Sale Bianco

Ένα ιταλικό σημαιάκι καρφώνει στην οδό Μπότσαρη της Γλυφάδας το μενού του Salvatore Andolina, σε ένα νεόκοπο εστιατόριο που ήδη φαίνεται να έχει κερδίσει τους πιστούς του.

Sale Bianco

Ένα ιταλικό σημαιάκι καρφώνει στην οδό Μπότσαρη της Γλυφάδας το μενού του Salvatore Andolina, σε ένα νεόκοπο εστιατόριο που ήδη φαίνεται να έχει κερδίσει τους πιστούς του.

Sale Bianco - εικόνα 1

Έξω είχε αυτήν τη χαρακτηριστική μυρωδιά του νοτισμένου από βροχή εδάφους – ψιλόβρεχε. Μέσα­ μύριζε τρούφα την ώρα που μπήκαμε. Κι έξοδο βραδιού Παρασκευής μύριζε, με τιτιβιστές κουβέντες ανεβασμένων ντεσιμπέλ, παραγγελίες και καλωσορίσματα των ελαφρώς καθυστερημένων στο τραπέζι... Έντονες προσω­πικότητες και οι Έλληνες και οι Ιταλοί (βλ. «Una faccia, una razza» και λοιπά διαπολιτισμικά­ ρητά), κάνουν αναπόφευκτα αισθητή την παρουσία τους. Άμα θες το λες βαβούρα, άμα θες το λες ζωντάνια. πάντως, το φαγητό είναι κοινωνικό πράγμα, όχι βωβός κινηματογράφος. Όσο για τη «σκηνογραφία» του, το «Sale Bianco» είναι μάλλον... ιταλο-μαξιμαλιστική: από τη μια, λ.χ., έχεις σφαιροειδείς γλόμπους τυλιγμένους σε χρυσά ελάσματα και κρυσταλλάκια και από την άλλη, περιέργως, ένα «σιρίτι» από ντομάτες, πιπερίτσες, σκόρδα κι ελιές να διατρέχει τον τοίχο, αλά τρατορία.

Με φόντο ένα ξύλινο παραθυρόφυλλο που στήθηκε σε μία από τις κολόνες (ως δείγμα μιας παράδοξης εσωτερικής αρχιτεκτονικής), πρώτα δοκιμάζουμε σαλατικά που πλουταίνουν σε γεύση με κόκκινο σταφύλι και γκοργκοντζόλα, απλά και ορεκτικότατα. Η ζύμη της πίτσας που ακολουθεί είναι υπόδειγμα λεπτότητας/λιτότητας. και όσο για την ντομάτα, τη μοτσαρέλα, το λεπτοκομμένο ιταλικό λουκάνικο και τη λίγη μαύρη τρούφα, κάνουν σαφές το focus της κουζίνας της γείτονος στα καθαρά υλικά. Τα σπαγκέτι με θαλασσινά πάντως (γαρίδες, καραβίδες, γυαλιστερές και μύδια) –μαύρο σαν κάρβουνο τοπίο χάρη στο μελάνι– νομίζω ότι είναι ένα πιάτο πιο πληθωρικό­ παρά εκφραστικό. τις σωστά βρασμένες παπαρδέλες με προσούτο και μανιτάρια πορτσίνι τελικά τις προτιμώ. Κατάληξη ένα αφράτο, σωστό τιραμισού, αν και με λίγο παραπάνω υπογραμμισμένη την αίσθηση του λικέρ, και γκράπα Alexander, κερασμένη, που βολτάρει από τραπέζι σε τραπέζι σε ένα μπουκάλι με βρυσάκι, σταλάζοντας ακόμη λίγη Ιταλία.

(+) Το ευγενικό, αρκετά γρήγορο σέρβις. Το συνεπές στις ιταλικές αρχές φαγητό.

(-) OK, Παρασκευή βράδυ, αλλά παραήταν πυκνή η διάταξη των τραπεζιών.

Περισσότερες πληροφορίες

Sale Bianco

Μάρκου Μπότσαρη 10, Γλυφάδα
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
02/05/2024

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.