10 stand up παραστάσεις +1 αυτοσχεδιασμός για να λυθείς απ' τα γέλια αυτά τα Χριστούγεννα

Μεγάλοι κωμικοί, ζεστό χιούμορ και μπόλικη καφρίλα. Διαλέξαμε τις καλύτερες παραστάσεις όρθιας κωμωδίας για την περίοδο των γιορτών.

10 stand up παραστάσεις +1 αυτοσχεδιασμός για να λυθείς απ' τα γέλια αυτά τα Χριστούγεννα

Τώρα τις γιορτές, κάτι ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος, κάτι οι έξτρα παραστάσεις που ανακοινώνονται για να μας δελεάσουν, όλο και κάποιο βράδυ θα μας βρει μπροστά από μια λιτή σκηνή, χωρίς σκηνικά και επενδύσεις, περιμένοντας έναν κωμικό να σταθεί μπροστά στο μικρόφωνο. Αφού σκανάραμε όλα όσα ανεβαίνουν αυτές τις ημέρες, διαλέξαμε τις καλύτερες ευκαιρίες για να λυθείς από τα γέλια.

«Καφρόκρεμα» μετά τα μεσάνυχτα

10 stand up παραστάσεις +1 αυτοσχεδιασμός για να λυθείς απ' τα γέλια αυτά τα Χριστούγεννα - εικόνα 1
«Μου ’παν έλα να πάμε να δεις... Καφροκρεμάμμμ / ένα stand up που σαν κι αυτό δεν θα βρεις… Καφροκρεμάμμμ», όπως τραγουδάει τρολάροντας ο Δημήτρης Δημόπουλος σε ένα από τα τελευταία promo βίντεο της σόλο του παράστασης. Στο θέατρο Σταθμός, οι έξτρα παραστάσεις για τις γιορτές έρχονται μετά τα μεσάνυχτα (27/12 & 3/1), προσδίδοντας άλλη χάρη στο βιτριολικό περιεχόμενο αυτού του μονολόγου: με το «Καφρόκρεμα» ο Δημόπουλος βουτά από την αφρόκρεμα στην καφρίλα, αγκαλιάζοντας πλέον με άνεση την σοφιστικέ και ιντριγκαδόρικα bitchy περσόνα που έχει διαμορφώσει επί σκηνής. Προπώληση εδώ.

Ο Στέλιος Ανατολίτης αισθάνεται «Χάπι» στην τοποθεσία Eliart

Πόσο χαρούμενοι είναι οι κωμικοί όταν ανεβαίνουν στη σκηνή ανήμερα των γιορτών; Ο Στέλιος Ανατολίτης, πάντως, παραμένει «Χάπι» τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά, εκπέμποντας από το μικρόφωνο του θεάτρου Eliart. Με απανωτά sold out ξεκίνησε η δεύτερη σόλο παράσταση του εγκαθιδρυμένου κωμικού, ένα περισσότερο εσωτερικό κείμενο από τον προηγούμενο μονόλογο («Μάχες με Νεράιδες»), το οποίο περιλαμβάνει εμπειρίες από το πρώτη-φορά-κάτοικος-Αθήνας, τα φοιτητικά χρόνια στο Χημικό αλλά και τις πιο πρόσφατες ψυχολογικές διαταραχές που αντιμετώπισε. Χαρισματική αφηγηματικότητα, έξυπνο χιούμορ, πολύ καλός ρυθμός – μην το χάσεις.

