Οι αδέσποτες σκύλες μας συστήνονται

Οι αντάρτισσες του θεάτρου κουρδίζουν κιθάρες και μπάσα και μας μιλούν για την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο στο «Βαλς των βρώμικων δρόμων» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ποιες είναι Οι αδέσποτες σκύλες, που τις έχουμε ξαναδεί και ποια είναι η φιλοσοφία τους;

Οι αδέσποτες σκύλες μας συστήνονται

Πού σας ξέρω Σίγουρα μας έχεις δει στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός, στους δρόμους του Κεραμικού να τραγουδάμε προσκαλώντας τον κόσμο στο αντιφασιστικό φεστιβάλ των καλλιτεχνών, στο Γκρι καφέ και σε άλλα μπαρ και δρόμους των Εξαρχείων, στον πολυχώρο Quilombo, στο Κ44, στο Booze, στο ντοκιμαντέρ της Theopi Skarlatos και του Paul Mason «This is a coup», στην εκπομπή του Anthony Bourdain «Parts unknown» στο CNN, στην Κunsthalle στο Μεταξουργείο, στη Documenta14, στην παγκόσμια ημέρα μουσικής, στην παγκόσμια ημέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού, στην κατειλημμένη ΕΡΤ, στο Κερατέα Resistance, σε διάφορα αυτοοργανωμένα στέκια, συνεργατικά καφενεία και φεστιβάλ αλληλέγγυας οικονομίας.

Πού αλλού σας βρίσκω Στο θέατρο του Νέου Κόσμου κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 12 τη νύχτα, μέχρι τις 14 Γενάρη, διατηρώντας πάντα την είσοδο με ελεύθερη συνεισφορά, μία από τις βασικές αρχές της ομάδας.

Πείτε μας κάτι για το θέατρο. Χώρος αποκατάστασης χαμένων συνδέσεων του κόσμου εντός μου και του έξω κόσμου, ατομικά και κοινωνικά. Χώρος ανάκτησης ξεχασμένων σχέσεων και λειτουργιών. Αν η πολιτική όπως λέει ο Αρανίτσης « θα μπορούσε να οριστεί ως η χαροποιός διευθέτηση του συνυπάρχειν», το θέατρο βρίσκεται στην υπηρεσία μιας τέτοιας ποιότητας συνύπαρξης.

Οι αδέσποτες σκύλες μας συστήνονται - εικόνα 1

Η παράσταση που μας έχει συγκινήσει περισσότερο τελευταία είναι ο «Επιτάφιος» της Άντζελας Μπρούσκου. Ο λόγος του Περικλή συναντά τον λόγο του Καστοριάδη ενώ η επικαιρότητα εισβάλλει ως μία καταιγιστική απαρίθμηση γεγονότων. Πρωταγωνιστής ο χορός των πολιτών. Η παράσταση ήταν ένα γεγονός και όχι ένα θέαμα.

Η μεγαλύτερη αγωνία μας για το έργο «Το βαλς των βρώμικων δρόμων» είναι πως θα καταφέρει να αποτελέσει άλλο ένα λιθαράκι, άλλη μία δράση αντίστασης, απάντησης των ανθρώπων από όλες τις γωνιές του κόσμου απέναντι σε αυτό που μας συνθλίβει. Θα θέλαμε ο κόσμος να προσέξει τον διπλανό του, εκ νέου, σαν αδερφό και σύντροφο.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδοξο από το να τρως ενώ βλέπεις ανθρώπους να πεινάνε, να χαίρεσαι τις παραλίες του Αιγαίου ενώ κάποιοι πνίγονται μερικά ναυτικά μίλια κοντά σου. Αν συνδέσουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε και τις υπηρεσίες που μας παρέχονται με τις πηγές τους, δεν μπορούμε να ζήσουμε. Ποια είναι η ευθύνη μας; Αν ξυπνήσουμε βρισκόμαστε σε εφιάλτη, όσο κοιμόμαστε και κάνουμε ότι δεν ξέρουμε, ότι δεν βλέπουμε, εθελοτυφλούμε. Δεν ξέρουμε. Δεν καταλαβαίνουμε. Πόσες πραγματικότητες, πόσοι κόσμοι....

Οι αδέσποτες σκύλες μας συστήνονται - εικόνα 2

Η μοναδική ελπίδα επιβίωσης είναι τα δίκτυα, οι συναντήσεις των ανθρώπων με στόχο την αλληλεγγύη και την αυτοoργάνωση. Έξω από τους υπάρχοντες θεσμούς, νέες δομές που προάγουν την ζωή και όχι το κέρδος και το χρέος.

Αν μπορούσαμε να αλλάξουμε κάτι είναι η κυρίαρχη αφήγηση. Σπέρνουν πόνο και θερίζουν φόβο. Κόντρα στο δόγμα του ΤΙΝΑ( There Is No Allternative) υπάρχει εναλλακτική. «Μια άλλη πραγματικότητα δεν είναι απλά εφικτή πλησιάζει...τις ήσυχες μέρες την ακούω να αναπνέει» Αρουτάντι Ρόι.

Η φιλοσοφία μας είναι η αυτοoργάνωση και η αλληλεγγύη. Στο επίπεδο του περιεχομένου αλλά και του τρόπου υλοποίησης των παραστάσεών μας.

Περισσότερες πληροφορίες

Το βαλς των βρώμικων δρόμων

  • Performance
  • Διάρκεια: 70 '

Οι Αδέσποτες Σκύλες αποφασίζουν να απλώσουν τα χέρια στην πραγματικότητα που πλησιάζει, να τραγουδήσουν τα όνειρά τους και να γαβγίσουν και πάλι την ποίηση χωρίς αναστολές

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.