Δεκαράκι, το τσίπουρο της Τσικνοπέμπτης

Σήμερα στην πληθωρική γιορτή του κρέατος, το εθνικό μας απόσταγμα είναι το πετυχημένο και ευέλικτο ποτό της.

Τσικνομπέμπτη

Ήδη έχουν πάρει φωτιά οι προετοιμασίες για την  επερχόμενο παγανιστικό ξεσάλωμα της  Τσικνοπέμπτης, και μέσα στα σχέδια επί χάρτου που κάνουν οι παρέες το θέμα του ποτού που θα συνοδεύσει πετυχημένα τις λιχουδιές του τραπέζιου είναι αγαπημένο και σημαντικό. Το ξέρουμε όλοι πως το τσίπουρο έχει ανερχόμενη δημοφιλία στις καρδιές και τους ουρανίσκους των Ελλήνων αποτελώντας   την ίδια στιγμή  πεδίο δυναμικών εξελίξεων στην ελληνική ποτοποιία.

Ένα από τα πιο ξεχωριστά είναι το γνωστό τσίπουρο "Δεκαράκι" της οικογένειας Βασδαβάνου που έχει μέσα στη γκάμα της 3 μονοποικιλιακά αποστάγματα, Μαλαγουζιά, Ροδίτη,  και το κλασσικό της περιοχής Μοσχάτο Τυρνάβου. Όλα αποστάζονται στον Τύρναβο μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες και  στην ανώτερη ποιότητα του αποστάγματος τους παίζει μεγάλο ρόλο  η πολλαπλή επαναπόσταξη  και η προσεκτική επιλογή της καρδιάς του. Το εκρηκτικό Μοσχάτο Τυρνάβου, βρίσκει στο "Δεκαράκι" μιας από τις καλύτερες εκφράσεις τους μοσχοβολώντας  συκομαΐδα, ρεικόμελο, περγαμόντο, καρύδι και γλυκά μπαχαρικά, και θα μπορούσε κανείς να το  θεωρήσει unisex όντας ένα τσίπουρο  με γεμάτη γεύση.

Είναι ευκολόπιοτο μεν αλλά και με πολύ εκφραστικό χαρακτήρα. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο ταιριάζει πολύ με τα κρεατικά και η Τσικνοπέμπτη του πάει γάντι. Στέκεται δίπλα στα ψητά κρεατικά αγκαλιάζοντας τη νοστιμιά τους και προβάλλοντάς την. Οι κοπές του βοδινού με τις πιο έντονες γεύσεις αγαπούν την έντασή του, τα ριγανάτα παϊδάκια με το ωραίο λιπάκι τους αλλά και ο λαχταριστός οβελίας τακιμιάζουν με το απόσταγμα για το κοντράρισμα που τους επιφυλάσσει, "ντύνει" πετυχημένα τα χοιρινά κοντοσούβλια και τα ψητά κοτόπουλα. Κι εκεί που υπάρχουν πιο έντονα αρώματα και καρυκεύματα, όπως τα λογής – λογής   λουκάνικα,  οι κρεατόπιτες, οι σιδηρόδρομοι με τα μπαχαράτα γλάσα, λειτουργεί σαν ένα ακόμη "πνευματώδες άρτυμα". 

Πηγαίνοντας τώρα σε ορεκτικά και συνοδευτικά, το πεδίο της δόξης του είναι επιβεβαιωμένα λαμπρό με μεζέδες σαν τη φάβα, τη μελιτζανοσαλάτα, το τζατζίκι, οι παραδοσιακές πίτες έχουν πλέξει ειδύλλιο εδώ και καιρό του, οι τηγανιές το ίδιο, αλλά και σπέσιαλ ιδέες όπως λ.χ. τα τηγανητά αυγά με τις πατάτες,  και από πάνω τριμμένο τυρί ή   τρούφα  συντονίζονται άνετα μαζί του. Το "Δεκαράκι" Μοσχάτο Τυρνάβου είναι κατά κάποιο τρόπο το πετυχημένο, ευέλικτο ποτό της Τσικνοπέμπτης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.