Πωλίνα Κρεμαστά: «Το ύψος μας ορίζεται απ’ το πάτημά μας»

Η ταλαντούχα χορογράφος και χορεύτρια μιλά για τη νέα της δουλειά «Βορεάδες» και για την συνεργασία της με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο που έγραψε της μουσική της παράστασης.

Πωλίνα Κρεμαστά: «Το ύψος μας ορίζεται απ’ το πάτημά μας»

Στο μεταμοντέρνο κυκεώνα του σύγχρονου χορού το ερευνητικό χορογραφικό ιδίωμα της Πωλίνας Κρεμαστά την έκανε να ξεχωρίσει. Θελήσαμε να γνωρίσουμε τη νέα της δουλειά που παρουσιάζεται στο Πόρτα.

Πωλίνα Κρεμαστά: «Το ύψος μας ορίζεται απ’ το πάτημά μας» - εικόνα 1

Με πρωτοείδες στη θεατρική σκηνή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2003, όπου σπούδαζα Ιατρική. Η πρώτη μου χορογραφική δουλειά με μια θεότρελη ομάδα φοιτητριών, την οποία ονομάζαμε salto mortale… και ήτανε ω ήτανε! «Να γαληνεύεις καθώς τραντάζεσαι», ο τίτλος...στα Ιωάννινα γνώρισα τους ανθρώπους που μου άνοιξαν τα φτερά και με συντροφεύουν μέχρι σήμερα! Πρότυπο μου υπήρξε ο δάσκαλος Κώστας Παπαθανασίου στη Δημοτική σχολή χορού Βόλου, όπου μου έμαθε να μπαίνω σε ένα μάθημα χορού όταν ξεχνάω γιατί χορεύω, να ερωτώ συνέχεια τον εαυτό μου «πότε θα γίνω άνθρωπος» και πάντα να ιδρώνω το αλκοόλ που πίνω! Προτυπό μου οι φίλοι και αγαπημένοι, και πάντα προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος για εκείνους.

Πωλίνα Κρεμαστά: «Το ύψος μας ορίζεται απ’ το πάτημά μας» - εικόνα 2
Πωλίνα Κρεμαστά

Στην τέχνη μου αποτυπώνω τον έρωτά μου για την κίνηση, το χορό και το αέναο ταξίδι της αναζήτησης εκείνου του ρυθμού που γεννά αφηγήσεις.

Η νέα παράσταση της ομάδας μου είναι οι «Βορεάδες», η αποτύπωση μιας διαδικασίας συν-δημιουργίας, μια προσπάθεια ποίησης στο μαζί. Οι Βορεάδες είναι μια ομάδα ανθρώπων που έχει κοινωνήσει ένα κοινό κώδικα-λεξιλόγιο και προσπαθεί να το μεταμορφώσει σε ζωντανή γλώσσα και να οικοδομήσει μια νέα συνεννόηση, τη νέα πόλη. Η αγωνία του τι κάνουμε τώρα, πως χτίζουμε την ουτοπία μας; Αν το να μιλάμε ένα κοινο κώδικα, αρκεί για να συνεννοηθούμε...η αναζήτηση των χαρακτηριστικών εκείνων που οδηγούν στη μετάβαση από τις λέξεις στη γλώσσα, από την κίνηση στο χορό, οδήγησαν τους τρόπους και τη μέθοδο της έρευνας «απόγειος» και της παράστασης. Η έρευνα τελεί υπό την Αιγίδα και υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α. και διεξάγεται από το 2014. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και παραμένει ανοιχτή σε επεξεργασία και αποκαλύψεις! Μελετά τη δημιουργία μιας νέας κινητικής πρότασης μέσα από την αλληλεπίδραση των παραδοσιακών χορών και των σύγχρονων τεχνικών. Έχει εκδοθεί ένα πρώτο μέρος της στο περιοδικό Λόγου και Κριτικής «το έρμα», από τις εκδόσεις Έρμα.

Πωλίνα Κρεμαστά: «Το ύψος μας ορίζεται απ’ το πάτημά μας» - εικόνα 3

Θα ήθελα ο κόσμος να προσέξει την ειλικρίνεια των εννέα υπέροχων χορευτών, την συν-κινητική μουσική του Μπάμπη Παπαδόπουλου και την έκσταση της απογείωσης! Θα ήθελα πολύ μετά το τέλος της παράστασης να έχει γεννηθεί η επιθυμία για χορό!Οι συμβουλές του συνοδοιπόρου Ορέστη Τάτση (σκηνοθέτη) έδωσαν πνοή στις δραματουργικές ανησυχίες μας, ενώ η προετοιμασία του σκηνικού από τους Βασίλη Θαλασσινό, Κώστα Γράβο και Λευτέρη Βουρέκα και ο φωτιστικός σχεδιασμός από τη Μελίνα Μάσχα βρίσκονται εν βρασμό. Το πανέμορφο υλικό προώθησης από τους Γιάννη Ζινδριλή (φωτό), Ευγενία Κόττικα (γραφιστικά) και Χρυσάνθη Μπαδέκα (video teaser) αποτυπώνει με μια λιτότητα τη δύναμη της παράστασης.
Η φιλοσοφία μου είναι….Το ύψος μας ορίζεται απ’ το πάτημά μας... αυτή η σκέψη με έκανε να αναζητώ τις αφετηρίες στο πάτημα, την εκκίνηση κάθε κίνησης, κάθε ρυθμού... αυτή η σκέψη μας κάνει να πατάμε γερά στα πόδια μας, να σπρώχνουμε και απογειωνόμαστε!

Στην Ελλάδα με απογοητεύουν οι άνθρωποι που βολεύονται, που απαρνούνται την αναζήτηση, τη διαδρομή.

Μου αρέσουν οι άνθρωποι που μετατρέπουν τα καφενεία σε κοιτίδες πολιτισμού και παιδείας και διαλόγου. Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι αυτό θα ήταν….Να βρίσκουμε πάντα το θάρρος να κοιτιόμαστε στα μάτια και να μιλάμε την αλήθεια. Να θυμηθούμε ότι η τέχνη είναι κομμάτι και προέκταση της ανθρώπινης φύσης.

Περισσότερες πληροφορίες

Βορεάδες

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 60 '

Οι χορευτές συναντιούνται σε μία σύγχρονη Βαβέλ και πάνω στα χαλάσματα «χτίζουν», μέσα από μία χορογραφία εμπνευσμένη από την κίνηση του αέρα, μια νέα πόλη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.