13 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα

Δημοφιλή μιούζικαλ, μεγάλοι πρωταγωνιστές, εμβληματικές κωμωδίες, δυνατές επαναλήψεις σε μια πληθωρική θεατρική εβδομάδα (17-22/4).

13 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα

Δημοφιλή μιούζικαλ, μεγάλοι πρωταγωνιστές, εμβληματικές κωμωδίες, δυνατές επαναλήψεις σε μια πληθωρική θεατρική εβδομάδα (17-22/4).

Βιολιστής στη Στέγη

13 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 1

Ο αξιαγάπητος γαλατάς Τεβιέ και οι μελωδίες που παίζει με το βιολί του στις στέγες ενός ρώσικου χωριού του 1905 μάς συγκινούν εδώ και 50 χρόνια. Με αφορμή τη χρυσή επέτειο του κλασικού οικογενειακού μιούζικαλ, το θέατρο Μπάντμιντον παρουσιάζει μια υπερπαραγωγή εποχής με 20μελή ορχήστρα, 35μελή θίασο και πρωταγωνιστή τον Γρηγόρη Βαλτινό. Είναι, μάλιστα, η τρίτη φορά στην καριέρα του που ο γνωστός ηθοποιός συναντιέται με το ρόλο του Τέβιε^ η πρώτη ήταν το 1997 στο θέατρο Αθήναιον, στη σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου και η δεύτερη στην επανάληψη της παράστασης το 2005. Αυτήν τη φορά, τον Βαλτινό-Τέβιε σκηνοθετεί ο βραβευμένος Αμερικανός Ρομπ Ρουτζιέρο, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι ανέβασε το διάσημο μιούζικαλ στο Goodspeed Opera House του Κονέκτικατ, αποσπώντας καλές κριτικές. Συμπρωταγωνιστούν οι Ρένια Λουιζίδου, Μέμος Μπεγνής, Μιχάλης Μαρίνος, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Ιβάν Σβιτάιλο κ.ά. (Μπάντμιντον, πρεμιέρα 17/4)

Wisteria Maiden

13 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 2

Λίγους μήνες πριν από την καλοκαιρινή εμφάνιση της ομάδας του στο Φεστιβάλ Αθηνών ο χορογράφος-χορευτής Αντώνης Φωνιαδάκης έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής. Ο γοργός καλλιτεχνικός βηματισμός του στο εξωτερικό είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακός: μαθήματα στο Rudra Bejart της Λοζάνης, συνεργασίες με ονόματα όπως οι Γουίλιαμ Φορσάιθ, Γίρζι Κίλιαν, Οσάντ Ναχαρίν, Νάτσο Ντουάτο, αμέτρητες παραστάσεις στην Opera Nationale de Lyon αλλά και με τη δική του ομάδα Apotosoma. Στο έργο «Wisteria Maiden» που θα δούμε στο Μέγαρο οκτώ από τα μέλη της ομάδας πρωταγωνιστούν σε μια χορευτική ιεροτελεστία για τον ανεκπλήρωτο έρωτα με επιρροές από το Καμπούκι και το θέατρο Νο (22-25/4).

«Το μέλλον είναι στ’ αβγά»

13 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 3

Στον Ευγένιο Ιονέσκο και στο θέατρο του παραλόγου βρήκε η ομάδα Κρακ τα απαραίτητα στοιχεία για να δώσει τη δική της εξήγηση για την κρίση. Μια σύνθεση τεσσάρων μονόπρακτων του Ιονέσκο, που παρακολουθούν την προετοιμασία, την εξέλιξη και την κατάληξη της κοινωνικής διαπαιδαγώγησης ενός ατίθασου νεαρού, του Ιάκωβου, είναι η παράσταση «Το μέλλον είναι στ’ αβγά». Το μυστηριώδες, το τραγικό και το γελοίο συνυπάρχουν σ’ αυτή την γκροτέσκα σάτιρα του μικροαστισμού που ανεβαίνει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων σε σκηνοθεσία του Κωστή Καπελώνη (Τζένη Καρέζη, πρεμιέρα: 18/4).

