Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2023: Τα κορυφαία εστιατόρια

Απονεμήθηκαν τα σημαντικότερα γαστρονομικά βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

L' atelier robuchon Κύπρος L' atelier robuchon

Η απονομή των σημαντικότερων γαστρονομικών βραβείων στην Κύπρο, που συνδιοργανώνουν το Αθηνόραμα και ο Φιλελεύθερος, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (22/11/2023) στο ξενοδοχείο "Four Seasons" της Λεμεσού. Η γευσιγνωστική επιτροπή κατέληξε στα καλύτερα εστιατόρια της γαστρονομικής σκηνής της Κύπρου. 

Την ανερχόμενη εστιατορική σκηνή αλλά και την ολοένα και πιο καλή δουλειά που γίνεται στην Κύπρο ανέδειξαν τα γαστρονομικά βραβεία "Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2023", που συνδιοργανώνουν το αθηνόραμα και Ο Φιλελεύθερος.

Η λαμπερή τελετή για τη βράβευση των καλύτερων εστιατορίων της Κύπρου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό, παρουσία προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής, των τεχνών και των γραμμάτων, των επιχειρήσεων, των μέσων ενημέρωσης και, φυσικά, των βραβευμένους. Κορυφαία στιγμή της βραδιάς, όπως άλλωστε και κάθε χρόνο, το δείπνο υψηλής γαστρονομίας που δημιούργησε και μαγείρεψε ο επιδραστικός σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου.

Η φετινή απονομή επεφύλαξε 32 βραβεία σε 31 εστιατόρια σε σύγκριση με το 2022 που ήταν 24. Φέτος, μάλιστα, απονεμήθηκαν 5 Χρυσοί Σκούφοι -που αποτελεί την ανώτατη διάκριση-, δηλαδή ένας περισσότερος από πέρσι. 

Αναλυτικά η λίστα με τα βραβευμένα εστιατόρια για το 2023, όπως τα αποτύπωσε η γευσιγνωστικη ομάδα του Aθηνοράματος:

ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ

L' ATELIER ROBUCHON 15,50/20
Σύγχρονη κουζίνα

Πιστό στη γευστική φιλοσοφία αλλά και στη γοητευτική αισθητική που το έχει καθιερώσει σε παγκόσμιες μητροπόλεις, το "L’ Atelier Robuchon" προσφέρει μία άμεση και ελαφρώς πιο χαλαρή haute cuisine. Σε ένα περιβάλλον σκουρόχρωμης πολυτέλειας και με φόντο την αρχιτεκτονική εξτραβαγκάντζα της μαρίνας Αγίας Νάπας, η ανοιχτή κουζίνα του σερβίρει εμβληματικές συνταγές του αείμνηστου σεφ Joël Robuchon, καθώς και custom made προσθήκες.

HELIOS, στο ξεν."Anassa Hotel" 15/20
Σύγχρονη κουζίνα

Helios

Η έξοχα διαμορφωμένη υπαίθρια βεράντα με τις ελιές και την απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα και το στιβαρά κομψό εσωτερικό αποτελούν τα ιδανικά τερέν για τα γεμάτα φινέτσα πιάτα του σεφ David Goodridge. Έμπνευση από τη διεθνή γαστρονομία αλλά με γαλλικές βάσεις και εξαιρετική πρώτη ύλη που μεταφράζεται σε υψηλού επιπέδου πιάτα σαν το φουαγκρά σοτέ με βιολογικό μέλι, μαύρο βατόμουρο και φουντούκι.  

MATSUHISA LIMASSOL, στο ξεν."Amara Hotel" 15/20
Ιαπωνική κουζίνα

Matsuhisa Κύπρος

Το διάσημο όνομα της ιαπωνικής κουζίνας φιλοξενείται στη Λεμεσό σε έναν κομψό χώρο του πολυτελούς ξενοδοχείου "Amara", με ανοιχτή κουζίνα από όπου μπορείς να θαυμάσεις την καλοκουρδισμένη ομάδα επί τω έργω. Την τιμητική τους έχουν και εδώ όλες οι signature και new style σπεσιαλιτέ του διάσημου σεφ Nobu μαζί με μια άρτια εκτελεσμένη κολεξιόν από sushi, sashimi και nigiri με εξαιρετική πρώτη ύλη.

