αθηνόραμα.gr

 

Χρυσοί Σκούφοι 2011

Δείτε τα βραβευμένα εστιατόρια

22/03/2011

Μέσα σε θερμό, παρατεταμένο χειροκρότημα ανακοινώθηκαν την Κυριακή 20 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής τα βραβεία υψηλής γαστρονομίας Χρυσοί Σκούφοι και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για το 2011. Σας παρουσιάζουμε όλα τα βραβευμένα εστιατόρια.

Tα 16 εστιατόρια που παίρνουν Χρυσό Σκούφο το 2011

Σπονδή 17/20

Bραβευμένη και με δύο αστέρια Michelin, η «Σπονδή» παραμένει το καλύτερο ρεστοράν της Ελλάδας. Η σύγχρονη γαλλική ψυχή της τολμά να ενσωματώνει πετυχημένα ακόμη και εξωτικά στοιχεία. Αρμονία, αέρινη λεπτότητα, τεχνική αρτιότητα, περίπλοκες συνθέσεις είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της κουζίνας του babyface σεφ Αρνό Μπινιόν. Η «Σπονδή» προσφέρει αίσθηση και σέρβις grand restaurant και έχει την καλύτερη wine list στην Ελλάδα, όπως δηλώνει και το ειδικό βραβείο που απέσπασε για μία ακόμη χρονιά στους φετινούς Χρυσούς Σκούφους. Σεφ Αρνό Μπινιόν

Backstage
Το καλύτερο πιάτο που δοκιμάσαμε φέτος στη «Σπονδή» δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο. Ήταν πουλάδα της Bresse ψητή en vessie (σε μεμβράνη χοιρινού ) και βαθμολογήθηκε με 18,5/20. Παραγγείλτε το.
Το καλύτερο πιάτο εντός καταλόγου είναι κρύος αστακός με ζωμό ντομάτας, τζίντζερ, μανιτάρια shimeji, τραγανό μαρούλι και ζελέ λεμόνι.
Το καλύτερο επιδόρπιο στην Ελλάδα; Κρέμα σοκολάτας Εκουαδόρ, παγωτό καφέ, νουγκατίνα αμυγδάλου, πικάντικο ρόφημα σοκολάτας.
Εξαιρετικό value for money το διαφορετικό θεματικό μενού κάθε μήνα (4 πιάτα με € 64 ).

Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 2107520658, 2107564021

Chapeau στον Αρνό Μπινιόν που τολμά να βάζει δίπλα στο λαβράκι ταπεινά παραπούλια, μαζί με χλωροφύλλη βοτάνων και ζωμό κυδωνιών, οδηγώντας τη γαλλική και τη γιαπωνέζικη μαγειρική νοοτροπία σε δημιουργική προσέγγιση

Etrusco 16,5/20

Οι technomotion καινοτομίες του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα έχουν περάσει σε νέα δυναμική φάση. Νέος hi-tech εξοπλισμός, αλλά κυρίως νέα νοοτροπία, αφού το team της κουζίνας μελετάει τις παλιές κερκυραϊκές συνταγές και τις ανασυνθέτει με εξπρεσιονιστικό τρόπο που συναρπάζει. Εδώ δημιουργείται μια νέα ελληνική κουζίνα ικανή να βάλει την Ελλάδα στο τερέν της διεθνούς γαστρονομικής πρωτοπορίας. Σεφ Έκτορας Μποτρίνι

Backstage
Ο κήπος του Μποτρίνι είναι γεμάτος εδώδιμα λουλούδια που χρησιμοποιούνται στα φαγητά. ?Καλύτερο πιάτο που δοκιμάσαμε φέτος το συγκλονιστικό «Ιόνιο».
Ο πατέρας του Έκτορα, o Etrusco, είναι ο μετρ που φτιάχνει τα εκπληκτικά του αλλαντικά.

Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα, 2661093342

Squirrel 15,5/20

O Ερβέ Προνζάτο δημιουργεί μια αβάν-γκαρντ κουζίνα με ένα μενού degustation με έντονη τη συνύπαρξη πιάτων μοριακής κουζίνας με άλλα πιο κοντινά στην «κλασική» του γαλλική παιδεία. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ξεχωρίσαμε το άγριο λαβράκι με κρέμα από κολοκύθι και βασιλικό, άνθη αγριομάραθου και κολοκυθιού σε τεμπούρα με άρωμα από ροδοπέταλα. Και όλα αυτά σε ένα ξενοδοχείο-κόσμημα στο μεσαίο πόδι της Χαλκιδικής. Σεφ Ερβέ Προνζάτο

Backstage
Η βεράντα του «Squirrel» είναι από τις ομορφότερες και τις πιο exclusive στην Ελλάδα. Σκηνικό Cote d' Azur!
Το σέρβις του εστιατορίου είναι υποδειγματικό. Στα αγγλικά συνήθως, αλλά φιλικό όσο πρέπει επαγγελματικό όσο χρειάζεται.

«Danai Beach Resort», Νικήτη, Χαλκιδική, 2375022310

Funky Gourmet 15,5/20

Η αρμονία και η λεπτότητα συμβαδίζουν με τη διεθνή γαστρονομική αβάν-γκαρντ στη μοντέρνα κουζίνα της Γεωργιάννας Χειλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου. Το conceptual συντονίζεται με τη φινέτσα και το πολυσύνθετο συναντιέται με τον αισθητικό νεωτερισμό. Σεφ Γεωργιάννα Χειλιαδάκη, Νίκος Ρούσσος

Backstage
Το «Black Forest» το σερβίρουν όχι σε πιάτα αλλά πάνω στο τραπέζι απ’ όπου και το τρως! Την ιδέα την είδαν στο πρωτοποριακό «Alinea» όπου η Χειλιαδάκη έκανε stage.
Τα μυρωδικά του ρεστοράν τα καλλιεργεί ο Τάσος Μπαντής στο κτήμα του στην Αττική.

