Δεκαράκι, το τσίπουρο της Τσικνοπέμπτης

Σήμερα στην πληθωρική γιορτή του κρέατος, το εθνικό μας απόσταγμα είναι το πετυχημένο και ευέλικτο ποτό της.

Τσικνομπέμπτη

Ήδη έχουν πάρει φωτιά οι προετοιμασίες για την  επερχόμενο παγανιστικό ξεσάλωμα της  Τσικνοπέμπτης, και μέσα στα σχέδια επί χάρτου που κάνουν οι παρέες το θέμα του ποτού που θα συνοδεύσει πετυχημένα τις λιχουδιές του τραπέζιου είναι αγαπημένο και σημαντικό. Το ξέρουμε όλοι πως το τσίπουρο έχει ανερχόμενη δημοφιλία στις καρδιές και τους ουρανίσκους των Ελλήνων αποτελώντας   την ίδια στιγμή  πεδίο δυναμικών εξελίξεων στην ελληνική ποτοποιία.

Ένα από τα πιο ξεχωριστά είναι το γνωστό τσίπουρο "Δεκαράκι" της οικογένειας Βασδαβάνου που έχει μέσα στη γκάμα της 3 μονοποικιλιακά αποστάγματα, Μαλαγουζιά, Ροδίτη,  και το κλασσικό της περιοχής Μοσχάτο Τυρνάβου. Όλα αποστάζονται στον Τύρναβο μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες και  στην ανώτερη ποιότητα του αποστάγματος τους παίζει μεγάλο ρόλο  η πολλαπλή επαναπόσταξη  και η προσεκτική επιλογή της καρδιάς του. Το εκρηκτικό Μοσχάτο Τυρνάβου, βρίσκει στο "Δεκαράκι" μιας από τις καλύτερες εκφράσεις τους μοσχοβολώντας  συκομαΐδα, ρεικόμελο, περγαμόντο, καρύδι και γλυκά μπαχαρικά, και θα μπορούσε κανείς να το  θεωρήσει unisex όντας ένα τσίπουρο  με γεμάτη γεύση.

Είναι ευκολόπιοτο μεν αλλά και με πολύ εκφραστικό χαρακτήρα. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο ταιριάζει πολύ με τα κρεατικά και η Τσικνοπέμπτη του πάει γάντι. Στέκεται δίπλα στα ψητά κρεατικά αγκαλιάζοντας τη νοστιμιά τους και προβάλλοντάς την. Οι κοπές του βοδινού με τις πιο έντονες γεύσεις αγαπούν την έντασή του, τα ριγανάτα παϊδάκια με το ωραίο λιπάκι τους αλλά και ο λαχταριστός οβελίας τακιμιάζουν με το απόσταγμα για το κοντράρισμα που τους επιφυλάσσει, "ντύνει" πετυχημένα τα χοιρινά κοντοσούβλια και τα ψητά κοτόπουλα. Κι εκεί που υπάρχουν πιο έντονα αρώματα και καρυκεύματα, όπως τα λογής – λογής   λουκάνικα,  οι κρεατόπιτες, οι σιδηρόδρομοι με τα μπαχαράτα γλάσα, λειτουργεί σαν ένα ακόμη "πνευματώδες άρτυμα". 

Πηγαίνοντας τώρα σε ορεκτικά και συνοδευτικά, το πεδίο της δόξης του είναι επιβεβαιωμένα λαμπρό με μεζέδες σαν τη φάβα, τη μελιτζανοσαλάτα, το τζατζίκι, οι παραδοσιακές πίτες έχουν πλέξει ειδύλλιο εδώ και καιρό του, οι τηγανιές το ίδιο, αλλά και σπέσιαλ ιδέες όπως λ.χ. τα τηγανητά αυγά με τις πατάτες,  και από πάνω τριμμένο τυρί ή   τρούφα  συντονίζονται άνετα μαζί του. Το "Δεκαράκι" Μοσχάτο Τυρνάβου είναι κατά κάποιο τρόπο το πετυχημένο, ευέλικτο ποτό της Τσικνοπέμπτης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.