20 χρόνια «Τζίτζικας και Μέρμηγκας»

Η Άντζελα Σταματιάδου μίλησε με τον Παναγιώτη Μαζαράκη και τον Τάσο Δήμα για μια γευστική ιστορία ενηλικίωσης που ξεκίνησε να γράφεται το 1995 στα Πατήσια και είκοσι χρόνια μετά μοιράζεται σε τέσσερα αθηναϊκά σημεία.

20 χρόνια «Τζίτζικας και Μέρμηγκας»

Η Άντζελα Σταματιάδου μίλησε με τον Παναγιώτη Μαζαράκη και τον Τάσο Δήμα για μια γευστική ιστορία ενηλικίωσης που ξεκίνησε να γράφεται το 1995 στα Πατήσια και είκοσι χρόνια μετά μοιράζεται σε τέσσερα αθηναϊκά σημεία.

20 χρόνια «Τζίτζικας και Μέρμηγκας» - εικόνα 1
Τάσος Δήμας, Παναγιώτης Μαζαράκης

Δεν ξέρω αν ήταν το DNA, πάντως ο Παναγιώτης Μαζαράκης και ο Τάσος Δήμας ήρθαν στην Αθήνα με την μπακαλική, τη μαναβική και τη χασαπική στις οικογενειακές τους «παραδόσεις» κι έχοντας ήδη ασχοληθεί με την εστίαση στη Σάμο. Οι παρόμοιες καταβολές και η αγάπη τους για το φαγητό και τα ελληνικά υλικά βρήκαν έκφραση στο πρώτο τους κοινό εγχείρημα, στα Πατήσια, ένα μεζεδοπωλείο σε στιλ παντοπωλείου, με στόχο να λειτουργήσει ως εναλλακτική στις κυρίαρχες τότε κλασικές ταβέρνες, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τη δυναμική της ανάμνησης. «Εκείνη την εποχή κανείς δεν ήθελε να τρώει αυτά που του θύμιζαν όσα έτρωγε μικρός», παρατηρεί ο Παναγιώτης Μαζαράκης. Απ’ ό,τι φάνηκε στη συνέχεια, μάλλον ήθελε και δεν το ήξερε. Ο κόσμος αγκάλιασε το «Τζίτζικας και Μέρμηγκας» στην Πλατεία Παπαδιαμάντη και μαζί του τις ψητές σαρδέλες, τα μύδια (που μέχρι τότε ήταν θεσσαλονικιό σπορ και δεν έπαιζαν πολύ σε αθηναϊκό τερέν) αχνιστά με ούζο και μάραθο, τα κεφτεδάκια «της γιαγιάς» με κόκκινη σαλτσούλα και τον μπαρδουνιώτικο κόκορα. Γελάνε τώρα και οι δύο με την τρέλα της πρώτης μέρας. η κουζίνα κλατάρισε στο πρώτο δοκιμαστικό. Ευτυχώς ήταν κεκλεισμένων των θυρών, με καλεσμένους τους φίλους τους.

Το πήραν γρήγορα το κολάι και τρία χρόνια­ μετά έστησαν το δεύτερο μαγαζί­ τους στο Χαλάνδρι (1998). Έπιασε κι εκεί, παρότι ήρθε σε μια χρονική­ στιγμή που βίωνε κάμψη ως πιάτσα. Κι ας φαίνονταν περίεργα στον κόσμο η λαδόκολλα και το συρταράκι με τα μαχαιροπίρουνα «κρυμμένο» σε κάθε τραπέζι. Κάτι έκαναν σωστά πάντως. Το χιτ συνεχίστηκε. Πέραν του ότι τα επόμενα χρόνια είδαμε τη ρετρό μπακαλο­αισθητική να γενικεύεται ως μόδα, ήρθε κι ένα τρίτο «τέκνο» στο Σύνταγμα το 2006, για να γίνει δημοφιλές τόσο στο ελληνικό όσο και στο ξένο κοινό που κινείται στην περιοχή, και το 2008 ακόμη ένα σε ένα γραφικό κηφισιώτικο στενάκι. «Το πιστεύαμε και το πιστεύουμε το concept», λέει ο Τάσος Δήμας, επισημαίνοντας ότι διαλέγουν για συνεργάτες δικούς τους ανθρώπους, διυλίζουν κάθε παράπονο και αμφισβήτηση, ενώ ανάλογα με την εποχή έχουν κάνει πολλές φορές τις αναπροσαρμογές τους.

20 χρόνια «Τζίτζικας και Μέρμηγκας» - εικόνα 2

Σε όλα τα μαγαζιά ο κατάλογος είναι κοινός, εκτός από αυτό στα Πατήσια που έχει πλέον υιοθετήσει ένα πιο κρεατικό και οικονομικό μεζεδο-προφίλ, εστιάζοντας στα πιά­τα της ώρας. Κάθε «Τζίτζικας και Μέρμηγκας» ωστόσο, κινούμενος ανάλογα με την περιοχή και τον κόσμο της, έχει επιπλέον μία κάρτα που αλλάζει ανά δύο μήνες. O εκάστοτε μάγειρας φέρνει τις δεξιότητες και τις συνταγές του. «Έτσι του δίνεις κίνητρο κι ευκαιρία να εκφραστεί, ενώ και ο κόσμος έχει ταυτόχρονα περισσότερες επιλογές, ακόμη κι αν τελικά σε αρκετές περιπτώσεις επιλέγει ξανά και ξανά πιάτα που έχουν δεκαπέντε χρόνια παρουσίας στον κατάλογο», μας λένε. Πάντα φροντίζουν να έχουν χαρακτηριστικά ελληνικά κρασιά –αυτήν τη στιγμή είναι καμιά 40αριά οι ετικέτες–, δικές τους εμφιαλώσεις αλλά και κρασί σε καράφα από επιλεγμένα οινοποιεία. Γιορτάζοντας τα 20ά τους γενέθλια, θα προτείνουν για όλη τη χρονιά ένα επετειακό κρασί σε συνεργασία με το κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη, ενώ κερνάνε για κάποιο διάστημα ελληνικά τυριά, θέλοντας έτσι να ευχαριστήσουν όσους τους στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια. Και από νέα πλάνα; Δεν θα είναι άμεσα, ίσως όμως κάποια στιγμή να δούμε ένα «Τζίτζικας και Μέρμηγκας» σε κάποιο νησί. ­Είναι υπό σκέψη…

Περισσότερες πληροφορίες

Τζίτζικας και Μέρμηγκας στα Κάρβουνα

Πλ. Παπαδιαμάντη 4, Άνω Πατήσια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Μητροπόλεως 12-14, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Δροσίνη 12-14, Κηφισιά
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.