Ο «Ανώνυμος» χορός της Τζένης Αργυρίου, ραδιοφωνικά έργα και φιλοσοφικές συζητήσεις στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Δείτε όσα κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα, από 12 έως 18 Ιουνίου.

Ο «Ανώνυμος» χορός της Τζένης Αργυρίου, ραδιοφωνικά έργα και φιλοσοφικές συζητήσεις στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Για ενδέκατη εβδομάδα το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει νέες παραγωγές και διαδικτυακές πρεμιέρες από το πλούσιο αρχείο του. Από την χορευτική performance της διακεκριμένης χορογράφου Τζένης Αργυρίου «Ανώνυμο», τη συνέχεια της σειράς από podcasts του Σάιμον Κρίτσλεϊ πάνω στον Χάιντεγκερ έως τις συλλογές της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και τα νέα ραδιοφωνικά έργα της σειράς Radiophonics. Διαδικτυακά διαθέσιμες, παράλληλα, παραμένουν πολλές και σημαντικές παραστάσεις θεάτρου και χορού, από τον «Άμλετ» του Γιάννη Χουβαρδά, τον «Φάουστ» του Μιχαήλ Μαρμαρινού και τον «Βυσσινόκηπο» του Νίκου Καραθάνου, μέχρι τον «Xeno» του Άκραμ Καν και τα «Επτά θανάσιμα αμαρτήματα» από τους Αγγελική Στελλάτου και Σταύρο Γασπαράτο.

Ο «Ανώνυμος» χορός της Τζένης Αργυρίου, ραδιοφωνικά έργα και φιλοσοφικές συζητήσεις στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση - εικόνα 1
«Ανώνυμο»

«Ανώνυμο» | Τζένη Αργυρίου: Η απλότητα και η αυθεντικότητα του ανθρώπινου σώματος απογειώνεται στην χορευτική performance της Τζένης Αργυρίου που έκανε πρεμιέρα σε παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση το 2018 και από τότε δεν σταμάτησε να ταξιδεύει σε διεθνή φεστιβάλ και οργανισμούς. Μέσα από αυτήν την παράσταση η χορογράφος εκφράζει τις ανησυχίες της σε σχέση με τη σωματική αποξένωση που προκαλεί η ραγδαία χρήση του διαδικτύου και επιστρέφει στις ρίζες του χορού, οι οποίες απαντώνται σε τελετουργίες μύησης και συμμετοχής σε μια εποχή που το καλλιτεχνικό έργο ήταν ανώνυμο και η βασική του ιδιότητα ήταν να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά. Κάτι που αναζήτησε η ίδια μέσα από το «Ανώνυμο», όπως δήλωνε σε συνέντευξη της στο «α»: «Μου είχε λείψει η ανάταση που ο χορός και το σώμα μπορεί να προκαλέσει». Ερμηνεύουν: Ερμής Μαλκότσης, Δήμητρα Μερτζάνη, Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Σταυρούλα Σιάμου, Νάνσυ Σταματοπούλου, Δημήτρης Σωτηρίου. Πρεμιέρα την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 9 μ.μ. Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη μέχρι την Κυριακή 22 Ιουνίου.

Ο «Ανώνυμος» χορός της Τζένης Αργυρίου, ραδιοφωνικά έργα και φιλοσοφικές συζητήσεις στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση - εικόνα 2
«Ανώνυμο»

Radiophonics: Δύο νέα επεισόδια από τη σειρά πρωτότυπων ραδιοφωνικών έργων που προστίθενται κάθε Παρασκευή στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση έρχονται αυτήν την εβδομάδα. H σειρά περιλαμβάνει έργα που δημιουργήθηκαν μέσα από ανοιχτό κάλεσμα που έγινε το 2016 σε επιμέλεια Χρήστου Καρρά και Θοδωρή Χιώτη, αλλά και νέα έργα που διαμορφώθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Το ερώτημα που τίθεται είναι το πως αλλάζει το θέατρο του ραδιοφώνου σε σχέση με την τεχνολογία και πως αυτή επηρεάζει όσα ακούμε στην εποχή της εικόνας. Το τέταρτο επεισόδιο των «Ειδήσεων» σε δραματουργία του Νικόλα Χανακούλα έρχεται να απαντήσει στο κατά πόσο οι ειδήσεις μπορούν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για ένα ραδιοφωνικό έργο, αξιοποιώντας αποσπάσματα από το βιβλίο «Η Παρακμή της Δύσης» του Όσβαλντ Σπένγκλερ. Την εκφώνηση κάνει ο ηθοποιός Θάνος Τοκάκης. Στο ραδιοφωνικό θεατρικό έργο για τρεις φωνές και ηλεκτρονική επεξεργασία «Γαλάτεια», οι δημιουργοί Νίκος Παλαμάρης και Ανδρέας Λεβισιανός με αφετηρία τον μύθο του Πυγμαλίωνα από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου παρουσιάζουν μια νέα εκδοχή του εστιάζοντας στη σχέση του δημιουργού με το έργο του. Ταυτόχρονα αντλούν και από το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, «Τέχνη», από τη συλλογή «Λήθη και άλλοι τέσσερις μονόλογοι». Το ρόλο της Γαλάτειας ερμηνεύει η Μαρία Όλγα Αθηναίου, το ρόλο του Πυγμαλίωνα ο Μιλτιάδης Φιορέντζης, ενώ η Μαίρη Μηνά αναλαμβάνει εκείνον του αφηγητή. Διαθέσιμα από την Παρασκευή 12 Ιουνίου.

Μια ανάλυση της σκέψης του Χάιντεγκερ από τον Σάιμον Κρίτσλεϊ: Ο φιλόσοφος και συγγραφέας Σάιμον Κρίτσλεϊ θεωρεί πως η ανάγνωση του πολυσήμαντου έργου «Είναι και Χρόνος» του Χάιντεγκερ μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου. Με μια σειρά από podcasts παρουσιάζει τις βασικές φιλοσοφικές έννοιες που εμπεριέχονται στο έργο του, αναδεικνύοντας τα πεδία εφαρμογής της σύνθετης σκέψης του Χάιντεγκερ στα απλά της καθημερινότητας. Το 13ο, 14ο και 15ο επεισόδιο θα είναι διαθέσιμα από το Σάββατο 13 Ιουνίου.

Συλλέγοντας για το ευρύ κοινό (2017): Την Τρίτη 16 Ιουνίου, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη παρουσιάζει την ομιλία του Δρ. Κωνσταντίνου Στάικου, Ιστορικού του Βιβλίου και Αρχιτέκτονα, για το περιεχόμενο της συλλογής βιβλίων, τους στόχους, το σκεπτικό λειτουργίας και την ιστορική σημασία της.

© φωτογραφιών: Σταύρος Χαμπάκης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.