Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016: Παραστάσεις & tips σε 14 βήματα

Αρχαίο δράμα στο ομορφότερο ανοιχτό θέατρο της αρχαιότητας και, μαζί, εκδρομή σε μια "άλλη Ελλάδα". Το Φεστιβάλ Επιδαύρου, από 1/7-20/8 μας δίνει πολλούς λόγους για να βρεθούμε στο νομό Αργολίδας. Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να φεστιβαλιστείτε με άποψη.

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016: Παραστάσεις & tips σε 14 βήματα

Στην Επίδαυρο παρακολουθείς αρχαίο δράμα με φυσικό σκηνικό τα πεύκα, τον έναστρο ουρανό και τη φωνή του γκιόνη, ανάμεσα σε «πέτρες που ονειρεύονται» εδώ και 2.500 χρόνια. Και αυτό έιναι μια μοναδική εμπειρία. Αλλά, βέβαια, weekend στο αργολικό θέατρο δεν είναι μόνο οι παραστάσεις και οι πρωταγωνιστές τους. Είναι κι η εκδρομή-αναδρομή σ’ εκείνη την «άλλη Ελλάδα», κάπου ανάμεσα στα περβόλια και τους πορτοκαλεώνες, τη θάλασσα και τις ντίσκο-φόρος τιμής στα ’70s. Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να φεστιβαλιστείτε με άποψη.

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016: Παραστάσεις & tips σε 14 βήματα - εικόνα 1

1.Κιμούλης, Μπέζος και Φιλιππίδης μαζί στον «Πλούτο»
Τρεις δημοφιλείς ηθοποιοί, με γερές περγαμηνές στην κωμωδία, ενώνουν τις δυνάμεις τους για χάρη του Αριστοφάνη. Ο Γιάννης Μπέζος (Χρεμύλος) είναι πνιγμένος στα χρέη. Με τον υπηρέτη του, τον Καρίωνα (Πέτρος Φιλιππίδης), ζητά χρησμό από το Μαντείο των Δελφών πώς να μεγαλώσει τον γιο του. Ως τίμιο και φτωχό ή ως πλούσιο και απατεώνα; Η απάντηση, όπως πάντα ομιχλώδης, είναι να πάρει σπίτι του τον πρώτο που θα συναντήσει! Μόνο που αυτός είναι ο ξεπεσμένος θεός Πλούτος… Ο Γιώργος Κιμούλης δίνει διπλό ρεσιτάλ, ως Πλούτος αλλά και ως Πενία, και σκηνοθετεί την εναρκτήρια αυτή παραγωγή των φετινών Επιδαυρίων (1-2/7).

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016: Παραστάσεις & tips σε 14 βήματα - εικόνα 2

2.M’ ένα σακίδιο στον ώμο
Ποιος είπε πως η άφιξή μας στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου πρέπει να συνοδεύεται από «επίσημο ένδυμα», αναζήτηση ξενοδοχείου ή μεταμεσονύκτια οδική επιστροφή; Κάθε άλλο! Εμείς φορτώνουμε στην πλάτη τα σακίδιά μας και κατασκηνώνουμε στην Αργολίδα, επιλέγοντας την πιο low-budget και φυσιολατρική εκδοχή: το κάμπινγκ. Είτε είστε δεινοί campers είτε όχι, ένα μποέμ διήμερο σε σκηνή αποτελεί την πιο συμφέρουσα (περίπου € 20 τα δύο άτομα) και παρεΐστικη επιλογή. Κλείστε θέση στα τέσσερα κάμπινγκ της Παλαιάς Επιδαύρου, τα οποία, όταν δεν πήζουν από τα τροχόσπιτα, αποδεικνύονται πολύ φιλόξενα: Βερδέλης (2753041425), Μπέκας (2753041524), Νικόλας Ι (2753041445), Νικόλας ΙΙ (2753041297).

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016: Παραστάσεις & tips σε 14 βήματα - εικόνα 3

3. «Ορέστεια»: από τα ’50s ως την ουτοπία!
Η μοναδική σωζόμενη τριλογία της αρχαιότητας –«Αγαμέμνων», «Χοηφόροι» και «Ευμενίδες» του Αισχύλου– ανεβαίνουν σε (μόλις) δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά. Η παράσταση υπογράφεται από έναν σκηνοθέτη με ιστορία, τον Γιάννη Χουβαρδά. Η δράση τοποθετείται στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του ελληνικού Εμφυλίου, και από εκεί… σ’ ένα φουτουριστικό σύμπαν ιδανικών πολιτειών. Ένας θίασος μεγατόνων πρωταγωνιστεί: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στεφανία Γουλιώτη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Κουρής, Νίκος Ψαρράς, Άλκηστις Πουλοπούλου κ.ά. (8-9/7).