«Μυστικά»

13 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 4

Ερμηνεύτρια με έντονη θεατρικότητα η Βικτωρία Ταγκούλη, ξεπήδησε από την ομάδα Σπείρα-Σπείρα του Σταμάτη Κραουνάκη και τώρα ετοιμάζεται να παρουσιάσει τα δικά της μουσικοθεατρικά «Μυστικά» στο 104. Ξεδιπλώνει με ευκολία το συναίσθημα των τραγουδιών, διαγράφει επιτυχημένη πορεία στο πεντάγραμμο και ήταν θέμα χρόνου να πρωταγωνιστήσει σε μουσικοθεατρική παράσταση φτιαγμένη ειδικά για εκείνη. Ο Μιχάλης Γελασάκης, στιχουργός στον τελευταίο της δίσκο «Τετράδιο», έγραψε τα κείμενα, ο Οδυσσέας Ιωάννου-Κωνσταντίνου (Rien ne va plus) σκηνοθετεί, ο συνθέτης Χρήστος Θεοδώρου ηγείται ενός μουσικού τρίο κι εκείνη παίζοντας με την πρόζα και τη μουσική εκμυστηρεύεται «Μυστικά» (Πρεμιέρα: 20/4).

Ντυμένοι-γυμνοί

13 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 5

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει πλέον εδραιωθεί ως σκηνοθέτης στο θέατρο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι μια από τις δυναμικότερες ενεργειακά παρουσίες και στο χώρο του χορού. «Σώμα θυμήσου», «Μήπως είστε της εκδρομής;», «Ξενοδοχείο ο Ορφέας», «Η μνήμη των κύκνων» είναι κάποιες από τις παραστάσεις του που κέρδισαν τις εντυπώσεις, αρχής γενομένης από το 1990, τη χρονιά που δημιούργησε το χοροθέατρο Οκτάνα. Με τη βραβευμένη ομάδα έχει παρουσιάσει πάνω από 20 παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και, γιορτάζοντας τα 25χρονα της, παρουσιάζει το –ακατάλληλο για ανηλίκους– «Ντυμένοι-γυμνοί» στο Σημείο. Μια παράσταση «εσωτερικής αναζήτησης και περιπλάνησης στο άγνωστο σύμπαν που κρύβεται εντός μας», για δύο ερμηνευτές, τον Γιάννη Νικολαΐδη και τον Τάσο Καραχάλιο (στις 20-21, 27-28/4).

Σχέδιο για Ηλέκτρα - Σχέδιο για Ιφιγένεια / Δεύτερο Σχεδίασμα

13 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 6

Στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» σκηνοθετεί ο Γιάννης Λεοντάρης το «Σχέδιο για Ηλέκτρα - Σχέδιο για Ιφιγένεια / Δεύτερο Σχεδίασμα» του Γιώργου Βέλτσου. Είναι μια performance για τη γλώσσα εκείνων που τράβηξαν τη σκανδάλη με πρόφαση τρεις τραγικούς ήρωες, την Ηλέκτρα, τον Ορέστη και την Ιφιγένεια, και με το ερώτημα «πώς επιβίωσαν τόσων θανάτων». Η παράσταση παίχτηκε το περασμένο καλοκαίρι στο χώρο πολιτισμού Φουγάρο του Ναυπλίου και τώρα έρχεται στο ιστορικό θέατρο της Κυψέλης με πρωταγωνιστές τους Ηλέκτρα Νικολούζου, Κώστας Βασαρδάνης, Αιμιλία Βάλβη (Πρεμιέρα: 20/4).

Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας

13 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 7

Τα πάντα αγοράζονται – ακόμη και η ερωτική εκδίκηση. Μια εμβληματική μαύρη κωμωδία του 1955, η «Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φρίντριχ Ντίρενματ, έρχεται να μας θυμίσει αναλλοίωτες όσο και θλιβερές αλήθειες, με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου στο ρόλο της εκκεντρικής και εκδικητικής δισεκατομμυριούχου Κλαιρ Ζαχανασιάν, η οποία επιστρέφει στη χρεοκοπημένη γενέτειρά της και μεταμορφώνει τους εξαθλιωμένους συμπατριώτες της σε πληρωμένους δολοφόνους. Θύμα τους θα είναι ο μπακάλης Ιλ, ο άπιστος εραστής των εφηβικών της χρόνων. Η τραγελαφική εικόνα του κόσμου του Ντίρενματ γίνεται, έτσι, ένα τέλειο είδωλο για να καθρεφτιστεί η σαθρή ηθική του καπιταλισμού. Συμπρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Πιατάς, Υβόννη Μαλτέζου, Αιμιλία Υψηλάντη και έντεκα ακόμη ηθοποιοί. Σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Κοέν (Βρετάνια, πρεμιέρα: 17/4).

