλασικού έργου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
24/01/2022

Οι θεατρικές πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα (20-26/1)

Μία ελληνική κωμωδία και δύο σημαντικά έργα του γερμανικού ρεπερτορίου σηκώνουν αυλαία αυτή την εβδομάδα.

Ποιο είναι το πρώτο νεοελληνικό μυθιστόρημα φαντασίας του 19ου αιώνα που ανεβαίνει στο θέατρο Σταθμός;

Ένα περιπετειώδες και μεταφυσικό ταξίδι στα ήθη του 19ου αιώνα ετοιμάζεται να ξεκινήσει στο Σταθμό με τον "Πίθηκο Ξουθ" πρωταγωνιστή στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιάκωβου Πιτσιπίου.

Κωνσταντίνα Νικολαΐδη: "Οι άνθρωποι βλέπουμε μέσα από μια περιορισμένη οπτική γωνία"

Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη καταφέρνει να είναι εξίσου επιτυχημένη ως παραγωγός και ως σκηνοθέτρια. Απολαμβάνει την επιτυχία των "Δώδεκα ενόρκων", αλλά δεν επαναπαύεται στις δάφνες της. Φιλοσοφεί τη ζωή και αναζητά τη χαρά στο μοίρασμα με τους θεατές και τους συνεργάτες της.

Έτοιμη η μιούζικαλ εκδοχή των "Φτηνών τσιγάρων" του Ρένου Χαραλαμπίδη στη Λυρική

Τα "Φτηνά τσιγάρα" του Ρένου Χαραλαμπίδη, μια ταινία που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις μουσικές του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου γίνεται μιούζικαλ από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Σε προσωρινή αναστολή μπαίνουν κάποια από τα θέατρα της Αθήνας

Ποια θέατρα ανταποκρίθηκαν στα νέα μέτρα και θέτουν σε προσωρινή αναστολή το 100% των εργαζομένων τους;

Ερευνητική ανάγνωση του Κάφκα

Ένα από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα, η "Μεταμόρφωση" του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Τάσου Σαγρή, για τρίτη χρονιά φέτος στο θέατρο Πόρτα.