"Ergon Bakehouse Athens": Δοκιμάσαμε τον νέο φούρνο της πόλης που έχει και δωμάτια

Με σύνθημα "rest and rise" ζυμώνεται και ξεκινάει το καινούριο πρότζεκτ του "Ergon", ένα ξενοδοχείο - φούρνος.

Ergon Bakehouse Athens

"Αν θέλεις μια πολύ συνοπτική και ουσιαστική περιγραφή είναι ένας φούρνος με δωμάτια" μου λέει αφοπλιστικά ο Θωμάς Δούζης για το καινούργιο τους δημιούργημα το "Ergon Bakehouse Athens" στο εκλεκτικιστικό Μέγαρο Ευσταθιάδη του αρχιτέκτονα Βασίλειου Τσαγρή από τη δεκαετία του 1920, που συνδυάζει την art deco με νεοκλασικά στοιχεία. Εστιατόριο με λίγα δωμάτια έχω συναντήσει στα ταξίδια μου αλλά φούρνο – ξενοδοχείο… ποτέ. Στη γωνία Μητροπόλεως και Πατρώου λίγο πιο κάτω από το αδερφάκι του, το "Ergon House", το ισόγειο καταλαμβάνει η πολύ instagramική βιτρίνα του 72H Artisanal Bakery, γεμάτη καρβέλια, μπαγκέτες, σάντουιτς και viennoiserie, που την  περιγραφή τους  τη γράφουν χειρόγραφα σαν σελίδα περιοδικού πάνω στο τζάμι.

Ergon Bakehouse Athens

Την πρώτη φορά που είχα δοκιμάσει το προζυμένιο καρβέλι με προζύμι ωρίμανσης 72 ωρών (βαφτίζει τον φούρνο άλλωστε) στη Θεσσαλονίκη, απόλαυσα την κρακελαριστή του  κόρα και την αφράτη κυψελωτή του ψίχα με την ωραία υπόξινη γεύση που προβάλλεται ακόμη πιο νόστιμα με αλειμμένη πάνω της την απαλή γλύκα ωραία βουτύρου. Τώρα με όλη τη γκάμα των άρτων αναπτυγμένη, χαίρομαι ιδιαιτέρως και την πεντατράγανη εξαιρετική μπαγκέτα, και το κουρκουμά, και το πολύσπορο.

Ergon Bakehouse Athens

Ergon Bakehouse Athens
Νίκος Χανδόλιας

Ως φούρνος νέας γενιάς στηρίζεται στην παράδοση αλλά καινοτομεί με νέα concept προϊόντων. Όλα τα viennoiserie εκτός από τα ψωμιά ζυμώνονται αφού η ζύμη τους ωριμάσει 72 ώρες που είναι ο γενικός τους κανόνας, με αποτέλεσμα η γεύση τους να αποκτά βάθος. Μπορείς να τα πάρεις μαζί σου αλλά μπορείς να τα φας και στο Cafe Eatery του ξενοδοχείου. Ο executive chef των" Εργον" Παναγιώτης Ξάνθης μαζί με τον αρτίστα αρτοποιό Νίκο Χανδόλια και τον pastry chef Μάρτιν Κιτάν, έχουν δουλέψει συστηματικά τις τεχνικές και τις ιδέες και μπορείς να τις χαρείς τόσο παίρνοντας καλούδια για το σπίτι όσο και τρώγοντάς τα στο "72H Eatery", το καφέ – ρεστοράν του "Ergon Bakehouse Athens".

Ergon Bakehouse Athens
Παναγιώτης Ξάνθης

Ergon Bakehouse Athens

Μη χάσετε σίγουρα το πάντρεμα του croissant roll με το ελληνικό dna φέτα – μέλι πασπαλισμένο με μαυροσούσαμο, αλλά ούτε  κι εκείνη τη θεϊκή "βρωμιά" με βαρύ τοσταρισμένο με άπειρο βούτυρο ψωμί κατά το εγγλέζικο συνήθειο, με ζαμπόν, γραβιέρα, τηγανητό αυγό και τρούφα. Ούτε κι εκείνον τον πολύ πετυχημένο συνδυασμό σούπας μπρόκολου που μέσα της βουτάς τοστ προζυμένιου ψωμιού με blue stilton και τριμμένο κολοκύθι. Το biga ζυμάρι της προζυμένιας πίτσας ακολουθεί κι αυτό την αργή ωρίμαση 72 ωρών για να καταλήξει σ ένα στυλ που συνδυάζει τη ρουστίκ κόρα της ναπολιτάνικης με το ιδιαιτέρως αφράτο. Όσο για γεύσεις δοκιμάστε σίγουρα την Εγγύς Ανατολή με baba ganoush, fior di latte και μυρωδάτο zaatar. 

Ergon Bakehouse Athens

Πηγαίνοντας στα γλυκά "πρέπει" είναι το pain Suisse με φουλ της σοκολάτας και η "εφεύρεση" του φυλλοποιημένου σαν κρουασάν μαχλεπάτου τσουρεκιού με την ωραία καραμελωμένη κρούστα∙ το τελευταίο δοκιμάστε το καραμελωμένο και στην "new age παπάρα" με κρεμ ανγκλέζ αρωματισμένη με καφέ. Yπ’ όψιν ότι τα ελκυστικά κοκτέιλ τα επιμελείται το βραβευμένο μπαρ της Θεσσαλονίκης "Vogatsikou 3", και ότι περίπου σε ένα μήνα θα ανοίξει το "+2Η Rooftop Restaurant" στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου.

Ergon Bakehouse Athens

Μητροπόλεως 27 & Πατρώου 9-11, Κέντρο, 2160006770

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.