Αακάς Οντέντρα: «Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά»

Ο 30χρονος χορογράφος-χορευτής το 2012 συμμετείχε στις χορογραφίες της τελετής λήξης της Ολυμπιάδας του Λονδίνου κι έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα περιζήτητος στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Στις 5-6/11 μας συστήνεται με το τετράπτυχο «Rising» στο Θέατρο Παλλάς.

Αακάς Οντέντρα: «Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά»

Η ινδική χορευτική του παιδεία δεν εμπόδισε τον Αακάς Οντέντρα να διαπρέψει στο σύγχρονο χορό. Μάλιστα, του έδωσε τη δυνατότητα να τον προσεγγίσει με πολύ ξεχωριστό τρόπο. Ο 30χρονος χορογράφος-χορευτής έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις, το 2012 συμμετείχε στις χορογραφίες της τελετής λήξης της Ολυμπιάδας του Λονδίνου κι έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα περιζήτητος στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Στις 5-6/11 μας συστήνεται με το τετράπτυχο «Rising» στο Θέατρο Παλλάς.

Αακάς Οντέντρα: «Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά» - εικόνα 1

Μιλήστε μας για την παράσταση «Rising». Οι τέσσερις χορογραφίες που θα παρουσιάσετε θα είναι προσαρμοσμένες στο δικό σας στιλ;
Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα των παραγωγών μου, του Άναντ Μπατ και του Άκραμ Καν, να αποδομήσουν το χορό κατάκ και να δημιουργήσουν ένα εντελώς καινούργιο χορευτικό λεξιλόγιο. Κάθε κομμάτι της παράστασης «Rising» είναι μοναδικό. Στο πρώτο μέρος, το «In the Shadow of Man», ο Άκραμ Καν θέλησε να διερευνήσει τις ζωώδεις διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από την έντονη σχέση του κατάκ με τη φύση. Το «Cut», μια συνεργασία του σχεδιαστή φωτισμού Μάικλ Χαλς και του Ράσελ Μάλιφαντ, ασχολείται με το πώς η ενέργεια μεταφέρεται στο χώρο μέσω του φωτισμού.

Ο Ράσελ θέλησε εδώ να πειραματιστεί με τη ρευστότητα του κατάκ και να το προβάλει με πιο κοφτερή ματιά. Η χορογραφία «Constellation» του Σιντί Λαρμπί Τσερκαουί αντλεί έμπνευση από το όνομά μου Αακάς, που στα σανσκριτικά σημαίνει «ουρανός». Αυτό το λυρικό κι ευαίσθητο κομμάτι αναδεικνύει τις διαφορετικές μορφές ήχου και τις πηγές φωτός. Στο κομμάτι που χορογράφησα εγώ, το «Nritta», θέλησα να προβάλω το κατάκ στην απλούστερή του μορφή, απαλλαγμένο από πολύπλοκους φωτισμούς και κοστούμια, με τις ρυθμικές, σχεδόν μαθηματικές του συνθέσεις και την απλότητα της ενέργειάς του.

Αακάς Οντέντρα: «Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά» - εικόνα 2

Τι θαυμάζετε περισσότερο στον καθέναν από τους τρεις χορογράφους με τους οποίους συνεργάζεστε;
Ο Άκραμ Καν, αντλώντας από την προσωπική του πολιτισμική κληρονομιά, κατάφερε να καθιερώσει το κατάκ, ένα χορό ηλικίας 2.000 ετών, στο σήμερα – και αυτό είναι αξιοθαύμαστο. Η κλασική εμπειρία του Ράσελ Μάλιφαντ και η κατανόηση της ανατομίας του σώματος του δίνουν τη δυνατότητα να προσαρμόζει με μοναδικό τρόπο τις γνώσεις του σε καλλιτέχνες με διαφορετικό τρόπο δουλειάς. Επίσης είναι εντυπωσιακή η απλότητα της προσέγγισής του, η οποία επιδρά πάντα θετικά στο τελικό αποτέλεσμα. Η επαφή του Τσερκάουι, τέλος, με διάφορες κουλτούρες και το ενδιαφέρον του για την αρχαία μυθολογία τού δίνουν την ικανότητα να ζωντανεύει τα έργα και να αναδεικνύει την ομορφιά ακόμη και των πιο απλών αντικειμένων.

Τι σας οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθείτε με το χορό;
Πώς μαθαίνει ένα ψάρι να κολυμπάει στο νερό; Ε, ο χορός είναι κάτι τόσο φυσικό για μένα όσο η αναπνοή. Σε ηλικία 8 ετών οι γονείς μου με βοήθησαν να εξελίξω το ταλέντο που είχα πηγαίνοντάς με σε έναν γκουρού του χορού. Από εκεί δεν υπήρχε γυρισμός.

Αακάς Οντέντρα: «Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά» - εικόνα 3

Ποιες είναι οι επιρροές σας;
Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι και οι μεταξύ τους συμπεριφορές. Καταστάσεις από την προσωπική μου ζωή γίνονται πολλές φορές αφορμή για να επικοινωνήσω μέσω του χορού.

Όταν χορεύετε, είναι όλα μελετημένα ή υπάρχει χώρος για αυτοσχεδιασμό;
Στο δικό μου κομμάτι της παράστασης έχω την ελευθερία να ελίσσομαι μέσα στο πλαίσιο της χορογραφίας. Στα άλλα κομμάτια ερμηνεύω με τη δική μου ενέργεια, αλλά χωρίς να αλλάζω τη χορογραφία. Γενικά, πάντως, μου αρέσει να αφήνω χώρο στον αυτοσχεδιασμό ώστε να προκύπτει το αυθόρμητο.

Αακάς Οντέντρα: «Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά» - εικόνα 4

Τι σας έμαθε η τέχνη;
Μέσα από τη ματιά της τέχνης μπορώ να ερμηνεύω τη ζωή και να τη μοιράζομαι. Η αλλαγή είναι­ η μόνη σταθερά στη ζωή μας, γι’ αυτό πρέπει να προσαρμοζόμαστε και να αγκαλιάζουμε το απρόβλεπτο.

Αισθάνεστε πιο «δυνατός» χορεύοντας σόλο και πιο «αδύναμος» ως καλλιτέχνης συμμετέχοντας σε μεγαλύτερα σύνολα;
Πάντα αισθανόμουν δυνατότερος συμμετέχοντας σε μεγαλύτερα σύνολα εξαιτίας της ενέργειας και της συνεργίας που υπάρχει μεταξύ των καλλιτεχνών στη σκηνή. Ακριβώς αυτή η ενέργεια με βοήθησε να αντιμετωπίσω και να νικήσω τους φόβους που είχα ως μεμονωμένος καλλιτέχνης.

Περισσότερες πληροφορίες

Rising!

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 80 '

Τέσσερις χορογραφίες, τρεις των κορυφαίων Άκραμ Καν, Ράσελ Μάλιφαντ και Σιντί Λαρμπί Τσερκάουι και μία δική του, θα ερμηνεύσει ο Βρετανός χορευτής και χορογράφος Αακάς Οντέντρα, ο οποίος στο ξεκίνημα της καριέρας του ήταν ο πιο περιζήτητος νέος σολίστας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.