Δημήτρης Λιγνάδης: «Ίσως η εποχή μας είναι εξόχως πολεμική»

Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη παρουσιάζει ο Δημήτρης Λιγνάδης, πλαισιωμένος από μια ομάδα νέων ηθοποιών.

Δημήτρης Λιγνάδης: «Ίσως η εποχή μας είναι εξόχως πολεμική»

Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη παρουσιάζει ο Δημήτρης Λιγνάδης, πλαισιωμένος από μια ομάδα νέων ηθοποιών. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός της παράστασης στοχάζεται πάνω στα «Μαθήματα Πολέμου», που ανεβαίνουν από τις 11/5 στο Υποσκήνιο Β΄ της αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής.

Δημήτρης Λιγνάδης: «Ίσως η εποχή μας είναι εξόχως πολεμική» - εικόνα 1

«Oμολογώ ότι ο Θουκυδίδης και η Ιστορία του, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, μου ασκούσαν μεγάλη γοητεία ήδη από τα μαθητικά χρόνια, όταν στις τελευταίες τάξεις του σχολείου κάναμε τα “Πλαταϊκά” και τον περίφημο “Επιτάφιο του Περικλή”. Ο θαυμασμός μου για το σπουδαίο ιστορικό έργο –αλλά και μείζον λογοτεχνικό μνημείο– κορυφώθηκε στα φοιτητικά μου χρόνια, όταν στη Φιλοσοφική Σχολή με αναλυτικότερο κι επιστημονικότερο τρόπο διδάχτηκα εκτενή κομμάτια του έργου στο πρωτότυπο, δηλαδή στα αρχαία ελληνικά. Ύστερα, όταν αφιερώθηκα στον «Διόνυσο», οι πνευματικές και καλλιτεχνικές μου αναζητήσεις με οδήγησαν σε άλλους αναγνωστικούς τόπους, κάποιους εξίσου φωτεινούς, κάποιους πιο αλλότριους και σκοτεινούς...

Μέχρι το 2013, όταν ως ηθοποιός εκφώνησα τον Επιτάφιο του Περικλή (μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης), στο βασισμένο στον Θουκυδίδη έργο “Το Μανιφέστο του Πολέμου” (σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη). Το 2016-17 ξανά, ως καλλιτεχνικός διευθυντής του εκπαιδευτικού προγράμματος “Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου” (διοργάνωση του ιδρύματος Hellenic Education & Research Center), συμμετείχα στη θεατρική διδασκαλία των έργων “Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος: Τα περί Πλάταιαν και άλλα Δεινά” και “Ειρωνείες Πολέμου: Τα εν Πύλω και εν τη Νήσω Δράματα”. Οι πολλές κι επιτυχημένες παραστάσεις των έργων είχαν πειραματικό χαρακτήρα κι εκπαιδευτική στόχευση».

Δημήτρης Λιγνάδης: «Ίσως η εποχή μας είναι εξόχως πολεμική» - εικόνα 2

«Κάνω αυτήν την αναδρομή για να δηλώσω ότι το ενδιαφέρον μου για τον Θουκυδίδη δεν είναι­ όψιμο, αντίθετα έχει και αυτό μακρά ιστορία... Σήμερα, στα 54 μου, η μοίρα το έφερε και αξιώνομαι να μεταφέρω εγώ στη θεατρική σκηνή το λόγο του μεγάλου ιστορικού. Τι με ώθησε, πραγματικά, δεν ξέρω. Ίσως κάποια ενδόμυχη προσωπική ανάγκη ή κάποιος μεταφυσικός παράγοντας, όπως η μοίρα που είπα παραπάνω... Τι ενθάρρυνε το εγχείρημά μου; Μα τι άλλο από την παρούσα ιστορική συγκυρία, εθνική και παγκόσμια.

Αν και ο πόλεμος αποτελεί διαχρονικό και πάντα επίκαιρο θέμα, ίσως η εποχή μας, με τη χρεοκοπία των πολιτικών ιδεολογιών, την απομυθοποίηση των πολιτικών μεγεθών, την αμφισβήτηση των αξιών (ακόμη και αυτή της δημοκρατίας!), την άνοδο ακραίων πολιτικών μορφωμάτων, την έξαρση του λαϊκισμού και κάθε λογής βίας, ίσως, λέω, αυτή η εποχή είναι εξόχως πολεμική. Σε αυτήν την εποχή, σε αυτήν την παγκόσμια ιστορική καμπή, νομίζω, ταιριάζει πολύ ο Θουκυδίδης. Γιατί την ερμηνεύει. Την έχει μελετήσει και την έχει αναλύσει εις βάθος... Γι’ αυτό και σήμερα έχουμε ανάγκη από το σοφό του λόγο, από τη διαφωτιστική του διδαχή. Για να μάθουμε τι μας μέλλεται και πώς μπορούμε, αν δεν είναι ακόμη αργά, να το αποτρέψουμε...»

«Ακριβώς αυτό φιλοδοξεί να προσφέρει η παράστασή μου: να φωτίσει, δίνοντας βήμα στον θουκυδίδειο λόγο, τους αφανείς μηχανισμούς που απεργάζονται τη βία και την ανάσταση του πολέμου. Ο τίτλος της “Μαθήματα Πολέμου” φανερώνει την πρόθεση της διδασκαλίας. Διδασκαλίας όμως που χρησιμοποιεί τους θεατρικούς κώδικες για να συναιρέσει το διανοητικό προβληματισμό με το ψυχαγωγικό βίωμα».

Περισσότερες πληροφορίες

Μαθήματα Πολέμου

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη, που αναδεικνύει το διαχρονικό περιεχόμενο της «τραγωδίας του πολέμου».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.