Apolis

Η θέα γκανιάν a priori. Δέκα χρόνια την προτάσσει. Τώρα όμως η αυτονόμηση του ανανεωμένου εστιατορίου δημιουργεί μια αμφίδρομη σχέση φαγητού και οπτικής, δίνοντας ακόμη μία αφορμή να έρθεις εδώ.

Apolis

Η θέα γκανιάν a priori. Δέκα χρόνια την προτάσσει. Τώρα όμως η αυτονόμηση του ανανεωμένου εστιατορίου δημιουργεί μια αμφίδρομη σχέση φαγητού και οπτικής, δίνοντας ακόμη μία αφορμή να έρθεις εδώ.

Apolis - εικόνα 1

Το μάτι χορταίνει πρώτο. Στο σκαρφαλωμένο στα ψηλά της Πετρούπολης «Apolis» το γκρο πλαν της Αθήνας σού μιλάει άμεσα σε επίπεδο εικόνας, σε φτιάχνει με αστικό «χαλί» κάτω από τα πόδια σου και φωτάκια που τρεμοπαίζουν. Αυτή η αίσθηση του ανοιχτού ουρανού χωρίς παρεμβολές, αυτό το βλέμμα που δεν σκοντάφτει σε βάζουν σε mood ρεμβασμού (ομολογώ ότι χάθηκα για λίγο). Ο χώρος του εστιατορίου, πάντως, αυτονομημένος πλέον από εκείνον του καφέ, παρότι δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη θέα, σιγοντάρει: ανάμεσα στους φοίνικες, τις ελιές και τα πεύκα, το νέο ντεκόρ είναι χαλαρά μοντέρνο, σε τόνους του γκρι, με λίγες πινελιές έντασης – φούξια, κίτρινες και τιρκουάζ. Μου άρεσε!

Apolis - εικόνα 2

Η πιτσιρικαρία των δυτικών προαστίων πιάνει πόστο ένα επίπεδο παρακάτω, στο κυκλαδίτικο μπαράκι, εδώ όμως ο κόσμος είναι πολυσυλλεκτικός. Έρχεται από διάφορα σημεία της πόλης να τη δει… με άλλο μάτι. Να χαλαρώσει. Κι είναι ωραίο που βρίσκει πιάτα –κατά βάση μεσογειακά– καλοφτιαγμένα κι ευπαρουσίαστα. Κάποιες αστοχίες, όπως η λίγο άνευρη, «συμπαγής» μους από φινόκιο που συνοδεύει τις γαρίδες σοτέ ή τα λίγο λιγότερο βρασμένα γκαργκανέλι, γρήγορα ξεχνιούνται λόγω της γενικής καλής εικόνας, η οποία είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του νέου σεφ Σωτήρη Κουκουναρά. Στο μιλφέιγ λαχανικών το πέστο σού σπάει τη μύτη, το rib-eye ψήνεται σωστά και το απολαμβάνεις, το παβέ από φρέσκια σφυρίδα σε σάλτσα από λιμοντσέλο εμφανίζεται με ένα περίτεχνο στρωματάκι λαχανικών (λαχανάκια Βρυξελλών, φασολάκια, baby corn κ.ά.). Την ώρα που βουτούσα το κουτάλι μου στη μαλακή τάρτα σοκολάτας (λίγο υδαρής, σαν ντελικάτο sponge cake φαντάσου τη) δεν με πείραζε που δεν είχα φύγει ακόμη για διακοπές. Αυτές οι μέρες είναι οι καλύτερες για… εντός πόλεως τουρισμό. Hit the road. UP: To πανοραμίκ. Η προσιτή πολυσυλλεκτικότητα της κουζίνας. Η αίσθηση αιώρησης. DOWN: Το μεγάλο μενού, το οποίο αναγκαστικά οδηγεί σε λαθάκια. Μπορεί να δυσκολευτείς να βρεις

το δρόμο αν δεν ξέρεις την περιοχή.

Περισσότερες πληροφορίες

Apolis

Άλσος Αγίου Δημητρίου, Πετρούπολη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.