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016: Παραστάσεις & tips σε 14 βήματα - εικόνα 4

4.«Αντιγόνη» με ενζενί και βετεράνους
Μια άγνωστη, πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός, η Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη χρίζεται Αντιγόνη. Ο Στάθης Λιβαθινός παίρνει το ρίσκο και παραδίδει σε εκείνη το ρόλο της ανυπότακτης σοφόκλειας ηρωίδας στην παράσταση που σκηνοθετεί, φέρνοντας κοντά το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και ποντάροντας στη συνεύρεση τριών γενιών σπουδαίων ηθοποιών επί σκηνής: Μπέττυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δημήτρης Λιγνάδης, Κώστας Καστανάς, Αντώνης Κατσαρής, Νίκος Μπουσδούκος, Μαρία Σκούντζου κ.ά. (15-16/7).

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016: Παραστάσεις & tips σε 14 βήματα - εικόνα 5

5.Μουσικός Ιούλιος με... Κολοκοτρώνη!
Στο ειδυλλιακό αρχαίο θέατρο της Παλαιάς Επιδαύρου, ο Στέφανος Κορκολής ερμηνεύει στο πιάνο Μίκη Θεοδωράκη, συνοδεία της Σοφίας Μανουσάκη (1-2/7). Η Τάνια Τσανακλίδου μας θυμίζει κάτι που της πάει πολύ –τραγούδια γνωστά από το θέατρο (8-9/7)–, και ο Σταμάτης Κραουνάκης κάνει την ανατροπή: με την ηθοποιό-αποκάλυψη Ελένη Ουζουνίδου («Σταματία, το γένος Αργυροπούλου») και τη Σπείρα Σπείρα, παρουσιάζουν το λόγο που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα το 1838! (15-16/7).

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016: Παραστάσεις & tips σε 14 βήματα - εικόνα 6

6.Αισχύλος και εμφύλιος από έναν Λιθουανό
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανεβάζει τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου στη σκηνοθεσία του διακεκριμένου Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις, ενός προασπιστή του θεάτρου της ομάδας, της σωματικότητας και της πολιτικής οντολογίας. Ο Γιάννης Στάνκογλου –σε διπλή διανομή με τον πρωταγωνιστή του ΚΘΒΕ, Χρίστο Στυλιανού– ερμηνεύει τον Ετεοκλή, και μια γνωστή κωμική ηθοποιός της νεότερης γενιάς, η Νάντια Κοντογεώργη, δοκιμάζεται σε έναν κόντρα ρόλο, εκείνον της Αντιγόνης. Στην πολιτική αυτή τραγωδία με θέμα την εμφύλια σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα για το θρόνο συμμετέχουν οι Ιώβη Φραγκάτου, Γιώργος Καύκας, Αλέξανδρος Τσακίρης κι ένας 14μελής Χορός νέων ηθοποιών (22-23/7).

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016: Παραστάσεις & tips σε 14 βήματα - εικόνα 7

7.Υποβρύχια αρχαιολογία έχετε ξανακάνει;
Σύμφωνοι, η ακτογραμμή της Αργολίδας δεν είναι Χρυσή Ακτή, αλλά υπάρχουν κάποιες παραλίες που αξίζει να κολυμπήσετε, όπως ο ήσυχος κόλπος του Καλυμνιού, γνωστός και ως Βυθισμένη Πολιτεία. Αν κάνετε εκεί βουτιές με μάσκα, θα δείτε στο βυθό –μόλις στα δύο μέτρα– τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου! Αμέσως μετά, μπορείτε να τσιμπήσετε ψαράκι στη σχάρα στην παρακείμενη καντίνα με τον VIP τίτλο «Yacht Club»! Σημειώστε πως, στο πλαίσιο του εναλλακτικού τουρισμού του Δήμου Επιδαύρου, οι πιο… σκληραγωγημένοι μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ορειβασία, πεζοπορία, ποδηλασία, ακόμη και… πτήσεις με παραπέντε! Περισσότερα στο http://www.epidavros.gr/el/enallaktikos-tourismos.html.