Παραμυθιάς 13 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 2105242727

Bαρούκλο 15,5/20

Από την πρώτη του εμφάνιση στο πειραιώτικο μαγαζί με τα τσίγκινα τραπέζια ο Λευτέρης Λαζάρου βρίσκεται πάντα στον αφρό της γευστικής επικαιρότητας και της ποιοτικής κουζίνας απαιτήσεων. Δημιουργικά κλασικός αλλά και «φευγάτος», με την έμπνευση να καθοδηγεί το βηματισμό του, ο Λευτέρης είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εκφραστής της σύνθεσης στο χώρο των γεύσεων και των αρωμάτων της θάλασσας. Σεφ Λευτέρης Λαζάρου

Backstage
Ιδανικός οικοδεσπότης συχνά αφήνει την κουζίνα και αφιερώνεται στη σάλα κάνοντας τους πελάτες να αισθάνονται προσκεκλημένοι του.
Η πεσκανδρίτσα του, ακόμα και σερβιρισμένη σαν μερίδα, αποτελεί «έργο αναφοράς» για όλα τα εστιατόρια της επικράτειας.
Και μετά το ψάρι τι; Μα, τα καλύτερα επιδόρπια για εστιατόριο που ασχολείται με τη θάλασσα.

Πειραιώς 80, 2105228400

Art 02 15,5/20

Όλη η τεχνική, η φαντασία και η γνώση του Έκτορα Μποτρίνι αποτυπώνονται στα πιάτα του παλιού cafe του Τελλόγλειου Ιδρύματος, δίνοντας ίσως το πιο ενδιαφέρον γαστρονομικά εστιατόριο της Θεσσαλονίκης. Οι γαρίδες σε κρούστα πατάτας γίνονται artistic με τη συνοδεία «κυβισμού λαχανικών», το ριζότο με ποικιλία μανιταριών απογειώνεται περιχυμένο με χλωροφύλλη, η απίθανα ψημένη καρδιά σολομού ξαφνιάζει συνδυαζόμενη με σος τζατζίκι. Κουζίνα ευφάνταστη, απρόβλεπτη, που εκπλήσσει και ιντριγκάρει μαζί. Σεφ Έκτορας Μποτρίνι

Backstage
Οι Αθηναίοι που θέλετε να δοκιμάσετε την κουζίνα του Έκτορα, υπομονή! Σύντομα θα ανοίξει το εστιατόριο «Botrini’s Project» όπου θα γυρίζεται η νέα εκπομπή του Alpha.
Στο Τελλόγλειο γίνονται εξαιρετικές εκθέσεις, οπότε ενημερωθείτε για το τρέχον πρόγραμμα.

Αγ. Δημητρίου 159Α, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Θεσσαλονίκη, 2310201421

Sea You Up 15/20

Με κοσμοπολίτικη αύρα και ιντριγκαδόρικη γαστρονομία από τον σεφ Χρόνη Δαμαλά, το ασιατικό εστιατόριο του «Sani Resort» άνοιξε δυνατά τα χαρτιά του το περασμένο καλοκαίρι. Με εκφραστικό σούσι, τεμπούρα-αποκάλυψη και φοβερές ισορροπίες, πλούτο αρωμάτων και υφών στα ασιατικά fusion πιάτα του, όπως το Gyu-Bata, rib eye ψημένο σε robata με γλυκιά πάστα από τσίλι.

Backstage

Το μπαλκόνι του είναι μαγευτικό: με θέα που σε ταξιδεύει και λευκές αραχνοΰφαντες κουρτίνες που ανεμίζουν.
Αξίζει ξεχωριστή μνεία στα εξωτικά κοκτέιλ και τα γλυκά – εκείνα τα ζεστά ροδάκινα σε σάκε με τζίντζερ και crumble με τριμμένο φύκι nori είναι αξέχαστα.
Ο Ευριπίδης Αποστολίδης, διευθυντής στη «Σπονδή», κατασκηνώνει το καλοκαίρι στο «Sani», επιμελούμενος το «Sea You Up». Και είναι έξτρα κεφάτος.
Eδώ συναντήσαμε τη robata –γιαπωνέζικη «ψησταριά»– για πρώτη φορά εν Ελλάδι.

«Sani Resort», Σάνη, Χαλκιδική, 2374099518

Μatsuhisa Mykonos 15/20

Το εστιατόριο του Nubuyuki Matsuhisa έχει δη­μιουρ­γήσει σχολή στο είδος του. Japanese new style πιάτα με λατινοαμερικάνικες επιρροές, τεχνική αρτιότητα, μπόλικες δόσεις umami και αρωμάτων. Σεφ Ροζ Ανγκ

Backstage
Ξεκινήστε με κοκτέιλ στο Martini Bar.
Όλη η κοσμική Μύκονος δίνει εδώ, δίπλα στην πισίνα του «Belvedere» τα καλοκαιρινά της ραντεβού.
Το καλοκαίρι πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσετε για έγκαιρη κράτηση.

Ξεν. «Belvedere», Χώρα Μυκόνου, 2289025112

Matsuhisa Athens 15/20

Προφανώς ο καλύτερος (μαζί με το αντίστοιχο της Μυκόνου ) θεράπων της γιαπωνέζικης κουζίνας στην Ελλάδα. Ίσως για τους περισσότερους η λέξη «σούσι» παίζει καθοριστικό ρόλο και θα συμφωνήσουμε ότι εδώ το συγκεκριμένο έδεσμα έχει πολύ καλές επιδόσεις. Όμως τελικά το «Matsuhisa Athens» είναι κάτι (πολύ ) παραπάνω από σούσι. Σεφ Ζερόμ Λορβελέκ

Backstage
Στη λίστα των κοκτέιλ φιγουράρουν διαμαντάκια διά χειρός του κορυφαίου mixologist Dale DeGroff.
Το καλοκαίρι το δείπνο στη βεράντα με θέα στη θάλασσα είναι απόλυτο must.
Τα highlight της κουζίνας στα Omakase μενού των € 50 και 70.
Με πρόσθετο ατού το αποτελεσματικό σέρβις και μια πολύ καλή wine list, αξίζει τη μετακίνηση ακόμα και αν μένετε στην Εκάλη.