POLO RESTAURANT, στο ξεν. "Alasia Hotel" 15/20
Σύγχρονη κουζίνα

Polo Κύπρος

Υψηλή τεχνική και εκλεκτή πρώτη ύλη πρωταγωνιστούν στο βραδινό μενού που παρουσιάζει ο ταλαντούχος Χριστόδουλος Θεοφάνους, executive chef του ξενοδοχείου "Alasia Boutique Hotel + Spa", στην ατμοσφαιρική, ήσυχη πολυτέλεια του "The Polo Restaurant". Η αγάπη του για τη γαλλική κουζίνα εκφράζεται από βελούδινες υφές και προσεγμένες ισορροπίες, μέσα από τις οποίες υλικά όπως οι σιτσιλιάνικες κόκκινες γαρίδες, το άγριο λαβράκι και το αφράτο μαγιάτικο μεταμορφώνονται σε πρωταγωνιστές πιάτων που σαγηνεύουν με τη φινέτσα και την νοστιμιά τους. Το πολύ καλό σέρβις και η ενημερωμένη λίστα κρασιών σφραγίζουν την εμπειρία.

SERA BY  ETTORE  BOTRINI, στο ξεν. "Four Seasons Hotel" 15/20
Ιταλική κουζίνα

Έκτορας Μποτρίνι Sera Κύπρος

Με ολοκληρωτικά νέο πρόσωπο μας υποδέχτηκε φέτος το γαστρονομικό εστιατόριο του "Four Seasons". Η υπέροχη βεράντα και ο εσωτερικός χώρος άλλαξαν εκ βάθρων και κινούνται πλέον σε ατμοσφαιρικά αφαιρετικούς τόνους, ενώ τα ηνία κρατά ο κορυφαίος σεφ Έκτορας Μποτρίνι, ο οποίος παρουσιάζει εδώ τη δική του οπτική για την ιταλική κουζίνα που την γνωρίζει όσο λίγοι, ανανεώνοντας γαστρονομικά κλασικές και αγαπημένες γεύσεις.

ONE TO WATCH

AMBER DRAGON, στο ξεν. "City of Dreams Mediterranean"
Πανασιατική κουζίνα

Amber Dragon Κύπρος

Με μία μοντέρνα όσο και κομψή αισθητική, το εστιατόριο του ολοκαίνουριου ξενοδοχειακού συγκροτήματος City of Dreams Mediterranean -μία συνέχεια του βραβευμένου brand "Dragon" στις μητροπόλεις της Ασίας- παρουσιάζει ένα προσεκτικά δομημένο πανασιατικό γευστικό μείγμα. Όλα εδώ ξεκινούν από το sushi bar, την ανοιχτή κουζίνα και τον ειδικό wood-fired φούρνο και καταλήγουν σε πιάτα όπως η πάπια Πεκίνου, τα φροντισμένα rolls και τις χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ που σερβίρονται και στα υπόλοιπα εστιατόρια Dragon του κόσμου.

TOP NOTCH

RISTORANTE LOCATELLI, στο ξεν "Amara Hotel" 14,75/20
Σύγχρονη ιταλική κουζίνα

The Ristorante Locatelli Κύπρος

Ένα ακόμα εστιατόριο του διακεκριμένου με αστέρι Michelin ιταλού σεφ Giorgio Locatelli λειτουργεί υπό τη στενή του επίβλεψη σε έναν ζεστό και κομψό χώρο, στο πολυτελές ξενοδοχείο "Amara" στη Λεμεσό. Η κουζίνα εμπνέεται από την τοπική παράδοση της πατρίδας του, δοσμένη με σύγχρονο τρόπο και με έμφαση στις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Ιταλία. Ιδιαίτερα ευγενικό σέρβις και ενημερωμένη λίστα κρασιών με έμφαση στον ιταλικό αμπελώνα.

