Αφιέρωμα: Εστιατόρια και ταβέρνες για ψάρια και θαλασσινά, για όλη την Σαρακοστή

Στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε θα δείτε τις προτάσεις μας για μια απολαυστικά θαλασσινή Σαρακοστή, σε εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής.

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής

Έφτασε εκείνη η εποχή του χρόνου που ακόμα και οι πιο φανατικοί κρεατοφάγοι υποκλίνονται στη θάλασσα. Την τιμητική τους έχουν φυσικά οι ταβέρνες, αλλά και τα μοντέρνα εστιατόρια που αφιερώνονται στα καλούδια του βυθού. Μερακλίδικοι μεζέδες, φρέσκα ψάρια με την αλμύρα της θάλασσας, πληθωρικές αστακομακαρονάδες, αλλά και περιποιημένα σεβίτσε και καρπάτσιο συνθέτουν τα πλούσια ψαροφαγικά ενσταντανέ που θα συναντήσουμε στις εξόδους μας, με αφετηρία την Καθαρά Δευτέρα. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί θα δείτε τις προτάσεις μας για μια απολαυστικά θαλασσινή Σαρακοστή, σε εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής.

"Varoulko Seaside": Με όνομα βαρύ σαν ιστορία

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Varoulko Seaside

Oι αμέτρητοι Χρυσοί Σκούφοι και τα πολυάριθμα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας που κοσμούν την είσοδο του "Varoulko Seaside" θα μπορούσαν να κάνουν τον Λευτέρη Λαζάρου να επαναπαυθεί στις δάφνες του. Συμβαίνει, όμως, ακριβώς το αντίθετο, καθώς ο chef-patron του θρυλικού εστιατορίου και δεινός γνώστης της θάλασσας αγαπά όσο τίποτα να πλέει σε ανεξερεύνητα πελάγη δημιουργικότητας. Όχι μόνος βεβαίως, αλλά με την αρωγή της μπριγάδας του, που σαν καλοκουρδισμένη ορχήστρα ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του "μαέστρου". Τα μέλη της, σταθερά εδώ και χρόνια, εξελίσσονται κοντά του και παράλληλα πλουτίζουν τις γαστρονομικές τους εμπειρίες, όπως συνέβη για παράδειγμα την περασμένη χρονιά, όταν δύο από τους σεφ του εστιατορίου εκπαιδεύτηκαν δίπλα στον σπουδαίο Alain Ducasse και την ομάδα του. Επομένως, κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το "Varoulko Seaside" είμαστε σίγουροι πως θα απολαύσουμε μια γαστρονομική εμπειρία γεμάτη αξιομνημόνευτα ενσταντανέ γεύσης. Η παλαμίδα με σάλτσα δυόσμου, μάνγκο και ανανά, τα αχνιστά μύδια με αχλάδι ποσέ σε μπίρα, όπως και το φιλεταρισμένο ψάρι ημέρας με κρέμα από αλλαντικό τσορίθο, λαγόχορτο και αφρό πράσινου μήλου είναι ορισμένα μονάχα από αυτά που φιγουράρουν στο φετινό μενού του εστιατορίου, δικαιώνοντας και πάλι το ειδικό βάρος του "Varoulko Seaside" και του Λευτέρη Λαζάρου στο εγχώριο γαστρονομικό στερέωμα. 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Varoulko Seaside

Tip: Από το "εικονικό" μανιτάρι σοκολάτας με παγωτό ελληνικού καφέ μέχρι το συναρπαστικό μήλο με σορμπέ από καρότο και αρμπαρόριζα, τα εξαιρετικά επιδόρπια του pastry chef Θοδωρή Μωυσίδη επισφραγίζουν γλυκά κάθε γεύμα. 

Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο, 2105228400, varoulko.gr, FB:Varoulko Seaside Restaurant, IG:Varoulko Seaside

"Βασίλαινας": Head to Tail φιλοσοφία από τον εμπνευστή

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Βασίλαινας

Το πιο σημαντικό στην ιστορία του "Βασίλαινα" είναι το πόσο πρωτοποριακός υπήρξε τότε και πόσο προνοητικός και σύγχρονος εμφανίζεται σήμερα. Η πρακτική του zero waste που τηρούσε με τον δικό του τρόπο ο ιδρυτής, διαμορφώνεται πλέον από τον Θανάση Βασίλαινα με σχεδιασμό του σεφ Μανώλη Γαρνέλη στη μοναδική Ηead to Tail εμπειρία. Πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθούσε ιστορικά ο Βασίλαινας και βασίζεται στη zero waste λογική αξιοποιώντας κάθε πολύτιμο κομμάτι του ψαριού. "Πανδαισία" γεύσεων μα και πρωτοτυπίας και έκπληξης αφού ποτέ δεν ξέρεις με ποιο φρέσκο ψάρι θα καταπιαστούν και πώς ακριβώς θα το διαχειριστούν οι masters του. Ετσι, λοιπόν, ο Θανάσης Βασίλαινας που είναι πάντα εκεί, επιβλέποντας διακριτικά τα πάντα θα σε υποδεχθεί σαν εξαιρετικός οικοδεσπότης και θα σε μυήσει στην πιο όμορφη φιλοσοφία διαχείρισης του φαγητού. Πλάι σε αυτό φυσικά και η ακαταμάχητη ταραμοσαλάτα, το μαγευτικό αυγό, το τραγουδιστό γιουβέτσι γαρίδας, πολλά ακόμη προσεγμένα πιάτα καρδιάς και νέες χρωματιστές δροσερές σαλάτες. Τα φώτα ανάβουν, τα κρασιά ανοίγουν, οι άνθρωποι του χώρου πανταχού παρόντες με ένα χαμόγελο πηγαίο και η απλότητα με την ιεροτελεστία συναντιούνται σε ένα τραπέζι που σε κάνει να νιώθεις ένας και μοναδικός αν και μέρος ενός καθημερινού "πάρτυ" γεύσης και φιλοξενίας.

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Βασίλαινας

Tip: Μια σοβαρά μελετημένη λίστα κρασιών, με 170 ετικέτες που φυλάσσονται στην εντυπωσιακή walk-in κάβα, παίζει τον δικό της σημαντικό ρόλο στην εμπειρία που προσφέρει το εστιατόριο στους επισκέπτες του.

