Καλλιτεχνικά Στέκια

Δεν χρειάστηκε ούτε να στήσουμε ενέδρα για να τους βρούμε ούτε να τους παρακολουθήσουμε φορώντας καμπαρντίνα και μαύρα γυαλιά. Κι αυτό γιατί οι Έλληνες ηθοποιοί εμφανίζονται ξαφνικά εκεί που τρώμε και πίνουμε το ποτό μας. Εμείς απλώς σας λέμε πού είναι αυτό το «εκεί».

Καλλιτεχνικά Στέκια

Δεν χρειάστηκε ούτε να στήσουμε ενέδρα για να τους βρούμε ούτε να τους παρακολουθήσουμε φορώντας καμπαρντίνα και μαύρα γυαλιά. Κι αυτό γιατί οι Έλληνες ηθοποιοί εμφανίζονται ξαφνικά εκεί που τρώμε και πίνουμε το ποτό μας. Εμείς απλώς σας λέμε πού είναι αυτό το «εκεί».

Με το make up από την παράσταση ή χωρίς, με τους άλλους από το θίασο ή χωρίς, με αντοχές ή χωρίς, οι ηθοποιοί δύσκολα θα γυρίσουν στο σπίτι απευθείας μετά το θέατρο. Δεν γίνεται. Η «ενέργεια», όπως συνηθίζουν να λένε, είναι τόση που δεν τους αφήνει να ησυχάσουν. Θα απλωθούν στην πόλη, σε μέρη που αγαπούν, στα στέκια τα δικά τους για τις απαραίτητες δόσεις γεύσης και αλκοόλ. Και για να μη νομίζουν ότι τους παρακολουθούμε, από μας έχετε το ελεύθερο να πείτε με ύφος: «Κύριε Βαλτινέ, εμείς ήρθαμε πρώτοι»…

Πράξη Α΄- Γκάζι

Καλλιτεχνικά Στέκια - εικόνα 1

Εντελώς στα νερά του πρέπει να νιώθει ο Θοδωρής Αθερίδης όταν πηγαίνει στο Mataroa, στο Γκάζι, μετά το Θέατρο Αλίκη. Σκηνικό και φωτισμός θεάτρου και μια σκάλα-σήμα κατατεθέν, που φέρνει στο νου ταινίες γερμανικού εξπρεσιονισμού. Το «Mataroa» στα πολυνησιακά σημαίνει «γυναίκα με μεγάλα μάτια». Η άλλη κυρία με τα μεγάλα μάτια, την οποία βλέπετε δίπλα σας να τρώει το μπιφτέκι γαλοπούλας βιολογικής εκτροφής με σος ιβίσκου και μοιάζει με τη Σμαράγδα Καρύδη, δεν μοιάζει απλώς, είναι αυτή!

Σκεφτείτε τώρα τον ήχο του τρένου και μια κουζίνα ανέμελη και μαμαδίστικη στο background. Ναι, είμαστε στην Κανέλλα και δεν είναι περίεργο που συν-τρώγουμε (η γιαγιά μου το έλεγε αυτό) με κάποιον από τους Χάρη Ρώμα, Γιώργο Κιμούλη, Αντώνη Λουδάρο και την παρέα τους. Οι θαμώνες έχουν να λένε για ένα βράδυ που ήρθε η Πέγκυ Τρικαλιώτη αργά, μετά το θέατρο, ζήτησε πατάτες τηγανητές, δεν υπήρχαν καθαρισμένες και η κ. Λίτσα, η μαγείρισσα, την κάλεσε στην κουζίνα. Λίγα λεπτά αργότερα η Πέγκυ Τρικαλιώτη εθεάθη να καθαρίζει πατάτες!

Επίσης, τα Prosopa –αν και μετακινήθηκαν στο Ρουφ– δεν έχουν χάσει καθόλου από το βιομηχανικό στιλ τους, ούτε τους ηθοποιούς που από το ξεκίνημά τους τα έκαναν στέκι (Γιάννης Βούρος, Μπέττυ Αρβανίτη, Γιάννης Μπέζος, Ζωή Λάσκαρη). Εκεί είδαμε και τον Σταμάτη Κραουνάκη να φλερτάρει με το διάσημο κοτόπουλο με σουσάμι, σησαμέλαιο και βαλσάμικο ξίδι αλλά και τη Μυρτώ Κοντοβά να πίνει το Kir Royal της.

