Απόσταγμα... Καισαριανής

Μικρά το δέμας, αλλά χωράνε πολλούς και καλούς μεζέδες. Για ούζα και τσίπουρα πήγαμε στην περιποιημένη «Οινοθήρα» και για ρακές στο νεανικό «Ρακάκι».

Απόσταγμα... Καισαριανής

Μικρά το δέμας, αλλά χωράνε πολλούς και καλούς μεζέδες. Για ούζα και τσίπουρα πήγαμε στην περιποιημένη «Οινοθήρα» και για ρακές στο νεανικό «Ρακάκι».

…της θάλασσας

Απόσταγμα... Καισαριανής - εικόνα 1

Στο μαγαζί υπάρχει πλέον και η επιλογή των κρεατικών, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι όταν έφτασε εκείνος ο –πιο φρέσκος δεν γίνεται– αχινός, που πήραμε μαζί με το πρώτο τσίπουρο, δεν ξανασκέφτηκα τη συγκεκριμένη προοπτική δεύτερη φορά. Συμπύκνωση θαλάσσης· ανάρπαστος έγινε. Αρκεί να σας πω ότι δύο φορές ζητήσαμε… refill το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου. Η ταβέρνα «Οινοθήρα», στο μικρό και φροντισμένο χώρο της, πίσω από την εκκλησία (εκεί βγάζει τραπέζια το καλοκαίρι), κρύβει κι άλλα ωραία: η σαλάτα που μπλέκει ψιλοκομμένες ψητές μελιτζάνες, κολοκύθια και μανιτάρια είναι λεπτοδουλεμένη, οι μπακαλιαροκεφτέδες με την απαλή σκορδαλιά είναι νοστιμότατοι, στεγνοτηγανισμένα έρχονται το ψιλό μαριδάκι και οι κουτσομούρες, ωραία ψημένο το φαγκρί. Το ψητό καλαμάρι και τα αχνιστά μύδια δεν ήταν σπουδαία, αλλά το σύνολο κερδίζει τα εύσημα της γενικής συνέπειας. Και συνέχειας: είναι δεκατέσσερα χρόνια στο πόστο του κι η σχέση ποιότητας-τιμής εξηγεί το γιατί.

…της στεριάς

Απόσταγμα... Καισαριανής - εικόνα 2

«Σφηνάκι για στρουμφάκια», χαμογέλασε η φίλη μου η Βίκυ με το που έφτασε η πρώτη –κερασμένη– ρακή. Απίθανα αυτά τα χρωματιστά λιλιπούτεια κεραμικά ποτηράκια στο «Ρακάκι». Σε ξεγελάνε και πίνεις κομμάτι παραπάνω, τριγυρισμένος από «ασπρόμαυρη» Κρήτη στα κάδρα, ενώ ενδιαμέσως παρελαύνουν ορεκτικότατα καλτσούνια με στεγνό, τραγανό φύλλο, ντολμάδες με ευχάριστα πικάντικη γέμιση, πατάτες τσικαλάτες και μερακλίδικο απάκι. Εντάξει, ο ντάκος ήταν μάλλον αδιάφορος (το απλό μπορεί να αποβεί… πιο δύσκολο) και στους μπουμπουριστούς χοχλιούς ήταν υπερβολική η αίσθηση του ξιδιού, βαριά στο στόμα, και το δεντρολίβανο λειψό. Αλλά το τρυφερό οφτό αρνί στο φούρνο και ο κρασάτος κόκορας με τις χυλοπίτες είχαν την ομορφιά του σπιτικού μαγειρευτού και το γαμοπίλαφο, σε ιδιαίτερα πλούσια μερίδα, στεκόταν στο ύψος του. Όσο για τα καραφάκια, πηγαινοέρχονταν ακούραστα μέχρι την ώρα του γλυκού. Εκεί αντιλαμβάνομαι το λόγο ύπαρξης του σουφλέ σοκολάτας, όμως, μετά τα παραπάνω, μια πίτα σφακιανή «λέει» πιο πολύ.

Περισσότερες πληροφορίες

Οινοθήρα

Εθν. Μακαρίου 13 & Χρ. Σμύρνης, Πλ. Καισαριανής
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ρακάκι

Μοσχονησίων 2-4, Καισαριανή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.