Ντύρντρα

13 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 8

«Παραμύθι θανάτου που αποθεώνει τη ζωή»: έτσι χαρακτηρίζει η σκηνοθέτις Βίκυ Γεωργιάδου την «Ντύρντρα», αυτό το –δύσκολο να το προφέρεις και γνωστό μόνο σε φιλολογικούς και θεατρολογικούς κύκλους– έργο του Νομπελίστα Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, γραμμένο το 1907 με τη μορφή ποιητικής τραγωδίας και με τον υπότιτλο «η πριγκίπισσα των θλίψεων». Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Ιρλανδού ποιητή και δραματουργού, ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτό το έργο που αφορά την Ντύρντρα, την… ωραία Ελένη της κέλτικης μυθολογίας, και τον εραστή της Νέισι στο θέατρο Scrow, με τους Γενοβέφα Ζάγγα, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Ηλέκτρα Γεννατά, Θανάση Δόβρη και Ντίνα Βιδάλη και με τη συμβολή του Κώστα Ανδρέου στη μουσική. Όπως εξηγεί η σκηνοθέτις: «Ο Γέιτς παρουσιάζει την τελευταία ώρα της ζωής των δύο μυθικών εραστών για να μιλήσει για μια κορυφαία στιγμή συμπύκνωσης: όταν η βούληση αποφασίζει να ξεπεράσει τη μοίρα και, για να κερδίσει αυτή την υπέρβαση, δεν διστάζει να διαθέσει την ίδια τη ζωή». (Skrow, πρεμιέρα: 22/4)

Τρεις αδελφές

13 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 9

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Γεωργία Ανδρέου, η οποία πριν από τρία χρόνια ανέβασε σαν κωμικοτραγική μπαλάντα το «Η Κασσάνδρα και ο Λύκος» της Μαργαρίτας Καραπάνου, επιλέγει να ρίξει ένα ζοφερό και συνάμα λυτρωτικό προβολέα στις «Τρεις αδελφές» του Άντον Τσέχοφ. Στη σκηνοθεσία της, οι τσεχοφικές ηρωίδες γίνονται έξι, μπλέκονται σε παράλληλα σύμπαντα και «καταδικάζονται» σε μια αέναη κίνηση μέσα σ’ ένα τετράγωνο, έχοντας ως σύνθημα μια προσταγή που μπορεί κι εσείς να έχετε δει γραμμένη στους τοίχους της πόλης: «Αν δεν σου αρέσει εκεί που βρίσκεσαι, κουνήσου, δεν είσαι δέντρο». Παίζουν οι Σπύρος Γραμμένος, Φωκίων Ζαρίκος, Βασιλική Κακοσαίου, Λένα Καρσίκη, Μαργαρίτα Λουμάκη, Γιάννης Παπαχαραλάμπους, Μαρβίνα Πιτυχούτη, Βικτωρία Σαμοθράκη, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Ναταλί Τσάβεζ και Ηλέκτρα Τσακαλία (Θέατρο «Τζένη Καρέζη», πρεμιέρα: 20/4).

Ορφανά

13 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 10

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν τα «Ορφανά» του Βρετανού Ντένις Κέλι όταν ανέβηκαν, για πρώτη φορά, το 2010, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο με τους Μαρία Κίτσου, Όμηρο Πουλάκη και Μιχάλη Οικονόμου. Στο πολυβραβευμένο και ωμά ρεαλιστικό αυτό σύγχρονο έργο, η βία «μπουκάρει» στο σπίτι ενός ζευγαριού μεσοαστών και δη την ώρα ενός εορταστικού δείπνου με τη μορφή του αιματοβαμμένου αδερφού της γυναίκας, αποδεικνύοντας πως οι μεγαλουπόλεις των ευνομούμενων κρατών αποτελούν εστίες μίσους, ρατσισμού, μισανθρωπισμού και παραλογισμού. Πέντε χρόνια μετά το πρώτο τους ανέβασμα, τα «Ορφανά» ανεβαίνουν στο ΠΚ στη σκηνοθεσία του Κωστή Μπασογιάννη, με τους Γιάννη Δρακόπουλο, Γιώργο Μηλιώτη και Ζωή Σαντά, στο σκηνικό της Σεμίραμις Μοσχοβάκη και με τη μουσική του Χρήστου Τόλη (από τις 18/4).

