Γεύση Open Air

Το «βγαίνουμε έξω» είναι για όλους μας σχεδόν αταβιστικά συνώνυμο με το «πάμε για φαγητό» και το πράσινο, η θέα και η θάλασσα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόλαυση των μικρών καθημερινών μας αποδράσεων. Η πόλη, λοιπόν, έχει τους δικούς της κήπους της Εδέμ, που καλύπτουν μια μεγάλη γαστρονομική γκάμα για κάθε διάθεση και κάθε στιγμή.

Γεύση Open Air

Το «βγαίνουμε έξω» είναι για όλους μας σχεδόν αταβιστικά συνώνυμο με το «πάμε για φαγητό» και το πράσινο, η θέα και η θάλασσα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόλαυση των μικρών καθημερινών μας αποδράσεων. Η πόλη, λοιπόν, έχει τους δικούς της κήπους της Εδέμ, που καλύπτουν μια μεγάλη γαστρονομική γκάμα για κάθε διάθεση και κάθε στιγμή.

Γεύση Open Air - εικόνα 1

Tο τσιμέντο στην επίθεση, οι κήποι, οι αυλές και τα roof gardens στην αντεπίθεση. Η Αθήνα έχει τις δικές της γωνιές με think green άποψη και τα δικά της μπαλκόνια με θαλασσινό ορίζοντα. Και η βραδινή ή μεσημεριανή έξοδος είναι κουίζ για γερούς λύτες, που εντοπίζουν, προτείνουν και γνωρίζουν τα καλύτερα spots με φυλλωσιές, δέντρα, δεντράκια, λουλούδια, αεράκι και γαλάζια θέα. Αν κι εκ πρώτης όψεως η πόλη μας είναι μια συμπαγής μάζα από κουτάκια πάνω σε κουτάκια με φόντο ένα ουδέτερο γκρι, η Αθήνα κρατάει σθεναρή αντίσταση στο οπλισμένο σκυρόδεμα, αποκαλύπτοντας σε όλα της σημεία –από την παραλιακή και το πηγμένο κέντρο μέχρι τα βόρεια προάστια– ανοίγματα εθιστικής δροσιάς. Σημείο των καιρών η αποκέντρωση και η αναδόμηση του πακέτου «ψαράκι = κυματάκι», με αποτέλεσμα να βρίσκουμε θαυμάσια ψαρομάγαζα στα βόρεια, που απλώνουν λέπια και πλοκάμια κάτω από φτέρες και πευκάκια μέσα σε λουλουδιασμένους κήπους. Από την άλλη, κι εδώ θα λέγαμε σε πείσμα των καιρών, ακριβώς εκεί που λιγότερο το περιμένουμε, επάνω στις πιο θορυβώδεις λεωφόρους του αστικού κέντρου, κάποια μαγαζιά εξακολουθούν δεκαετία τη δεκαετία να σκεπάζουν τις αυλές τους με θαλερή βλάστηση και να προσφέρουν ταυτόχρονα καλό ελληνικό φαγητό, είτε σε κλασικές γραμμές είτε σε δημιουργικό ύφος. Η πάντοτε αγαπημένη και παντός καιρού έξοδος για παγωμένη μπιρίτσα και για μεζεδο-τσιπουρο-ουζο-κατάνυξη διατηρεί στο ακέραιο το μερίδιό της στις πράσινες γωνιές και ανεβάζει συνεχώς επίπεδο, ψάχνοντας για αυθεντικές πρώτες ύλες και χειροποίητες νοστιμιές. Last but not least, το… αφ’ υψηλού κομμάτι της εξόδου. Τα roof gardens των ξενοδοχείων χαϊδεύουν τις εξόδους μας με αναζωογονητικό αεράκι και απελευθερώνουν ανακουφιστικά το βλέμμα από τα όρια του κοντινού (ο τοίχος, ο υπολογιστής, η πλάτη του απέναντι). Ολόκληρη η Αθήνα από ψηλά παρέα με καφέ, κρασί, σνακ και τα συναφή. έχει άλλη χάρη­ η πόλη όταν τη βλέπεις με την Ακρόπολη σε πρώτο πλάνο ή την ωραιότερη ­παραλιακή της Ευρώπης, σε μια πισίνα με όριο τον ουρανό, τον Αργοσαρωνικό ­πιάτο και παγωμένα κοκτέιλ στο χέρι – το ιδανικότερο αξεσουάρ για ηλιοθεραπεία μετά το αντηλιακό. Εξωστρέφεια, λοιπόν, σε γαλαζοπράσινα χρώματα. Η Αθήνα έχει απ’ όλα.
Δείτε το αφιέρωμά μας στην open air γευστική εξωστρέφεια εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.