Πρεμιέρες από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη Γεωργία

Ποίηση, φιλοσοφία και ρεαλισμός συναντιούνται στη σκηνή σε τέσσερις νέες παραστάσεις που σφύζουν από δημιουργικότητα.

Πρεμιέρες από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη Γεωργία

Ποίηση, φιλοσοφία και ρεαλισμός συναντιούνται στη σκηνή σε τέσσερις νέες παραστάσεις που σφύζουν από δημιουργικότητα.

«Η επίκληση της γοητείας»

Πρεμιέρες από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη Γεωργία - εικόνα 1

Η «Κωλοδουλειά», η «Μετατόπιση προς το ερυθρό», το «Vitrioli» και άλλα έργα του Γιάννη Μαυριτσάκη έχουν βρει το δρόμο τους για το θέατρο τα τελευταία χρόνια. Η Ρούλα Πατεράκη αναλαμβάνει να μας συστήσει την «Επίκληση της γοητείας», με θέμα την πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό. Η πάλη αυτή ξεδιπλώνεται μέσα από μια σπονδυλωτή ιστορία πέντε επεισοδίων. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Άγγελου Μέντη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Ανδρέας Αντωνιάδης, Σπύρος Βάρελης, Θανάσης Δόβρης, Μαρία Ζορμπά, Ευανθία Κουρμούλη, Τσιμάρας Τζανάτος κ.ά. (Ροές, από 30/5)

«REM/κήπος»

Πρεμιέρες από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη Γεωργία - εικόνα 2

Η Άννα Κοκκίνου ντύνει τις παραστάσεις της με μια ιδιαίτερη ποιητικότητα, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί και στη συγκεκριμένη. Ο τίτλος «REM/κήπος» μας προδιαθέτει για ένα θεατρικό ταξίδι μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Με όχημα τη σύνθεση κειμένων του Ομήρου, της Άννα Αχμάτοβα, του Χάινριχ Κλάιστ, του Έζρα Πάουντ, του Καβάφη και ακόμη πολλών σπουδαίων συγγραφέων, μαζί με κάποια επεξεργασμένα κινηματογραφικά θραύσματα, πέντε ηθοποιοί «οδηγούν τον θεατή, μέσα από μια ρωγμή στο χρόνο, στο μαγικό χώρο μιας σκηνικής ταυτοχρονίας». (Σφενδόνη, από 3/6)

«Η Δίκη του Σωκράτη»

Πρεμιέρες από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη Γεωργία - εικόνα 3

Το 2012 ο Γιάννης Μόρτζος παρουσίασε την «Αληθινή απολογία του Σωκράτη» και τώρα επιστρέφει στον σπουδαίο φιλόσοφο με μια θεατρική διασκευή της δίκης του, την οποία συνυπογράφει με την Γιούλη Ζήκου. Πρόκειται για ένα έργο που στοχεύει στη μετάδοση των διαχρονικών αναζητήσεων του εμβληματικού αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου στο κοινό. Παίζουν, εκτός από τον ίδιο, οι Μανώλης Γεραπετρίτης, Ηλίας Γκογιάννος, Γιώργος Μαγκίνης, Ελεάννα Πουλίδα κ.ά. («Τζένη Καρέζη», από 25/5)

«Human voice»

Πρεμιέρες από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη Γεωργία - εικόνα 4

Μια γυναίκα μιλάει για τελευταία φορά στο τηλέφωνο με τον εραστή της, που μόλις την εγκατέλειψε, και στην απόγνωσή της γαντζώνεται από τα προσωπικά αντικείμενα-ίχνη της παρουσίας του: τα γάντια του, τα γράμματά του, την τσιγαροθήκη, το ακουστικό που φέρνει στη μνήμη τη φωνή του. Το έργο του Ζαν Κοκτό παίζεται στη γεωργιανή γλώσσα, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους, σε σκηνοθεσία του Γεωργιανού Μιχαήλ Σαρκβιάνι, με πρωταγωνίστρια την Μπούμπα Γκογκορισβίλι. (Οδού Κεφαλληνίας-Β΄ Σκηνή, από 26/5)

Περισσότερες πληροφορίες

REM/κήπος

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 70 '

Λογοτεχνικά κείμενα, ήχοι κι επεξεργασμένα κινηματογραφικά θραύσματα βοηθούν τον θεατή να επεκτείνει τα όρια πρόσληψης της πραγματικότητας.

Η επίκληση της γοητείας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Ένα έργο για την πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό μέσα από μια σπονδυλωτή ιστορία πέντε επεισοδίων

Η δίκη του Σωκράτη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Η θανατική καταδίκη του μέγα φιλόσοφου Σωκράτη επιτελείται θεατρικά σε μια παράσταση που φέρνει στο προσκήνιο τον αρχαιοελληνικό φιλοσοφικό στοχασμό

Human Voice

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Η ψυχολογική κατάρρευση μιας γυναίκας που μιλάει στο τηλέφωνο με τον επί πέντε χρόνια έρωτά της, ο οποίος την εγκαταλείπει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
09/08/2022

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από 8 έως 14 Αυγούστου

Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα δούμε από σήμερα έως την Κυριακή 14/8.

Νάντια Δαλκυριάδου: Πού την έχουμε δει και τι σχεδιάζει για τη νέα θεατρική σεζόν;

Παίζει στο τηλεοπτικό "Κόκκινο ποτάμι", σκηνοθετεί Ρίτσο στο "Τζένη Καρέζη", έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Άβατον και αναμένει με αγωνία τη νέα θεατρική σεζόν. Ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Νάντια Δαλκυριάδου.

"Θα γίνει Ανταλλαγή;": Μια παράσταση που θα θέλαμε να δούμε

Όσοι βρεθείτε στην Ολυμπία αυτές τις ημέρες έχετε την ευκαιρία να δείτε την αφιερωματική παράσταση στη Μικρασιατική Καταστροφή "Θα γίνει Ανταλλαγή;" της Ρούλας Πατεράκη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι κρατάμε από το φετινό θεατρικό πρόγραμμα της Πειραιώς 260

Τι αποτύπωμα άφησαν οι δώδεκα ελληνικές και ξένες παραστάσεις στην Πειραιώς 260, που έριξε αυλαία την προηγούμενη εβδομάδα; Καταγράφουμε μερικές σκέψεις, εντυπώσεις και συμπεράσματα.

Τι ετοιμάζει ο Νίκος Διαμαντής για τον Σεπτέμβριο;

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σημείο θα παρουσιάσει μία θεατρική- εικαστική εγκατάσταση στο Ισλαχανέ στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

Τρεις extra παραστάσεις για τον "Συλλέκτη"

Ένα από τα σημαντικότερο θρίλερ της μεταπολεμικής λογοτεχνίας ο "Συλλέκτης" του Τζον Φόουλς παίρνει παράταση λόγω της θερμής υποδοχής του κοινού.