10 stand up παραστάσεις +1 αυτοσχεδιασμός για να λυθείς απ' τα γέλια αυτά τα Χριστούγεννα - εικόνα 2

Οι ίδιοι δεν επιθυμούν, εμείς το αντίθετο

Είναι κάπως αδύνατο να κάνεις λίστινγκ και να μην βάλεις αυτό το δίδυμο-φωτιά που έχει τρελάνει εδώ και τρία χρόνια το κοινό της Αθήνας. Ο Βύρωνας Θεοδωρόπουλος και ο Μιχάλης Μαθιουδάκης, έχοντας στο ενεργητικό τους δεκάδες sold out παραστάσεις με το «Στα Πλάγια» αλλά και ξεχωριστούς μονολόγους ο καθένας, ανεβαίνουν ξανά μαζί στη σκηνή του six d.o.g.s. Ο ένας σκέφτεται την οικογένεια, ο άλλος τα φυτά, ο ένας θέλει σούσι, ο άλλος παϊδάκια, ο ένας θέλει να φτιάξει σέρβερ στο σαλόνι, ο άλλος πέργκολα στο μπαλκόνι – μόνο ένα πράγμα είναι σίγουρο: κανένας από τους δύο δεν επιθυμεί να πάει για δουλειά. «Δεν επιθυμώ», λοιπόν, με επιπλέον παραστάσεις τις γιορτές (24, 26, 29/12 & 2, 4, 5/1). Κλείστε έγκαιρα το εισιτήριό σας εδώ.

Κοφτερά one-liners από τον μάστερ του είδους

Χωρίς αμφιβολία, ο Άγγελος Σπηλιόπουλος αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα one-liner κωμικού που έχει η εγχώρια σκηνή και το «Φιλέτο της Αγοράς» είναι η ιδανική ευκαιρία για να μυηθείτε στο είδος. Στον πρώτο του ατομικό μονόλογο, τον οποίον πλέον έχει παρουσιάσει σε δεκάδες σκηνές και φεστιβάλ εξελίσσοντας κάθε του λεπτομέρεια, ο Σπηλιόπουλος ξεδιπλώνει την αμήχανη, cringe περσόνα του και φτιάχνει ένα σύμπαν που διαλύεται και αναδομείται ανά λίγα δευτερόλεπτα. Κυρίως σύντομα αστεία αλλά και κάποια μεγαλύτερα bit συνθέτουν ένα απολαυστικό εκατονεικοσάλεπτο που επιστρέφει ως χριστουγεννιάτικο δώρο –καθώς κανονικά έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της και ετοιμάζεται νέο υλικό– στο Θέατρο Άβατον, στις 25 Δεκεμβρίου (9 μ.μ.). Προπώληση εδώ.

Αυτές τις γιορτές «Θα γίνει Μαλακία»

10 stand up παραστάσεις +1 αυτοσχεδιασμός για να λυθείς απ' τα γέλια αυτά τα Χριστούγεννα - εικόνα 3
Ακόμη κι αν γράφει μεγάλα κείμενα σε observational λογική, ο Δημήτρης Χριστοφορίδης δεν αναζητά τόσο το αστείο στις στερεοτυπικές κατηγορίες και στις κοινές εμπειρίες όσο στον ίδιο του τον εαυτό: γράφει από μια εντελώς προσωπική, πολλές φορές ψυχαναλυτική οπτική και παρασύρει το θεατή σε αυτήν. Ύστερα από το «Στα Βούτυρα» και το «Lower με C», ξέρει πότε «Θα γίνει Μαλακία», ας πούμε όταν ακούει από την παρέα του πως θα πάει για κάμπινγκ, όταν έρχεται η ώρα του οδοντίατρου (μην σου πω κάθε γιατρού) ή όταν, εν έτη σχεδόν 2020, ανακαλύπτεις πως έχει αλλεργία στη λακτόζη. Άκρως απολαυστικός μονόλογος, στο θέατρο Olvio στις 27 Δεκεμβρίου. Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ.

«Κανονικά Απαγορεύεται» αλλά ποιος νοιάζεται;

Αν υπήρχε καταλληλότητα στις stand up παραστάσεις, το «Κανονικά Απαγορεύεται» του Blink Mike θα είχε σίγουρα μωβ τετράγωνο, μπορεί και κόκκινο χι. Στο πρώτο του σόλο, ο εκκεντρικός, νεαρός κωμικός –τον οποίο πιθανόν να θυμάστε και από το τηλεοπτικό «Ελλάδα Έχεις Ταλέντο», καλυμμένο με μια κουκούλα-μαξιλαροθήκη– παίζει με τα όρια της ευπρέπειας και της λογοκρισίας, τολμάει αστεία για Ρομά και χριστιανισμό, γουστάρει την καφρίλα και έχει τον τρόπο να κερδίζει κάθε φορά το κοινό. Άλλωστε, είναι τριάντα κάτι κι ακόμα να ενηλικιωθεί, ή μήπως τα κατάφερε; Η απάντηση στο Λοσάντζελε, την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου.

