Γιατί στο Παρίσι κάνουν ουρές για να φάνε crookies;

Το υβριδικό γλυκό γεννήθηκε σε ένα φουρνάρικο στο Παρίσι, μεγάλωσε στο Tik Tok και ίσως ενηλικιωθεί κάποτε ως κλασικό! Για την ώρα κάνουμε ουρές για να το δοκιμάσουμε.

crookie.

Καταλαβαίνεις ότι κάτι μπαίνει στην σφαίρα της τάσης, όταν ξεκινάει να αντιγράφεται (ενίοτε ατυχώς) όσο ταυτόχρονα δημιουργούνται ουρές για τον "πρωτοπόρο. Αντιλαμβάνεσαι τον εφήμερο, επιφανειακό του χαρακτήρα από το γεγονός ότι έμεινε στην αφάνεια για 1,5 χρόνο μέχρι που το ανακάλυψε -και πόσταρε- ένας influencer του Tik Tok και έτσι μπήκε "στην φάση". C’est la vie, που λένε και οι Γάλλοι επομένως δεν είμαστε εμείς που θα αλλάξουμε την εξάπλωση του socialmedia-ου ίκτερου. Όπως θα έλεγε και η Μαρία Αντουανέτα της γνωστής βασιλικής οικογενείας "ας φάνε παντεσπάνι". Ή για την ακρίβεια ‘’ας φάνε crookie”. Εξάλλου, τα υβριδικά γλυκά δεν είναι κάτι καινούργιο στους κύκλους των foodies αφού το αλησμόνητο cronut πριν 11 χρόνια είχε κάνει χαμό στη Νέα Υόρκη εκπαιδεύοντας τους Αμερικάνους στην σύμπραξη του αέρινου κρουασάν με το larger-than-life ντόνατ. Όχι πολύ μακριά από την ιδέα να συνδέσει την φινετσάτη λεπτότητα της γαλλικής viennoiserie με την πληθωρικότητα της αμερικάνικης κομφορτιάς βρέθηκε ο pâtissier Stéphane Louvard του Maison Louvard στην rue de Châteaudun που εφηύρε το crookie. 

Η ιδέα, σύμφωνα με τον ίδιο, γεννήθηκε ένα πρωινό Σαββάτου τον Οκτώβριο του 22, αφού είχε ψήσει μια ιδιαίτερα αξιοθαύμαστη παρτίδα κρουασάν. "Σκέφτηκα... ξέρετε κάτι; Ας διασκεδάσουμε λίγο". Και έτσι έκανε, χωρίζοντας τα κρουασάν στη μέση και γεμίζοντας τα με ζύμη για μπισκότα σοκολάτας, το εθιστικό cookie dough, ξαναψήνοντας τα όσο χρειαζόταν για να δέσει το μπισκότο. Στην αρχή είχαν μέτρια επιτυχία, με περίπου 100 έως 150 πωλήσεις κάθε μέρα, γιατί οι Παριζιάνοι έχουν κομματάκι πιο αυστηρό κριτήριο σε ότι αφορά τις έννοιες φαγητό και τάση/φάση, μαζί. Ωστόσο ένας influencer του TikTok τα ανακάλυψε τον Φεβρουάριο του 2024 και 3 εκατομμύρια views μετά τίποτε δεν είναι το ίδιο. Έκτοτε ο Louvard δουλεύει υπερωρίες για να ανταποκριθεί στη ζήτηση, φτιάχνοντας 1.500 κρουασάν την ημέρα, την ώρα που ξεφυτρώνουν σαν φρεσκοψημμένα crookie (dad joke) όλο και περισσότερα φουρνάρικα που φτιάχνουν crookie. 

crookie

Πέρα από τον δεικτικό εμπαιγμό, οφείλω να παραδεχτώ πως αν το crookie έχει αποδειχθεί τόσο δημοφιλές, δεν οφείλεται μόνο στη δύναμη των social media. Έχοντας δοκιμάσει αυτό του Maison Louvard, αφού περίμενα -μόνο- 15 λεπτά στην ουρά, μπορώ να ομολογήσω πως αν είσαι γλυκατζής και σου αρέσουν τα πληθωρικά γλυκά με στρογγυλή γεύση, θα τα λατρέψεις. Φαντάσου ένα αφράτο βουτυρένιο κρουασάν να καλύπτεται με 60 γραμμάρια ζύμης μπισκότου διατηρώντας μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στο τραγανό και το μαστιχωτό. Ακόμη και η ζύμη του μπισκότου είναι έξοχη από μόνη της βρίσκοντας στο δάγκωμά την αγνή σοκολάτα της Xoco Gourmet που καλλιεργεί κακάο με βάση το terroir, η οποία καβουρδίζεται για το μισό χρόνο σε σχέση με το βιομηχανικό πρότυπο και σε θερμοκρασία 20% χαμηλότερη.

Η νοστιμιά του crookie δεν δικαιολογεί την τσουχτερή του τιμή (στα 5,90 ευρώ για την ώρα και πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού) αλλά αυτό δεν πτοεί τα πλήθη που δημιουργούν ουρές για μια μπουκιά του διάσημου crookie. Αφού πρώτα τραβήξουν το σχετικό βίντεο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
02/05/2024

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.