Κρίθαμος

Όμορφο μαγαζί, που η επιτυχία του δεν είναι καθόλου τυχαία. Νόστιμες σπεσιαλιτέ της Καρπάθου, για να χαρείς ωραία τοπική κουζίνα.

Κρίθαμος

Όμορφο μαγαζί, που η επιτυχία του δεν είναι καθόλου τυχαία. Νόστιμες σπεσιαλιτέ της Καρπάθου, για να χαρείς ωραία τοπική κουζίνα.

Κρίθαμος - εικόνα 1

Όταν μπαίνεις μια απλή καθημερινή σε ένα όμορφο μαγαζί που σφύζει από κόσμο, είναι καλό σημάδι. Τρώγοντας στον «Κρίθαμο», επιβεβαίωσα ότι μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό, διότι το φαγητό, εκτός από νόστιμο, είναι και πολύ λογικά τιμολογημένο. Στις μεγάλες επιτυχίες ανήκει σίγουρα το κουαρτέτο ντολμαδάκια-συμιακό γαριδάκι-μακαρούνες-κοπέλες.

Τα πρώτα δεν είναι μόνο μυρωδάτα –με εκείνη την υπέροχη γλύκα της χλωροφύλλης από τα αμπελόφυλλα– είναι και λιλιπούτεια τυλιγμένα, με μεγάλη μαστοριά. Το συμιακό γαριδάκι έχει από τη φύση του ιδιαίτερα αρωματική γεύση. το τηγανίζουν όμως και πολύ προσεκτικά, έτσι που να τραγανίζει και ταυτόχρονα να μένει όλο χυμούς. Οι μακαρούνες, πάλι, τι ωραία χειροποίητα στριφτάρια που είναι και παίρνουν ωραία καραμελωμένη γεύση από την τσίκνωση (καραμελωμένο κρεμμυδάκι) και τη σιτάκα (όπως λέμε στάκα). Οι κοπέλες υπέροχες (και όχι επειδή έχουν όνομα ποιητικό), αλλά αυτά τα χορτοπιτάκια είναι τραγανά, στεγνά και απολαυστικώς αρωματικά από τα χόρτα που τα γεμίζουν, ενώ το χταπόδι τους μαστιχωτό και ό,τι πρέπει για ούζο.

Ο Στέλιος Κωνσταντινίδης, επιχειρηματίας της εστίασης με εμπειρία στην αμερικανική αγορά, φροντίζει πολύ τις πρώτες ύλες του. Τα ψάρια του μιλάνε… Το rib eye του το ψήνει τόσο άψογα, που οι χυμοί του κολακεύουν τόσο τη γεύση όσο και την τρυφεράδα του. Επιπλέον, επιμελείται ωραίες σπεσιαλιτέ της πατρίδας του, της Καρπάθου, όπως το οφτό ρίφι, ένα κρέας χωριάτικο, πεντανόστιμο, γεμιστό με πλιγούρι, αρτυμένο με γλυκά μπαχαρικά και μια πυκνή σάλτσα από το συκώτι του.

Αεράτο μαγαζί ο «Κρίθαμος» – και καλαίσθητο. Έχει το σύγχρονο πνεύμα μιας μοντέρνας ταβέρνας, πασπαλισμένο με τη νοσταλγία της παράδοσης, έτσι όπως οι τοίχοι του είναι γεμάτοι με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Καρπάθου και της Κάσου. Στο τέλος προτίμησα το γλυκό του κουταλιού από τις φλογέρες-μασκαρπόνε και τα μυζηθροπιτάκια με μέλι.

(+) Οι γλυκές τιμές, τα παραδοσιακά φαγητά, η ζεστή ατμόσφαιρα. (-) Περίμενα να νιώσω κάτι πιο έντονο από το πρωτότυπο πάντρεμα μελιτζάνας με κολοκύθι.

Περισσότερες πληροφορίες

Κρίθαμος

Μπουμπουλίνας & Ν. Παρίτση, Ν. Ψυχικό
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.