Ξεν. «Astir Palace», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108960510

Kουκούμαβλος 15/20

Η δημιουργικότητα του Νίκου Πουλιάση είναι δεδομένη, κι ενώ φέτος συνεχίζει το παιχνίδι των τρελών συνδυασμών, μας εκπλήσσει ευχάριστα με πιάτα που πατούν γερά στα πόδια τους, στηριγμένα στις βάσεις της τεχνικής. Η κίτρινη κολοκύθα συνοδεύεται από κουμκουάτ, ελληνικό καφέ και μους από αβγοτάραχο, τα μοσχαρίσια μάγουλα γίνονται γύρος με μαρμελάδα μάνγκο, το ψητό φουαγκρά κολάζει όταν συνδυάζεται με σιμιγδαλένιο χαλβά. Ο «Κουκούμαβλος» στα καλύτερά του. Σεφ Νίκος Πουλιάσης

Backstage
Ο Νίκος ετοιμάζει καινούργιο εστιατόριο μαζί με τον Βασίλη Ζαχαράκη του «Νυχτέρι» στα Φηρά.
Οι μουσικές που ακούγονται στη βεράντα του «Κουκούμαβλου» δημιουργούν μαγική ατμόσφαιρα.

Φηρά, Σαντορίνη, 2286023807

Hytra 15/20

Παραμένει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας, ζωηρός εκφραστής της δημιουργικότητας στο χώρο της γαστρονομίας. Ο Νίκος Καραθάνος έχει διδαχτεί από σπουδαίους σεφ, αλλά έχει αφομοιώσει ό,τι του δόθηκε και βάζει προσωπικά στοιχεία στα πιάτα του. Η κουζίνα του έχει διάχυτο μεσογειακό χρώμα, με έντονες «γαλανόλευκες» αποχρώσεις. Σεφ Νίκος Καραθάνος

Backstage
Πρωτότυπο, νόστιμο και με άρωμα παράδοσης, το σουτζούκι με καγιανά και ντομάτα.
Η «Hytra» κέρδισε φέτος για δεύτερη φορά αστέρι Michelin.
Το φαγητό ή το γλυκό κατευθείαν στο τραπέζι, χωρίς πιάτο, που καθιέρωσε το «Alinea» στο Σικάγο, εμπνέουν τον Καραθάνο.

Ναυάρχου Αποστόλη 7, Ψυρρή, 2103316767, 2177071118

Electra Restaurant 15/20

Με γοητευτική θέα στην Ακρόπολη και με την υψηλού επιπέδου νέα ελληνική κουζίνα του Γιώργου Βενιέρη, το ρεστοράν του «Electra Palace» προσφέρει μια ιδανική εικόνα ελληνικότητας στους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Σεφ Γιώργος Βενιέρης

Backstage
Η βεράντα του «Electra Restaurant» είναι από τις πιο περιζήτητες το καλοκαίρι στην πόλη.
Εδώ δίνουν αρκετά συχνά ραντεβού σεφ για... γαστρονομικά τζαμαρίσματα.

Ξεν. «Electra Palace», Nικοδήμου 18-20, Πλάκα, 2103370000

Εδωδή 15/20

Σύγχρονη, αρμονική κουζίνα με πολύ σταθερό χαρακτήρα, σε ένα μικρό εστιατόριο με μεγάλη πλέον γαστρονομική ιστορία (βραβεύεται επί 12 συνεχή χρόνια με Χρυσό Σκούφο ). Τα δύο φετινά μας αγαπημένα πιάτα ήταν η μους θαλασσινών με πετροσωλήνες, γαρίδα και καραβίδα, φινετσάτη σαν δαντελένιο «μωσαϊκό», και ο πιο πιστός στο στιλ της «Εδωδής» φασιανός με μανιτάρια shiitake και porcini με brandy. Σεφ Μιχάλης Λυτρίβης

Backstage
Οικογενειακή υπόθεση: σεφ είναι ο Μιχάλης Λυτρίβης και μετρ ο αδερφός του Γιώργος, ο οποίος παρουσιάζει τα πιάτα και τα υλικά τους αντί γραπτού καταλόγου.
Η «θεατρική» παρουσίαση των πιάτων συνεχίζει την παράδοση του μεγάλου Κλάους Φόιερμπαχ στο «Bajazzo», το πρώτο εστιατόριο που έφερε αστέρι Michelin στην πόλη.

Βεΐκου 80, Κουκάκι, 2109213013

Γαλάζια Hytra 15/20

Η καλοκαιρινή εκδοχή της «Hytra» στον Αστέρα ήταν αντάξια των χειμερινών επιδόσεων του ρεστοράν (ένα αστέρι Michelin ). Μια προχωρημένη κουζίνα με μεσογειακή ραχοκοκαλιά και πολλές ελληνικές ιδέες από τον Νίκο Καραθάνο. Το κλασικό πλέον μπαρμπούνι ψημένο με τα λέπια του, σήμα κατατεθέν της συνεργασίας του σεφ με τον Martin Berasategui, φυσάει. Σεφ Νίκος Καραθάνος

Backstage
Η αποδόμηση του μουσακά με παγωτό ντομάτας σηματοδοτεί μια νέα «γαλανόλευκη» κουζίνα.
Αξίζει να πας νωρίς για να απολαύσεις τις εναλλαγές χρωμάτων στον ουρανό όταν ο ήλιος δύει.

Ξεν. «Westin Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108902000

Aπλά 15/20

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος είναι ένας ευαίσθητος εξπρεσιονιστής της κουζίνας που συναρπάζει με τους πρωτόγνωρους γευστικούς συνδυασμούς του. Το «ηλεκτρισμένο» ντόνατς με τζίντζερ, κάσιους και σουσάμι είναι από τις πιο χαρακτηριστικές εκφράσεις του στιλ του. Σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος

Backstage

Ο Χρύσανθος προσπαθεί, παρά τις δυσκολίες, να εφαρμόσει τις αρχές της 100 Μiles diet στο «Απλά».
Μετρ του γλυκού, σερβίρει μια εξαιρετική μους σοκολάτας γάλακτος με φανταστικά, αφράτα και dry σαβαγιάρ.