Βρασίδα 13, Ιλίσια, 2107210501, vassilenas.gr, FB:Vassilenas Restaurant Athens, IG:Vassilenasrestaurant

"Παπαϊωάννου": Η πρώτη ύλη έχει τον πρώτο λόγο 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Παπαϊωάννου

'Ενα όνομα μια ιστορία είναι για την ελληνική ψαροφαγία ο Γιώργος Παπαϊωάννου, που ξεκίνησε από το εστιατόριο-ναυαρχίδα του Μικρολίμανου και τα τελευταία χρόνια γράφει νέα ιωδιούχα κεφάλαια στο Κεφαλάρι και στη Βουλιαγμένη. Και τα τρία εστιατόρια "Παπαϊωάννου" μοιράζονται την ίδια κομψή διακοσμητική αντίληψη, αλλά και τον ίδιο κατάλογο, ο οποίος εκφράζει την αγάπη και τη μαεστρία του δημιουργού του ως προς τους θησαυρούς της θάλασσας. Με μινιμαλιστική διάθεση και σπάνια μαεστρία στη διαχείριση της πρώτης ύλης, οι γεύσεις που δημιουργεί ο Παπαϊωάννου φωτίζουν το ολόφρεσκο ψάρι και του επιτρέπουν να λάμψει. Τα ωμά του προσφέρουν ατόφια τη γεύση της θάλασσας σε κάθε μπουκιά, η περίφημη σαλάτα του μαγαζιού θυμίζει βόλτα σε ολάνθιστο μποστάνι, το τηγάνι είναι πάντα εξαιρετικό και η μαρμάρινη ψαριέρα γεμάτη με ό,τι πιο φρέσκο κυκλοφορεί στην αγορά, από το πιο μικρό και ταπεινό ως το πιο μεγάλο και πολυτελές. Οι επιλογές είναι πολλές, ωστόσο ο signature αχνιστός ροφός, κάποιο πιάτο με θαλασσινή pasta και, βεβαίως, ψάρι ψημένο εξαιρετικά στη σχάρα αξίζει να βρουν τη θέση τους στο τραπέζι σας και να τα απολαύσετε, είτε ατενίζοντας τα ιστιοπλοϊκά στο Μικρολίμανο, είτε το πράσινο τοπίο του Κεφαλαρίου, είτε, πάλι, ρομαντζάροντας με τη θάλασσα της Βουλιαγμένης κυριολεκτικά στα πόδια σας. 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Παπαϊωάννου

Tip: Καινούργιο μέλος αποκτά σε λίγο καιρό η οικογένεια "Παπαϊωάννου", καθώς ένα ακόμα εστιατόριο ετοιμάζεται για πρεμιέρα το φετινό καλοκαίρι στη Μύκονο.

Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο, 2104225059 / Κολοκοτρώνη 32, Κεφαλάρι, 2107546046 / Ηλίου 2, Βουλιαγμένη, 2111001117, papaioannou-restaurants.comFB:papaioannourestaurantIG:papaioannourestaurant

"Psaropoula Fish Meze": Alternative ψαροφαγία στα νότια 

Psaropoula Fish Meze

Παρότι μιλάμε για ένα κλασικό αθηναϊκό στέκι, η έδρα του ανανεωμένου πια "Psaropoula", που πρόσφατα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη μακρόχρονη ιστορία του, σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί της Μεσογείου. Ανακαινισμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιώργου Παντελούκα, η ψαροταβέρνα στη γειτονιά της Καλλιθέας υιοθετεί ένα πιο νησιώτικο ύφος, που ταιριάζει φυσικά με τα πιάτα της. Το μενού, με την υπογραφή των σεφ Γιάννη Λιόκα και Αλέξανδρου Μηλιαράκη, "παντρεύει" το παραδοσιακό με το σύγχρονο, γι’ αυτό μην περιμένετε απλώς τους πατροπαράδοτους ψαρομεζέδες, αλλά πιο alternative εκδοχές τους, όπως ταραμά με ξύσμα λάιμ και αβγά ψαριών ή το καλαμάρι με σπαστή πατάτα, σάλτσα από το μελάνι του και πιπεριές jalapeño. Από τα κυρίως, must είναι η σούπερ γευστική λεμονάτη ρεβιθάδα με φιλέτο μπακαλιάρου, η εμβληματική αθηναϊκή σαλάτα και το μαγιάτικο με φινόκιο, βινεγκρέτ εσπεριδοειδών και πορτοκάλι.

Psaropoula Fish Meze

Tip: Για ένα γλυκό φινάλε, δοκιμάστε τη νοστιμότατη τάρτα λεμονιού που σερβίρεται με παγωτό βατόμουρο-ρόδι.

Σωκράτους 237, Καλλιθέα, 2109431209, FB:Psaropoula, IG:@psaropoula

"Αφρόψαρο": Δημιουργικές γεύσεις από τον αφρό της θάλασσας 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Αφρόψαρο

Υπάρχει λόγος και μάλιστα πολύ σοβαρός που αγαπάμε να επιστρέφουμε στο πολύ όμορφο "Αφρόψαρο" του Νέου Ηρακλείου. Αναφερόμαστε βεβαίως στην πολύ ξεχωριστή θαλασσινή του κουζίνα, που "κολυμπά" με μαεστρία σε διάφορα μαγειρικά πελάγη, προσφέροντας επιλογές σε κάθε λάτρη του ψαριού. Τα ωμά είναι ένα κι ένα, τα αλίπαστα, όπως το χειροποίητο παστράμι βακαλάου, εξαιρετικά, οι σαλάτες πλούσιες και ευφάνταστες, ανοίγοντας έτσι την όρεξη και για τα υπόλοιπα δημιουργικά ορεκτικά σαν το τατάκι τόνου σε κρούστα σουσαμιού, τα μύδια με αλλαντικό chorizo και πιπεριές jalapeño, αλλά και την all time classic καραβιδόψιχα, που εδώ σερβίρεται ανατρεπτικά με τρουφάτη μαγιονέζα. Τα ζυμαρικά και τα ριζότι αποτελούν ακόμα ένα πεδίο πειραματισμού για την κουζίνα. Άλλοι αγαπούν την πρωτότυπη θαλασσινή καρμπονάρα με jumbo γαρίδα και αβγά χρυσής ρέγγας, άλλοι τα ναπολιτάνικα ζυμαρικά paccheri με καραβιδόψιχα και μπεσαμέλ από τυρί Μετσοβόνε, όλοι όμως συμφωνούν ότι τέτοιες προτάσεις σπανίως συναντούν στην πόλη. Εναλλακτικά μπορείτε να διαλέξετε το ψάρι της αρεσκείας σας από την εντυπωσιακή ψαριέρα και η κουζίνα να μαγειρέψει κάθε μέρος του, ενώ πλέον θα βρείτε και μεγάλα ψάρια που ωριμάζουν με τη μέθοδο του dry ageing και σερβίρονται συνήθως κομμένα σε στιλ καρπάτσιο. 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Αφρόψαρο

Tip: Η έμφαση στο κρασί είναι μεγάλη, με πολλές επιλογές τόσο από τον ελληνικό όσο και τον διεθνή αμπελώνα, χωρίς βεβαίως να λείπουν τα ποιοτικά αποστάγματα