BASILIKO, στο ξεν."Anassa Hotel" 14,50/20
Πανασιατική κουζίνα

Basilico

Μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική αυλή στρωμένη στα λευκά φιλοξενεί το ασιατικό ρεστοράν του ξενοδοχείου "Anassa", όπου ο executive chef David Goodridge παρουσιάζει ένα πλούσιο μενού με ποικίλα ερεθίσματα που προέρχονται ως επί το πλείστον από την Ιαπωνία και την Ινδία. Την εικόνα συμπληρώνει μια μεγάλη γκάμα σε sushi που όπως και τα υπόλοιπα πιάτα στηρίζονται στην ολόφρεσκη πρώτη ύλη, τις χειροποίητες παρασκευές και τις ευφάνταστες συνθέσεις. Εξαιρετική wine list.

THE GRILL ROOM, στο ξεν. "Amathus Beach Hotel" 14,50/20
Κρέας

The Grill Room

Το "Grill Room" του ξενοδοχείου Amathus φιλοξενείται σε έναν χώρο κομψό και διακριτικά πολυτελή, που αγκαλιάζεται από μια ιδιαίτερα άνετη και ατμοσφαιρική βεράντα με θέα στους καταπράσινους κήπους και τη θάλασσα. Το μενού είναι προσανατολισμένο στο κρέας με ένα ευρύ ρεπερτόριο κοπών και προελεύσεων, που διαχειρίζονται από την κουζίνα με γνώση. Σέρβις υψηλού επιπέδου και εξαιρετική wine list που υπηρετείται αποτελεσματικά από οινοχόο με γνώσεις.

KINGFISHER 14,50/20
Ψάρι-θαλασσινά

Kingfisher

Κομψό περιβάλλον ντυμένο στα λευκά και μια άκρως εντυπωσιακή βιτρίνα γεμάτη με όλων των ειδών τα θαλασσινά καλούδια πλάι στο ειδικό ψυγείο ωρίμανσης ψαριών. Ο Λευτέρης Σαπαρίλλας κυκλώνει εντυπωσιακά το κεφάλαιο της ψαροφαγίας, ξεκινώντας από τα κλασικά (τηγάνι και σχάρα) και φτάνοντας ως τα εξαιρετικά ωμά αλλά και τα δικά του αλλαντικά από ψάρια και θαλασσινά.

MARBRE στο ξεν. "Radisson Blu Hotel" 14,50/20
Κρέας

Marbre

Μεσογειακές και κυπριακές πρώτες ύλες πλαισιώνουν εκλεκτές κοπές, στο άνετο εστιατόριο στο ισόγειο του ξενοδοχείου "Radisson Blu", με μία open kitchen να δίνει το γευστικό ρυθμό στην καρδιά του. Ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης είναι αυτός που επιμελείται ένα μενού με πρωταγωνιστή το κρέας, που συμπληρώνεται από δημιουργικές προτάσεις όπως τα spring rolls - μουσακά.

ROUS 14,50/20
Σύγχρονη κυπριακή κουζίνα

Rous

Νέος γευστικός ρους για το όμορφο και κομψό ρεστοράν με την ατμοσφαιρική αυλή. Υπό την επιμέλεια του ταλαντούχου σεφ Ιάκωβου Γιαννακού, το μενού παρουσιάζει μια μοντέρνα εκδοχή της κυπριακής γεύσης που εστιάζει επιπλέον στις επιλεγμένες πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς. Σταθερή είναι η έμφαση στο κρασί με αρκετές εκατοντάδες ετικέτες από τον κυπριακό και τον διεθνή αμπελώνα, και το ανάλογο σέρβις. Το εστιατόριο βραβεύεται κα με Βραβείο Κυριακής Κουζίνας.

TOCAYO 14,50/20
Fusion

Tocayo

Διακοσμητικό concept κομψό και μίνιμαλ, με γραμμές καθαρές και φωτισμό που δημιουργεί ατμόσφαιρα. Σε αυτό το χαλαρό και ταυτόχρονα κομψό περιβάλλον ξεδιπλώνονται οι fusion γεύσεις του "Tocayo", που εστιάζουν στις γαστρονομικές κουλτούρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Δίπλα σε αυτές στέκεται και μία πολύ ενδιαφέρουσα λίστα cocktails.