Χαριλάου Τρικούπη 135 & Εκάλης, Νέα Ερυθραία, 2106203102

Alfredo’s 15/20

Η κουζίνα ενός καζίνου εύλογα είναι πολυτελής, λαμπερή, γεμάτη φαντασία. Σε αυτό το παιχνίδι δημιουργικότητας ο σεφ δίνει τον καλύτερο εαυτό του, συνδυάζοντας πολυτελή και απλά υλικά με αξιοπρόσεκτη ισορροπία. Έτσι μια απλή vichyssoise αποκτά γκλαμ, καθώς συνδυάζεται με χαβιάρι σολομού και πέστροφας ή ένας αστακός φοράει το απλό του ρούχο συνοδευόμενος από πέρλες αβγού ρέγκας και κάππαρη. Σεφ Απόστολος Αλτάνης

Backstage
«Αφεθείτε στα χέρια μας», δηλώνει με τη στάση του το προσωπικό της σάλας που έχει εκπαιδευτεί για να κανακεύει με κάθε δυνατό τρόπο τους πελάτες. Αυτό είναι, άλλωστε, που χαρίζει στο «Alfredo’s» και Βραβείο Σέρβις για ακόμη μία χρονιά.
Αν η ρουλέτα ανεβάζει την αδρεναλίνη, επιδόρπια όπως η μους πικρής σοκολάτας με κέικ μαστίχας και crumble σοκολάτας σίγουρα ανεβάζουν τη σεροτονίνη.
Μια δυνατή λίστα κρασιών και αποσταγμάτων, μια καλή συλλογή πούρων αλλά και τσαγιών συμπληρώνουν την εικόνα διακριτικής πολυτέλειας.

Ξεν. «Regency Casino Thessaloniki», 13ο χλμ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Περαίας, 2310491234

Επεξήγηση βαθμολογίας
Απαραίτητη προϋπόθεση για να βραβευτεί µε Χρυσό Σκούφο ένα εστιατόριο είναι η αξιολόγησή του από την επιτροπή µε βαθµό τουλάχιστον 15/20. Πιο αναλυτικά, τα εστιατόρια τα οποία αξιολογούνται µε βαθµούς από 15/20 έως και 16/20 θεωρούνται πολύ καλά και βραβεύονται µε έναν Χρυσό Σκούφο. Τα εστιατόρια που αξιολογούνται µε βαθµούς από 16,5/20 έως και 18/20 θεωρούνται εξαιρετικά και βραβεύονται µε δύο Χρυσούς Σκούφους. Τα µαγαζιά που αξιολογούνται µε βαθµούς από 18,5/20 έως και 20/20 θεωρούνται άριστα και βραβεύονται µε τρεις Χρυσούς Σκούφους. Όλα τα εστιατόρια που βραβεύονται µε τον ίδιο αριθµό Χρυσών Σκούφων θεωρούνται πρακτικά ισοδύναµα. Ο βαθµός που συνοδεύει τον έναν ή τους περισσότερους Χρυσούς Σκούφους αποτελεί ένα πρόσθετο στοιχείο που δηλώνει την άποψη της επιτροπής για ποιοτικές διαφορές µέσα στην ίδια κατηγορία. Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας απονέµονται σε όλα τα εστιατόρια που βαθµολογούνται τουλάχιστον με 14/20.


Tα 20 εστιατόρια που παίρνουν Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας το 2011

Βαρούλκο 15,5/20

Κι ενώ κάποιοι θα πίστευαν ότι οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του Λευτέρη Λαζάρου θα στερούσαν χρόνο από την παρουσία του στην κουζίνα, ο δημιουργικός σεφ που το εστιατόριό του βραβεύεται όλα τα χρόνια (18 ) με Χρυσό Σκούφο βρίσκεται φέτος σε ιδιαίτερα δημιουργική φάση. Δοκιμάζοντας την ψητή του σουπιά με κρέμα πάπρικας ή την πεσκανδρίτσα με ξινόμηλο και κρέμα μαστίχας, συνειδητοποιείς ότι ο σεφ που ανέβασε τον πήχη στην ελληνική κουζίνα, ο οποίος διαρκώς εξελίσσεται διαρκώς, ωριμάζει και βρίσκεται σε μια φάση αισθητικής λιτότητας και λεπτότητας γεύσεων, καταφέρνοντας πάντα να διατηρεί στο ακέραιο αυτό που χαρακτηρίζει την κουζίνα του. Τη νοστιμιά! Την ίδια στιγμή, πιάτα όπως τα λυθρίνια, τηγανισμένα με ψωμί και ζελέ μους μελιτζάνας με μελάνι σουπιάς, που κρύβει μια κόκκινη κρέμα από πιπεριά Φλωρίνης μεσα του, φανερώνουν ότι ο σεφ βρίσκεται στο απόγειο των τεχνικών δεξιοτήτων του.
Ταυτόχρονα όλες του οι πρώτες ύλες, η μαστίχα, το αβγοτάραχο, η μελιτζάνα, το signature πιάτο του, το κριθαρότο, που έδωσε άλλον αέρα στο παραδοσιακό κριθαράκι, είναι παρόντα στο μενού για να τονίζουν με τον καλύτερο τρόπο την έντονη ελληνικότητά του. Σεφ Λευτέρης Λαζάρου

Backstage
Μεστή κακκαβιά που «μυρίζει» θάλασσα και κροκέτα-μπουκιά Ελλάδας με κονφί ντομάτας, αβγοτάραχο και τσάτνεϊ σύκου στο φετινό μενού του Λευτέρη.
Να στηρίξει τα εστιατόρια η πολιτεία –όπως κάνει το «α» με τους Χρυσούς Σκούφους– ζήτησε ο σεφ, απευθυνόμενος στους πολιτειακούς φορείς τη βραδιά της απονομής.

