«Ρεμπέτικο μυστήριο» στο Ηρώδειο

Με τη σκηνοθετική υπογραφή του Kώστα Φέρρη κι έναν 45μελή θίασο σε διεύθυνση παραγωγής της Άννας Φόνσου, μια λαϊκή όπερα που διατηρεί το βασικό στόρυ της θρυλικής ταινίας «Ρεμπέτικο» ανεβαίνει, για μια μόνο βραδιά, στις 10/9.

«Ρεμπέτικο μυστήριο» στο Ηρώδειο

Μια λαϊκή όπερα σε δυο πράξεις, και, συγκεκριμένα, ένα μουσικό θεατρικό έργο-φόρος τιμής στο ρεμπέτικο είναι το «Ρεμπέτικο μυστήριο» που ανεβαίνει στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη και μουσική διεύθυνση της Θέσιας Παναγιώτου. Παρουσιάζει την διαδρομή ενός ανθρώπου, μιας τραγουδίστριας, σε συσχετισμό με την κοινωνία που την περιβάλλει και την Ιστορία που καθορίζει τη μοίρα της. Μέσα από αυτή την ιστορία αναδεικνύεται η φύση και η ουσία του ρεμπέτικου ως λαϊκού τραγουδιού. Από την κλασική ταινία του Κώστα Φέρρη έχουν διατηρηθεί το βασικό στόρι, οι χαρακτήρες και κάποιοι διάλογοι, όμως η δόμηση, η παρουσίαση και τα εκφραστικά μέσα είναι καθαρά θεατρικά και προσπαθούν να αφυπνίσουν αρχετυπικές μνήμες και σχέσεις που έχουν να κάνουν με την αρχαία τραγωδία.

Η παράσταση ανεβαίνει στις 10 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού». Στην παραγωγή, την οποία διευθύνει η Άννα Φονσου, συμμετέχουν 45 ηθοποιοί, δύο ορχήστρες, χορωδία καθώς και ομάδα χορευτών.

Όπως διευκρινίζουν ο Κώστας Φέρρης (λιπρέτο, στίχοι, σκηνοθεσία) και η συνεργάτιδά του, Θέσια Παναγιώτου (μουσική, τραγούδια, μουσική διεύθυνση): "Η «Λαϊκή Όπερα», όπως την ορίσαμε, είναι ένα Ελληνικό μουσικό θεατρικό έργο, που συμπληρώνει την Ελληνική παράδοση (τραγούδια) με το Δυτικής τεχνοτροπίας (κλασσικό) μουσικό σχόλιο, και ενσωματώνει τον λόγο, τη δράση και τα χορευτικά σ’ ένα ενιαίο σύνολο. Ο Χορός (θίασος) συμπληρώνει την ποιητική του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, και ολοκληρώνει το έργο μ’ ένα διονυσιακό «πανηγύρι». Σ’ ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό της Όπερας, αυτός ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που διατύπωσε ο Ottavio Rinuccini (1562 – 1621) που επεδίωκε την αναβίωση του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, χωρίς όμως να κρατάμε προκαταλήψεις ως προς την «κλασσικότητα» ή μη των μουσικών του έργου.Το «Ρεμπέτικο Μυστήριο» είναι ένα έργο που συνδέει τη διαδρομή της ζωής ενός ανθρώπου, με την κοινωνία που τον περιβάλλει και την Ιστορία που καθορίζει τη μοίρα του. Μ’ αυτό τον τρόπο, επιδιώκει ν’ αφυπνίσει αρχετυπικές μνήμες, και να προκαλέσει την Αριστοτέλεια «ηδονή», κατ’ αρχήν στον ίδιο τον ψυχισμό των ηθοποιών, και εξ αντανακλάσεως στον θεατή. Από την ταινία «Ρεμπέτικο», έχει κρατηθεί το βασικό «στόρυ», και κάποιοι διάλογοι. Κατά τα άλλα, είναι ένα αμιγές θεατρικό έργο, με θεατρικά εκφραστικά μέσα, θεατρική δομή, θεατρικό συντακτικό, μία εκδοχή που μόνο στο θέατρο μπορεί ν’ παρασταθεί".

Τιμές εισιτηρίων: 50, 40, 30, 20, 10€. Διάθεση εισιτηρίων ticketservices.gr

Καλλιτεχνικοί Συντελεστές

Σκηνοθεσία: ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΡΡΗΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη: ΜΑΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ
Μουσική Διεύθυνση: ΘΕΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Σκηνικά - Κοστούμια: ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΔΟΥΓΚΟΣ
Χορογραφίες: ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Φωτισμοί: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΑΡΑΚΟΣ
Ήχος: ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΙΕΜΠΑΛΔΗΣ

