«17» (ΔΕΚΑΕΠΤΑ)

Ο ιστορικός χώρος της Λυκαβηττού υιοθετεί τον ελληνικό μοντερνισμό στην κουζίνα, με τον Νίκο Φωτιάδη στην επιμέλεια του μενού.

«17» (ΔΕΚΑΕΠΤΑ)

Ο ιστορικός χώρος της Λυκαβηττού υιοθετεί τον ελληνικό μοντερνισμό στην κουζίνα, με τον Νίκο Φωτιάδη στην επιμέλεια του μενού.

«17» (ΔΕΚΑΕΠΤΑ) - εικόνα 1

Έχει κάτι ιδιαίτερο αυτός ο χώρος. Αρχικά στη Βουκουρεστίου (ως «Αμφιτρύων»), στο νούμερο 17 που το βάφτισε κιόλας, μετά στη Λυκαβηττού, με ήδη διαμορφωμένους τους πιστούς του – ανάμεσά τους πολιτικοί, επιχειρηματίες, πολλοί δημοσιογράφοι. Ο Φώτης Κρικζώνης, η ψυχή του «17», έχει σερβίρει Lagavullin στον Τσόρτσιλ και Pina Colada Acapulco στην Τζάκι Κένεντι. Και είναι ακόμη παρών, μαζί με τους γιους του Λάμπρο και Μιχαήλ, κομμάτι αναπόσπαστο ενός χώρου που δεν αυθαιρετεί πάνω στη γοητεία του κλασικού· τη διατηρεί, ακόμη και στις ανανεώσεις του με πίνακες, σκαλιστές μπορντούρες στο ταβάνι, καντηλέρια στο τραπέζι και πορσελάνες κρεμασμένες στον τοίχο.

Κι εκεί που περιμένεις, υπό τους ήχους του πιάνου, να αφιχθεί, τι να πω, ένα τουρνεντό ροσινί, ύστερα μια ζεστή προπαρασκευαστική πινελιά, δηλαδή ένα φλιτζάνι σούπα τσουκνίδας με λίγο μανούρι, κάνουν την έκπληξη οι σεσκουλοντολμάδες με γέμιση μπακαλιάρου, κουκουνάρι και σταφίδα και τα γλυκάδια σουπιάς πανέ, ωραία καραμελωμένα, με τρίμμα πορτοκαλιού πάνω σε μους μαραθόριζας και σπαράγγια της θάλασσας. Το ελληνικό στοιχείο υπήρχε πάντα τα μεσημέρια εν είδει μαγειρευτού, τώρα όμως η κουζίνα άφησε πίσω το διεθνές παρελθόν της και υιοθέτησε πιο τοπική, σύγχρονη οπτική. Το μενού που έχει επιμεληθεί ο Νίκος Φωτιάδης έχει επίσης μια σαλάτα με μεσκλάνα, παπαρδέλες κίτρινης κολοκύθας, σαλάμι αγριογούρουνου Πιερίας και κρουτόν παρμεζάνας –ψαγμένο μιξ, αν και υπερβολικό ως προς το ξίδι στην περίπτωσή μας–, ένα σωστά χυλωμένο ριζότο με βασιλομανίταρα και ορτύκι κι ένα ζουμερό κοκοράκι Ναυπλίου («ταϊσμένο με καλαμπόκι» γράφει ο κατάλογος) με μυρώνια. Από τα επιδόρπια ξεχώρισα την ganache σοκολάτας με κρέμα πορτοκάλι και παγωτό κανέλα. Μέτρησα πολλές γραβάτες μέχρι να βγούμε απ’ την πόρτα – το «17» το έχει το άτυπο dress code του.

(+) Η συνέπεια στην κλασική εκδοχή εστίασης και η συνέχεια που τη νιώθεις, ακόμη κι όταν κάνουν αλλαγές. (-) Δίπλα στις γαρίδες με το αέρινο πουκάμισο καλαμαριού, ο κακότεχνος πύργος λαχανικών κάνει παραφωνία.

Περισσότερες πληροφορίες

Δεκαεπτά (17)

Λυκαβηττού 2 & Ακαδημίας, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
02/05/2024

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.