BOTTEGA AMARO 14,25/20
Σύγχρονη κουζίνα

Bottega Amaro

Easy going και στιλάτο bar restaurant, με πολύ όμορφη μπάρα και ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Στο βάθος, ο ξυλόφουρνος και η ανοιχτή κουζίνα δίνουν το στίγμα, με ένα μενού που ακουμπά σε όλη τη Μεσόγειο, δείχνοντας μεγαλύτερη αδυναμία στην Ιταλία. Κορυφαία πίτσα, πολύ καλή σχάρα και ενδιαφέρουσες επιλογές σε κρασιά. 

M FUSION, στο ξεν. "Four Seasons Hotel" 14,25/20
Πανασιατική κουζίνα

M Fusion

Μια απλόχωρη βεράντα με θέα στην lagoon πισίνα του ξενοδοχείου "Four Seasons" και κομψά στρωμένα τραπέζια, που αγκαλιάζονται από αναπαυτικές μικρές πολυθρόνες. Η κουζίνα, με επικεφαλής τον έμπειρο Σταύρο Κακοφεγγίτη, βαδίζει σε ποικίλα ασιατικά μονοπάτια, με έντονες ιαπωνικές και περουβιανές πινελιές, αλλά και ενσωματώνοντας με φαντασία στοιχεία και υλικά από άλλες κουλτούρες. 

LIMANAKI FISH RESTΑURANT, στο ξεν ."Amathus Beach Hotel" 14,25/20
Ψάρι-θαλασσινά

Limanaki

Η θάλασσα σε απόσταση αναπνοής, οι όμορφοι κήποι του ξενοδοχείου "Amathus" και η καλόβολη βεράντα αυτού του open air εστιατορίου δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για να απολαύσει κανείς μια κουζίνα αφιερωμένη στα καλούδια του αφρού και του βυθού. Η πολύ καλή πρώτη ύλη γίνεται ήδη εμφανής από την πληθωρική ψαριέρα, προτού στο τραπέζι καταφθάσουν απλές αλλά και πιο σύνθετες θαλασσινές δημιουργίες.

PENTASCHOINOS SEAFOOD EXPERIENCE 14,25/20
Ψάρι-θαλασσινά

Pentaschoinos

Η ιστορία της παραδοσιακής ψαροταβέρνας στην περιοχή του Αγίου Θεοδώρου ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Εκπροσωπώντας την τρίτη γενιά της οικογένειας, ο Κωνσταντίνος Θεοδώρου, έχει αναλάβει τα ηνία, εκσυγχρονίζοντας κάθε πτυχή της. Τόσο στο παραδοσιακό πέτρινο κομμάτι της ταβέρνας όσο και στο νέο, boho χώρο που δημιουργήθηκε ακριβώς μπροστά της με θέα στη βεράντα και στη θάλασσα, θα απολαύσεις ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά που καταφθάνουν καθημερινά.

RISTORANTE BACCO, στο ξεν. "Elysium Hotel" 14,25/20
Ιταλική κουζίνα

Ristorante Bacco

Στον ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό χώρο όπου πρωταγωνιστούν το ξύλο και η πέτρα, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Elysium, ο σεφ Ανδρέας Θεοδώρου διανθίζει με ενδιαφέροντα twists την κλασική ιταλική κουζίνα. Highlights τα χτένια με καραμελωμένο κουνουπίδι και πίκλα σταφίδας, τα φετουτσίνι με τρούφα και η γλώσσα με σπαράγγι και πράσο, όπως επίσης και το τιραμισού. Πολύ καλή οινική λίστα που επιμελείται ο Γιάννης Στεφανίδης.

SCALE, στο ξεν. "Map Hotel" 14,25/20
Σύγχρονη κουζίνα

Scale

Από τη βεράντα του εστιατορίου στο ισόγειο του κομψού "Map Hotel" απολαμβάνεις τη θέα στα πέριξ της ανανεωμένης πλατείας Ελευθερίας, ενώ ο εσωτερικός χώρος αποπνέει design αύρα με τη μεγάλη μπάρα να δίνει τον τόνο. Ο κατάλογος που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος κινείται σε σύγχρονο ύφος με έντονες ελληνικές πινελιές και απαρτίζεται από πιάτα σαν το φίνο καρπάτσιο από λαβράκι με φέτα και κάπαρη ή την εξαιρετική καραβιδομακαρονάδα με ταρτάρ καραβίδας και κρεμώδη μοτσαρέλα.