Βυσσινόκηπος

13 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 11
(c) Vassilis Makris

Βυσσινόκηπος

Με μια αφίσα-σωστό οξύμωρο που θέλει έναν θηλυπρεπή Μίκυ-Μάους σε εγκυμοσύνη και με τη σαφή ένδειξη πως πρόκειται για «διασκευή», ο Νίκος Καραθάνος, μετά τις μεγάλες -καλλιτεχνικές και εισπρακτικές- επιτυχίες του «Δεκαήμερου» και της «Γκόλφως», ετοιμάζεται να ανεβάσει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το κύκνειο άσμα του Άντον Τσέχοφ, τον «Βυσσινόκηπο».
Όπως δηλώνει, προσεγγίζει το έργο ως «αιρετική κωμωδία μέσα σε ένα υπέροχο δράμα», απηχώντας έτσι και την επισήμανση του ίδιου του Τσέχοφ πως τα έργα του είναι μάλλον κωμωδίες και όχι δράματα. Με δύο μεγάλους νικητές των Θεατρικών Βραβείων του Κοινού του «α» και σταθερούς συνεργάτες του ενώνεται και πάλι: τη σκηνογράφο-ενδυματολόγο Έλλη Παπαγεωργακοπούλου και τον μουσικό Άγγελο Τριανταφύλλου. Πρωταγωνιστεί ένας πολλά υποσχόμενος θίασος έμπειρων αλλά και νεότερων ηθοποιών –ανάμεσά τους, τόσο ο ίδιος ο Καραθάνος όσο και η …περιβόητη συνεργάτιδά του στη δραματουργία, Λένα Κιτσοπούλου. Παίζουν επίσης οι: Θανάσης Αλευράς, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Αναστασία Κονίδη, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Μπινιάρης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Δάφνη Πατακιά, Μιχάλης Σαράντης,Έλενα Τοπαλίδου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Λυδία Φωτοπούλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Ο θάνατος κι ο αγρότης

13 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 12

Στο «Θάνατος και ο Αγρότης», έργο του 1400 μ.Χ., συναντιούνται η Ρούλα Πατεράκη και ο Αλέξανδρος Συσσοβίτης. Η παράσταση θα παιχτεί σε avant premiere για τους αναγνώστες το «α» στο Faust. Ο θάνατος της γυναίκας του πάνω στη γέννα οδήγησε τον Γιοχάνες φον Τεπλ στη συγγραφή αυτού του πολύ ιδιαίτερου προαναγεννησιακού κειμένου, που πραγματεύεται τη βαθιά αντιπαλότητα ανθρώπου και θανάτου. Ο Αλέκος Συσσοβίτης ενσαρκώνει στη σκηνή τον Αγρότη, η Ρούλα Πατεράκη παίζει και σκηνοθετεί και όπως μας είπε η διασκευή της κυρίας Πατεράκη, προτείνει μια σύγχρονη δραματουργία. «Ζούμε σε εποχές όπου υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση. Καλούμαστε λοιπόν να φέρουμε το έργο στο σήμερα και να μιλήσουμε όχι για το ποιος θα μας δικάσει όσο για το πώς αντιμετωπίζει ο άνθρωπος την αιωνιότητα. Μέσα από τα επιτεύγματά μας προσπαθούμε να καταρρίψουμε το θάνατο». Η παράσταση διαδραματίζεται σε ένα ψυχιατρείο και στη σκηνή υπάρχουν και δυο βουβά πρόσωπα, τα οποία ερμηνεύουν η Τασία Σοφρωνίου και ο Νίκος Μαυράκης. Τη μετάφραση του έργου έκανε ο Αντώνης Πέρης (Faust, avant premiere 16/4).