Πειραιώς 80, 2105228400

Electra Restaurant 15/20

Ο Γιώργος Βενιέρης αναλύει, αποδομεί και ανασυνθέτει με μπρίο κλασικά και μη πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Τόλμη, άρτια τεχνική και φαντασία τον οδηγούν σε νεολογισμούς επιπέδου. Ναι, ακόμη και τα αβγά με πατάτες και λουκάνικα εδώ σερβίρονται πολύ γκουρμέ και πρωτοποριακά. Σεφ Γιώργος Βενιέρης

Backstage
Αν αναρωτιέστε πού βρίσκεται το ξίδι στο εξαιρετικό μπαρμπούνι σαβόρο, η απάντηση είναι στο ρύζι για σούσι.
Κι όμως, όχι μόνο υπάρχει μπακλαβάς με ελιές, αλλά είναι και υπέροχος.

Ξεν. «Electra Palace», Nικοδήμου 18-20, Πλάκα, 2103370000

Σελήνη 14,5/20

Δημιουργική παρέμβαση στον καμβά μιας τοπικής κουζίνας, που βασίζεται στα μοναδικά υλικά της ηφαιστιογενούς γης της Σαντορίνης. Όταν το λαβράκι παντρεύεται με την πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του φαβατόρυζου και ο τραχανάς άλλοτε φλερτάρει με την ψητή σουπιά και το μελάνι της και άλλοτε γίνεται ριζότο για να πατήσουν πάνω του τα αρωματισμένα με θυμάρι αρνίσια γλυκάδια, δεν απολαμβάνεις απλώς ένα γεύμα, μυείσαι στην ουσία και την ιστορία της σαντορινιάς κουζίνας. Σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη

Backstage
Το γυναικείο άγγιγμα της Φάκλαρη δικαιώνει την επιλογή του ιδιοκτήτη Γιώργου Χατζηγιαννάκη, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει καταφέρει να εγγράψει, όχι μόνο τη «Σελήνη» αλλά και ολόκληρο το νησί στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.
Έμφαση στα κυκλαδίτικα προϊόντα, με τυριά και άλλες νοστιμιές από τα γύρω νησιά.
Η μετρ-σομελιέ Γεωργία Τσάρα προτείνει ελληνικά κρασιά και την αντιπροσωπευτικότερη ως προς το σαντορινιό αμπελώνα λίστα του νησιού.
Η «Σελήνη» έχει ως μικρό της «δορυφόρο» τον all day χώρο στον κάτω όροφο, όπου μπορείς να πάρεις μια πρώτη γεύση Σαντορίνης σε small bites.

Πύργος, Σαντορίνη, 2286022249

Nτομάτα 14,5/20

Ένας καλλιτέχνης της κουζίνας με αίσθηση των γεύσεων και των υλικών. Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος δημιουργεί στο «Sani Resort» της Χαλκιδικής γαστρονομικά πιάτα με τρόπο αβίαστο και με συνδυασμούς υλικών τόσο απλούς αλλά και τόσο ευφυείς. Αρμονίες και κόντρες σε ένα ιδιότυπο μεσογειακό fusion που συναρπάζει με την πρωτοτυπία του. Σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος

Backstage
Η «Ντομάτα» έχει συχνά και πιάτα ημέρας, ανάλογα με τα ψαρικά που βρίσκει ο Χρύσανθος στα καΐκια της περιοχής.
Από τους πρωτοπόρους της 100 Miles diet, μιας θεωρίας σύμφωνα με την οποία μαγειρεύεις με πρώτες ύλες που μπορείς να βρεις σε ακτίνα 100 μιλίων. Στην «Ντομάτα» μπορεί, να την εφαρμόσει πιο εύκολα και πιο πιστά απ’ ό,τι στο «Απλά» χάρη στον πλούτο καλών πρώτων υλών της Βόρειας Ελλάδας.

«Sani Resort», Σάνη, Χαλκιδική, 2374099465

Milos Estiatorio 14,5/20

Με μινιμαλιστική αφαίρεση και σπαρτιάτικη λιτότητα, ο Κώστας Σπηλιάδης αποδεικνύει ότι η βαθύτερη ουσία της ελληνικής κουζίνας μπορεί να σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Εξαιρετικές, πρωτοποριακές ύλες που μιλάνε από μόνες τους, καλή τεχνική, κομψό περιβάλλον και... η Ελλάδα πετάει. Σεφ Περικλής Κοσκινάς

Backstage
Το «Milos» απέκτησε προσφάτως αδερφάκι στο Λας Βέγκας και το φθινόπωρο αναμένεται ακόμα ένα στο Μαϊάμι.
Παρότι ειδικεύεται στο ψάρι, σερβίρει ίσως το καλύτερο κρέας στην Αθήνα.
Η ποικιλία των ωμών ψαριών και θαλασσινών είναι μέγιστη ζημιά.

Ξεν. «Hilton», Βασ. Σοφίας 46, 2107244400

Cibus 14,5/20

Είναι ολοζώντανη η παράδοση στην κουζίνα του, αλλά δεν πάσχει από προγονοπληξία. διατηρεί την ουσία της γευστικής μας μνήμης στα πιάτα του, αλλά την αποστάζει στο σήμερα. Χειροκροτείς το μοντερνισμό μιας σουπιάς με σπανάκι, τον σούπερ εκσυγχρονισμό του σιμιγδαλένιου χαλβά με αχλάδι και φιστίκια Αιγίνης, το τελειοποιημένο κοτόπουλο με χυλοπίτες. Ένα ρεστοράν για να ενθουσιάσεις ξένους φιλοξενούμενους. Σεφ Δημήτρης Δημητριάδης

Backstage
Ο 36χρονος σεφ οδήγησε το «Cibus» ξανά στις διακρίσεις μετά τους Χρυσούς Σκούφους του 2006 και του 2007.
«Πήρα από το “Noma” το στιλ των πολλών ωμών βοτάνων στα πιάτα», λέει ο Δημητριάδης, που δούλεψε στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου τον Νοέμβριο.
Ο διευθυντής και σομελιέ Μ. Μάρκου έχει φτιάξει δυνατή κάβα.
Από τα τραπέζια της «παραλίας» η θέα στην Ακρόπολη και στο Ζάππειο είναι φανταστική.

