«Quidam»: Το Cirque du Soleil επιστρέφει τολμηρότερο από ποτέ!

Το «Quidam», το οποίο θα δούμε από τις 20 μέχρι τις 28/9 στο Κλειστό Γήπεδο του ΟΑΚΑ, αποτελεί επί της ουσίας την τολμηρότερη και βαθύτερη τομή στην πολύχρονη πορεία του Cirque du Soleil.

«Quidam»: Το Cirque du Soleil επιστρέφει τολμηρότερο από ποτέ!

Το crossover σχήμα από τον Καναδά, μετά το «Alegria» και το «Dralion», ετοιμάζεται να περάσει για τρίτη χρονιά τα σύνορα της χώρας μας με ένα υπερθέαμα δοκιμασμένο στο χρόνο. Το «Quidam», το οποίο θα δούμε από τις 20 μέχρι τις 28/9 στο Κλειστό Γήπεδο του ΟΑΚΑ, αποτελεί επί της ουσίας την τολμηρότερη και βαθύτερη τομή στην πολύχρονη πορεία του Cirque du Soleil.

«Quidam»: Το Cirque du Soleil επιστρέφει τολμηρότερο από ποτέ! - εικόνα 1

«Η επιτομή του δια­φορετικού, του αλλιώτικου, η αποθέωση της ανανέωσης, το απαύγασμα μιας εσωτερικής ανατροπής, μιας αισθητικής επανάστασης χαρακτηρίζουν την επετειακή παράσταση για τα 30ά γενέθλια του μεγαλύτερου θεάματος στον κόσμο». Με αυτά τα λόγια μας συστήνει η Λάβρυς, η ελληνική εταιρεία παραγωγής που έχει συνδέσει πλέον το όνομά της με το Cirque du Soleil, την παράσταση «Quidam», η οποία θα παιχτεί στο ΟΑΚΑ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Είναι το 9ο κατά σειρά σόου που δημιούργησε η διάσημη ομάδα, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1996 και δεν μοιάζει με τις μεγάλες δημοφιλείς παραγωγές της πρώτης περιόδου, όπως το «Alegria» και το «Ο». Τα ρεαλιστικά στοιχεία που δια­θέτει βέβαια δεν στερούν από το αποτέλεσμα την ονειρικότητα και τη φαντασμαγορία που χαραρακτηρίζει τις δουλειές του σχήματος.
Η παράσταση αφηγείται την περιπλάνηση μιας έφηβης, της Ζωής, η οποία ψάχνει τρόπους να δραπετεύσει από τη μονότονη καθημερινότητα της οικογένειάς­ της. Σαν άλλη Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και με συνοδοιπόρο­ ένα παράξενο πλάσμα, τον Quidam, που μπορεί να είναι… ο άλλος της εαυτός, η Ζωή ξεκινά ένα ιδιαίτερο ταξίδι ανακάλυψης και απόλαυσης.
Οι συνολικά 52 χαρακτήρες του έργου αντιπροσωπεύουν υπαρκτά όντα της διπλανής πόρτας κι εκφράζουν αληθινά αισθήματα, χειροπιαστά προβλήματα, όνειρα και ανησυχίες. Όπως σε όλες τις παραστάσεις του Cirque du Soleil, έτσι και στο «Quidam» τα κοστούμια είναι εντυπωσιακά και φτιαγμένα στο χέρι με περίτεχνο τρόπο. σας θυμίζουμε μάλιστα πως το Cirque du Soleil σε κάθε ταξίδι του, εκτός με το φωτιστικό­ και τον ηχητικό εξοπλισμό, τα δικά του μαγειρεία και γυμναστήρια μεταφέρει πλυντήρια και σιδερωτήρια για να εξασφαλίσει τη σωστή συντήρησή τους. Αυτήν τη φορά τα επιβλητικά σκηνικά δεν αναφέρονται σε γοτθικού τύπου μνημεία: η γιγάντια μεταλλική πενταπλή εναέρια αψίδα των 80 μ., φτιαγμένη με ατσάλι, αλουμίνιο, καουτσούκ και γυαλί, γεμάτη χιλιάδες φωτιστικές ακτίνες, θυμίζει μια μονολιθική, μοντέρνα δομή που παραπέμπει σε σιδηροδρομικό σταθμό ή ακόμη και σε αεροδρόμιο. Όσο για τη μουσική, υιοθετεί μια ηλεκτρική-σύγχρονη προσέγγιση.

