Η Ελένη Σκότη μας συστήνει στους «Λαντζέρηδες»

Τέσσερις «Λαντζέρηδες» έρχονται στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου. Η σκηνοθέτις Ελένη Σκότη μας εξηγεί τους λόγου που την έκαναν να μπει στα άδυτα της…κουζίνας.

Η Ελένη Σκότη μας συστήνει στους «Λαντζέρηδες»

Τι σας έκανε να μπαίνετε στην... κουζίνα, κυρία Σκότη αυτό το χειμώνα;
Αποφάσισα να μπω στην κουζίνα γιατί βρήκα ένα έργο που με κάλεσε ακριβώς εκεί: στην κουζίνα της ζωής. Οι «Λαντζέρηδες» του πολυβραβευμένου Καναδού συγγραφέα Morris Panych είναι ένα έργο που μιλάει κατευθείαν στην ανθρώπινη ψυχή αλλά «σκαλίζει» ταυτόχρονα τη λογική μας με μια ισορροπημένη αναλογία. Πιστεύω ότι κατά καιρούς πρέπει να σηκώνουμε όλοι τα μανίκια και να μπαίνουμε στην κουζίνα της ζωής μας για να δούμε πώς και τι μας μαγειρεύουμε.

Είναι ένα ψυχογράφημα ή αγγίζει κοινωνικά ζητήματα;
Είναι μια μαύρη κωμωδία για τη ζωή και την ανάγκη μας να υπάρξουμε μέσα σ’ ένα ταξικό σύστημα που συχνά εγκλωβίζει τα όνειρα, τις επιθυμίες και τις δυνατότητές μας. Με ενδιαφέρει τ’ ότι μιλάει για το παράλογο της κοινωνικής δομής, για τον μύθο της αταξικής κοινωνίας, για τον σιωπηλό «πόλεμο των τάξεων». Για το πως ο άνθρωπος καταντάει ένα εξάρτημα και γίνεται αόρατος στους άλλους. Μιλάει για καταστάσεις που βιώνουμε και που απαιτούν από εμάς μεγάλο θάρρος. Και όλα αυτά με έναν τρυφερό σαρκασμό.

Η Ελένη Σκότη μας συστήνει στους «Λαντζέρηδες» - εικόνα 1
Οι «Λαντζέρηδες»: Γιάννης Σαρακατσάνης,Τάσος Κωστής, Κώστας Λάσκος, Αλέξανδρος Μανωλίδης

Ποια είναι τα πρόσωπα του έργου;
Τα κύρια πρόσωπα του έργου είναι τρεις άνδρες που συναντιούνται στο υπόγειο ενός μεγάλου, ακριβού και χλιδάτου εστιατορίου. Μπροστά τους πελώριες στοίβες πιάτων που τους περιμένουν για να τα πλύνουν. Ο αρχιλαντζέρης, ο Ντρέσλερ-, προσπαθεί να κάνει τους άλλους να δουν τη δουλειά τους μέσα από τα δικά του μάτια: η αποστολή τους δεν είναι μια δουλειά αλλά ένα έργο τέχνης. Θέλει να κάνει τους άλλους να δουν την ομορφιά μέσα σε αυτό που θεωρείται άσχημο. Και αυτό είναι μια γενναία πράξη ζωής. Ο Μος είναι γέρος και άχρηστος πια για το σύστημα. Όμως δεν έχει καμία εναλλακτική. Δεν έχει ζωή έξω απ’ αυτό το σύστημα. Και ο νέος, ο Έμμετ, είναι ο νέος που πάει στη δουλειά προσωρινά, καθώς είχε τα πάντα και τα έχασε και πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια του.

Ποιο μήνυμα θα πάρει ο θεατής φεύγοντας από την παράσταση;
Το βασικό μήνυμα που προσπαθεί να περάσει το έργο είναι κυρίως, πως η ομορφιά της ζωής δεν βρίσκεται απαραίτητα σε αυτό που τείνει να θεωρείται «επιτυχία». Θέλει μεγάλο θάρρος να μπορούμε να ζήσουμε όπως και όπου εμείς νιώθουμε καλά και όχι όπως απαιτεί το εκάστοτε σύστημα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.