Η Καθαρά Δευτέρα και το ούζο έχουν ειδύλλιο διαρκείας

Το εθνικό μας απόσταγμα έχει απαιτήσεις για σωστά συνταιριάσματα με φαγητό. Ας το τιμήσουμε δεόντως.

Ούζο Πλωμαρίου Καθαρά Δευτέρα

Σα να ξεμύτισε η άνοιξη λίγο νωρίς φέτος, κι αυτό σημαίνει μέρες ηλιόλουστες, αρώματα των ανθισμένων δέντρων γύρω μας να γαργαλάνε τη μύτη, και όσο οι μέρες περνούν και θα γλυκαίνουν τα βράδυα, θα μας σπρώχνει έξω η αύρα της εποχής. Σε ωραίες ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα όπου το ούζο και η μυρωδιά του ταιριάζει ταμάμ με το ορεκτικό ιώδιο που αναδύει το πέλαγο. Μπροστά μας έχουμε βέβαια την Καθαρά Δευτέρα που τα παραδοσιακά της εδέσματα ταιριάζουν χέρι – γάντι  με το ούζο. Γι' αυτό ακριβώς διαλέξαμε ένα απόσταγμα με καταξιωμένη ποιότητα σαν το "Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου" που φέτος μάλιστα γιορτάζει τα 130 χρόνια από τη γέννησή του, για να σκεφτούμε τους ποικίλους μεζέδες που θα μπορούσαν να μπουν δίπλα του στο τραπέζι.

Επειδή όμως όλες αυτές οι αρωματικές γεύσεις που έχει ραμμένες στην ούγια του - γλυκάνισος, πιπέρι, χαμομήλι, φλούδες εσπεριδοειδών, κόλιαντρος, μάραθος, μαστίχα - έχουν μια ζωηρή δυναμική δεν βάζουμε δίπλα του ότι κι ότι. "Ο  μεζές ν΄ αντιμιλάει" είναι το δόκιμο σύνθημα για τις αρμονίες με το ούζο, και μέσα από την κόντρα αυτή φαγητό και ποτό αγκαλιάζουν το ένα το άλλο.

Ούζο Πλωμαρίου Καθαρά Δευτέρα

Κλασσικό παράδειγμα αποτυχίας ή επιτυχίας το χταπόδι. Αν είναι παραβρασμένο και πλαδαρό το ούζο τον καταπίνει κυριολεκτικά  κι εμείς ξενερώνουμε. Ένα χταπόδι μαστιχωτό και aldente που βγαίνει από τη σχάρα και μοσχοβολάει θάλασσα όμως, το ούζο πάνω του κεντάει. Γενικά τα καλούδια της θάλασσας βρίσκουν στο εθνικό γλυκανισάτο απόσταγμα ιδανική συνοδεία, οπότε: γαρίδες και καραβίδες, σουπιές και καλαμάρια που έχουν κάνει  γρήγορο πέρασμα από δυνατή θράκα ή έχουν  τηγανιστεί  παραμένοντας λαχταριστά και  ζουμερά, γούνα λιόκαυτη, σαρδέλα παστή  ή και στα κάρβουνα, γαβράκι τηγανητό είναι ό,τι πρέπει για το καθαροδευτεριάτικο τραπέζι. Και φυσικά ταραμοσαλάτα, μελιτζάνα καπνιστή, σκορδαλιά, τζατζίκι και φάβα παντρεμένη ταιριάζουν. Το  ούζο αγαπάει  πολύ τα καυτερά, οπότε δεν λέει όχι ούτε σε ξένες δημοφιλείς ιδέες σαν   ένα  ξυνοπικάντικο σεβίτσε γαρίδας μαριναρισμένης σε  εσπεριδοειδή, με τσίλι, ή ακόμα μεζέδες με κάρυ, όσο παράξενο κι αν ακούγεται.

Ούζο Πλωμαρίου Καθαρά Δευτέρα

Κάνουμε γέφυρα με την 25η Μαρτίου τώρα καθώς την τιμούμε την επόμενη βδομάδα και στο τραπέζι ελαφροτηγανισμένο  μπακαλιάρο με βελούδινη σκορδαλιά πατάτας ή και με πιπερωμένα παντζάρια που φλερτάρουν συστηματικά με το ούζο. Ένα έξυπνο τρυκ που αξίζει να το χρησιμοποιείτε στις αρμονίες του ούζου πάντως, είναι να πασπαλίζετε τα εδέσματα με ανθό αλατιού, κάνει θαύματα. Και κάτι ωραίο για το τέλος. Απλώστε λίγη μαρμελάδα λεμονιού και λίγο τζίντζερ πάνω σε παραδοσιακό χαλβά, περάστε το για λίγο  από γκρίλ να μαλακώσει, και θα ενθουσιαστείτε συνοδεύοντάς τον με ούζο!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.