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016: Παραστάσεις & tips σε 14 βήματα - εικόνα 8

8.Δειπνούμε όπως η Παξινού
Παραδοσιακή κουζίνα, ντόπια κρέατα και… εφημερία: οι ταβέρνες της περιοχής, εδώ και 61 χρόνια, διανυκτερεύουν, σερβίροντας μέχρι μετά τα μεσάνυχτα για τους θεατές των παραστάσεων. Στα best-of, τo «Καλογερικόν», στο λόφο της Αρχαίας Επιδαύρου: «ακούει» jazz και διαθέτει «περπατημένα» πιάτα (2753042090). Για φρέσκο ψάρι αλλά και μαγειρευτά –ντολμαδάκια και μελιτζάνες στα «οπωσδήποτε»–, πιάστε τραπέζι στο «Ακρογιάλι» της Παλιάς Επιδαύρου (2753041060). Σταθερή αξία ο –πιο «σπιτικός» δεν γίνεται– «Λεωνίδας» στο Λυγουριό (2753022115).

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016: Παραστάσεις & tips σε 14 βήματα - εικόνα 9

9.«Οιδίπους Τύραννος» σε ελληνορωσική συμμαχία
Ρώσοι και Έλληνες ηθοποιοί πρωταγωνιστούν, ρωσικά και ελληνικά ακούγονται μαζί, κι ένα ιστορικό θέατρο, το Βαχτάνγκοφ, ενώνεται, για πρώτη φορά στην Επίδαυρο, με το Εθνικό, παρουσιάζοντας το πιο εμβληματικό ίσως δράμα της αρχαίας γραμματείας, τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή. Ο διεθνούς κύρους Λιθουανός Ρίμας Τούμινας (φωτό) υπογράφει τη σκηνοθεσία, ο Θοδωρής Αμπαζής τη μουσική και η Ανζέλικα Χολίνα την κινησιολογία (29-30/7).

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016: Παραστάσεις & tips σε 14 βήματα - εικόνα 10

10.Διανυκτερεύοντας μες στα περβόλια
Πανσιόν με θέα τη θάλασσα και τους πορτοκαλεώνες; Δεν ακούγεται άσχημα. Όμως τα fully booked καταλύματα και η απαίτηση υπέρογκων τιμών (€ 70 είναι το μέσο κόστος διανυκτέρευσης σε δίκλινο), οι οποίες μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις συνάδουν με υψηλή παροχή υπηρεσιών, είναι ένα πρόβλημα της περιοχής. Κάποιες προσεγμένες προτάσεις διαμονής στην Παλαιά Επίδαυρο είναι τα «Angelica Villas» (2753041818), «Μουριά studios» (2753042101), «Μάγδα» (2753041689, φωτό), «Αριστοτέλης» (2753041105) και τα σπιτάκια στο «Sunny Garden» (2753041395).

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016: Παραστάσεις & tips σε 14 βήματα - εικόνα 11

11.Θεατρικά ρεσιτάλ στη Μικρή Επίδαυρο
Μια σάτιρα του 1821, τον «Ποδάγρα» του Σέλεϊ, παρουσιάζει το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (5/7). Ο φετινός κάτοχος του βραβείου «Δημήτρης Χορν», Αργύρης Πανταζάρας (φωτό), με πέντε ακόμη νέους ηθοποιούς, ανεβάζουν ένα θέαμα βασισμένο στους αγγελιαφόρους των αρχαίων τραγωδιών, τη «Μητρόπολη» (22-23/7). Τέλος, ένας ρολίστας με μπρίο, ο Μανώλης Μαυροματάκης, εμπνέεται από την προσωπικότητα ενός Κρητικού ποιητή του 14ου αιώνα, και μοιράζεται μαζί μας τον κωμικό μονόλογο «Η ριμάδα η ζωή» (29-30/7).