Στροχάιμ

13 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 13

Ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί και οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Άκις Βλουτής και η Αγλαϊα Παππά πρωταγωνιστούν στο «Στροχάιμ» του Δημήτρη Δημητριάδη στο Από Μηχανής Θέατρο. Περί αληθείας και ψεύδους, ζωής και θανάτου μιλά το έργο του σημαντικότατου Έλληνα συγγραφέα. Σύμφωνα με την πλοκή, ο πρωτοπόρος, οραματιστής και ονειροπόλος σκηνοθέτης Εριχ Φον Στροχάιμ συναντιέται με τη Νόρμα Ντέσμοντ, την ηρωίδα της ταινίας «Λεωφόρος της Δύσης» (1950) του Μπίλι Γουάιλντερ Γουάιλντερ στην οποία ο ίδιος ερμήνευε το ρόλο του υπηρέτη. Η Νόρμα τον επισκέπτεται τη βραδιά της πραγματικής ημερομηνίας του θανάτου του και του ανακοινώνει ότι θα πεθάνει. Όπως λέει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη «ο συγγραφέας μέσα από αυτό το εύρημα μιλάει για την τέχνη και την ανάγκη του ανθρώπου να ξεπεράσει τα στενά όρια της πραγματικότητας και να αποδεχθεί την έννοια του θανάτου και πάλι με όρους τέχνης». Τα σκηνικά είναι του Νίκου Αναγνωστόπουλου και τα κοστούμια της Ντένη Βαχλιώτη. (Πρεμιέρα, 22/4)

Περισσότερες πληροφορίες

Βυσσινόκηπος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Ο σκηνοθέτης, υπονομεύοντας τα στερεότυπα που βαραίνουν τις τσεχοφικές αναγνώσεις, προσεγγίζει το έργο ως «μια αιρετική κωμωδία μέσα σε ένα υπέροχο δράμα»

O Θάνατος και ο Αγρότης

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Ένας στοχασμός για τον άνθρωπο, τη ζωή και το θάνατο, σε ένα έργο που γράφτηκε το 1400 μ.Χ. κι ενσαρκώνει το πνεύμα της Αναγέννησης

Στροχάιμ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Ένας στοχασμός πάνω στη ζωή και στο θάνατο, στο αληθινό και στο φανταστικό, με αφορμή τη «συνάντηση» του ηθοποιού και σκηνοθέτη του βωβού κινηματογράφου Έριχ φον Στροχάιμ με την ηρωίδα της ταινίας «Η Λεωφόρος της Δύσης» Νόρμα Ντέσμοντ

Τα ορφανά

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Πολιτικοκοινωνικό οικογενειακό θρίλερ, στο οποίο η βία «μπουκάρει» στο μικροαστικό διαμέρισμα ενός ζευγαριού με τη μορφή του παραβατικού αδερφού της κοπέλας

Τρεις Αδελφές

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Μια παράσταση με 6 αδελφές, παράλληλα σύμπαντα, ποίηση και αέναη κίνηση που μιλάει για τις ελπίδες και τους φόβους ενός κόσμου μουδιασμένου, που παραπαίει ανάμεσα στην πρόθεση για αλλαγή και την απόφαση για δράση

Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Μια δισεκατομμυριούχος επιστρέφει στη χρεοκοπημένη πατρίδα της και είναι πρόθυμη να προσφέρει χρήματα υπό τον όρο να διαπραχτεί ένας φόνος

Wisteria Maiden

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 65 '

Άντρες χορευτές ερμηνεύουν τους γυναικείους ρόλους, σε μια παράσταση εμπνευσμένη από το παραδοσιακό θέατρο της Ιαπωνίας, η οποία δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο έργο του θεάτρου Καμπούκι

Ντύρντρα

  • Δραματοποιημένη Ποίηση
  • Διάρκεια: 90 '

Μια τραγωδία για τον έρωτα και την ελευθερία της βούλησης, που περιγράφει την τελευταία ώρα της ζωής ενός μυθικού ερωτικού ζεύγους, της Ντύρντρας και του Νέισι

Το μέλλον είναι στα αυγά

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Σύνθεση τεσσάρων μονόπρακτων του Ευγένιου Ιονέσκο, σε μια γκροτέσκο σάτιρα που καταδεικνύει την ευθύνη των μεσαίων στρωμάτων στην παραγωγή των πολιτικών τεράτων

Ντυμένοι - Γυμνοί

  • Χοροθέατρο
  • Διάρκεια: 50 '

Το σώμα ως εργαλείο ομορφιάς ή ως μηχανή φθοράς, «κάλυψη» και «αποκάλυψη», σε αυτήν την επετειακή παράσταση με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων της Οκτάνας.

Μυστικά

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 80 '

Μια μουσική εξομολόγηση με θεατρικούς όρους, που περιέχει τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της ερμηνεύτριας, σε συνθέσεις του Χρίστου Θεοδώρου

Σχέδιο για Ηλέκτρα - Σχέδιο για Ιφιγένεια

  • Performance
  • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση βασίζεται σε δύο σχέδια του Γιώργου Βέλτσου με αφετηρία την Ηλέκτρα, την Ιφιγένεια και τον Ορέστη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.