Αίγλη Ζαππείου, 2103369364

Τηλέμαχος Barbeque Club 14/20

Το καλύτερο κρεατάδικο της Αθήνας. Κι όχι μόνο επειδή παίρνει «τρία άλφα» στην ποιότητα των πρώτων υλών. Αυτά που διαφοροποιούν τον Γιώργο Τσιλιγκίρη από τους ομότεχνούς του είναι η ποικιλία διαφορετικών κρεάτων που προτείνει και ο διαφορετικός τρόπος που τα διαχειρίζεται. Στον τομέα του είναι το αδιαμφισβήτητο must. Σεφ Γιώργος Τσιλιγκίρης

Backstage
Από γιδόσουπα και προβατίνα μέχρι ταρτάρ, η ποικιλία και η πρωτοτυπία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γευστική πλήξη.
Απίστευτη wine list προσανατολισμένη στο νοτιοαφρικανικό αμπελώνα.
Φαγητό σε ψαγμένο περιβάλλον, με εξαιρετικές μουσικές επιλογές. Ό,τι καλύτερο.

Φραγκοπούλου 22 & Μ. Μπότσαρη, Κάτω Κηφισιά, 2108076680, 6976977888

Τάσος 14/20

«Βασίλισσα» της κουζίνας η Κούλα. Όσο κι αν προσπαθούμε, δύσκολα μπορούμε να σκεφτούμε άλλο ψαρομάγαζο στη Θεσσαλονίκη με τόσο μεγάλη σταθερότητα στο σωστά ψημένο ψάρι και ανάλογη μαεστρία στη χρήση της φωτιάς. Σεφ Κυριακή Τοπτζή

Backstage
Τρομερό τηγάνι, συνδυάζει αέρινη τεμπούρα με γεύση και αρώματα θάλασσας. ?Wine list και accessoires πρώτης γραμμής. Καράφες και ποτήρια Riedel, συντηρητές κρασιών και ό,τι άλλο μπορεί να δώσει χαρά σε έναν οινόφιλο.
Λίγα τα συνοδευτικά, αλλά στο ίδιο επίπεδο. Μελιτζανοσαλάτα που μένει στη μνήμη, όπως και το γλυκό κυδώνι.

Φαέθωνος 8, Θεσσαλονίκη, 2310430523

Μαυρίκος 14/20

Ο ένας, ο Μιχάλης Μαυρίκος, πολύ επικοινωνιακός, σου προσφέρει το πιάτο με τρόπο που το κάνει να σου μιλάει. Ο αδερφός του Δημήτρης, πιο low profile, κλεισμένος στην κουζίνα του, μετατρέπει σε γαστρονομικό πιάτο ακόμη και τους γίγαντες όταν τους δένει με σάλτσα χαρουπόμελου. Ευφυής κουζίνα, με κορυφαίες πρώτες ύλες, που αντιμετωπίζεται με φαντασία και μεράκι. Σεφ Δημήτρης Μαυρίκος

Backstage
Μοιάζει απίστευτο ότι στην τουριστική πλατεία της Λίνδου βρίσκουμε ένα εστιατόριο που μετατρέπει την ελληνική κουζίνα σε γαστρονομικό statement.
O Δημήτρης Μαυρίκος έχει αδυναμία στα πρoϊόντα της θάλασσας, οπότε –καιρού θέλοντος– θα βρείτε σπάνιες λιχουδιές μαγειρεμένες εξαιρετικά.

Λίνδος, Ρόδος, 2244031232

Μαρίνα 14/20

Ψαροφαγικό ατού της Βόρειας Ελλάδας, το εστιατόριο του Κωνσταντίνου Γιαννακάρη στη Νέα Ποτείδαια ξεχωρίζει για τις κορυφαίες πρώτες ύλες του. Στα λευκοστρωμένα τραπέζια μιας βεράντας πανω από τη θάλασσα, κρίταμα, ντελικάτη ταραμοσαλάτα, έξοχα χτένια και γευστικό μυδοπίλαφο κρατάνε το άρωμα αρμύρας σε υψηλά επίπεδα και η σχάρα και το τηγάνι αναδεικνύουν τις χάρες του φρέσκου ψαριού. Σεφ Κωνσταντίνος Φεύγας

Backstage
Μετά την ανακαίνιση, αντί για βεράντα, νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κουπαστή πλοίου!
Και το εσωτερικό άλλαξε, με ξυλόγλυπτα «κοράλλια», χάρτες στο ταβάνι και φωτιστικά-ψαράκια πιασμένα σε αγκίστρι.

Νέα Ποτείδαια, Χαλκιδική, 2373041570, 2373041825

Λεβέντης 14/20

Η κρητική παραδοσιακή κουζίνα στα καλύτερά της. Από δύο αδέρφια που όχι απλώς μαγειρεύουν αλλά μελετούν την παράδοση, ενώ αναζητούν εναγωνίως εξαιρετικές πρώτες ύλες. Η τελειότητα της απλότητας μέσα από ένα πιάτο με βλίτα, τριμμένη ντομάτα, αγουρέλαιο και σκόρδο ή ένα κουνέλι στη σχάρα απλώς περιχυμένο με αγουρέλαιο. Σεφ Γιώργος Χατζημανωλάκης

Backstage
Δοκιμάζεις καλτσούνια που μιλάνε, με χειροποίητο φύλλο, άλλα τηγανητά και άλλα ψητά, ανάλογα με το τι ταιράζει καλύτερα στη γέμισή τους.
Για επιδόρπιο φτιάχνουν λουκουμάδες με παγωτό, που σκάνε στο στόμα γεμίζοντάς το με σιρόπι γλύκας.
Ο Γιώργος Χατζημανωλάκης είναι τρελαμένος με τη δουλειά του. θα σας πει την ιστορία κάθε πιάτου και θα σας μιλήσει για τις ρίζες του.
Η είσοδος μοσχομύριζει βασιλικό, αλλά η τεράστια ξύλινη βεράντα, η οποία στηρίζεται σε πασσάλους και κρέμεται στο κενό, είναι όλα τα λεφτά.

