Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Αρπακτικά, ένας ναυτικός και άλλες ιστορίες

Αξιοσημείωτες πρεμιέρες και αυτή την εβδομάδα. Παραστάσεις για όλα τα γούστα με δυνατούς πρωταγωνιστές.

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Αρπακτικά, ένας ναυτικός και άλλες ιστορίες

Αξιοσημείωτες πρεμιέρες και αυτή την εβδομάδα. Παραστάσεις για όλα τα γούστα με δυνατούς πρωταγωνιστές.

«Ο ναυτικός»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Αρπακτικά, ένας ναυτικός και άλλες ιστορίες - εικόνα 1

Το μοναδικό ολοκληρωμένο θεατρικό έργο του Πεσσόα «Ο ναυτικός» σκηνοθετεί ο Ηλίας Κουντής. Το μονόπρακτο είναι ένας διάλογος μεταξύ τριών κοριτσιών, γύρω από τη σορό μιας νεκρής κοπέλας. Όσα νιώθουν, όσα σκέφτονται, όσα ονειρεύονται και κυρίως όσα φοβούνται αποκαλύπτονται προκείμενου να ξορκίσουν αυτά που επιβάλλει η πραγματικότητα. Πρωταγωνιστούν η Μαρία Εξαρχάκου, η Εβίνα Λεχουρίτη και η Χριστίνα Ελευθεριάδου. (Skrow, από 9/5)

«Τα αρπακτικά»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Αρπακτικά, ένας ναυτικός και άλλες ιστορίες - εικόνα 2

«Κάθε σκηνή ισορροπεί ανάμεσα σε όνειρα και εφιάλτες που βλέπουμε στον ύπνο μας, αλλά και με τα μάτια ανοιχτά», γράφει στο σημείωμά του ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, ο οποίος υπογράφει το έργο που σκηνοθετεί στο Skrow ο Νίκος Μαραθάς. Το ίδιο το έργο ενθαρρύνει τον αυτοσχεδιασμό, καθώς το όνειρο μπλέκεται με το πραγματικό. Παίζουν οι: Χρύσα Βακάλη, Γιάννης Κατσιμίχας, Νεκταρία Κουτσογεωργοπούλου, Ιάσων Μπίτερ, Στέλιος Χατζηγεωργίου. (Από 30/4)

«Η ιστορία του πρίγκιπα της Κούμπα Τάντι»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Αρπακτικά, ένας ναυτικός και άλλες ιστορίες - εικόνα 3

Ο Πρίγκιπας Τάντι από τη φανταστική Κούμπα της Ασίας ταξιδεύει στην Ευρώπη για να γνωρίσει τα ήθη και τα έθιμά της και συγκρούεται με την πνευματική και εκκλησιαστική εξουσία. Αυτήν την ιστορία αφηγείται το άπαιχτο στη χώρα μας έργο του Γιάκομπ Μίχαελ Ράινχολτ Λεντς, στενού φίλου του Γκαίτε. Η Σοφία Φιλιππίδου, μεταφράστρια και σκηνοθέτις του έργου, το χαρακτηρίζει «άγρια κωμωδία» και καθοδηγεί στη σκηνή του θεάτρου Αθηνών ένα δεκαμελή θίασο. (Από 7/5).

«Το φιντανάκι»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Αρπακτικά, ένας ναυτικός και άλλες ιστορίες - εικόνα 4

Ο Παντελής Χορν, ο σεμνός τροβαδούρος των ανθρώπων του περασμένου αιώνα, στην υποδειγματική αυτή ηθογραφία του, μας βάζει σε μια αθηναϊκή αυλή, μικρογραφία της κοινωνίας. Η Τούλα, το φιντανάκι, ερωτεύεται τον Γιάγκο κι εκείνος την προδίδει με την έμπειρη Εύα. Μια αναπάντεχη εγκυμοσύνη θα φέρει στην επιφάνεια ηθικά διλήμματα και καταστάσεις που δοκιμάζουν το χαρακτήρα των ηρώων. Η Ευτυχία Αργυροπούλου σκηνοθετεί και τους ρόλους ερμηνεύουν οι Μαρία Αντουλινάκη, Ευτυχία Αργυροπούλου, Μάνος Γερωνυμάκης, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Παναγιώτης Καρμάτης, Κωνσταντίνος Νιάρχος, Αγγελική Παρδαλίδου. (Χυτήριο, από 7/5)

