«El Somni»: Γαστρονομική όπερα σε... 12 πιάτα

Μια σύγχρονη όπερα με την υψηλή γευστική δημιουργία στο επίκεντρό της. Ένα συγκλονιστικό πολυθέαμα από τους σεφ του δεύτερου καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο, τους αδερφούς Roca, σε φιλμ και βιβλίο.

«El Somni»: Γαστρονομική όπερα σε... 12 πιάτα

Μια σύγχρονη όπερα με την υψηλή γευστική δημιουργία στο επίκεντρό της. Ένα συγκλονιστικό πολυθέαμα από τους σεφ του δεύτερου καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο, τους αδερφούς Roca, σε φιλμ και βιβλίο.

«El Somni»: Γαστρονομική όπερα σε... 12 πιάτα - εικόνα 1

Ανήκει άραγε η γαστρονομία στις καλές τέχνες; Η απάντηση είναι ναι, ειδικά όταν μιλάμε για τόσο μοναδικά projects όπως το «El Somni» (Το Όνειρο), μια γαστρονομική όπερα που δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη Franc Aleu και τους αδερφούς Roca, των οποίων το εστιατόριο «El Celler de Can Roca» στη Χιρόνα της Καταλονίας αναδείχτηκε το 2013 καλύτερο στον κόσμο και το 2014 κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Το «El Somni» υλοποιεί στον 21ο αιώνα ένα παμπάλαιο ρομαντικό ιδεώδες: να συνεργαστούν όλα τα μονοπάτια της τέχνης για να δημιουργήσουν ένα πολυσύνθετο έργο αισθητικής κορύφωσης.
Η όπερα ήταν μέχρι τώρα η μοναδική μορφή έντεχνης δημιουργίας που πετύχαινε αυτό το ιδανικό, με μία έλλειψη όμως. ποτέ η γαστρονομία δεν έπαιξε ενεργό ρόλο στις παραστάσεις της. Το «El Somni» είναι μια σύγχρονη όπερα με την υψηλή γευστική δημιουργία στο επίκεντρό της: ένα πολυμορφικό, αναλογικό και ψηφιακό, πραγματικό και φανταστικό έργο, το οποίο συνδυάζει όπερα, electronica, ποίηση, τρισδιάστατη προβολή, performing arts, τραγούδι, περισυλλογή, ζωγραφική, μουσική και, βέβαια, μαγειρική. Πρόκειται για μια όπερα σερβιρισμένη σε 12 ­πιάτα, ένα συμπόσιο –με την ­αρχαιοελληνική σημασία του όρου– σε 12 πράξεις.

Προς το παρόν, έχει δοθεί μόνο­ μία παράσταση στη Βαρκελώνη και προβλέπεται να δοθούν άλλες έντεκα ανά τον κόσμο. Αυτή η πρώτη κινηματογραφήθηκε και αποτέλεσε το βασικό υλικό –μαζί με συνεντεύξεις των δημιουργών της, animation και πολλούς άλλους τρόπους αφήγησης– για ένα φιλμ που ξεπερνάει το απλό ντοκιμαντέρ. Το set up θέλει πάνω σε ένα τραπέζι 12 συνδαιτυμόνων να σερβίρονται, εκτός από το φαγητό στα ειδικά σχεδιασμένα «πιάτα» –έργα τέχνης από μόνα τους–, τρισδιάστατες προβολές εικόνων και video art οι οποίες δημιουργούν την αίσθηση ονείρου και σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.
Είχα την τύχη να δοκιμάσω τρία πιάτα αυτής της όπερας στο «El Celler de Can Roca» και ξεχώρισα το Mandala, που υλοποιεί γευστικά το σουρεαλιστικό παράδεισο της 5ης πράξης στον Κήπο των Εσπερίδων. Ήταν μια ποιητική γευστική σύνθεση, ένα από τα ομορφότερα πιάτα που έχω δει ποτέ: κάτω από συγκλονιστικής λεπτότητας φύλλα αγκινάρας που σχηματίζουν ένα λουλούδι κρύβεται θεϊκά μελωμένο ιβηρικό χοιρινό μαζί με μια συστοιχία από γευστικά κοντράστ (γλυκό και αλμυρό, ξινό και πικρό, βαλσαμικό και πικάντικο) μέσα από σαλτσούλες, λουλούδια και μπαχαρικά πανέμορφα σερβιρισμένα.
Όσοι φιλότεχνοι, περίεργοι, ενθουσιώδεις με τον πειραματισμό και, φυσικά, δημιουργικοί σεφ κι εραστές της γαστρονομίας παραγγείλετε στο Αmazon το DVD ή το υπέροχο βιβλίο του «El Somni». Θα εκπλαγείτε!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.