Άνω Σταλός, Χανιά, 2821068155

Κοντοσώρος 14/20

Αληθινό διαμάντι τοπικής μακεδονίτικης κουζίνας. Αποστάζει την παράδοση της Φλώρινας, πατώντας πάνω σε τοπικά υλικά, όπως η πιπεριά, κι επιχειρεί νεωτερισμούς που οδηγούν σε ένα νέο μακεδονίτικο ρεπερτόριο. Εξαιρετική κάβα και προχωρημένο σέρβις κρασιού. Σεφ Νίκος Κοντοσώρος

Backstage
Επάνω από το εστιατόριο ο Νίκος Κοντοσώρος έχει ένα συμπαθέστατο παραδοσιακό ξενώνα.
Στα οπωσδήποτε: πικάντικο άιβαρ, ριζότο με συκωτάκια κουνελιού, προβατίνα με πατάτες.

Ξινό Νερό, Φλώρινα, 2386081256, 2386081551

Ο Θωμάς 14/20

Η ταβέρνα του ’70 στο Σκλήθρο της Φλώρινας έχει εξελιχθεί σε γαστρονομικό εστιατόριο τοπικής μακεδονίτικης κουζίνας, που θα θέλαμε να συναντάμε παντού στην Ελλάδα. Η σάλα του προσεγμένη, σαν καλή τραπεζαρία σπιτιού με παλιά κλασικά έπιπλα, η κάβα του ζηλευτή και το σέρβις εξαιρετικό. Σεφ Νίκος & Ελένη Πάσπαλη

Backstage
Απέναντι από το εστιατόριο, η οικογένεια Πάσπαλη διατηρεί ένα ατμοσφαιρικό πέτρινο ξενοδοχείο.
Εκπληκτική ψητή πατάτα, φοβερή κατσικίσια φέτα, εξαιρετικά κατσικίσια κεφτεδάκια, θεϊκά μελωμένα μάγουλα και μοσχάρι με μελιτζάνα ανθολογίας είναι μερικά από τα καλύτερα πιάτα του «Θωμά».

Σκλήθρο. 18ο χλμ. Ε.Ο. Αμυνταίου-Καστοριάς, Φλώρινα, 2386031206

G.B. Corner 14/20

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου μετατρέπει το εστιατόριο της «Μεγάλης Βρεταννίας» σε τοπόσημο της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Ραφινάρει με μεγάλη κομψότητα κλασικές σπεσιαλιτέ της αστικής μας παράδοσης και τους δίνει νέα πνοή. Το πιο κλασικό ρεστοράν της Αθήνας προβάλλει τις μαρμίτες με τα μαγειρευτά του και κάνει σουξέ. Σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου

Backstage
Στο μπαρ του ημιώροφου πρόκειται να μπουν τα 3 cult στουλ του παλιού «G.B.».
Το μαριναρισμένο λαβράκι με αβγοτάραχο, το αρνάκι φρικασέ και η κρεμ μπριλέ με ελιά Καλαμάτας είναι τα τρία καλύτερα πιάτα που δοκιμάσαμε φέτος.

Ξεν. «Μεγάλη Βρεταννία», Πλ. Συντάγματος & Πανεπιστημίου, 2103330000

Ελιά & Δυόσμος 14/20

Αστικό περιβάλλον και κουζίνα που ξεπηδά πηγαία από τη γνήσια κρητική γευστική παράδοση στο Σκαλάνι Ηρακλείου. Εξαιρετικά νόστιμες και πολλές διαφορετικές προτάσεις. Σεφ Αργυρώ Βάρδα

Backstage
Τα μυρωδικά και τα λαχανικά είναι από το βιολογικό τους μποστάνι. τα κοκόρια τους επίσης βιολογικής εκτροφής. τα τυριά και το απάκι από μικρούς παραγωγούς.
Εξαιρετικό πιλάφι με ζυγούρι και στακοβούτυρο. ?Μελιτζανόψωμο, πρασόψωμο, χαρουπόψωμο, κάθε μέρα ζυμώνουν κι ένα διαφορετικό ψωμί.

Σκαλάνι Ηρακλείου, 2810731283

Clochard 14/20

Το μυστικό του Θεσσαλονικιού ιδιοκτήτη Γιώργου Βασίλογλου είναι η εμμονή στην αναζήτηση άψογων πρώτων υλών. Καλύτερες προτάσεις του οι αμπελοντολμάδες με βουτυράτο αβγολέμονο, τα ελαφροτηγανισμένα ρολά μελιτζάνας με φέτα και το θεϊκό αρνάκι με πατάτες φούρνου, τέλεια μέσα στην απλότητά τους. Σεφ Δημήτρης Τράκας

Backstage
Βλέπεις να παρελαύνει όλη η πόλη, και όλες οι γενιές της, αναζητώντας μια κουζίνα που δεν είναι καν της μαμάς, γιατί μπορεί να είναι πολύ καλύτερη.
Επειδή τα μεσημέρια στο «Clochard» είναι γιορτή, κανείς δεν απορεί με τον αριθμό των φιαλών magnum που ανοίγονται. ?Αν παρατηρήσετε κάποια έλλειψη στον κατάλογο σημαίνει ότι κι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης δεν βρήκε την ποιότητα πρώτης ύλης που αναζητούσε.

