Το παλιό μιλούσε υπέροχα

Kαι ακόμη μιλάει, σε σύγχρονη διάλεκτο. Πινελιές Ελλάδας του άλλοτε σε δύο χώρους-μπιζουδάκια, δίπλα στην Πανόρμου και στην Αγία Βαρβάρα, καθένα με τη δική του άποψη για το ζήτημα «μεζές».

Το παλιό μιλούσε υπέροχα

Kαι ακόμη μιλάει, σε σύγχρονη διάλεκτο. Πινελιές Ελλάδας του άλλοτε σε δύο χώρους-μπιζουδάκια, δίπλα στην Πανόρμου και στην Αγία Βαρβάρα, καθένα με τη δική του άποψη για το ζήτημα «μεζές».

Σουρωδείον

Το παλιό μιλούσε υπέροχα - εικόνα 1

Παλιά Αθήνα ιριδίζουσα

Ήδη απέξω σε τραβάει, με τα περιποιημένα λουλούδια στα περβάζια και τις χαριτωμένες καρό κουρτίνες. Ανεβαίνεις τη σκάλα και με το καλωσοριστικό τσιπουράκι Τιρνάβου που προσγειώνεται στο τραπέζι σου, με ελιές και τυροκαυτερή για το πρώτο τσιμπολόγημα, σε τυλίγει πιο έντονα αυτή η αίσθηση σπιτιού. Χαζεύω το κέντρο της Αθήνας στις φωτογραφίες, το Μοναστηράκι, τους πλανόδιους, τα πολύχρωμα μπουκάλια του Βρεττού στην Πλάκα. μιξαρισμένα με το κορνιζωμένο βελονάκι, τα φωτιστικά-σουρωτήρια και το παλιό γραμμόφωνο, πλέκουν γλυκιά νοσταλγία με σύγχρονη ματιά. Το ίδιο και οι μουσικές, από Σαβίνα Γιαννάτου και Raining Pleasure μέχρι Σωτηρία Μπέλου. Έρχονται πληθωρική πατατοσαλάτα με ρέγκα –ωραία ιδέα– (€ 6,20), σκεπασμένη με ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμύδι, και συκώτι μοσχαρίσιο (€ 7,30), τρυφερό, σκεπασμένο με μπόλικο καραμελωμένο κρεμμύδι, που μαζί με τα ξερά σύκα τού δίνουν θελκτική γλυκιά κατεύθυνση. Οι κολοκυθοκεφτέδες (€ 5,40) δεν έχουν την καλύτερη δυνατή εκτέλεση. Τα μυρωδικά τους δεν τα τσιγκουνεύονται, πλην όμως το κολοκύθι είναι ελάχιστο και αυτό που αισθάνεσαι τελικά είναι το κουρκούτι. Όσο για την ψιλοκομμένη, ζουμερή χοιρινή τηγανιά (€ 7,40), κολυμπάει σχεδόν στη σάλτσα (κρασί, πράσο, φουλ μουστάρδα). Προσωπικά θα προτιμούσα λίγο πιο μετρημένη λογική, λίγη ρέγουλα, που θα αναδείκνυε περισσότερο τα υλικά, αλλά οι πιστοί τού «εν τω πολλώ το ευ» θα βρουν εδώ το στέκι τους.

To Δράμι

Το παλιό μιλούσε υπέροχα - εικόνα 2

Ωραίο μου μπακάλικο

Μου αρέσει αυτό το πολύχρωμο φασματοσκόπιο καθημερινής χρήσης. Τα τραπέζια στρώνονται με φύλλα κονσέρβας, στα ράφια μπλέκονται κάθε λογής βαζάκια, ROLL και πράσινα σαπούνια, ενώ μεταλλικά ποτιστήρια κρέμονται από το ταβάνι.

Με το που κάθεσαι στο τραπέζι στο «Δράμι» αρχίζει άλλο γαϊτανάκι: η ψητή μελιτζάνα με φέτα, ντομάτα και μπόλικο σκόρδο (€ 4,90) κάνει δυνατή αρχή, πληθωρικά ελληνική. και στη συνέχεια στεγνοτηγανισμένες φλογέρες (€ 4,70), γεμιστές με λιαστή ντομάτα και τυρί, και «σκεπαστό»

(€ 7) κανονική κρεατική υπερπαραγωγή – σουτζούκι, σύγκλινο και λουκάνικο, με λίγη πιπεριά, σε σφολιάτα. Στην περίπτωση του γκιουζλεμέ (€ 5,90), πάντως, έχω παράπονο. Είναι λίγο άτονος. τον καβουρμά σχεδόν δεν τον προσέχεις. Ούτε το γεμιστό φιλέτο γλώσσας με χωριάτικο χυλοπιτάκι και λαχανικά (€ 10,90) με τρέλανε (η παρουσία του φινόκιο το αποσυντονίζει λιγάκι). Τα γλυκά που έρχονται από τη Βέροια, ωστόσο, είναι ένα κι ένα. Ξεχωρίζω το καζάν ντιπί και το σούπερ εκμέκ σοκολάτας. Μαγικός ο Βορράς σε κάτι τέτοια...

Περισσότερες πληροφορίες

Δράμι

Σίφνου 4 & Χανίων 47, Αγία Βαρβάρα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.