Μαρίνου Αντύπα 62-66, Νέο Ηράκλειο, 2102723000, FB:Αφρόψαρο

"Μπαλκόνι στις Κυκλάδες": Ανεπιτήδευτη ελληνική κουζίνα με απέραντη θέα 

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Tο συγκλονιστικό πανοραμίκ που απλώνεται από τον Λυκαβηττό μέχρι τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι το πρώτο αλλά όχι το μόνο ατού που συναντά ο επισκέπτης στο κομψό και πολυτελές "Μπαλκόνι στις Κυκλάδες". Το εστιατόριο της οικογένειας Κωβαίου στον Καρέα, που υπηρετεί την ποιοτική ψαροφαγία εδώ και σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, φημίζεται για τη φρέσκια πρώτη ύλη που παραλαμβάνει καθημερινά από τους ψαροτόπους όλης της χώρας. Το δεξιοτεχνικά μαγειρεμένο μενού παντρεύει την παραδοσιακή με τη μοντέρνα θαλασσινή κουζίνα, συνδυάζοντας γνωστά αλλά και πιο ιδιαίτερα υλικά σε συνταγές εμπνευσμένες από τη γαστρονομική κουλτούρα των Κυκλάδων. Μεταξύ άλλων και προκειμένου να πάρετε μια πρώτη γεύση της πολυπρόσωπης κουζίνας, ξεχωρίζουν το σεβίτσε από ψάρι ημέρας σε χυμό εσπεριδοειδών, κόλιανδρο και κουμ κουάτ, η βιολογική φάβα Σχοινούσας, παραγωγής της οικογένειας Κωβαίου, η μπρουσκέτα σαρδέλας σε χειροποίητο ψωμί με πέστο μαϊντανού και πίκλα πράσινου μήλου, το συμιακό γαριδάκι συνοδεία μους ταραμά και φυσικά τα φρέσκα ψάρια, που μπορείτε να τα ζητήσετε αχνιστά ή φρικασέ. Μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε στο δείπνο σας κάποιο από τα ζυμαρικά ή τα ριζότι του καταλόγου, όπως το ριζότο με φιλετάκι ψαριού, ζωμό κακαβιάς, κρέμα λεμονιού και πούδρα παντζαριού ή το κριθαρότο με ψίχα από ελληνικό καβούρι, μανιτάρια shimeji και bonito flakes. 

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Tip: Εκτός από τα αποστάγματα που πάντα συμπληρώνουν ιδανικά την ψαροφαγία, εδώ θα βρείτε και μια ενδιαφέρουσα κάρτα κοκτέιλ.

Παύλου Μελά 13 και Αναπήρων πολέμου, Βύρωνας (περιοχή Καρέα), 2107640240, balconycyclades.com, FB:Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, IG:@balconycyclades 

"Ουζερί του Λάκη": Ένα ψαρο-στέκι με ιστορία στην πλατεία Βικτωρίας 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Ουζερί του Λάκη

Σαράντα χρόνια έχουν περάσει απ' όταν εγκαινιάστηκε το "Ουζερί του Λάκη" στην πλατεία Βικτωρίας, κι αν έχουν αλλάξει πολλά στη γειτονιά του, το ψαροφαγικό στέκι παραμένει ανακουφιστικά το ίδιο. Μια βιτρίνα με 179 ετικέτες αποσταγμάτων, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά ημέρας και προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς που προορίζονται για τους μερακλίδικους μεζέδες και μαγειρευτά συνθέτουν την ιωδιούχα πανδαισία… "του Λάκη", που απλώνει τα τραπέζια του στον όμορφο πεζόδρομο. Το τηγάνι και η σχάρα έχουν τον πρώτο λόγο εδώ στη διαχείριση θαλασσινών θησαυρών, με ορεκτικά, όπως η ρεγγοσαλάτα ή ο γαύρος, να σιγοντάρουν σε ένταση τα καραφάκια του ούζου και του τσίπουρου.

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Ουζερί του Λάκη

Tip: Από την παραγγελία σας δεν γίνεται να λείπει κάποιο από τα μαμαδίστικα μαγειρευτά της Άννας Πασσά, όπως οι σουπιές με αγκινάρες ή το καλαμάρι με σπανακόρυζο.

Ελπίδος 16, πλ. Βικτωρίας, 2108213776, ouzeritoulaki.info, FB:Το Ουζερί του Λάκη, IG:ouzeri_tou_laki

"Polpo": Εκεί που χορταίνει η λαχαναγορά

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Polpo

Tο ψαρομάγαζο της οικογένειας του Νίκου Κατσικάκη, η οποία μετρά είκοσι χρόνια στην προμήθεια ψαριών σε κορυφαία εστιατόρια ανά την Ελλάδα, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη λαχαναγορά του Ρέντη και είναι μία από τις πιο νόστιμες και value for money αφίξεις της σεζόν. Από την κουζίνα του περνούν ολόφρεσκες ψαριές, από κουτσομούρες, ροφούς, σαρδέλες και στήρες μέχρι κόκκινες καραβίδες, κολοχτύπες, αστακούς και γαρίδες Αμβρακικού. Εδώ θα έρθεις για ψαρόσουπα που μοσχοβολά θάλασσα, τηγανητά μικρόψαρα και νόστιμα μαγειρευτά, πιάτα ατόφια, τίμια και δουλεμένα με μαεστρία. Θα πετύχεις, επίσης, γλυκοφάγωτο καλαμάρι περασμένο από τη σχάρα, παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά και χρυσοτηγανισμένο σνίτσελ τσιπούρας, θα ρουφήξεις λιχούδικα στρείδια που μοσχοβολούν ιώδιο, αλλά θα τσιμπολογήσεις και φίνα ωμά με ψάρι ημέρας, όπως για παράδειγμα το σκαθάρι με αβγά σολομού. Στα "πρέπει" ανήκει η υποδειγματική μακαρονάδα του ψαρά, με βαθιά νόστιμη και καλοφτιαγμένη πικάντικη σάλτσα, ενώ αν θες κάτι "γρήγορο" δοκίμασε τα τυλιχτά σουβλάκια με γαρίδες ή μπακαλιάρο που κάθε άλλο παρά πρόχειρο φαγητό θα τα χαρακτηρίζαμε. 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Polpo

Tip: Ανοίγουν από το πρωί και κλείνουν το απόγευμα, γύρω στις 5 μ.μ., αλλά σύντομα θα λειτουργούν και βράδυ.

Τζον Κένεντι, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, 2107104578, IG:@polpoathens

"Μικρές Κυκλάδες": Ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στην Αθήνα

Μικρές Κυκλάδες

O Σχοινουσιώτης Αντώνης Κωβαίος ξεκίνησε τη μαγειρική του πορεία στο νησί του το 1995, έως ότου έφερε τις "Μικρές Κυκλάδες" του στη στεριά και κέρδισε το κοινό των νοτίων προαστίων αλλά και όλης της Αττικής με την ομώνυμη και διάσημη πλέον ψαροταβέρνα της Ηλιούπολης. Εδώ και ένα χρόνο, μάλιστα, έχει φέρει τις δικές του μικρές Κυκλάδες και στην Κηφισιά. Μαζί με τον γιο του Γιώργο ξεκίνησαν αυτό το γαστρονομικό εγχείρημα, με μαέστρους τους σεφ Κώστα Γιώτη και Ένο Βάσιου, σερβίροντάς μας τα ψάρια και τα μυστικά τους με γνώση, εμπειρία και αγάπη! Σε έναν σύγχρονο χώρο, που συνδυάζει το πολυτελές με το casual, οι αναμνήσεις, τα βιώματα και οι εκλεκτές πρώτες ύλες του Αιγαίου μετουσιώνονται σε ευφάνταστα πιάτα θαλασσινών και ψαρικών. Πάντα πιστοί στη γεύση και την αγνότητα των φρέσκων θαλασσινών της Σχοινούσας και του Αιγαίου συμπληρώνουν τα πιάτα με καλούδια από την υπόλοιπη Ελλάδα και δημιουργούν ένα μενού με συναρπαστικές υφές. Κατά την επίσκεψή σας μην παραλείψετε να δοκιμάσετε εμβληματικά πιάτα, όπως το φρικασέ στήρας και τον αχνιστό ροφό σε ζωμό ψαριού με πράσα, ντοματίνια και κρεμμύδια, και βέβαια να συνδυάσετε το γεύμα σας με κάποιο από τα πολυάριθμα, προσεκτικά διαλεγμένα κρασιά που διαθέτει η κάβα του εστιατορίου.