Πράξη Β΄- Χίλτον-Κολωνάκι και πέριξ

Καλλιτεχνικά Στέκια - εικόνα 2

Την τελευταία φορά που πήγαμε στο Αλάτσι του Σταύρου Θεοδωράκη είδαμε τη Μαρία Σολωμού με τον Πάνο Μουζουράκη. Μη ρωτάτε τι έτρωγαν. Στο «Αλάτσι» τα highlights είναι κρητικά: γαμοπίλαφο, χοχλιοί, μπουγάτσα του Ιορδάνη και κόλλυβα (ζωή σε μας!) για επιδόρπιο. Το εστιατόριο έχουν τιμήσει επίσης η Γωγώ Μπρέμπου με τον Κώστα Κάππα, ο Χάρης Ρώμας και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Κατεβαίνουμε Κολωνάκι, στη Σκουφά, εκεί όπου το spotting ηθοποιών γίνεται ρουτίνα! Στο Rosebud, με το concept «Πολίτης Κέιν» και το κινηματογραφικό ντεκόρ, σκάνε μύτη η Βίκυ Βολιώτη, η Μαρία Σολωμού, ο Απόστολος Τότσικας, ο Νίκος Καραθάνος και δεν μένουν μόνο στον καφέ ή στα ποτάκια. Τρώνε φρέσκα ζυμαρικά, σαλάτες με ψητά λαχανικά, κοτόπουλο και άλλες light νοστιμιές. Λίγο πιο κάτω ακούγονται από το Tribeca funky μελωδίες και στα τραπέζια του ανακατεύονται μαζί με τον όμορφο κόσμο του μαγαζιού ο Ιωάννης Παπαζήσης, ο Νίκος Κουρής, ο Σαράντος Γεωγλερής, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, η Θάλεια Προκοπίου, η Κωσταντίνα Μιχαήλ αλλά και ο Γιώργος Κιμούλης.

Περνάμε από το Zazzium για ακόμη λίγο θεατρόκοσμο και καταλήγουμε στο all day cafe-bar Τραλαλά της ηθοποιού Μαρίας Σκαφτούρα. Ακριβώς εκεί καταλήγουν και οι στρατιές ηθοποιών και άλλων καλλιτεχνών που το «χειροτόνησαν» στέκι. Ο Γεράσιμος Γεννατάς, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, ο Ιερώνυμος Καλετσάνος, ο Χρήστος Σαπουντζής, που είναι παρεάκι με τον Ταξιάρχη Χάνο, η Ιωάννα Παππά, ο Γιώργος Γάλλος, ο Γιάννος Περλέγκας, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος με την Ελένη Ράντου, ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος, ο Βασίλης Μυριανθόπουλος είναι μόνο μερικοί από αυτούς. Μεγάλες πιθανότητες έχετε φέτος να σας σερβίρει η Ανδριάννα Χαλκίδη, το νέο «κορίτσι» του Λάκη του Γλυκούλη. Ζητήστε της μια lemon pie, είναι σχεδόν sold out.

Πράξη Γ΄ - Πετράλωνα

Καλλιτεχνικά Στέκια - εικόνα 3

Τα ταβερνάκια, τα τσιπουράδικα και τα ποτάδικα των Πετραλώνων είναι ένα νοσταλγικό ταξίδι στην εποχή της γειτονιάς. Σαν να βλέπεις γύρισμα παλιάς ελληνικής ταινίας. Δεν είναι τυχαίο που έγιναν μία από τις δυνατές καλλιτεχνικές πιάτσες της Αθήνας. Το Θεραπευτήριο, ο Οικονόμου, η Συνοικία το Όνειρο. Η τελευταία –φόρος τιμής στον Αλέκο Αλεξανδράκη– φιλοξενεί στα τραπέζια της τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, την Αθηνά Αρσένη, τον Γιώργο Μοσχίδη, τη Δέσποινα Γκάτζιου, ενώ στην κουζίνα ετοιμάζονται οι κοτόπιτες, η σαρδέλα φιλέτο τυλιγμένη σε αμπελόφυλλο και η γλώσσα στη λαδόκολλα. Ένα βήμα πιο κάτω, στο Τσιπουράδικο, με γεύση από Θεσσαλία, τις εμφανίσεις τους ως θαμώνες κάνουν ο Θανάσης Βέγγος αλλά και η Υρώ Μανέ, ο Παύλος Κοντογιαννίδης, ο Μηνάς Χατζησάββας και η Κατερίνα Λέχου.