«Quidam»: Το Cirque du Soleil επιστρέφει τολμηρότερο από ποτέ! - εικόνα 2

Οι άνθρωποι του Cirque du Soleil ζουν σαν νομάδες για χάρη του θεάματος εδώ και 30 χρόνια κι έχουν καταφέρει το σχήμα τους να αποτελεί την πρώτη παγκόσμια δύναμη στο ζωντανό ψυχαγωγικό θέαμα για όλη την οικογένεια. Πώς; Η συνταγή δεν είναι μυστική. Με φρεσκάδα, εφευρετικότητα και δεξιοτεχνία αναμειγνύουν στοιχεία του τσίρκου, της μιμικής, των ακροβατικών, του θεάτρου δρόμου, της όπερας, της μουσικής, του χορού και των εικαστικών φτιάχνοντας ένα μοναδικό χαρμάνι. Ίσως ούτε­ ο ίδιος­ ο δημιουργός του Cirque du Soleil, ο Γκι Λαλιμπερτέ, ο οποίος σήμερα είναι δισεκατομμυριούχος, επαγγελματίας παίκτης πόκερ και ο πρώτος… τουρίστας του Διαστήματος, φανταζόταν την απήχηση και την εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει το καλλιτεχνικό τέκνο του όταν το δημιουργούσε το 1984 στο Κεμπέκ.
Ο Λαλιμπερτέ είναι επίσης συνιδρυτής κι αιμοδότης του Παγκόσμιου Ταμείου κατά της Φτώχειας και του One Drop Foundation και προσφέρει σημαντικό μέρος των κερδών του Cirque du Soleil σε φιλανθρωπίες και περιβαλλοντικές δράσεις. Η αποθέωση του κοινού αλλά και τα δεκάδες διεθνή βραβεία που έχει κερδίσει το Cirque du Soleil επιβεβαιώνουν τη φήμη του μεγαλύτερου κι εντυπωσιακότερου θεάματος στον κόσμο. Το διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι στις προηγούμενες δύο παραστάσεις που είδαμε επί ελληνικού εδάφους, το «Alegria» και το «Dralion».
Ετοιμαστείτε λοιπόν να ταξιδέψετε σε ένα φανταστικό κόσμο για δύο ώρες. Αυτήν την εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 16/5, αρχίζουν οι προπωλήσεις εισιτηρίων στα καταστήματα Γερμανός και στην ιστοσελίδα www.lavris.gr με τιμές που ξεκινούν από € 35 και € 28 για παιδιά και φοιτητές κι έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες. Επίσης η κάρτα Cirque Club, η οποία διατίθεται δωρεάν, εξασφαλίζει στα μέλη της μια σειρά από προνόμια: επιλογή θέσεων, συμμετοχή σε ειδικές προσφορές και λεπτομερής ενημέρωσης με αποκλειστικές ειδήσεις. Μάθετε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να την αποκτήσετε στην ιστοσελίδα www.cirqueclub.com.

Το «Quidam» ανεβαίνει στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ στις 20-28/9. Περισσότερες πληροφορίες για την προπώληση εισιτηρίων στο 2108938138.

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 16/5/2014. Updated 27/8/2014

Περισσότερες πληροφορίες

Quidam

  • Πολυθέαμα

Η μικρή Zoe κάνει ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας, σε έναν τόπο γεμάτο κλόουν, παράξενα πλάσματα, ιπτάμενους ποδηλάτες και άλλες περιπετειώδεις υπάρξεις

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.