Θεατρόφιλοι του Φεστιβάλ Αθηνών και βιβλιόφιλοι σε κοινές εξορμήσεις!

Μια σειρά ποικιλόμορφων παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών εμπνέονται από τη λογοτεχνία και μας κινούν το ενδιαφέρον. Δείτε ποιες είναι.

Θεατρόφιλοι του Φεστιβάλ Αθηνών και βιβλιόφιλοι σε κοινές εξορμήσεις!

Η πραγματικότητα ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος όπου απαγορεύεται η ανάγνωση, παράξενες ιστορίες μυστηρίου και φαντασίας, το διασημότερο εικοσιτετράωρο ενός καθημερινού «Οδυσσέα», ένα από τα λιγότερο γνωστά διηγήματα αγαπημένου Έλληνα υπερρεαλιστή είναι μερικές από τις ιστορίες που θα απολαύσουμε θεατρόφιλοι και βιβλιόφιλοι χάρη σε μια σειρά ποικιλόμορφων παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών που εμπνέονται από τη λογοτεχνία. Δείτε ποιες είναι οι παραστάσεις που μας κινούν το ενδιαφέρον.

Θεατρόφιλοι του Φεστιβάλ Αθηνών και βιβλιόφιλοι σε κοινές εξορμήσεις! - εικόνα 1

Το εορταστικό κλίμα που ζει κάθε καλοκαίρι η πρωτεύουσα χάρη στις παραστάσεις και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών φέτος θα είναι ακόμη ζωηρότερο, καθώς η Αθήνα ήδη γιορτάζει ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Και μια που θέατρο και λογοτεχνία βαδίζουν συχνά χέρι-χέρι, να ένας λόγος περισσότερος φέτος για να πραγματοποιηθεί μια θριαμβευτική συνεργασία τους. Σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σημαντικά λογοτεχνικά έργα με μια άλλη ματιά χάρη στις σκηνικές εκδοχές που τους επιφυλάσσουν ταλαντούχοι Έλληνες δημιουργοί, αναγνωρισμένοι και νεότεροι, που βρήκαν στις σελίδες των βιβλίων ιδανικές αφορμές για έμπνευση και δημιουργία.

Θεατρόφιλοι του Φεστιβάλ Αθηνών και βιβλιόφιλοι σε κοινές εξορμήσεις! - εικόνα 2

Τα πεζά του «τραγικού του 20ου αιώνα», όπως έχει χαρακτηρισθεί ο Σάμουελ Μπέκετ, ενέπνευσαν τον Δημήτρη Κουρτάκη να δημιουργήσει μια πολυμεσική παράσταση που γοήτευσε πέρυσι το κοινό του Φεστιβάλ και δικαίως επαναλαμβάνεται. Ο Άρης Σερβετάλης αποδείχθηκε ο απόλυτος performer για να σωματοποιήσει το μπεκετικό σύμπαν των σιωπών και της άρρητης επικοινωνίας σε μια παραστασιακή συνθήκη που εμπνεύστηκε επίσης από τη video art και τις εικαστικές τέχνες («Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου», Πειραιώς 260-Χώρος Δ, 1-5/6).

Θεατρόφιλοι του Φεστιβάλ Αθηνών και βιβλιόφιλοι σε κοινές εξορμήσεις! - εικόνα 3

Η δυστοπική ιστορία μιας κοινωνίας όπου τα βιβλία απαγορεύονται που περιγράφει ο Ρέι Μπράντμπουρι στο «Φαρενάιτ 451» μεταφέρεται στη σκηνή από τον Θωμά Μοσχόπουλο σε μια παράσταση σημαντικών πρωταγωνιστών (Αλέξανδρος Λογοθέτης, Άννα Μάσχα, Ξένια Καλογεροπούλου, Ευδοκία Ρουμελιώτη κ.ά.), που φιλοδοξεί να αναδείξει την τρομαχτική επικαιρότητα μιας πραγματικότητας όπου η παντοκρατορία της τηλεόρασης και κάθε είδους οθόνης ευνουχίζουν τη σκέψη (Πειραιώς 260-Χώρος Η, 8-10/6).