«Χειμωνιάτικο παραμύθι»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Αρπακτικά, ένας ναυτικός και άλλες ιστορίες - εικόνα 5

Μια ιστορία διασαλευμένων σχέσεων –οικογενειακών, ερωτικών και φιλικών– και εξίσου διασαλευμένων ταυτοτήτων είναι αυτή που διηγείται ο Σαίξπηρ στο «Χειμωνιάτικο παραμύθι». Όλοι οι ήρωες του έργου αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην πλουσιοπάροχη ξενοιασιά και τα βασανιστικά πάθη, στα οποία κυριαρχεί η ζήλια. Ο Θανάσης Σαράντος σκηνοθετεί και παίζει μαζί με τους Ορέστη Τζιόβα, Βάσια Χρήστου, Τζερόμ Καλούτα, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Βασιλίνα Κατερίνη κ.ά. (Από Μηχανής Θέατρο, από 4/5).

«Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Αρπακτικά, ένας ναυτικός και άλλες ιστορίες - εικόνα 6

Μια αντιστροφή του μύθου της Κασσάνδρας, της κόρης του Πρίαμου και της Εκάβης, ιέρειας του Απόλλωνα στην Τροία, είναι ο μονόλογος του Δημήτρη Δημητριάδη. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Θάνο Σαμαρά που τον ανεβάζει στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον ο συγγραφέας «εξαγγέλλει, στο παρόν πια, ένα μέλλον στους ανθρώπους· να συναντηθούν ξεδιάντροπα με τον πόθο τους, όποιος κι αν είναι αυτός, όποια συνέπεια κι αν έχει αυτό». Η Έλλη Τρίγγου ενσαρκώνει την ηρωίδα του έργου, που συνειδητοποιεί το λάθος να αρνείται τη ζωώδη της φύση και κάνει έρωτα με τον Απόλλωνα. (Από 4/5)

Περισσότερες πληροφορίες

Χειμωνιάτικο παραμύθι

  • Ιλαροτραγωδία
  • Διάρκεια: 130 '

Το καλό κυριαρχεί και οι άνθρωποι, κουρασμένοι από τα δεινά, αλλά σίγουρα σοφότεροι, επιστρέφουν στην αθωότητα και ξαναβρίσκουν την αγάπη.

Η ιστορία του πρίγκιπα της Κούμπα Τάντι

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Ο πρίγκιπας Τάντι από τη φανταστική Κούμπα της Ασίας ταξιδεύει στην Ευρώπη, για να γνωρίσει τα ήθη και τα έθιμά της, και συγκρούεται με την πνευματική κι εκκλησιαστική εξουσία.

Ο ναυτικός

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Τρία κορίτσια που ξαγρυπνούν γύρω από τη σωρό μιας νεαρής κοπέλας, με το φόβο του χωρισμού τους το πρωί, διηγούνται τα όνειρά τους προκειμένου να πιστέψουν ότι είναι πραγματικότητα.

Αρπακτικά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Η Φ. βλέπει ένα όνειρο ή μήπως εφιάλτη; Μια σειρά απρόσμενων γεγονότων την οδηγούν σε μια περιπέτεια και η λογική της δοκιμάζεται...

Το φιντανάκι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Σε μια αθηναϊκή αυλή του Μεσοπολέμου, οι κάτοικοι ζουν την καθημερινότητα αποκαλύπτοντας ομοιότητες με την ηθική παρακμή και τα διλήμματα του σήμερα.

Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Ένα κείμενο-παρτιτούρα που φλέγεται από λαχτάρα για ζωή και μια λυτρωτική κατάβαση στον πυρήνα του ανθρώπινου πόθου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.