SEASONS ORIENTAL, στο ξεν. "Four Seasons Hotel" 14,25/20
Καντονέζικη κουζίνα

Seasons Oriental Κύπρος

Με τραπέζια στρωμένα σε μια βεράντα που "ίπταται" πάνω απ’ την εξωτική λίμνη του εντυπωσιακού ξενοδοχείου, αλλά και έναν εξίσου ατμοσφαιρικό εσωτερικό χώρο, το οριεντάλ εστιατόριο του "Four Seasons" ανήκει στα αγαπημένα συνάντησης της Κύπρου. Οι γεύσεις υπηρετούν την κλασική όψη της καντονέζικης κουζίνας, όπως την αποδίδει ο σεφ Guan Ruijiong, ενώ το εξαιρετικό σέρβις και η προσεγμένη wine list σιγοντάρουν την εμπειρία.

THETA MEDITERRANEAN 14,25/20
Ψάρι-θαλασσινά

Theta

Εξαιρετική τοποθεσία και boho chic ατμόσφαιρα για το όμορφο ρεστοράν στα Περβόλια, όπου γευματίζεις με ανεμπόδιστη θέα στο απέραντο γαλάζιο. Το μενού επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου και εκτελεί ο στενός του συνεργάτης Αλέξανδρος Bekesevych, προτείνοντας μια ευρεία γκάμα από μοντέρνες θαλασσινές γεύσεις αλλά και φρέσκο ψάρι που θα διαλέξετε από την μεγάλη ψαριέρα του μαγαζιού. Επιλεγμένα κρασιά, κοκτέιλ και επαγγελματικό σέρβις.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

ΓΕΥΣΗΚΛΕΟΥΣ 62 14/20
Παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα

Γευσηκλέους

Σε μία ευχάριστη και άνετη σάλα με σύγχρονα αλλά και βιομηχανικά στοιχεία, η οικογένεια Αλεξάνδρου έχει δημιουργήσει ένα οικείο σκηνικό για να σερβίρει την νόστιμη παραδοσιακή της κουζίνα. Φρέσκα λαχανικά, κρέατα και βότανα περνούν από το φάσμα της παραδοσιακής κυπριακής γευστικής κουλτούρας, με κάθε πιάτο να διαθέτει μαμαδίστικη προσοχή.

DIONYSUS MANSION 14/20
Σύγχρονη κυπριακή κουζίνα

Dionysus Mansion

Το εντυπωσιακό πετρόκτιστο κτίριο που κάποτε φιλοξενούσε στρατολογικά γραφεία, αποτελεί τα τελευταία χρόνια την έδρα ενός από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Λεμεσού. Η ατμοσφαιρική εσωτερική σάλα, αλλά και η άνετη, ρομαντική αυλή με τα ψηλά δέντρα και το χαριτωμένο σιντριβάνι, γίνονται πεδίο δράσης του δημιουργικού σεφ Δημήτρη Χαϊδεμένου, ο οποίος πειραματίζεται με την κυπριακή κουζίνα για να προτείνει ανατρεπτικές εκδοχές της, όπως τα κουπέπια με σασίμι τόνου, ή οι ραβιόλες σε στιλ γκιόζας με τεριγιάκι χαρουπόμελου.

ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΙΑΣ 14/20
Παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα

Κουτσονικολιάς

Η καρπασίτικη μαγειρική παράδοση βρίσκει έδρα σε αυτό το ρουστίκ ταβερνάκι, λίγο έξω από τη Λάρνακα. Ένας από τους καλύτερους μεζέδες στο νησί σερβίρεται εδώ, με έμφαση στην πρώτη ύλη και κάποιες δικές τους παραλλαγές. Το οφτό της τερατσιάς (σιγομαγειρεμένο αρνί στον πέτρινο φούρνο πάνω σε χαρουπόβεργες) και το κερπαστό (κατσίκι ξηράς ωρίμανσης λίγων ημερών στα κάρβουνα) παραμένουν από μόνα τους λόγοι για να βρεθεί κάποιος εδώ.