10 stand up παραστάσεις +1 αυτοσχεδιασμός για να λυθείς απ' τα γέλια αυτά τα Χριστούγεννα - εικόνα 4

Βρώμικο χιούμορ στο ΠΚ

Η Κωμική Κατάληψη, ο κύκλος παραστάσεων που ενώνει πολλούς stand up κωμικούς κάθε Παρασκευή στο θέατρο ΠΚ με φορμά comedy club, ετοιμάζει μια σπέσιαλ edgy παράσταση τις γιορτές με πολλά, πολλά ανερχόμενα ονόματα. Ο Απόλλων Roach και Αλέξανδρος Τιτκώβ αναλαμβάνουν ρόλο παρουσιαστή ενώ στη σκηνή ανεβαίνουν –ετοιμάζοντας τα πιο σκληρά και κάφρικα κείμενά τους– ο Άλεξ Κένσιν Αποστολόπουλος, ο Οδυσσέας Μαυρομμάτης και ο αγαπητός Ντενίζ Ουρέμ, ο Γιώργος Καραμανλής, ο Δημήτρης Χριστοδούλου καθώς και η μοναδική γυναίκα κωμικός στο deadpan είδος Δήμητρα Νικητέα. Μην ψάξεις για καθωσπρεπισμούς, λογοκρισία και όρια, στο «Raw Comedy Night» έχουν καταρριφθεί αυτά. Προπώληση εδώ.

«Να το φως» στη ζωή ενός πατέρα

«Πότε συνειδητοποιείς ότι μεγαλώνεις και σοβαρεύεις;», ρωτάει ο Λάμπρος Φισφής στον τρίτο του μονόλογο «Να το Φως», φτάνοντας πλέον στην ηλικία που συμβιώνει με ένα δίχρονο. Έχει αποκτήσει εμμονή με τα τάπερ και τα καπάκια τους, φοβάται μήπως σιγά-σιγά γίνει η μητέρα του, πάει πίσω στα παιδικά του χρόνια και το bullying που τότε ήταν καθόλα φυσιολογικό, αναρωτιέται ακόμη με όσους παραγγέλνουν χόρτα στην ταβέρνα και έχει καταλήξει πως το σεξ στο ντουζ είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ένας ενενηντάλεπτος μονόλογος-εγγύηση γέλιου, όση επαφή κι αν έχεις με το είδος του stand up, που βρίσκει το αστείο στα πιο απλά και καθημερινά. Έξτρα παραστάσεις για τις γιορτές, στο Premise Club (26/12 & 2/1). Προπώληση εδώ.

Για κωμικός, (πολύ) καλή είναι

10 stand up παραστάσεις +1 αυτοσχεδιασμός για να λυθείς απ' τα γέλια αυτά τα Χριστούγεννα - εικόνα 5
Εντάξει, ο τίτλος «Για γυναίκα, καλή είναι» μπορεί να είναι κάπως προβοκατόρικο, αλλά «δεν θα βγάλουμε και τα σουτιέν μας να τα κάψουμε στη σκηνή», όπως λέει στην αρχή του νέου της σόλο η Ήρα Κατσούδα. Με εμφανή εμπειρία στο σανίδι και πολύ, πολύ ενέργεια, η Κατσούδα πιάνει νήμα από τη σχέση των δύο φύλων, αλλά γρήγορα επεκτείνεται σε πολλά περισσότερα – από την παιδική της ηλικία και τα ψέματα που σκαρφιζόταν μέχρι το διαζύγιο που πήρε ύστερα από δέκα χρόνια γάμου. Επίσης, μισεί τους δήθεν μπάρμαν, τους πελάτες που είχε παλιότερα ως διαφημίστρια καθώς και το «θαύμα» της περιόδου (άουτς). Ενενήντα λεπτά χορταστικής παράστασης την Πέμπτη 26/12 στο θέατρο Eliart. Προπώληση εδώ.