Μικρές Κυκλάδες

Tip: Highlight το Oyster Bar όπου φιγουράρουν ωμά εδέσματα, όπως κοπές ψαριών σεβίτσε, ταρτάρ, καρπάτσιο ή τιραντίτο, και όστρακα μαριναρισμένα σε εξωτικούς συνδυασμούς χυμών και μπαχαρικών.

Πανταζή 56, Ηλιούπολη, 2109709150 / Αγίου Τρύφωνος 15, Κηφισιά, 2106230930, mikreskyklades.gr/kifisia-oyster-bar, FB:Μικρές Κυκλάδες, IG:@mikreskykladeskifisia

"Ψαροχώρι": Μύρισε θάλασσα στην Τσόχα 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Ψαροχώρι

Με όνομα που σε στέλνει αμέσως σε κάποιον καλοκαιρινό προορισμό και χώρο που σε κερδίζει αβίαστα με τη λευκοστρωμένη φυσιογνωμία και την ευχάριστη αύρα του, το "Ψαροχώρι" αποτελεί μία από τις πιο feelgood ψαροφαγικές προτάσεις στην πόλη. Ρίχνοντας άγκυρα στον αριθμό 21 της Τσόχα, υπόσχεται –και πραγματοποιεί– μια ανόθευτα νόστιμη εμπειρία θάλασσας, με έμπνευση που αντλείται από την ελληνική μαγειρική παράδοση. Στον μινιμαλ χώρο με τα άνετα τραπέζια, επιλογές όπως η καβουροσαλάτα, οι ωμές παρασκευές, το ριζότο με γαρίδες και το πάντοτε εξαιρετικό ψάρι ημέρας στη σχάρα ή σε κρούστα αλατιού επιβεβαιώνουν το διαρκές φορμάρισμα της κουζίνας. Απολαυστικό φινάλε με ξεχωριστά επιδόρπια.

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Ψαροχώρι

Tip: Στην προσεκτικά δομημένη οινική λίστα, ο επισκέπτης ανακαλύπτει μερικές πολύ ιδιαίτερες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα.

Αναστασίου Τσόχα 21, Αμπελόκηποι, 2106438691, psarochori.gr, FB:Ψαροχώρι, IG:@psarochori

"Ψαράκια και θαλασσινά": Η γοητεία της θάλασσας

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Ψαράκια και θαλασσινά

Στο όμορφο αυτό concept με τη θαλασσινή φρεσκάδα, που έχει αγκυροβολήσει σε Χαλάνδρι, Κηφισιά και Βάρκιζα (αλλά και στη Γλυφάδα σε μια συνεργασία με τον Κόλλια, για την οποία θα διαβάσετε περισσότερα στη διπλανή σελίδα), το γευστικό σενάριο γράφεται με σεβασμό στην παράδοση της ψαροφαγίας. Στους ανοιχτόκαρδους χώρους, οι θησαυροί του βυθού απλώνονται σε πιάτα και πιατέλες σε όλο τους το μεγαλείο. Ο δίσκος με τα ορεκτικά φτάνει στο τραπέζι με ταραμοσαλάτα, καβουροσαλάτα με κάππαρη και σελινόριζα, γαρίδες τηγανητές με πάνκο ή σαγανάκι με ηπειρώτικη φέτα και ωραιότατες μαρινάτες ή καπνιστές σπεσιαλιτέ, όπως το αιγαιοπελαγίτικο χταπόδι με μηλόξιδο και η καπνιστή  πέστροφα με πιπεριά Φλωρίνης. Στα σουξέ του μενού ανήκουν η γαριδομακαρονάδα με λινγκουίνι αλλά και ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος και η τσιπούρα που περνούν από τη σχάρα. Με κοινό παρονομαστή το τηγάνι σερβίρουν ωραιότατη αθερίνα, γαύρο και κουτσομούρα, ενώ από την ψαριέρα μπορείς να επιλέξεις καθημερινά φρέσκα καλούδια που φέρνουν οι ψαράδες των εστιατορίων από Κάλυμνο, Κεφαλονιά και Μυτιλήνη. Θα τα συνοδεύσετε με κρασιά, ούζα, τσίπουρα, και γενικώς αποστάγματα, από όλη την Ελλάδα. 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Ψαράκια και θαλασσινά

Tip: Μετά την ψαροφαγία, μια πορτοκαλόπιτα ή λεμονόπιτα είναι ό,τι πρέπει όπως και μια λαχταριστή σοκολατόπιτα ή καρυδόπιτα.

Κώστα Βάρναλη 5, Χαλάνδρι, 2106855932 / Λεωφ. Ιλισίων 27, Κηφισιά, 2106203622 / Λεωφ. Ποσειδώνος 14, Βάρκιζα, 2109654138 / Κύπρου 60, Γλυφάδα, 2108983555, FB:Ψαράκια & Θαλασσινά, IG:@psarakia

"Κόλλιας Ψαράκια & Θαλασσινά": Στο βυθό της Γλυφάδας

Κόλλιας Ψαράκια & Θαλασσινά

Μια παλιά μονοκατοικία στη Γλυφάδα στεγάζει ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια θαλασσοφαγίας των νοτίων προαστίων, αποτέλεσμα της συνεργασίας της οικογένειας του Τάσου Κόλλια, που έχει 30χρονη φήμη στο είδος, και της οικογένειας Κοντιλιέρη, που επίσης έχει περγαμηνές στο γήπεδο της προσιτής ψαροφαγίας, δηλαδή τα "Ψαράκια και Θαλασσινά", που απλώνουν τα "δίχτυα" τους στην ευρύτερη Αθήνα. Στα ορεκτικά ξεχωρίζουν… ορεκτικές προτάσεις, όπως η μερακλίδικη ταραμοσαλάτα, η πικάντικη τυροκαυτερή και τα χειροποίητα ντολμαδάκια από τη γιαγιά Ελευθερία. Αξίζει να τιμήσετε από τα αλίπαστα το καπνιστό χέλι Άρτας, αλλά και τα πικάντικα μύδια με ούζο που μοσχοβολούν. Θα ρουφήξετε το ζουμάκι της κακαβιάς μέχρι τη τελευταία σταγόνα, προτού φτάσουν στο τραπέζι σας το γιουβέτσι γαρίδας, η μακαρονάδα θαλασσινών και το φημισμένο ψάρι ψημένο στο αλάτι. 

Κόλλιας Ψαράκια & Θαλασσινά

Tip: Στα ατού ο χρυσοτηγανισμένος γαύρος και το λιαστό χταπόδι σχάρας, ιδανικά ταιριασμένα με μια σαλάτα μιρμιζέλι Καλύμνου ή σταμναγκάθι και αλμύρα.