Θεατρόφιλοι του Φεστιβάλ Αθηνών και βιβλιόφιλοι σε κοινές εξορμήσεις! - εικόνα 4

Ο ερωτισμός, η μοναξιά και το μυστήριο που αναδύουν τα μυθιστορήματα του -αγαπητού και στην Ελλάδα- Χιλιανού Ρομπέρτο Μπολάνιο έδωσαν την πρώτη ύλη στην Έλενα Πέγκα για να συνθέσει μια ελληνική ιστορία υπαρξιακής αναζήτησης που κρύβεται πίσω από την απρόσωπη βιτρίνα της πορνοβιομηχανίας. Σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Ρήγος, που έχει αφήσει τη χορογραφική και σκηνοθετική του σφραγίδα σε μια σειρά αισθαντικών παραστάσεων («Πορνοστάρ-Η αόρατη βιομηχανία του σεξ», Πειραιώς 260-Χώρος Δ, 23-25/6).

Θεατρόφιλοι του Φεστιβάλ Αθηνών και βιβλιόφιλοι σε κοινές εξορμήσεις! - εικόνα 5

Πώς θα ήταν τα πιο αγαπητά διηγήματα και ποιήματα του Έντγκαρ Άλαν Πόε αν διασκευάζονταν σε μουσική παρτιτούρα; Οι λάτρεις του Αμερικανού πρωτοπόρου του φανταστικού και αστυνομικού μυθιστορήματος θα έχουν την ευκαιρία να το ανακαλύψουν στην παράσταση της πάντα πειραματιζόμενης με τα πολυμέσα Violet Louise, που υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη μουσική και στην οποία πρωταγωνιστεί μαζί με την Αγλαΐα Παππά («Παράξενες ιστορίες», Πειραιώς 260-Χώρος Β, 26-28/6).

Θεατρόφιλοι του Φεστιβάλ Αθηνών και βιβλιόφιλοι σε κοινές εξορμήσεις! - εικόνα 6

Ένα ξέφρενο πανηγύρι έρωτα, αισθήσεων και σεξουαλικότητας είναι το διήγημα του Ανδρέα Εμπειρίκου, «Ζεμφύρα ή το μυστικό της Πασιφάης» που θα παρουσιάσει η ομάδα τ ρ ι ς (Χρηστίνα Γαρμπή, Κωνσταντίνος Κουνέλλας, Βασίλης Σαφός). Εδώ ο Έλληνας υπερρεαλιστής προαναγγέλλει τον «Μέγα Ανατολικό» με μια ιστορία άκρατης λαγνείας που, πίσω από την υπερφυσική ένωση μιας νεαρής θηριοδαμάστριας με το λιοντάρι της, καταθέτει (ακόμη) μία ψυχαναλυτικής υφής λογοτεχνική κατάφαση υπέρ του έρωτα ως απόλυτου θριαμβευτή επί του θανάτου, ενώ για τις ανάγκες της παράστασης θα ανοίξει τις πόρτες του ένα κτήριο-στολίδι του αστικού ιστού (Μέγαρο Υπατία, 26-30/6).

Θεατρόφιλοι του Φεστιβάλ Αθηνών και βιβλιόφιλοι σε κοινές εξορμήσεις! - εικόνα 7

Η θεατρική διασκευή μέρους του «Οδυσσέα», του πολυσέλιδου μυθιστορήματος του Τζέιμς Τζόις που με ανατριχιαστική εμμονή στη λεπτομέρεια καταγράφει το εικοσιτετράωρο ενός καθημερινού αντιήρωα, είναι πιθανό να προσελκύσει όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή μαζί του, όμως είναι συνολικά η πρόταση των Elephas Tiliensis (Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου) που κεντρίζει το ενδιαφέρον. Χαρακτηρίζοντας την παράστασή τους ορατόριο αλλά και «φιλοσοφική stand up comedy», δραματοποιούν δύο από τα κεφάλαια του βιβλίου, αναθέτοντας τον ρόλο του Λεοπόλδου Μπλουμ στον μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή Παύλο Παυλίδη (Πειραιώς 260-Χώρος Η, 1-3/7).

Φέτος για πρώτη φορά όλες οι παραστάσεις μας έχουν αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους, ώστε να μπορούν να τις απολαύσουν Έλληνες και ξένοι θεατές, ακόμα και με προβλήματα ακοής. Οι προπωλήσεις για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών έχει ξεκινήσει στο www.greekfestival.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.