Stand up για να πάτε με τα παιδιά σας

Μια και το stand up δεν είναι υπόθεση μόνο των μεγάλων, ο Γιώργος Χατζηπαύλου όλο το διάστημα των γιορτών παρουσιάζει το «Comedy Club για παιδιά Xmas Special» στο Μέγαρο Μουσικής. Αντιμετωπίζοντας τους μικρούς θεατές (6-12 ετών) ως κανονικό κοινό, με φιλτραρισμένη πάντα γλώσσα, ο Χατζηπαύλου μοιράζεται σκέψεις για το σχολείο, τους παιδικούς φίλους, τους σούπερ ήρωες, τα επαγγέλματα και τα χόμπι, από την κωμική πάντα σκοπιά. Κάπου εκεί υπάρχουν και τα παιδικά τραγούδια που διαπερνούν γενεές, όπως ο «Μπάρμπα Μπρίλιος» και το «Δεν περνάς κυρα-Μαρία». Αλήθεια, πόσο νόημα βγάζουν οι στίχοι τους; Αναλυτικά οι ημερομηνίες και προπώληση εδώ.

10 stand up παραστάσεις +1 αυτοσχεδιασμός για να λυθείς απ' τα γέλια αυτά τα Χριστούγεννα - εικόνα 6

+1 Σπέσιαλ ξεκαρδιστικός αυτοσχεδιασμός

Πώς είναι να κάνεις χρονοεπίθεση επιστρέφοντας στο βράδυ που γεννήθηκε ο Χριστός; Τι γίνεται αν τύχει κάτι ανέλπιστα δυσάρεστο στον Άϊ-Βασίλη πριν ξεκινήσει την καθιερωμένη διανομή με το έλκηθρο; Και το αιώνιο δίλημμα: κουραμπιέδες ή μελομακάρονα; Τέτοια ερωτήματα ταλανίζουν την αυτοσχεδιαστική ομάδα του ΚΤΣ, η οποία επιστρέφει λίγο πριν την αλλαγή του έτους (30/12) στο Premise Comedy Club. Με πάνω από πεντακόσιες παραστάσεις στο ενεργητικό τους, ο Λάμπρος Φισφής, ο Δημήτρης Μακαλιάς και ο Ζήσης Ρούμπος έχουν το χάρισμα να παίρνουν απλές ιδέες από το κοινό και να τις μετουσιώνουν αστραπιαία σε σκετσάκια που κάνουν και τους πιο απαιτητικούς να διπλώνουν απ’ τα γέλια. Ήδη η μία παράσταση του «Reloaded X-mas Special» είναι sold out και ανακοινώθηκε δεύτερη (10 μ.μ.). Αν δεν έχεις δει ζωντανά τον αυτοσχεδιασμό τους, σπεύστε!

Περισσότερες πληροφορίες

Κάψε το σενάριο Reloaded!

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 90 '

Οι τρεις κωμικοί δημιουργούν από το μηδέν μια παράσταση χωρίς σενάριο και χωρίς πρόβες, που βασίζεται στον κωμικό αυτοσχεδιασμό και στις εντολές του κοινού.

Καφρόκρεμα

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 90 '

Η ανατρεπτική παράσταση του γνωστού κωμικού, που βιντεοσκοπείται για να περάσει στην ιστορία, κινείται με άνεση από την καφρίλα των πιο κρυφών σκέψεων που όλοι μας κάνουμε, μέχρι την αφρόκρεμα των πιο ευγενών προθέσεών μας.