Κύπρου 60, Γλυφάδα, 2108983555, psarakiakaithalassina.gr, FB:Κόλλιας Ψαράκια & Θαλασσινά Seafood (Γλυφάδα), IG:@kollias_seafood

"Scorpina": Η κουλτούρα της αλμύρας

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Scorpina

Στον στεριανό… κάβο του Φάρου στο Ψυχικό ξεφορτώνονται λαχταριστές ψαριές, για να αρμενίσουν στα πέλαγα της γεύσης. Στη φωτεινή σάλα του "Scorpina", η αστική κομψότητα και η ευχάριστα οικεία ατμόσφαιρα συναντά την κουλτούρα της αλμύρας με σωστή προσέγγιση και γνώμονα την αληθινή θαλασσινή κουζίνα. Η σπιρτόζικη μους ταραμοσαλάτας, τα σοτέ χτένια με beurre blanc και το κοντοσούβλι από καλαμάρι της αρχής δίνουν πάσα σε δημιουργικά κυρίως, όπως το comfort σπανακόρυζο πεσκανδρίτσας σοτέ και το χέλι καρμπονάρα. Η κυκλαδίτικη κακαβιά με ψάρι ημέρας ζεσταίνει την ψυχή, ενώ εδώ θα βρείτε και ιδιαίτερα φίνα πιάτα που αναδεικνύουν την πολύ φρέσκια πρώτη ύλη, όπως τα tacos με ταρτάρ από ψάρι ημέρας, τα χτένια καρπάτσιο μαριναρισμένα σε χυμό yuzu, με αποξηραμένο yukari και λάδι βασιλικού, και το σεβίτσε, επίσης από ψάρι ημέρας. 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Scorpina

Tip: Το πλούσιο γλυκό φινάλε έρχεται με φοντάν σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα και παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης, αλλά και με κιουνεφέ γεμιστό με ανθότυρο, μασκαρπόνε και παγωτό καϊμάκι.

Γρηγορίου Ξενόπουλου 2, Ψυχικό, 2106722223, scorpina.gr, FB:Scorpina, IG:@scorpina.seafood

"Psaromezedes": Seafood gurus 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Psaromezedes

Οι "Psaromezedes" ξεκίνησαν το γευστικό τους ταξίδι το 2012 στο Μοσχάτο, με εμπνευστή τον κύριο Γιώργο, λάτρη των θαλασσινών μεζέδων, και πιστούς θαμώνες. Πέντε χρόνια αργότερα, το τιμόνι πήρε ο γιος του, Κώστας, εξελίσσοντας το αγαπημένο μεζεδοπωλείο σε ένα εξαιρετικό εστιατόριο θαλασσινών. Σήμερα, οι "Psaromezedes" στεγάζονται σε νέο, μεγαλύτερο χώρο στο Μοσχάτο, και αποτελούν πόλο έλξης για έμπειρους ψαροφαγάδες από όλη την Αττική. Το πλούσιο μενού τους απευθύνεται σε όσους αναζητούν μια δημιουργική κουζίνα με βάση τα φρέσκα ψάρια και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες, η οποία φτάνει στο τραπέζι με άριστη εξυπηρέτηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του εστιατορίου. 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Psaromezedes

Tip: Το εστιατόριο λειτουργεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα.

Μακρυγιάννη 52 & Λ. Κατσώνη, Μοσχάτο, 2155513316, psaromezedes.gr, IG:psaromezedes_moschato

"Mastello": Από την Άνδρο με αγάπη

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Mastello

Tο γνωστό εστιατόριο της Άνδρου, εδώ και μερικά χρόνια έπιασε "λιμάνι" στην Αργυρούπολη, γράφοντας ψαροφαγική ιστορία και στην αθηναϊκή του έδρα. Ο Μιχάλης Σάτμαρης, σεφ και συνιδιοκτήτης και των δύο μαγαζιών και βιρτουόζος της θαλασσινής κουζίνας, προτείνει μια αρκετά μεγάλη γκάμα από πιάτα comfort και μοντέρνας ψαροφαγίας. Ο καλά δομημένος κατάλογος στο ξεκίνημα δίνει βήμα σε ωραιότατα καπνιστά, μαρινάτα και φινετσάτα ωμά. Από τα κυρίως θα δοκιμάσετε στιβαρά μαγειρευτά, όπως τον χωριάτικο ξινό τραχανά με ροφό, άγρια χόρτα εποχής και αβγοτάραχο, τα χειροποίητα νιόκι πατάτας με καραβίδες σαγανάκι, αλλά και το ριζότο με γλυκιά κολοκύθα, γαρίδες και φασκόμηλο, ενώ για το κλείσιμο επιλέξτε την αφράτη κρέμα από φιστίκι Αιγίνης με δακουάζ κάρδαμο και σορμπέ ρόδι. Οι λάτρεις των αποσταγμάτων θα εκτιμήσετε δεόντως την πολύ καλή συλλογή του μαγαζιού από εμφιαλωμένα ούζα και τσίπουρα. 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Mastello

Tip: Ρωτήστε για τα ψάρια ημέρας που φτάνουν καθημερινά στο εστιατόριο από συνεργαζόμενα ανδριώτικα καΐκια.

Αλεξιουπόλεως 56, Αργυρούπολη, 2109944466, mastello.gr, FB:Mastello - Athens - Seafood restaurant, IG:@mastelloathens

"Πιπεριά": H "αψάδα" της θάλασσας

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Πιπεριά

Στην καρδιά της κραταιής πιάτσας του Νέου Ψυχικού, η "Πιπεριά" στέκεται στο ύψος της εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες, προσφέροντας σε σταθερούς και νέους θαμώνες πιάτα σε κλασικές αλλά και πιο ιδιαίτερες εκδοχές, πάντα όμως με θαλασσινό προσανατολισμό. Η καλοκουρδισμένη κουζίνα προσφέρει ευχάριστες εκπλήξεις-δέλεαρ για τους λάτρεις του βυθού σε ένα ενδιαφέρον ποτ πουρί που σε βάζει στο παιχνίδι από την αρχή, με έναν παστουρμά μπακαλιάρου με μαριναρισμένο σταμναγκάθι και έναν απαλό ξινούτσικο ταραμά για να βυθίσεις τις τραγανές τορτίγιες. Τα ωμά, όπως το σεβίτσε από λαβράκι, διατηρούν τον πήχη ψηλά, μαζί με ζεστούς θαλασσινούς μεζέδες, όπως οι καβουροκεφτέδες με panko και μαγιονέζα ψητής πιπεριάς, αλλά και μεγάλα πιάτα, όπως η τσιπούρα αλά Σπετσιώτα και το γιουβέτσι με γαρίδες. 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Πιπεριά

Tip: Κρατήστε χώρο για το γλυκό φινάλε: το μιλφέιγ με φύλλο Βηρυτού και κρέμα γιαουρτιού δεν πρέπει να λείψει από τις επιλογές σας.

Αγγ. Σικελιανού 8, Νέο Ψυχικό, 2106729114, FB:Εστιατόριο Πιπεριά, IG:piperia_estiatorio

"Καστελόριζο": Προορισμός εκλεκτής ψαροφαγίας 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Καστελόριζο

H Καθαρά Δευτέρα και η Σαρακοστή είναι μόνο η αφορμή για ακόμα μία επίσκεψη στη ναυαρχίδα του ομίλου "Καστελόριζο" στη Βάρκιζα, αλλά και στην Κηφισιά, όπου για 40 και πλέον χρόνια απολαμβάνουμε τα καλύτερα της θάλασσας στο πιάτο μας. Στους ανοιχτόκαρδους, σοφιστικέ χώρους με τα λευκοστρωμένα τραπέζια και τη θέα στον ανοιχτό ορίζοντα, η έμπειρη ομάδα του εστιατορίου αναλαμβάνει να μας καθοδηγήσει στα εκλεκτά πιάτα που τιμούν τις νοστιμιές της θάλασσας και συνδυάζουν βαθιά νοστιμιά και comfort φινέτσα. Χωριάτικη μπουγιαμπέσα με πετρόψαρα που σου ζεσταίνει την ψυχή, διαχρονικά αγαπημένα όπως η σαλάτα "Καστελόριζο" με ποικιλία φρεσκοκομμένων λαχανικών, καππαρόμηλα και παλαιωμένο ξίδι ή η παναρισμένη ψίχα καραβίδας, βραστή αλμύρα ή σταμναγκάθι, μύδια αχνιστά στο μαντέμι, κυδώνια Χαλκίδας "ζωντανά", όπως και οι καραβίδες που φέρνουν οι ψαράδες του "Καστελόριζου" όταν το επιτρέπει ο καιρός, αλλά και ζυμαρικά και κριθαρότο με θαλασσινά και μικρά και μεγάλα ψάρια ημέρας, όπως τα επιθυμούμε, αποτελούν μερικές από τις πιο νόστιμες στάσεις σε ένα γευστικό ταξίδι που δεν βαριόμαστε ποτέ! 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Καστελόριζο

Tip: Τα set menus αποτελούν την πλέον value for money πρόταση για να πλοηγηθείτε στις νοστιμιές του "Καστελόριζου".