?Προξ. Κορομηλά 4, Θεσσαλονίκη, 2310239805

Βασίλαινας 14/20

Η δυναμική πορεία συνεχίζεται. Η κουζίνα του Ρενάτο Μεκόλι έχει ευκρίνεια και σαφήνεια. Οι γεύσεις των πρώτων υλών ξεχωρίζουν, δημιουργώντας ταυτόχρονα γευστική ισορροπία. Εξαιρετικές και οι υφές των πιάτων: βελούδινες η ταραμοσαλάτα και η σκορδαλιά που συνοδεύει τον μπακαλιάρο, καραμελωμένη πανσέτα με τραγανή πολέντα κι εξαιρετικό μαστιχωτό καλαμάρι με καπνιστή μελιτζάνα. Από τα εστιατόρια που τιμούν το νέο πρόσωπο της ελληνικής κουζίνας. Σεφ Ρενάτο Μεκόλι

Backstage
Απίθανη η σούπα κολοκύθας με κύμινο, κάρι και μοσχοκάρυδο. Φίνα, ωραία υφή, πολύ σωστή πυκνότητα, άψογη ισορροπία, ωραίο παιχνίδισμα με το παξιμάδι.
Ο Ρενάτο Μεκόλι ξεκίνησε την πορεία του καθαρίζοντας πατάτες, αλλά ο Ερβέ Προνζάτο διέγνωσε το ταλέντο του.
Ο διευθυντής του εστιατορίου πρόκειται να γίνει ο δεύτερος Master of Wine στην Ελλάδα.
Πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 2104612457

Aneton on the Verandah 14/20

Nιώθεις σαν να παίζεις σε ταινία τρώγοντας στη βεράντα του μπιζού ξενοδοχείου εποχής «Poseidonion» στις Σπέτσες. Ο Βασίλης Καλλίδης έχει συνθέσει ένα δυνατό μενού παίζοντας με σοφιστικέ τρόπο πάνω σε ελληνικές ιδέες. Ο Δημήτρης Φωτόπουλος ενορχηστρώνει ένα σέρβις αντάξιο του χώρου.Σεφ Βασίλης Καλλίδης

Backstage
Τα λαχανικά και τα μυρωδικά του εστιατορίου προέρχονται από το ιδιόκτητο βιολογικό μποστάνι του ξενοδοχείου.
Σαλάτα από ψημένα σε χώμα παντζάρια, γύρος από κόκορα με φουρνιστή ντομάτα και μαρινάτη κρεμμυδοσαλάτα, κολοχτύπα με μπριάμ και γκρεμολάτα και η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα ήταν οι κορυφαίες σπεσιαλιτέ του περασμένου καλοκαιριού.

Ξεν. «Poseidonion», Σπέτσες, 2298074553

Aleria 14/20

Το 2010 η κουζίνα του «Aleria» με τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο συνέχισε την αναζήτηση της ελληνικής ταυτότητας μέσα από μια μεταμοντέρνα αισθητική. Το φετινό της στίγμα χρωματίζεται από την προσπάθεια να αποδώσει σε νέα μορφή γνωστά παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Παράδειγμα; Ένα εξαιρετικό ραβιόλι μουσακά που σε κερδίζει με τη βαθιά γεύση και τη μεταξένια υφή του.

Backstage
Ο βραβευμένος στο παρελθόν με Χρυσό Σκούφο Κομνηνός Μουφλουζέλης πήρε μόλις τη σκυτάλη στην κουζίνα του «Αleria», οπότε στο καλοκαιρινό μενού πολλά πιάτα αναμένεται να αλλάξουν. Οι πληροφορίες μας μιλούν για ένα αέρινο, μοδάτο ραβιόλι μπακαλιάρου με λέμονγκρας και άλλα πολλά υποσχόμενα πιάτα.
Η κάρτα κρασιών φέτος εμπλουτίζεται με παλαιωμένες ετικέτες, οινική εμμονή του ιδιοκτήτη Νικηφόρου Κεχαγιαδάκη.
Το «Aleria» φημίζεται για την όμορφη, «κρυφή» αυλή του, που είναι έτσι διακοσμημένη ώστε να σε ταξιδεύει από την Παλιά Πόλη των Χανίων μέχρι τις ακτές της Προβηγκίας.

Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, 2105222633

Ο Αλέκος 14/20

Επιτομή του μαγειρευτού σε ένα χωριό έξω από το Ρέθυμνο. Η μαγείρισσα στον «Αλέκο» έχει χέρι έμπειρο κι ελαφρύ και φτιάχνει παραδοσιακά κρητικά μαγειρευτά στην καλύτερη εκδοχή τους. Το αρνί μελώνει, οι μελιτζάνες είναι γλύκα και το χοιρινό τρυφερό όσο δεν φαντάζεσαι.

Backstage
Οικογενειακή κατάσταση. Ο ιδιοκτήτης και η γυναίκα του σερβίρουν, τα πιτσιρίκια σουλατσάρουν στη σάλα.
Εξαιρετικές πρώτες ύλες, διαλεγμένες με γνώση και πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Αρμένοι, Ρέθυμνο, 2831041185, 6972267438

Οι χορηγοί των Χρυσών Σκούφων
Υποστηρικτές των Χρυσών Σκούφων 2011 είναι η ταυτισμένη με την τέχνη του ευ ζην κουζίνα NEFF, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η σημαντικότερη εταιρεία παραγωγής και εισαγωγής μπίρας στην Ελλάδα, τα νερά Acqua Panna και S.Pellegrino, τα οποία αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις γεύσεις, και ο κορυφαίος εσπρέσο Buondi.

Δώσε το σχόλιο σου

Οδηγός Εστιατορίων

!

Θέματα

Βαρούλκο Εστιατόρια

Miranda Novak πριν από 3 ημέρες
Το Σαβατο εφαγα με φιλους στο Βαρουλκο. λυπηθικα πολυ, ...

Γεύσεις αμερικάνικης ηπείρου στην Αθήνα Εστιατόρια

Myrto πριν από 4 ημέρες
Ωραίο mole φτιάχνει η Αλταμίρα στο Κολωνάκι. Γενικά, θα μπορούσατε να αναφέρετε κάπως περισσότερα μαγαζιά!

Τραβόλτα Εστιατόρια

manos πριν από 4 ημέρες
μαλλον η κριτικη ειναι εμπαθης, καθως μετα απο μια συντομη ...

Τραβόλτα Εστιατόρια

stefanos πριν από 8 ημέρες
Διαβάζοντας με προσοχή την κριτική, διαπίστωσα με έκπληξη για πολλοστή ...

Ώρα για κήπους και αυλές Εστιατόρια

athinorama πριν από 24 ημέρες
Στις Λεύκες στο Γαλάτσι.