Αυτές είναι οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη»

Ο Πέτρος Ζούλιας ανασύρει τις μορφές της Φραγκογιαννούς, της Χαρμολίνας, της Αρετώς, της Διαλεχτής και άλλων ηρωίδων από το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη σκηνική του σύνθεση «Οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη», που κάνει πρεμιέρα απόψε στο Θέατρο Χώρα.

Αυτές είναι οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη»

Ο Πέτρος Ζούλιας ανασύρει τις μορφές της Φραγκογιαννούς, της Χαρμολίνας, της Αρετώς, της Διαλεχτής και άλλων ηρωίδων από το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη σκηνική του σύνθεση «Οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη», που κάνει πρεμιέρα απόψε στο Θέατρο Χώρα.

Αυτές είναι οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» - εικόνα 1

Υπομονετικές γραίες, ντροπαλές νέες, αποφασισμένες μάνες, σεμνές κόρες... Έχουν μια αρχέγονη ισχύ τα γυναικεία πρόσωπα στα έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και αυτήν αναδεικνύει ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας στην παράστασή του «Οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη». Αντλώντας υλικό από τα υπέροχα διηγήματα του αγίου των γραμμάτων μας, στήνει –με προεξάρχουσα την ηρωίδα της «Φόνισσας» Φραγκογιαννού– ένα χορό από κωμικά και δραματικά περιστατικά από τη ζωή των γυναικών ενός απομονωμένου νησιού της Ελλάδας στις αρχές του 20ού αιώνα.

Από τη σκηνή του Θεάτρου Χώρα θα περάσουν η Χαρμολίνα από τη «Θητεία της πεθεράς», η Αρετώ από τη «Στοιχειωμένη κάμαρα», η Διαλεχτή από το «Χριστόψωμο», η Ουρανίτσα από το «Νησί της Ουρανίτσας», η Αχτίτσα από τη «Σταχομαζώχτρα», η Καραβοκυρού από τη «Γυνή πλέουσα» κ.ά. Έξι σπουδαίες ηθοποιοί, οι έμπειρες Νένα Μεντή κι Έρση Μαλικένζου καθώς και οι νεότερες Ευγενία Δημητροπούλου, Χριστιάνα Ματζουράνη, Μαριάννα Τουντασάκη κι Έφη Σακελλαρίου αναλαμβάνουν να τις ενσαρκώσουν. κάποιες μάλιστα καλούνται να ερμηνεύσουν πάνω από έναν ρόλους στην εξέλιξη της παράστασης.

Κάθε ηθοποιός έρχεται να μπολιάσει με τη δική της προσωπικότητα και να φωτίσει με το προσωπικό της ερμηνευτικό ιδίωμα την ιδιαιτερότητα κάθε ηρωίδας. Να σας θυμίσουμε ότι ο Πέτρος Ζούλιας είναι ο σκηνοθέτης που οδήγησε πριν από δέκα χρόνια τη Νένα Μεντή σε μια μεγάλη θεατρική επιτυχία, στο μονόλογο «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου», που βασίστηκε στο βιβλίο της Ρέας Μανέλη, εγγονής της στιχουργού. Φέτος ξανασυναντιούνται σε άλλο ένα έργο που «ψάχνει» τη γυναικεία ψυχή και ιδιοσυγκρασία. Η φτώχεια, η στέρηση, ο φόβος, η απονιά είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο υφαίνεται η ζωή των ανθρώπων στα έργα του Παπαδιαμάντη.

Το καταστάλαγμα όμως που παίρνει όποιος έρχεται σε επαφή με τα κείμενά του είναι ο ηρωισμός, η γενναιοδωρία και η αυταπάρνηση. Δεν είναι η νοσταλγία που κινεί το συγκεκριμένο θεατρικό εγχείρημα, αλλά η αγάπη για τον άνθρωπο και η ανάγκη να δούμε τα πάθη του από την οπτική του λαϊκού βιώματος. Κοινός στόχος των γυναικών που αποκτούν φωνή μέσα από την παράσταση είναι η επιβίωση κόντρα στις απώλειες της ζωής.

Περισσότερες πληροφορίες

Γυναίκες του Παπαδιαμάντη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Πορτρέτα ηλικιωμένων και νεαρών γυναικών, ηρωίδων από τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη, ζωντανεύουν στη σκηνή. Κοινός τους στόχος η επιβίωση κόντρα στις απώλειες και τις δυσκολίες της ζωής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.