Αυλαία και live streaming για τη «Νύχτα της Ιγκουάνα» στο Θέατρο Πορεία

Ο κύκλος του ολιγοπαιγμένου έργου του Τενεσί Ουίλιαμς που σκηνοθετεί η Μαρία Μαγκανάρη κλείνει αυτή την εβδομάδα διά ζώσης αλλά και με μια διαδικτυακή προβολή.

Αυλαία και live streaming για τη «Νύχτα της Ιγκουάνα» στο Θέατρο Πορεία

Στις 28 Νοεμβρίου κλείνει ο κύκλος της «Νύχτας της Ιγκουάνα» του Τενεσί Ουίλιαμς με τη σκηνοθετική υπογραφή της Μαρίας Μαγκανάρη, την οποία μπορείτε να δείτε για πέντε βραδιές ακόμη στο Θέατρο Πορεία, καθώς και σε διαδικτυακή προβολή μέσω live streaming την τελευταία ημέρα παραστάσεων (28/11, 6 μ.μ.). Ιωάννης Παπαζήσης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Σύρμω Κεκέ, Γιώργος Μπινιάρης, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Βίκυ Κατσίκα και Πέτρος Μάλαμας πρωταγωνιστούν στο γοητευτικό όσο και ολιγοπαιγμένο έργο που μέσα από την παράσταση του Πορεία επέστρεψε στη σκηνή, μετρώντας συνολικά δύο ανεβάσματα μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν το 1963-64 (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 1991 & Θέατρο Αργώ, 2012).

Αυλαία και live streaming για τη «Νύχτα της Ιγκουάνα» στο Θέατρο Πορεία - εικόνα 1
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Βασισμένο σε μια σύντομη ιστορία του 1948, η οποία πήρε τη μορφή ενός ολοκληρωμένου τρίπρακτου θεατρικού έργου το 1961, οπότε και ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ με την Μπέτυ Ντέιβις, η «Νύχτα της Ιγκουάνα» έγινε ευρέως γνωστή από την ομώνυμη οσκαρική ταινία του 1964, σε σκηνοθεσία του Τζον Χιούστον, με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, την Άβα Γκάρντνερ κ.ά. Η υπόθεση εκτυλίσσεται με φόντο το «Costa Verde», ένα παρακμιακό ξενοδοχείο σ' έναν απομακρυσμένο λόφο κάπου στο Μεξικό των αρχών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο διευθύνει η υπερσεξουαλική Μαξίν. Το ξενοδοχείο λειτουργεί ως καταφύγιο κάποιων περιπλανώμενων ψυχών. Για ένα εικοσιτετράωρο παρακολουθούμε τους ήρωες, οι πράξεις των οποίων σημαδεύονται από τις σπαρακτικές κραυγές μιας ιγκουάνα, που οι Μεξικανοί έχουν αιχμαλωτίσει για να τη σφάξουν και να τη μαγειρέψουν την επόμενη μέρα. Ο συμβολικός θρήνος της ιγκουάνα πλέκεται με τις αδιέξοδες συζητήσεις των ηρώων για τη ζωή, τη θρησκεία και την τέχνη. Ο Ουίλιαμς επικεντρώνεται στα ψυχικά τους τοπία υπό το πρίσμα του συμβολικού και του μεταφυσικού στοιχείου, χωρίς να ενδιαφέρεται τόσο για το ρεαλισμό σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του έργου του. Η μοναξιά, η μνήμη, τα παιδικά τραύματα, οι ψυχικές ασθένειες, η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα, η σχέση μας με το θείο και ο κοινωνικός κανιβαλισμός κ.ά., θεματικές που διατρέχουν το σύνολο της δραματουργίας του, αναυλίζουν μέσα από τη «Νύχτα της Ιγκουάνα».

Μάθετε πως θα παρακολουθήσετε την παράσταση εδώ

Περισσότερες πληροφορίες

Η νύχτα της Ιγκουάνα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Το έργο ξεφεύγει από το ρεαλιστικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει το έργο του Ουίλιαμς στο μεγαλύτερο μέρος του και διερευνά τα ψυχικά τοπία των προσώπων μέσα από το πρίσμα του συμβολικού και του μεταφυσικού στοιχείου.

Πορεία at Victoria

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.