Όσκαρ Άιζακ, Τζέφρι Ράιτ και Φράνσις ΜακΝτόρμαντ σε ένα «οιδιπόδειο» project ζωντανού θεάτρου

Σταρ του σινεμά ανοίγουν συζήτηση γύρω από την πανδημία με αφορμή τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή στο πλαίσιο του ψηφιακού Summer Nostos Festival.

Όσκαρ Άιζακ, Τζέφρι Ράιτ και Φράνσις ΜακΝτόρμαντ σε ένα «οιδιπόδειο» project ζωντανού θεάτρου

Την Τετάρτη 24 Ιουνίου (8 μ.μ.) συντονιζόμαστε με το ψηφιακό πρότζεκτ ζωντανού θεάτρου «The Oedipus Project» στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival 2020 του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μια πρωτότυπη δράση του Theater of War Productions η οποία κατόρθωσε να προσελκύσει διαδικτυακά στην πρεμιέρα της -στην πλατφόρμα του Zoom στις 7 Μαΐου- πάνω από 15.000 θεατές από 30 διαφορετικές χώρες. Προέκυψε μέσα από τις συνθήκες της πανδημίας με στόχο να ανοίξει συζήτηση για τις συνέπειες της σε διαφορετικούς ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό το θεατρικό πρότζεκτ κοινωνικότητας διαδραματίζουν οι γνωστοί ηθοποιοί του κινηματογράφου Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Όσκαρ Άιζακ, Τζέφρι Ράιτ, Τζον Τορτούρο, Ντέιβιντ Στράθερν, Φράνκι Φεζόν, Γκλεν Ντέιβις, Μάρτζολεν Γκόλντσμιθ και ο πολιτικός Τζουμαάνι Ουίλιαμς, οι οποίοι ζωντανεύουν, σαν σε θεατρικό αναλόγιο, σκηνές από τον τραγικά επίκαιρο στις μέρες μας «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή.

Εστιάζοντας στην κοινωνική και πολιτική διάσταση του έργου στόχος του πρότζεκτ είναι να υπογραμμίσει τον παραλληλισμό που βρίσκει ο μετά την πανδημία κόσμος με το σοφόκλειο δράμα που μιλά για την αλαζονεία της εξουσίας, για μια προφητεία που κανείς δεν έλαβε υπόψη κι έναν λοιμό που αφανίζει τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Θήβας. Όπως σημείωσαν οι New York Times «Σας θυμίζει κάτι; Δεν είστε οι μόνοι».

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και συνιδρυτής του Theater of War Μπράιαν Ντάερις επιμελείται τη μετάφραση του έργου αλλά και τη σκηνοθεσία, ενώ είναι υπεύθυνος και για τον συντονισμό της συζήτησης. Υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής του κοινού στην αγγλική γλώσσα χωρίς τη δυνατότητα διερμηνείας μέσα από την πλατφόρμα του Zoom με την προϋπόθεση να κάνει εγγραφή στο ακόλουθο link. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, θα υπάρχει διαθέσιμος υποτιτλισμός στα ελληνικά. Για όσους θεατές επιλέξουν να παρακολουθήσουν την συζήτηση μέσω του www.SNFestival.org/live θα υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας στα ελληνικά, δεν θα μπορέσουν όμως να συμμετέχουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.