Να το φως

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 90 '

Αντλώντας έμπνευση από όλα τα μικρά «μεγάλα», αυτοσαρκάζεται για τα παιδικά του χρόνια, παραπονιέται για σχεδόν τα πάντα κι εξηγεί γιατί αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη για να ζει κάποιος.

Κωμική κατάληψη

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 70 '

Μια νέα ματιά στο χιούμορ και στην κωμωδία δίνουν τριάντα κωμικοί της ελληνικής stand up σκηνής, σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Για γυναίκα καλή είναι

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 80 '

Στη δεύτερη σόλο δουλειά της, η επιτυχημένη stand up comedian θέτει ερωτήματα βγαλμένα από τη ζωή και τα απαντά με το δικό της μοναδικό τρόπο.

Δεν επιθυμώ

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 100 '

Το κωμικό δίδυμο κλείνει 4 χρόνια συνεργασίας και αντιμετωπίζει το αναπόφευκτο: κανένας δεν θέλει να πάει για δουλειά. Μεγαλώνουν, βαραίνουν, βαριούνται, νυστάζουν και σίγουρα δεν αντέχουν το ξενύχτι.

Comedy club για παιδιά: Xmas special

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 70 '

Η μοναδική ελληνική stand-up comedy παράσταση για παιδιά 6 έως 12 ετών και τους γονείς τους, που δημιούργησε ο Γιώργος Χατζηπαύλου, έρχεται ξανά με χριστουγεννιάτικη διάθεση στο Μέγαρο. Μια παράσταση διασκεδαστική τόσο για τα παιδιά, που παρακολουθούν θέματα που αφορούν στη ζωή τους, όσο και για τους γονείς τους, που θυμούνται πώς είναι να είσαι παιδί. Τα θέματα που σατιρίζονται ξεκινούν από τους αγαπημένους ήρωες, τα κατοικίδια και τα ζώα γενικότερα, τα επαγγέλματα, το σχολείο, τις ξένες γλώσσες, τα παιδικά τραγούδια, τα παιχνίδια και τους φίλους, τις συμβουλές των γονιών και τις περίεργες συνήθειες των μεγάλων, και φυσικά την καλύτερη γιορτή του κόσμου, τα Χριστούγεννα.

Χάπι

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 75 '

Η σόλο παράσταση-ψυχοθεραπεία του γνωστού κωμικού, που αντλεί από προσωπικά βιώματα και μιλάει για τα παραπάνω κιλά, την επιστήμη, την κατάθλιψη, τα ψυχοφάρμακα κ.ά., ύστερα από τρεις επιτυχημένες σεζόν, ήρθε η ώρα να μαγνητοσκοπηθεί, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της.

Θα γίνει μαλακία

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 90 '

Ο γνωστός κωμικός μοιράζεται τις σκέψεις του στη νέα σόλο δουλειά του, μετά τη μεγάλη επιτυχία των παραστάσεων «Στα Βούτυρα» και «Lower με C».

Κάψε το σενάριο «Reloaded X-mas Special»

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 80 '

Οι τρεις κωμικοί δημιουργούν από το μηδέν μια παράσταση χωρίς σενάριο και χωρίς πρόβες, που βασίζεται στον κωμικό αυτοσχεδιασμό και στις εντολές του κοινού.

Φιλέτο της αγοράς

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 80 '

Η πρώτη σόλο παράσταση του ανερχόμενου κωμικού με σύντομα αστεία (τα λεγόμενα one-liners), λογοπαίγνια και πολύ σουρεαλισμό.

Κανονικά απαγορεύεται

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 120 '

Παρόλη την προσπάθεια του γνωστού κωμικού να αντισταθεί στην ενήλικη ζωή, δεν τα κατάφερε. Τώρα μοιράζεται με το κοινό τους προβληματισμούς του πάνω σε συγχρόνα θέματα, αλλά θέτει και φιλοσοφικά ερωτήματα και πολλά άλλα για τα οποία κανονικά δεν θα έπρεπε να αστειεύεται, σε μια παράσταση που θα βιντεοσκοπηθεί και θα περάσει στην ιστορία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.