Πράξη Δ΄ - Από Μεταξουργείο μέχρι πλατεία Καρύτση

Καλλιτεχνικά Στέκια - εικόνα 4

Η αυλαία έχει ανοίξει για τα καλά τα τελευταία χρόνια για το Μεταξουργείο και σ’ αυτό έχουν συμβάλει τόσο η δραματική σχολή του Ίασμου όσο και το Cabaret Voltaire. Το «Cabaret» ξέρει από πρώτο χέρι τι θα πει θεατρικότητα. Η σκηνοθέτις Μαίη Σεβαστοπούλου και οι συνεργάτες της έχουν φτιάξει ένα στέκι που ακροβατεί ανάμεσα σε μουσικοχορευτικές παραστάσεις, πρόζα, τραγούδι κι ένα wine bar με μια διόλου ευκαταφρόνητη λίστα κρασιών και ποικιλίες βιολογικών προϊόντων. Κι όλα αυτά με μουσική υπόκρουση από jazz μέχρι salata Latina και βραδιές swing. Μην απορήσετε αν δείτε σ’ αυτό το εναλλακτικό σκηνικό τη Μάρθα Καραγιάννη, τον Δημήτρη Πιατά ή τον Γιάννη Ζουγανέλη. Τώρα που είπα «Ζουγανέλης», θυμήθηκα και το Beat στην Πλατεία Καρύτση, το ομολογουμένως classy bar-restaurant, δημιούργημα του fun διδύμου Ζουγανέλης-Μπουλάς. Αν έχετε μόλις δει τον «Μπακαλόγατο» στο Θέατρο Μουσούρη, κάντε μια βόλτα από κει.

Πράξη Ε΄ - Πατήσια

Καλλιτεχνικά Στέκια - εικόνα 5

Ο Κόμης είναι ίσως μία από τις πιο κλασικές αξίες του θεατρικού κόσμου. Ένα bar και απέναντί του ένα εστιατόριο που δημιούργησε –ή να πούμε καλύτερα «σκηνοθέτησε»– ο ηθοποιός Δευκαλίων Κόμης (οι φίλοι του τον φωνάζουν «Κόμη των φτωχών αλκοολικών»). Στους τοίχους ιστορικές φωτογραφίες του ελληνικού θεάτρου, στα πιάτα το κατσικάκι με σταμναγκάθι της κ. Αριστέας· κι αν δείτε πιο δίπλα τον Θύμιο Καρακατσάνη ή τον Τάκη Χρυσικάκο, ρωτήστε τους τι να παραγγείλετε – κάτι παραπάνω ξέρουν.

Πράξη ΣΤ΄ - Τα καλοκαιρινά στέκια δεν πεθαίνουν!

Καλλιτεχνικά Στέκια - εικόνα 6

Ο λόγος για τον Κόλλια, την ψαροταβέρνα στα Ταμπούρια, την οποία αγάπησαν και οι πιο δύσκολοι ψαροφαγάδες. Μαζί μ’ αυτούς την αγάπησαν μορφές όπως η Κοραλλία Καράντη και ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος τρώει μάγουλα από ροφούς και στείρες στα κάρβουνα, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Ηλίας Λογοθέτης κι ακόμη αρκετοί που βγάζουν φωτογραφίες με τον Κόλλια και τις κολλάνε στο ταμπλό. Στα πιάτα του «πρωταγωνιστούν» επίσης το γιουβέτσι φρέσκιας σουπιάς με το μελάνι της και οι σαρδέλες γεμιστές με σπανάκι καθώς και τα φρέσκα ψάρια με κρούστα ψημένης ντομάτας. Προσέξτε μη χαθείτε στους δρόμους και μείνετε συντονισμένοι, σε τρεις μήνες μετακομίζει προς Φάληρο μεριά.

Περισσότερες πληροφορίες

Prosopa

Κωνσταντινουπόλεως 4 & Μεγ. Βασιλείου 52, Ρουφ
  • Εστιατόρια

Κόμης

Λασκαράτου 20, Α. Πατήσια
  • Εστιατόρια

Οικονόμου

Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Κανέλλα

Κωνσταντινουπόλεως 70 & Ευμολπιδών, Γκάζι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.