Ψάρι head to tail στον "Βασίλαινα"

Το δικό του zero waste μήνυμα στέλνει το βραβευμένο εστιατόριο του Θανάση Βασίλαινα, με ένα ειδικό μενού γευσιγνωσίας που περνά ένα ολόκληρο ψάρι από πραγματική ακτινογραφία.

vasilenas1

Αισιόδοξος, χαμογελαστός και γεμάτος νέα με υποδέχτηκε ο Θανάσης Βασίλαινας στην ατμοσφαιρική σάλα του "Βασίλαινα" στα Ιλίσια. Οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια ιστορίας του εστιατορίου μπορεί να συνέπεσαν με την περίοδο της πανδημίας όμως τα πιο χαρακτηριστικά της στιγμιότυπα θα ξαναζωντανέψουν στις σελίδες ενός επετειακού λευκώματος που πρόκειται να κυκλοφορήσει άμεσα, ενώ εδώ και λίγες μέρες έχει κάνει πρεμιέρα και ο ανανεωμένος χειμερινός κατάλογος του μαγαζιού.

vasilenas2

Παράλληλα ωστόσο με αυτόν, είχαν την ωραία ιδέα να λανσάρουν ένα μενού γευσιγνωσίας που περνά ένα ολόκληρο ψάρι από ακτινογραφία πραγματική, αξιοποιώντας δημιουργικά όλα του τα κομμάτια και στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα ενάντια στη σπατάλη της τροφής. Καθώς βέβαια η θάλασσα δεν κάνει συμβόλαια για την ψαριά που θα σου παραδώσει, ο "πρωταγωνιστής" αυτού του μενού-έκπληξη είναι κάθε φορά διαφορετικός και μαγειρεύεται από τον βραβευμένο σεφ του εστιατορίου Μανώλη Γαρνέλη (φωτό) με συνταγές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. 

vasilenas3

Το δικό μας μενού είχε σφυρίδα και ξεκίνησε με σούπα από το κεφάλι και τα κόκαλα, πολύ καλή, με ωραία αίσθηση του ξινού και τα λαχανικά της να κρατάνε ευχάριστα στο δόντι. Η κοιλιά έδωσε έμπνευση για πρωτότυπες "κοτολέτες" ψαριού που τηγανίστηκαν επιδέξια και ήρθαν παρέα με σος BBQ, φτιαγμένη και αυτή από το κεφάλι, ενώ τα λεγόμενα ξέφτια έγιναν προχωρημένα σουτζουκάκια με τα μυρωδικά τους που είχαν για συνοδεία πουρέ από παστινάκι και σάλτσα από ψητές ντομάτες σχάρας. Προχωρώντας προς τα κύρια, χαρήκαμε τους γιακάδες σε μια θαλασσινή pasta με λινγκουίνι που ήρθε όμορφα μελωμένη και δεμένη, και ακολούθως το φιλέτο της σφυρίδας σε αρωματικό φρικασέ με χόρτα εποχής και "εικονικό" αυγολέμονο από πουρέ ψητής σελινόριζας. 

vasilenas4

Από την εμπειρία δεν λείπει ασφαλώς η διάσημη ταραμοσαλάτα του "Βασίλαινα" με τις αραβικές πιτούλες που έρχεται πάντα πρώτη πρώτη, ούτε βεβαίως και το γλυκό φινάλε με κάποιο επιδόρπιο όπως τα φρούτα του δάσους με εξαιρετική μους φιστικιού Αιγίνης, κραμπλ καραμελωμένης λευκής σοκολάτας, βασιλικό και λεμονόχορτο. Σημειώστε ακόμα πως η τιμή του μενού είναι € 80 κατ΄άτομο και προσφέρεται καθημερινά κατόπιν συγκεκριμένης διαθεσιμότητας. 

Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς

Περισσότερες πληροφορίες

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.