Λεωφ. Ποσειδώνος, Λιμανάκια Βάρκιζας, 2109655022, FB:Kastelorizo Varkiza, IG:Kastelorizo Varkiza / Πλατάνων 2, Κηφισιά, 2108001057, kastelorizo.com.gr

"Labros restaurant": Ψαροφαγία επιπέδου

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Labros restaurant

Σε μία από τις πλέον προνομιακές τοποθεσίες της αθηναϊκής ριβιέρας, ο "Labros restaurant" μάς υποδέχεται με φιλόξενη διάθεση, τιμώντας τη βαριά παράδοσή του που ξεκινά από το 1889. Πιστό στη φήμη που το καθιέρωσε ως σημείο συνάντησης για εκλεκτή ψαροφαγία στην παραλιακή Αθήνα, το καλαίσθητο αυτό πόστο μετατρέπει με μαεστρία τους θησαυρούς του βυθού σε διαλεχτά πιάτα, πάντα με άρμα την εποχικότητα και την αδιαπραγμάτευτα υψηλή ποιότητα. Στις άνετες, φωτεινές σάλες του θα απολαύσετε εκλεκτά όστρακα και θαλασσινά σε κλασικές και μοντέρνες εκδοχές, όπως επίσης ψητές σφυρίδες, φαγκριά και κάθε λογής διαλεχτές ψαριές από την πάντα γεμάτη βιτρίνα του. Επιβάλλεται η δοκιμή της cacio e pepe με καραβίδες και του στιφάδου πεσκανδρίτσας, ενώ για τους λάτρεις των ωμών προτείνονται ωραιότατα σεβίτσε, ταρτάρ τόνου και γαρίδες μαρινάτες. 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Labros restaurant

Tip: Tο εστιατόριο φιλοξενεί επαγγελματικά καλέσματα και κοινωνικά events, ενώ διαθέτει άνετο χώρο στάθμευσης και υποδομές για ΑμεΑ.

Λεωφ. Ποσειδώνος 20, 2108960144, labrosrestaurant.gr, FB:Labros Restaurant, IG:@labrosrestaurant

"Στις 5 Γύρες": Το βολιώτικο τσιπουράδικο αλά αθηναϊκά 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Στις 5 Γύρες

H επιτυχημένη ομάδα πίσω από τα δημοφιλή εστιατόρια "Τα Ρωμανάκια" και "Figo Pasta-bar" επενδύει σοβαρά στο τρίπτυχο χαλαρή διάθεση/θαλασσινοί μεζέδες/τσίπουρο, με το ολόφρεσκο "Στις 5 Γύρες" που έκανε πρόσφατα ντεμπούτο στην Αγία Παρασκευή. Σε έναν όμορφα διαμορφωμένο και φιλόξενο χώρο με νησιωτικές αναφορές, αλλά και στοιχεία από το Πήλιο, η τελετουργία του μοιράσματος γύρω από το εθνικό μας απόσταγμα επιτυγχάνεται με γευστική προσήλωση και value for money λογική. Το μενού είναι επικεντρωμένο σε όσα προέρχονται από τον αφρό και το βυθό: είτε το αφήσεις στην κουζίνα (καθώς σε κάθε γύρα με τσίπουρο καταφθάνουν τρία τυχαία πιάτα – η πέμπτη γύρα μάλιστα είναι κερασμένη) είτε επιλέξεις από την περιεκτική κάρτα, θα αποζημιωθείς. Η ομώνυμη με το εστιατόριο αλοιφή με λιαστή ντομάτα και καπνιστό ψαράκι, οι ψαροκεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιού, το μαύρο ριζότο με σουπιά και φρέσκα μυρωδικά είναι μόνο κάποια από τα highlights. 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Στις 5 Γύρες

Tip: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, αλλά και το μεσημέρι της Κυριακής, εδώ θα ακούσεις και ζωντανή μουσική.

Πλ. Κοραή 7, Αγία Παρασκευή, 2106522299, stis5gires.gr, FB:Στις 5 Γύρες - Βολιώτικο Τσιπουράδικο, IG:@stis5gires.gr

"Ψ...art με θέα": Η πολυτέλεια της ψαροσύνης 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Ψ...art με θέα

H ψαροταβέρνα του Γκαζιού στρώνει τα τραπέζια της στο Μικρολίμανο και με πρώτο πιάτο την πιο όμορφη θέα της Καστέλλας σερβίρει όλα τα ωραία του ωκεανού. Με φόντο τα ιστιοπλοϊκά της μαρίνας, τα καλύτερα από φημισμένους ψαρότοπους αρμενίζουν στην κουζίνα του Αρτέμη Δαρζέντα, που με μεράκι και τεχνική επιμελείται παραδοσιακές αλλά και δημιουργικές γεύσεις σε ένα από τα καλύτερα fish restaurants της πόλης. Σφυρίδες, σηκιοί, χριστόψαρα, μανάλια, φαγκριά, αλλά και αέρινα τηγανισμένα μικρόψαρα περνούν από το κύμα στο πιάτο, αποδεικνύοντας ότι το καλό ψάρι θέλει τέχνη. Στα τραπέζια του αφήνουν εποχή –μεταξύ πολλών άλλων– πιάτα όπως το χειροποίητο καπνιστό σκουμπρί, που σερβίρεται με μαρινάδα μπαχαρικών και τραγανό φρέσκο κρεμμύδι, τις πένες με κιμά σκορπίνας, αλλά και καλοφτιαγμένα σεβίτσε. 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Ψ...art με θέα

Tip: Στην ενημερωμένη κάβα του θα βρείτε αποστάγματα που θα συνδυάσετε με κλασικούς ή λιγότερο συνηθισμένους μεζέδες.

