Οι σκηνοθέτες της νέας γενιάς φλερτάρουν με Ισπανία

Η κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα σκιαγραφείται με μοναδικό τρόπο μέσα από τα έργα της σύγχρονης ισπανικής δραματουργίας, δύο εκ των οποίων θα δούμε στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260.

Οι σκηνοθέτες της νέας γενιάς φλερτάρουν με Ισπανία

Υπάρχει κάτι βαθύτερα αποκαλυπτικό για την ελληνική κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, εντυπωμένο στη σύγχρονη ισπανική δραματουργία που τραβάει το ενδιαφέρον της νέας γενιάς σκηνοθετών αλλά και του κοινού. Δεν θα μπορούσαν, επομένως, να λείπουν από το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών τα ισπανικά έργα.

Οι σκηνοθέτες της νέας γενιάς φλερτάρουν με Ισπανία - εικόνα 1
Ο Δημήτρης Παπανικολάου σε στιγμιότυπα πρόβας

Η Έλενα Καρακούλη έρχεται αντιμέτωπη με τη βαριά ατμόσφαιρα ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης Εβραίων κοντά στην Πράγα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από το «Himmelweg (Ο δρόμος για τον ουρανό)» του πολυβραβευμένου ισπανού δραματουργού Χουάν Μαγιόρκα. Το έργο αναφέρεται στο πραγματικό ιστορικό γεγονός της επίσκεψης εκπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού στο στρατόπεδο Τερεζίν προκειμένου να ελέγξουν τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, θορυβημένοι από τις φήμες που κυκλοφορούσαν. Έτσι, στήνεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων από τη ναζιστική κυβέρνηση του Βερολίνου που επιβάλλει τη δημιουργία μιας πλαστής εικόνας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η σκηνοθέτις μέσα από το «Himmelweg», που αποτελεί άμεση αναφορά στο Ολοκαύτωμα αλλά με ξεκάθαρες νύξεις στο σήμερα, σχολιάζει την τάση του ανθρώπου να εθελοτυφλεί και να υποκύπτει σε ό, τι του φαίνεται κανονικό, ακόμα κι αν αυτό είναι αποτέλεσμα ενός μηχανισμού εξαπάτησης. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Ψαρράς, Δημήτρης Παπανικολάου, Θανάσης Δήμου, Ηλίας Ανδρέου, Έλλη Παπανικολάου, Μελισσάνθη Ρεγκούκου. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της παράστασης υπογράφει η Violet Louise.

Στις 7 Ιουνίου ακολουθεί συζήτηση μετά την παράσταση με τον συγγραφέα και τη μεταφράστρια του έργου.

iΠειραιώς 260 | Χώρος E’ | 7 έως 10 Ιουνίου | Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους | Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, www.greekfestival.gr, www.ticketmaster.gr |

Οι σκηνοθέτες της νέας γενιάς φλερτάρουν με Ισπανία - εικόνα 2

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανεβάζει το έργο του Εστέβα Σολέρ «Κόντρα στην ελευθερία», σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, εστιάζοντας στη μοναξιά και την αίσθηση ενός νέου τεχνολογικού κόσμου που μας κατακλύζει. Το ανατρεπτικό κείμενο του Καταλανού δραματουργού, που παραπέμπει σε ένα σύγχρονο θέατρο του παραλόγου, αποτελείται από επτά μονόπρακτα και αναφέρεται σε σύγχρονα ζητήματα, όπως το προσφυγικό, η «διαστροφή» της ανάγνωσης βιβλίων, η κρίση στον γάμο, η «ζωή» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η παιδοφιλία και η κοινωνικοοικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων. Πρωταγωνιστούν οι Κάτια Γέρου, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Νίκας, Σεραφείμ Ράδης, Σύρμω Κεκέ.

iΠειραιώς 260 | Χώρος E’ | 2 έως 5 Ιουλίου | Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους | Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, www.greekfestival.gr, www.ticketmaster.gr |

Περισσότερες πληροφορίες

Himmelweg (Ο δρόμος για τον ουρανό)

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Ένα συγκλονιστικό παιχνίδι ψευδών εντυπώσεων στήνεται από τη ναζιστική κυβέρνηση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίν το 1944, κατά την επίσκεψη του Ερυθρού Σταυρού. Η παράσταση σχολιάζει, με βάση ένα πραγματικό γεγονός, την τάση του ανθρώπου να εθελοτυφλεί.

Κόντρα στην ελευθερία

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Το ανατρεπτικό έργο του Καταλανού συγγραφέα, που παραπέμπει σε ένα σύγχρονο θέατρο του παραλόγου, ανεβαίνει σε μια παράσταση που εστιάζει στη μοναξιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.