Παίζουν
Μαρία Βλάχου ΜΑΡΙΚΑ
Νίκος Πολοζιάνης ΜΠΑΜΠΗΣ
Νίκος Γεωργίου ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
Χριστίνα Κωνσταντινίδου ΑΝΤΡΙΑΝΑ
Κώστας Καζανάς ΠΑΝΑΓΗΣ
Γιώργος Γαρνάβος ΘΩΜΑΣ
Αλίκη Ζαχαροπούλου ΡΟΖΑ
Γιάννης Γούτης ΜΑΓΟΣ ΧΟΥΑΝ
Γρηγορία Αυγερινοπούλου ΜΑΤΙΝΑ
Μιχάλης Χρήστου ΙΟΡΔΑΝΗΣ - ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ
Ματίνα Αποστολίδη ΜΑΡΙΚΑΚΙ 8 χρονών
Ορέστης Δημητρίου ΦΩΝΤΑΣ – ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ - ΧΟΡΕΥΤΗΣ
Δημήτρης Τσικούρας ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΗΣ - ΧΟΡΟΣ
Πάντη Κούσης ΧΙΤΛΕΡ – ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ - ΧΟΡΟΣ
Αλέξανδρος Παγουλάτος ΤΣΩΡΤΣΙΛ - ΚΑΝΤΑΔΟΡΟΣ - ΧΟΡΟΣ
Δημήτρης Μιναρετζής ΡΟΥΖΒΕΛΤ – ΓΕΡΜΑΝΟΣ - ΧΟΡΟΣ
Πάνος Τρουμπουνέλης ΣΤΑΛΙΝ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΧΟΡΟΣ
Αγγελική Αναργύρου ΧΟΡΟΣ
Ελένη Δαλιάνη ΧΟΡΟΣ
Βερόνικα Ηλιοπούλου ΧΟΡΟΣ
Μάτα Καστρησίου ΧΟΡΟΣ
Κλαίρη Μανιάτη ΧΟΡΟΣ
Μαρίνα Νικολαϊδου ΧΟΡΟΣ
Σταυρούλα Ντέμκα ΧΟΡΟΣ
Κατερίνα Σιγάλα ΧΟΡΟΣ
Μαρίνα Σωκράτη ΧΟΡΟΣ
Αλεξάνδρα Γκράβας Έκτακτη Συμμετοχή
Ορχήστρα
Γιώργος Κουτουλάκης Μπουζούκι
Νίκος Ανδριάς Μπουζούκι
Άγγελος Ανδριανός Κιθάρα
Γιώργος Γκίκας Κρουστά
Ιωάννα Παυλίδου Βιολοντσέλο
Άρτεμης Γαϊτάνου Βιολί
Νίκος Ρούλος Κοντραμπάσο
Ελισάβετ Μπούρα Τρομπέτα


Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οικόπεδα με θέα

Ο Αμερικανός δραματουργός κάνει ωραίο θέατρο πάνω στον αμοραλισμό του οικονομικού συστήματος και ο Χανιωτάκης το αποδίδει σε μια καλοπαιγμένη, ατμοσφαιρική, αλλά και κάπως νωχελική παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
08/12/2022

"TheARtro": Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη μιλάει για την πρώτη παράσταση επαυξημένης πραγματικότητας

Παρακολουθήσαμε την πρώτη παράσταση "επαυξημένη" με ψηφιακές πληροφορίες που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα μέσα από το καινοτόμο ερευνητικό έργο "TheARtro" που στοχεύει στην προσβασιμότητα και τον θεατρικό τουρισμό και μιλήσαμε με τη σκηνοθέτιδα και επιστημονική υπεύθυνη με πρωτοβουλία της οποίας ξεκίνησε.

Στέλιο Ανατολίτη, πόσο κανονική είναι η δουλειά του κωμικού;

Ο γνωστός κωμικός μιλά στο "α" με αφορμή τη νέα του παράσταση "Κανονική δουλειά", η οποία συνεχίζει να παίζεται στο Alhambra Art Theatre με μεγάλη επιτυχία, αλλά και τα δέκα χρόνια που κλείνει φέτος στο stand up comedy.

"Rabbit Hole": Συνεχίζονται οι παραστάσεις του βραβευμένου έργου του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ

Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση βλέπουμε το συναρπαστικό έργο του Αμερικανού δραματουργού, που μιλάει για την επιβίωση και την ελπίδα.

Μια "Άκρως συμπαντική" κωμωδία σε πανελλήνια πρώτη στο Σύγχρονο Θέατρο

Η πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία της Σάρλοτ Τζόουνς αποκαλύπτει με μοναδικό τρόπο τις δυσκολίες και την περιπλοκότητα, αλλά παράλληλα την αξία και την ομορφιά των ανθρώπινων σχέσεων.

Μη χάσετε τις τελευταίες παραστάσεις για την "Ερμιόνη" του Ανδρέα Στάικου

Για λίγες ακόμα παραστάσεις, το θεατρικό θα παίζεται στο υπόγειο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

"Spiritus": Ένα αστικό παραμύθι από τους bijoux de kant στο Θέατρο Μπέλλος

Ένα video art από τους bijoux de kant που χρησιμοποιεί ως όχημα και ανασυνθέτει το παραμύθι του Χ. Κ. Άντερσεν για να ανιχνεύσει τις σύγχρονες συναισθηματικές απώλειες και ανάγκες των κατοίκων της μεγαλούπολης.