Αvailable Light: 3 θρύλοι πίσω από μια χορογραφία

Ένα έργο του 1983 σταθμός της μεταμοντέρνας τέχνης αναβιώνει στη σκηνή της Στέγης από τους δημιουργούς του. Ποιοι είναι αυτοί;

Αvailable Light: 3 θρύλοι πίσω από μια χορογραφία

Ένα έργο του 1983 σταθμός της μεταμοντέρνας τέχνης αναβιώνει στη σκηνή της Στέγης από τους δημιουργούς του. Ποιοι είναι αυτοί;

Αvailable Light: 3 θρύλοι πίσω από μια χορογραφία - εικόνα 1

Τζον Άνταμς: Πολυβραβευμένος μετα-μινιμαλιστής συνθέτης, κινείται εξίσου άνετα μεταξύ της ηλεκτρονικής μουσικής (όπως αυτή που συνέθεσε για το συγκεκριμένο έργο και έχει τίτλο «Light over Water») και έργων για μουσική δωματίου, κινηματογραφικά σάουντρακ ή σύγχρονες όπερες.

Λουσίντα Τσάιλντς: Γνωστή για το ρηξικέλευθο πνεύμα της αναφορικά τόσο με αυτή καθεαυτή τη χορευτική δημιουργία της όσο και με τη χρήση της μουσικής και των εικαστικών τεχνών. Μια από τις λαμπρότερες στιγμές της 50χρονης καριέρας της μεγάλης κυρίας της σύγχρονης αμερικανικής χορευτικής σκηνής, η χορογραφία για το Available Light, αναβιώνει σ’ αυτή την παράσταση.

Φρανκ Γκέρι: Ο σταρ της αρχιτεκτονικής, ευρύτερα γνωστός για το εμβληματικό μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο, σε αυτή την παραγωγή ανατρέχει στη νεανική του αγάπη για τα βιομηχανικά υλικά και τις απλές λειτουργικές κατασκευές. Για την πρώτη παράσταση του «Available Light» το 1983, ο Γκέρι δημιούργησε ένα σκηνικό σε δύο διαφορετικά επίπεδα, από βιομηχανικές πλατφόρμες και αλυσίδες περίφραξης, ενώ το κοινό καθόταν σε κεκλιμένες κερκίδες πάνω στη σκηνή. Στο έργο χόρευε και η ίδια η Τσάιλντς, η οποία πλέον –στα 75 χρόνια της– έχει μοιράσει το ρόλο της σε δύο χορευτές.

Περισσότερες πληροφορίες

Available Light

  • Χορός/Εγκατάσταση

Τρία θρυλικά ονόματα του αμερικανικού μινιμαλισμού αναβιώνουν μια από τις πιο εμβληματικές χορογραφίες στην ιστορία του μοντέρνου χορού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Φράνσις" στο Θέατρο Παραμυθίας

Η παράσταση που δημιουργήθηκε με έμπνευση από τη ζωή της Αμερικανίδας ηθοποιού Φράνσις Φάρμερ, η οποία αποτελεί μια καταγγελία για το σύστημα και τις σχέσεις που χειραγωγούν τον άνθρωπο, έρχεται στο θέατρο Παραμυθίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/11/2022

"Μάγισσες | Μέρος 3ο: Επιδόρπιο": Μια λυρική παράσταση για την έμφυλη βία

Η παράσταση του Θανάση Δόβρη ερευνά τη θέση της γυναίκας όπως αυτή εκφράζεται διαχρονικά μέσα από κείμενα ιστορικά ή μέσα από την ελληνική παράδοση.

Μπορούν να εκφραστούν χορευτικά τα πολυπλανητικά όντα και η νοηματική γλώσσα;

Πρεμιέρα για τις χορευτικές ομάδες Synthesis 748 Dance Co και Surface Area Dance. Αυτές είναι οι παραστάσεις που παρουσιάζουν.

Η "Τρελή του Σαγιό" από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα"

Η παράσταση πραγματοποιείται με τη ταυτόχρονη συμμετοχή κωφών και ομιλούντων ηθοποιών, με τη χρήση του σωματικού θεάτρου, της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της φωνητικής ερμηνείας, αναδεικνύοντας την ομορφιά της γαλλικής κουλτούρας.

Η "Καφρόκρεμα" του Δημήτρη Δημόπουλου για μια τελευταία παράσταση

Ο γνωστός κωμικός στα Κινηματοθέατρα "Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου" για τη βιντεοσκόπηση του τελευταίου του σόλο, πριν περάσει σε νέο υλικό.

Η τραγικωμωδία "Κάθε πέρσι και του χρόνου" παίρνει σάρκα και οστά στο Θέατρο Αλάμπρα

Μια παράσταση σχόλιο στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας – πλημμυρισμένη από έξυπνο χιούμορ, φαρσικά στοιχεία και άφθονη μουσική.

"Μεταμορφώσεις": Μια σκοτεινή performance τσίρκου και μουσικής στο Red Jasper

Για λίγες παραστάσεις ανεβαίνει το έργο που στέκεται με ευφάνταστο σκηνικό τρόπο απέναντι στη μισθωτή σκλαβιά, σε σκηνοθεσία TsiRat και Ines Perot.