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016: Παραστάσεις & tips σε 14 βήματα - εικόνα 12

12.«Λυσιστράτη» πιο ανατρεπτική από ποτέ
Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθετεί, η Λένα Κιτσοπούλου πρωταγωνιστεί και οι πρώτες φήμες θέλουν την παράσταση «γυμνή», βακχική, ριζοσπαστική, με συνοδεία πιάνου και εντελώς διαφορετική από ό,τι έχουμε δει όσον αφορά τον Αριστοφάνη. Με αναφορές εξίσου στην πολιτική, το σεξ, τη βιολογία και τη σεμνοτυφία, η «Λυσιστράτη» αυτή φέρνει στη σκηνή έναν ετερόκλητο θίασο ωραίων ηθοποιών: Αιμίλιος Χειλάκης, Λένα Δροσάκη, Αθηνά Μαξίμου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Βογιατζής, Λένα Παπαληγούρα, Αγλαΐα Παππά κ.ά. (5-6/8).

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016: Παραστάσεις & tips σε 14 βήματα - εικόνα 13

13.Στέγη καλεί Αριστοφάνη, Καραθάνος καλεί Μποφίλιου
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση «πετάει» για πρώτη φορά στην Επίδαυρο, κλείνοντας το φετινό φεστιβάλ, με τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στη σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, με τη Νατάσσα Μποφίλιου σε ρόλο-έκπληξη κι ένα θίασο ολκής: Χρήστος Λούλης, Άρης Σερβετάλης, η –πρωταγωνίστρια της «Μεγάλης Χίμαιρας»– Αλεξάνδρα Αϊδίνη καθώς και οι Αλίκη Αλεξανδράκη, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σαράντης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη κ.ά. Τρία χρόνια μετά την εμπνευσμένη «Γκόλφω», ο Καραθάνος ανεβάζει την πιο ουτοπική κωμωδία της αρχαιότητας. Το στοίχημα είναι μεγάλο: Θα μπορέσει να αναμετρηθεί με την ιστορική παράσταση-σημείο αναφοράς του Κάρολου Κουν; (19-20/8)

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016: Παραστάσεις & tips σε 14 βήματα - εικόνα 14

14.Βόλτες και ξενύχτια με vintage φόντο
Η περαντζάδα στο λιμάνι της Παλαιάς Επιδαύρου τον Ιούλιο, με την ευκαιρία της Γιορτής Αγροτουρισμού, επιβάλλεται: θα βρείτε ντόπιο λάδι, ελιές, τυριά, ζυμαρικά, ακόμη και χειροποίητες πίτες ή γάλα γαϊδούρας! Αν είστε τυχεροί, μπορεί και να πετύχετε κανένα μίνι γλέντι με παραδοσιακούς χορούς, κρασοκατάνυξη, σούβλες και κεράσματα! Όσο για το «after», έχει μείνει αναλλοίωτο κι ακούει στο όνομα «Καπάκι» (2753041941): η open-air vintage ντισκοτέκ του Ηλία Τζαβέλα είναι κάτι σαν... τάμα για κάθε επιδαύριο θαμώνα που θέλει να ξενυχτήσει χορεύοντας.

Προπώληση εισιτηρίων από το www.greekfestival.gr και Πανεπιστημίου 39, 2103272000. Στις περισσότερες παραστάσεις θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα αγγλικά.

Περισσότερες πληροφορίες

Ορέστεια

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 135 '

Στη μοναδική σωζόμενη τριλογία της αρχαιότητας («Αγαμέμνων», «Χοηφόροι» κι «Ευμενίδες») ο Γ. Χουβαρδάς τοποθετεί τη δράση στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου και του Εμφυλίου και από εκεί σε ένα… φουτουριστικό σύμπαν ιδανικών πολιτειών.

Πλούτος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 130 '

Ο Αριστοφάνης κάνει με παραμυθένιο τρόπο πραγματικότητα την ανθρώπινη λαχτάρα για πλούτο

Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος

  • Κωμωδία

Άπαιχτο στην Ελλάδα έργο, με επιρροές από το αρχαίο δράμα και ιδιαίτερα την αττική κωμωδία. Σατιρίζει ήθη των βασιλέων της εποχής του (1821) και παρουσιάζεται σε μια ερευνητική παράσταση

Αντιγόνη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Η απόφαση της Αντιγόνης να θάψει τον αδερφό της Πολυνείκη αντίκειται στην εντολή του βασιλιά Κρέοντα και την οδηγεί στο θάνατο.

Επτά επί Θήβας

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Πολιτική τραγωδία με θέμα τη σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα για το θρόνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.