'Frico': Για Detroit style πίτσα στο Χαλάνδρι

Ένα φρέσκο σποτ στα ΒΠ τοποθετεί στο γευστικό του επίκεντρο το δημοφιλές έδεσμα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Frico © Λεωνίδας Τούμπανος

Είναι πολύ συγκεκριμένες όσο και απλές οι απαρχές της Detroit-style πίτσας, με το δημοφιλές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έδεσμα να ετοιμάζεται για αθηναϊκό σεφτέ. Το 'Frico', στο Χαλάνδρι, είναι εκείνο το ολοκαίνουριο σποτ (άνοιξε στις 21 Δεκεμβρίου 2023) που φιλοδοξεί να συστήσει την τόσο διαφορετική κι όμως τόσο οικεία στα ελληνικά γούστα πίτσα στο κοινό της πρωτεύουσας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι εννοείς Detroit-style πίτσα σεφ;

Ξέχνα τη Νάπολη και τη Νέα Υόρκη. Η πίτσα που βαπτίζεται από τη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία του Μίσιγκαν, στις ΗΠΑ, πρέπει να είναι τετράγωνη. Ή παραλληλόγραμμη. Ή τέλος πάντων σε σχήμα που δεν είναι στρογγυλό. Έπειτα, να ψήνεται σε ειδικά βιομηχανικά ταψιά από χάλυβα, τα λεγόμενα blue steel pans. Ναι, το ίδιο υλικό που χρησιμοποιούνταν στο Ντιτρόιτ κατά την περίοδο των χρυσών εποχών της αυτοκινητοβιομηχανίας για τις ειδικές θήκες που αποθηκεύονταν εξαρτήματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Frico
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ελαφριά μπλε απόχρωση του χάλυβα όταν είναι φρέσκος βαφτίζει το μαγειρικό σκεύος, το παχύ μέταλλο του οποίου "ευθύνεται" για την τραγανότητα της κρούστας της πίτσας. Η σπογγώδης ζύμη διπλοφουρνίζεται ώστε να προκύπτει ένα κρατσανιστό γύρω-γύρω και μαλακό στο υπόλοιπο σώμα αποτέλεσμα. Το ζυμάρι θυμίζει αρκετά εκείνο της φοκάτσια.

Frico
© Λεωνίδας Τούμπανος

Οι τραγανές τετράγωνες φέτες πίτσας δεν είναι κάτι καινούριο στο Ντιτρόιτ. Η χαρακτηριστική σπεσιαλιτέ της Motor City έχει τις ρίζες της πίσω στο 1946, όταν ο August "Gus” Guerra ξεκίνησε να πειραματίζεται με μία συνταγή για πίτσα της πεθεράς του στο εστιατόριό του, το 'Buddy’s Rendezvous'. Ο μύθος λέει ότι ο Guerra ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τα blue steel pans, που μέχρι τότε είχαν χρήση μόνο στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Frico
© Λεωνίδας Τούμπανος

Οι μερακλήδες του σπορ, γνωρίζουν καλά πως υπάρχει και μυστικό υλικό, που ονομάζεται brick cheese. Στις πρώτες Detroit-style πίτσες χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά το μαλακό κίτρινο τυρί από τη γειτονική πολιτεία του Ουισκόνσιν- ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα της περιοχής, που κυκλοφορεί σε συσκευασία που θυμίζει σχηματικά τούβλο. Λιώνει καλύτερα από το τσένταρ σε υψηλότερη θερμοκρασία και έχει πιο γλυκιά γεύση.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω αλλά και έχοντας στενή σχέση με τις ΗΠΑ, όπου πηγαινοέρχεται τακτικά, ο Στέλιος Τσουμπανίδης, αποφάσισε να λανσάρει για πρώτη φορά στην πόλη το συγκεκριμένο είδος πίτσας, ανάβοντας τον φούρνο του στο Χαλάνδρι. 

"Είναι όμως και προσωπικό βίωμα. Πέρα από τη σχέση μου με τις ΗΠΑ και τα όσα απολαμβάνω να τρώω εκεί, έφτιαχνα για πολύ καιρό  Detroit-style πίτσα στο σπίτι, είναι κάτι που μου άρεσε πάντοτε πολύ. 'Έπειτα, διαπίστωσα πως πλέον μπορούν να βρουν χώρο στην αθηναϊκή γευστική σκηνή τέτοιες τάσεις, όπως είδαμε ας πούμε και με τα smash burgers" αναφέρει ο ίδιος ο pizzaiolo-πατρόν.

Το 'Frico' στήνει τα τραπέζια του σε εξωτερικό χώρο στον αριθμό 8 της οδού Παράσχου, έχει και έναν άνετο πάγκο εντός, ενώ παίζει ασφαλώς σε street food μενταλιτέ. Το μενού του είναι συγκρατημένο, περιλαμβάνοντας επτά πίτσες, μία σαλάτα (BLT) και ένα ορεκτικό (suppli/ τηγανητή μπάλα ρυζιού με ντομάτα και μοτσαρέλα). Best sellers έως τώρα η Og Motorcity (μία εκδοχή της Margarita των Midwesterns) και η Pepperoni - αν όμως νιώθει κανείς έτοιμος να βγει λίγο πιο πέρα από την comfort zone των κλασικών επιλογών, μάλλον θα πρέπει να δοκιμάσει την Nola, που κινείται σε surf n' turf μήκος κύματος και φιλοξενεί πάνω της γαρίδες και λουκάνικο Μυκόνου. 

Για την ιστορία, 'frico' είναι το καραμελωμένο τυρί που απλώνεται περιμετρικά της πίτσας και της χαρίζει το λεγόμενο "κράτς" στις τελευταίες μπουκιές. 


Info

Παράσχου 8, Χαλάνδρι
Τηλ. 212 1211550
Ανοιχτά Τρ.-Κυρ. 18.00-00.00

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.