Ωδές, Μπαγκλαντές κι ένας νέος (θεατρικός) κατιφές

Ένα υπόγειο στη Χαλκοκονδύνη, με την επωνυμία «Μπαγκλαντές» προσδοκά να κάνει τη διαφορά μες στη θεατρική υπερ-προσφορά πειραματισμού που κατακλύζει την πόλη. Η πρώτη του παράσταση ξεκινά στις 19/10 και είναι εμπνευσμένη από τον Νίκο Αλέξη Ασλάνογλου.

Ωδές, Μπαγκλαντές κι ένας νέος (θεατρικός) κατιφές

Ένα υπόγειο στην Ομόνοια. Μέχρι πρόσφατα ήταν κάτι σαν μουσικό στέκι της μπαγκλαντεσιανής κοινότητας. Περνώντας στα χέρια τριών σκηνοθετών και ηθοποιών της ερευνητικής σκηνής της πόλης, βαπτίζεται «Μπαγκλαντές», αποκτά το μότο «στο Μπαγλαντές, στο Μπαγκλαντές, ανθίζει ένας κατιφές» και ξεκινά τη λειτουργία του ως …θέατρο. Η Βάσω Καμαράτου, ο Κώστας Κουτσολέλος και ο Βασίλης Νούλας (φωτό), γνωστοί εδώ και περίπου μια δεκαετία στους θεατρόφιλους θαμώνες του Bios και του Εμπρός από τα παραστασιακά τους πειράματα, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε κάτι που περιγράφουν ως εξής: «ένα ζωντανό εναλλακτικό πόλο συσπείρωσης γύρω από την περφόρμανς κι ένα εγχείρημα αυτοδιαχείρισης ενός χώρου σε μια δύσκολη και υποβαθμισμένη περιοχή του κέντρου, μακριά από τις ‘εκ των άνω’ λογικές gentrification που κατά καιρούς επιχειρούνται από διάφορους φορείς». Οι ιδρυτικοί στόχοι του Μπαγκλαντές μοιάζουν σαφείς. Μια μικρή πειραματική σκηνή, παρείστικη όσο και συνειδητοποιημένη, προσδοκά να ορίσει εκ νέου κάτι που μοιάζει να έχει διασαλευτεί: το τι ακριβώς σημαίνει σήμερα «πειραματικός». Το Μπαγκλαντές ξεκινά τις παραστάσεις την Κυριακή 19/10 με την περφόρμανς «Ωδές στον πρίγκηπα» της ομάδας Nova Melancholia, βασισμένη στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Νίκου Αλέξη Ασλάνογλου. Αν κρίνουμε από την προ διετίας γκραν-γκινιόλ θεατρική εκδοχή της ίδιας ομάδας στην ποιητική συλλογή του Μίλτου Σαχτούρη «Εκτοπλάσματα», στο διαμέρισμα τότε του σκηνοθέτη στα Εξάρχεια, με τις ηθοποιούς να ερμηνεύουν τα ποιήματα και, ταυτόχρονα, να κάνουν τα αιμοβόρα ζόμπι (!), οι τωρινές «Ωδές» έχουν ήδη, αν μη τι άλλο, εξάψει την περιέργειά μας… Ο σκηνοθέτης τους, ο Βασίλης Νούλας, σημειώνει: «η παράστασή μας είναι μια ελεγεία για την απώλεια (ή το ανέφικτο) του έρωτα. Μαζί, και μια ελεγεία –άλλα κι ένα ξόρκι- για τη μελαγχολία των ημερών μας, για την πόλη της Αθήνας, για ό,τι μας αφορά. Η παράσταση φιλοδοξεί να στήσει ένα πρόσκαιρο ζωντανό μνημείο για τους χαμένους ή τους ξανακερδισμένους έρωτες της ζωής μας, αποτίνοντας φόρο τιμής σ’ έναν από τους πλέον ερωτικούς ποιητές της νιότης μας, τον Νίκο Αλέξη Ασλάνογλου». Παίζουν οι Αντώνης Γκρίτσης, Λήδα Δάλλα, Θανάσης Κουβούσης, Αλέξια Σαραντοπούλου, Κώστας Τζημούλης και Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, ενώ κάθε βράδυ, στην απαγγελία των ποιημάτων, συμμετέχουν και οι ...φίλοι τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Ωδές στον πρίγκιπα

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Μια αλλόκοτη, ξέφρενη μετα-ποπ εικονοποίηση της ομώνυμης ποιητικής συλλογής του Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.