Παπαναστασίου 60, Πειραιάς, 2103466896, psiart.gr, FB:Ψ...art

"Ψαρού": Τίμια θαλασσινή κουζίνα 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Ψαρού

Σε δύο σημεία μας υποδέχεται η "Ψαρού", εντός και εκτός πόλεως, αλλά πάντα κοντά στη θάλασσα: από τη μία στα νότια, όπου εμπλουτίζει το κάδρο της Γλυφάδας με φωτεινές "θαλασσινές" αποχρώσεις, και από την άλλη στο Λαύριο, που μας προσκαλεί για αποδράσεις σε ένα ηλιόλουστο, hip σκηνικό. Τα δύο εστιατόρια στους ανοιχτόκαρδους και φιλικούς χώρους τους σερβίρουν βαθιά νόστιμα πιάτα σε πολύ καλή σχέση ποιότητας τιμής, με παραδοσιακές αλλά και πρωτότυπες συνταγές. Το ρεπερτόριο της κουζίνας είναι πλούσιο και εδώ θα "βουτήξετε" σε μια "θάλασσα" από μεζέδες, ξεκινώντας από το δίσκο με τα ορεκτικά και τις αλοιφές, όπου θα βρείτε μεταξύ άλλων καπνιστά μύδια με πράσινες γεμιστές ελιές. Το τηγάνι και η σχάρα είναι προσεγμένα, ενώ θα δοκιμάσετε και πιάτα με έθνικ χαρακτήρα, όπως τα φρέσκα μύδια τεριγιάκι με τζίντζερ, γλυκό τσίλι, σουσάμι και wasabi, δίπλα σε πιο κλασικά, όπως το λαβράκι φιλέτο με τσιγαριαστό σταμναγκάθι ή αλμύρα. 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Ψαρού

Tip: 'Όσο για το ποτό; Με πενήντα και πλέον ετικέτες ούζου και τσίπουρου σίγουρα δεν θα έχετε θέμα επιλογής.

Λαζαράκη 14 & Δούσμανη 10, Γλυφάδα, 2109680040 / Πλατεία Κανάρη, Λαύριο, 2292159003, FB: Ψαρού Γλυφάδα, Ψαρού Λαύριο, IG: @psarou_glifada, @pasrou_lavrio

"Astakos": Γλυφάδα σε ρυθμούς hook to fork

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Astakos

Μετρά μόλις λίγες ημέρες λειτουργίας κι όμως στα δίχτυα του έχουν ήδη πιαστεί ουκ ολίγοι ψαροφάγοι που φαίνεται ότι αγαπούν την ξεχωριστή του φιλοσοφία. Ο λόγος για το ολοκαίνουργιο εστιατόριο "Astakos", που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα της Γλυφάδας και την ιχθυόσκαλά της, εμπνέοντας έτσι τον βραβευμένο σεφ Άγγελο Μπακόπουλο να επαναφέρει στο σήμερα την ψυχή της αθάνατης ελληνικής ψαροταβέρνας με φιλοσοφία hook to fork. Με γνησιότητα, ειλικρίνεια, απλότητα, γενναιοδωρία και δοτικότητα, ανάβει όπως παλιά φωτιά στην ανοικτή κουζίνα και προτείνει γεύσεις πλουσιοπάροχες με κόνσεπτ "από τη θάλασσα στο πιάτο". Σαλάτα της τράτας, οστρακομακαρονάδα, αθερινόπιτα, μουσακάς γαρίδας, τόνος με ξινό τραχανά αλλά και χταπόδι στιφάδο είναι ορισμένα μονάχα από τα highlights του καταλόγου, που προτείνονται ασφαλώς για τη μέση του τραπεζιού και ευνοούν τη χαρά της ανακάλυψης. 

Astakos Ψάρι Γλυφάδα

Tip: Το κομψό σκηνικό στο "Αstakos", με πολλές αναφορές στον τρόπο ζωής των παλιών ψαράδων, συμπληρώνεται από την ψαρόβαρκα του εστιατορίου και ψαροκασέλες, από όπου διαλέγεις το ολόφρεσκο ψάρι της αρεσκείας σου. 

Διαδόχου Παύλου 46, 2η Μαρίνα Γλυφάδας, 2108947342, astakos-restaurant.gr, IG:astakos.restaurant 

"Fish Market": H πληθωρική ψαριέρα της Μαβίλη 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Fish Market

Σε ένα χώρο φωτεινό και ανοιχτόκαρδο, στην οδό Δορυλαίου και στα πέριξ της πλατείας Μαβίλη, το "Fish Market" δεν είναι ακόμη μία περίπτωση ψαροφαγικού εστιατορίου, αλλά μια πηγή θαλασσινής γεύσης και αίσθησης. Στην καρδιά του εστιατορίου/pop ιχθυοπωλείου βρίσκεται η μεγάλη ψαριέρα, που εκπέμπει και το γενικότερο vibe του μαγαζιού, ενώ παράλληλα φιλοξενεί την πολύ καλή πρώτη ύλη. Την τελευταία ο σεφ τη μεταχειρίζεται με διάφορους τρόπους, από σασίμι έως carpaccio και τιραντίτο, και αυτή μεταφράζεται στα πιάτα του "Fish Market" μαζί με τοπικά υλικά και εποχικές προσαρμογές, σε ένα μιξ επιλογών κάπου ανάμεσα στη φροντισμένη κλασική ψαροφαγία και μερικές πιο μοντέρνες προτάσεις με ασιατικά twists. Η ποικιλία είναι μεγάλη, ενώ ακριβώς το ίδιο ισχύει για την ποιότητα και, προφανώς, τη νοστιμιά.

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Fish Market

Tip: Το "Fish Market" ξεκινά να σερβίρει από το μεσημέρι (1 μ.μ.), κάτι που το καθιστά ιδανική πρόταση για lunch.

Δορυλαίου 7, πλ. Μαβίλη, 2106918991, 2106926991, fish-market.gr, FB:Fish-Market, IG:@fishmarket.restaurant

"Ψαρομανία": Η χάρη του παραδοσιακού 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Ψαρομανία

"Oυδέν ο μάγειρος του ποιητού διαφέρει" λέει η οικογενειακή επιχείρηση, που εδρεύει στα βόρεια της Αθήνας, και έχει δίκιο. Η ομάδα της μαρουσιώτικης "Ψαρομανίας" ποντάρει στο φρέσκο, ελληνικό ψάρι, μαγειρεμένο παραδοσιακά και, όπως πάντα, με μεράκι. Η οικογένεια διατηρεί ιχθυοπωλεία σε όλη την Αθήνα, εξ ου και η αγάπη της για τους θησαυρούς της ελληνικής θάλασσας. Η ζεστή ατμόσφαιρα και οι οικείες γεύσεις που ανακαλύπτουμε στο μενού της ψαροταβέρνας την καθιστούν ιδανική για παρεΐστικες ή οικογενειακές εξόδους, ενώ οι χειροποίητοι τσιπουρομεζέδες, όπως το συμιακό γαριδάκι και η λακέρδα από παλαμίδα, αποτελούν τρανταχτή απόδειξη ότι δεν χρειάζονται περίπλοκοι συνδυασμοί για να απολαύσουμε κλασικά ελληνικά πιάτα. Αν θέλετε να περάσετε κατευθείαν στα κυρίως, προτείνουμε τις παπαρδέλες με γαρίδες και το κριθαρότο με μελάνι σουπιάς. 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Ψαρομανία

Tip: Σπεσιαλιτέ της ταβέρνας, η ψαρόσουπα βελουτέ με φρέσκια σφυρίδα και οι πεντανόστιμες καραβιδομακαρονάδες.

