«Φαρενάιτ 451»: Ακριβή μου ελευθερία

Ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά κείμενα επιστημονικής φαντασίας, το «Φαρενάιτ 451» του Ρέι Μπράντμπερι, ανεβάζει ο Θωμάς Μοσχόπουλος στην Πειραιώς 260.

«Φαρενάιτ 451»: Ακριβή μου ελευθερία

Ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά κείμενα επιστημονικής φαντασίας, το «Φαρενάιτ 451» του Ρέι Μπράντμπερι, ανεβάζει ο Θωμάς Μοσχόπουλος στην Πειραιώς 260 (8-10/6), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Η Μαρία Κρύου μπήκε στις πρόβες και μίλησε με τον σκηνοθέτη.

«Φαρενάιτ 451»: Ακριβή μου ελευθερία - εικόνα 1

«Mε αυτό το συγκλονιστικό κείμενο κλείνω, τουλάχιστον προσωρινά, έναν κύκλο που βασίστηκε σε κείμενα τα οποία ακονίζουν τη σκέψη», μου λέει ο Θωμάς Μοσχόπουλος καθώς τον συναντώ στις πρόβες του «Φαρενάιτ 451». «Δεν μπορώ να μπω ξανά στη λογική του παλιότερου θεάτρου­, όταν μας απασχολούσε το ιδιωτεύειν», συνεχίζει. «Ξεκίνησα αυτόν τον κύκλο, μια τριλογία στην πραγματικότητα, από τον παραλογισμό της “Δίκης του Κ.”, προχώρησα στον “Κάντιτ” και τώρα ήρθε η σειρά του “Φαρενάιτ 451”, αυτού του συγκλονιστικού κειμένου του Μπράντμπερι».

«Φαρενάιτ 451»: Ακριβή μου ελευθερία - εικόνα 2

Ο τίτλος δηλώνει τη θερμοκρασία στην οποία αρχίζει να καίγεται το χαρτί και αναφέρεται στην πρακτική της καύσης βιβλίων, η οποία ταυτίζεται ιστορικά και συμβολικά­ με την καταστολή της ελευθερίας σκέψης και λόγου. Η υπόθεση­ είναι απλή: σε μια μελλοντική κοινωνία «πυροτεχνουργοί», λειτουργώντας σαν «σώμα κρατικής ασφάλειας», καίνε όσα βιβλία έχουν σωθεί κρυμμένα από αντιφρονούντες που αρνούνται να συμμορφωθούν στο δόγμα ότι τα βιβλία είναι άχρηστα και βλαβερά.

«Φαρενάιτ 451»: Ακριβή μου ελευθερία - εικόνα 3

Ο βασικός ήρωας του έργου είναι­ ένα μέλος αυτού του σώματος, όμως ερχόμενος σε επαφή με το «μυστικό σύμπαν των βιβλίων» αρχίζει να μαγνητίζεται επικίνδυνα από αυτό. Ανακαλύπτει ότι πίσω από έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας, στον οποίο ζουν εφησυχασμένοι οι συμπολίτες του, υπάρχει ένα ολόκληρο­ δίκτυο που κινείται υπόγεια και σε αντίθετες κατευθύνσεις από τις δικές του επιλογές. Από τη στιγμή που θα ξυπνήσει η «περιέργειά» του γι’ αυτόν τον κόσμο, είναι θέμα χρόνου να γίνει από διώκτης διωκόμενος.

Ο Φρανσουά Τριφό μετέφερε το 1966 το έργο στον κινηματογράφο, ενώ το 1979 ο ίδιος­ ο συγγρα­φέας το ξανάγραψε για το θέατρο, επεμβαίνοντας σημαντικά στο αρχικό περιεχόμενο του κειμένου και δημιουργώντας έτσι τη βάση για ένα πολύ ενδιαφέρον θεατρικό ανέβασμα. «Όλα όσα λέγονται στο έργο είναι οι εφιάλτες του τώρα», λέει ο Θωμάς Μοσχόπουλος. «Το κάψιμο των βιβλίων δεν είναι καινούργια υπόθεση. Υπήρξε η Ιερά Εξέταση, στη συνέχεια οι ναζί και τώρα οι Ισλαμιστές που καίνε και γκρεμίζουν... Το κάψιμο έχει αποφασιστεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Έφτασε δηλαδή η στιγμή για τους ανθρώπους να μη χρειάζονται τα βιβλία, να μη βρίσκουν τίποτα ενδιαφέρον σε αυτά. Εξαφανίζεται η κουλτούρα του προβληματισμού και της αμφιβολίας».

Στο έργο πρωταγωνιστούν σημαντικοί συνεργάτες του Θωμά Μοσχόπουλου, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, η Άννα Μάσχα, η Ευδοκία Ρουμελιώτη, η Κίττυ Παϊταζόγλου, η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Χάρης Τσιτσάκης, ο Μάνος Γαλανής και ο Θάνος Λέκκας.

Περισσότερες πληροφορίες

Φαρενάιτ 451

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς όπου τα βιβλία καταστρέφονται, ο πρώην πυροδότης πρωταγωνιστής μεταστρέφεται όταν έρχεται σε επαφή με το μυστικό κόσμο των αντιφρονούντων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.