Δάφνης 57, Μαρούσι, 2108066519, psaromania.gr, FB:Ψαρομανία – Psaromania, IG:@psaromania_marousi

"Ψαράδες": Με νέο σεφ στο τιμόνι 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Ψαράδες

O Γιάννης Λιάκου είναι ο καινούργιος "καπετάνιος" στους αγαπημένους "Ψαράδες" του Παλαιού Φαλήρου. Ο ταλαντούχος σεφ με τη μακρά εμπειρία στη θαλασσινή κουζίνα ανέλαβε με ιδιαίτερη όρεξη την επιμέλεια της γευστικής πρότασης στο εστιατόριο του ομίλου Βουλγαράκη, κουβαλώντας μαζί του ορισμένα χαρακτηριστικά του πιάτα και λανσάροντας, βεβαίως, αρκετά καινούργια. Με επιπλέον ατού την πρόσβαση σε εξαιρετικούς θησαυρούς της θάλασσας για τους οποίους φημίζονται οι "Ψαράδες" από την αρχή της λειτουργίας τους, ο ολοκαίνουργιος κατάλογος περιλαμβάνει μια πλούσια σειρά από θεαματικές σπεσιαλιτέ, όπως το πληθωρικό φρικασέ χριστόψαρου με φρέσκα μυρωδικά, η αγιορείτικη συνταγή με σφυρίδα, πατάτες και δεντρολίβανο, αλλά και ο signature θαλασσινός γύρος του σεφ που φτιάχνεται με ψάρι ημέρας. 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Ψαράδες

Tip: Ανακαλύψτε τα πιάτα που διανθίζουν τον κύριο κατάλογο του μαγαζιού και εναλλάσσονται με βάση τις προμήθειες της ημέρας και τη φαντασία του σεφ.

Ζησιμοπούλου 52, Παλαιό Φάληρο, 2109414888, psarades-restaurant.grFB:Psarades, IG:Psarades.resto

"Nemo team": Αυτή η ομάδα πάντα κερδίζει! 

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Nemo team

Στο αγαπημένο στέκι ιχθυοπωλείων και εστιατορίων "Nemo team", η φρεσκάδα της θάλασσας συναντά την υψηλή ποιότητα και το αριστοτεχνικό ψήσιμο. Η ιστορία τους ξεκινά το 2014, όταν η οικογένεια Οικονόμου που κατάγεται από τη Λέρο άνοιξε το πρώτο μαγαζί στο Περιστέρι, και η επιτυχία ήταν τέτοια που το ξεχωριστό αυτό concept εξαπλώθηκε τα επόμενα χρόνια από τους Αμπελόκηπους και τα Ιλίσια ως την Αργυρουπολη, το Παλαιό Φάληρο και το πιο πρόσφατο κατάστημα του ομίλου, αυτό του Αμαρουσίου. Σε καθένα από τα καταστήματά τους μας περιμένει μια τεράστια ποικιλία ολόφρεσκων ψαρικών και θαλασσινών, αλλά και μια πλούσια γκάμα πρωτότυπων συνταγών και πιάτων, που μπορούμε να απολαύσουμε επιτόπου στις φιλόξενες σάλες των μαγαζιών ή βεβαίως να προμηθευτούμε για το σπίτι.

Εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής Nemo team

Tip: Η Αθηναϊκή με ψητό ψάρι και σος μαγιονέζας, τα πρωτότυπα σνίτσελ από τσιπούρα ή λαβράκι, αλλά και η μακαρονάδα του ψαρά με ποικιλία θαλασσινών είναι ορισμένες από τις χαρακτηριστικές προτάσεις του πλούσιου καταλόγου.

Θηβών 98, Περιστέρι, 2105765437, 2105777963
Λ. Ριανκούρ 60, Αμπελόκηποι, 2106924663, 2106924665
Βασ. Σοφίας 11, Μαρούσι, 2106142775
Γεωρ. Παπανδρέου 38-42, Αργυρούπολη, 2109912098, 2109912096
Λεωφ. Αγίας Βαρβάρας 28, Παλαιό Φάληρο, 2109812808, 2109950199
Αβύδου 87, Ιλίσια, 2107705731
nemoteam.gr, FB:Nemoteam, IG:Nemoteam 

Περισσότερες πληροφορίες

Labros

Ποσειδώνος 20 (έναντι λίμνης), Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Καστελόριζο

Λεωφ. Ποσειδώνος, Λιμανάκια Βάρκιζας
  • Εστιατόρια

Ουζερί του Λάκη (Το)

Ελπίδος 16 (πεζόδρομος), Πλ. Βικτωρίας
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Πιπεριά

Άγγ. Σικελιανού 8 & Αδριανείου, Ν. Ψυχικό
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Καστελόριζο

Πλατάνων 2, Πλ. Νέας Κηφισιάς
  • Εστιατόρια

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας
  • Εστιατόρια

Μικρές Κυκλάδες

Πανταζή 56, Ηλιούπολη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Παπαϊωάννου

Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Ψαράκια & Θαλασσινά

Ιλισίων 27, Νέα Κηφισιά
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ψαράκια & Θαλασσινά

Λεωφ. Ποσειδώνος 14, Βάρκιζα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ψαράδες

Ζησιμοπούλου 52, Παλαιό Φάληρο
  • Εστιατόρια

Varoulko Seaside

Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Ψαράκια & Θαλασσινά

Κώστα Βάρναλη 5, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ψαρομανία

Δάφνης 57, Μαρούσι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ψαρού

Πλατεία Κανάρη, λιμάνι Λαυρίου
  • Εστιατόρια

Psaromezedes

Μακρυγιάννη 52 & Λ. Κατσώνη, Μοσχάτο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Αφρόψαρο

Μαρίνου Αντύπα 62-66, Νέο Ηράκλειο
  • Εστιατόρια

Ψαρού

Δούσμανη 10 & Λαζαράκη 14, Γλυφάδα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Scorpina

Γρ. Ξενοπούλου 2, Ν. Ψυχικό
  • Εστιατόρια

Ψαροχώρι

Τσόχα 21, Αμπελόκηποι
  • Εστιατόρια

Mastello

Αλεξιουπόλεως 56, Αργυρούπολη
  • Εστιατόρια

Ψ...art με θέα

Παπαναστασίου 60, Καστέλλα
  • Εστιατόρια

Παπαϊωάννου

Κολοκοτρώνη 32, Κεφαλάρι
  • Εστιατόρια

Παπαϊωάννου

Ηλίου 2, Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Μικρές Κυκλάδες

Αγίου Τρύφωνος 15 και Ομήρου, Κηφισιά
  • Εστιατόρια

Psaropoula Fish Meze

Σωκράτους 237, Καλλιθέα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Κόλλιας - Ψαράκια και Θαλασσινά

Κύπρου 60, Γλυφάδα
  • Εστιατόρια

Fish market

Δορυλαίου 7, πλ. Μαβίλη
  • Εστιατόρια

Polpo

Τζoν Κένεντι 6, Αγ. Ιωάννης Ρέντης
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Στις 5 Γύρες - Βολιώτικο Τσιπουράδικο

Πλ. Κοραή 7, Αγ. Παρασκευή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Astakos

Διαδόχου Παύλου 46, 2η Μαρίνα Γλυφάδας
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Nemo Team

Θηβών 98, Περιστέρι
  • Εστιατόρια

Nemo Team

Λ. Ριανκούρ 60, Αμπελόκηποι
  • Εστιατόρια

Nemo Team

Βασ. Σοφίας 11, Μαρούσι
  • Εστιατόρια

Nemo Team

Γεωρ. Παπανδρέου 38-42, Αργυρούπολη
  • Εστιατόρια

Nemo Team

Λεωφ. Αγίας Βαρβάρας 28, Παλαιό Φάληρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.