ΟΙ  ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΕΣ 14/20
Παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα

Οι μαγείρισσες

Λευκοντυμένη ταβέρνα σε μοντέρνο ύφος που ενώνεται με σκεπασμένη και ηλιόλουστη βεράντα. Οι μαγείρισσες Αντρούλλα Καρύδη και Μαρία Γεωργίου μένουν πιστές στην παραδοσιακή γραμμή της κυπριακής κουζίνας και οι γεύσεις τους, ορισμένες εκ των οποίων δυσεύρετες, είναι ιδιαίτερα καλοφτιαγμένες και αφοπλιστικά νόστιμες. Αρκετά προϊόντα προέρχονται από το οικογενειακό κτήμα και επιλεγμένους παραγωγούς του νησιού, ενώ προσεγμένο είναι και το γλυκό φινάλε με χειροποίητα επιδόρπια.

ΜΠΕΜΠΑ 14/20
Σύγχρονη κυπριακή κουζίνα

Μπέμπα

Από τα πλέον δημοφιλή στέκια της Λευκωσίας, με ζεστή σάλα και καταπράσινη αυλή που γεμίζουν μεσημέρι και βράδυ, κάνοντας τις κρατήσεις απαραίτητες. Ο κατάλογος που δημιουργεί ο σεφ Βαρνάβας Ηλία ανοίγεται από τα κλασικά κυπριακά ορεκτικά, τις σαλάτες και τις αλοιφές προς μια σειρά πιάτων σε μοντέρνο ύφος αλλά και αρκετές προτάσεις ημέρας με έμφαση στο φρέσκο ψάρι και το κρέας.

PELAGOS, στο ξεν."Anassa Hotel" 14/20
Σύγχρονη κυπριακή κουζίνα

Pelagos

Στην υπαίθρια βεράντα του ξενοδοχείου "Anassa" με το χαλαρό ύφος και την υπέροχη θέα στη θάλασσα, η κυπριακή κουζίνα συναντά ελληνικές γεύσεις και ορισμένες μεσογειακές πινελιές. Δοκιμάστε το πικάντικο κεμπάπ αρνιού, τον εξαιρετικό μπακλαβά και το φρέσκο ψάρι που καταφθάνει καθημερινά από ντόπιους ψαράδες.

SOFIA AND ANDREAS TRADITIONAL HOUSE 14/20
Παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα

Sofia and andreas

Στον χώρο ακριβώς δίπλα από το σπίτι-λαογραφικό μουσείο, η μαγείρισσα κυρία Σοφία και ο σύζυγός της Αντρέας προσφέρουν μία sui generis εμπειρία φιλοξενίας και παραδοσιακής κυπριακής κουζίνας. Το δικό τους ψωμί που βγαίνει καθημερινά από τον ξυλόφουρνο και το set menu (φρέσκο χαλούμι ημέρας, μακαρόνια φούρνου με κιμά, ραβιόλες με ξηρό χαλούμι κ.α.) διαδέχεται ο "πρωταγωνιστής" του τραπεζιού, το κλέφτικο, ενώ δεν λείπουν και ορισμένα πιάτα ημέρας. Απαραίτητη η έγκαιρη κράτηση.

ΣΤΟΥ ΡΟΥΣΙΑ 14/20
Παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα

Στου ρουσιά

Σε ένα πολύ όμορφο σοκάκι στην καρδιά της Λάρνακας, η δημοφιλής ταβέρνα της οικογένειας Ρουσιά προσφέρει μια πλούσια ποικιλία από κυπριακές γεύσεις που ως επί το πλείστον υπηρετούν πιστά την παράδοση αλλά και εμπνέονται από αυτήν. Πολύ καλά χειροποίητα ζυμαρικά σε διάφορες εκδοχές και σπέσιαλ μαγειρευτά με υλικά της εποχής

SYMPOSIO 14/20
Παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα

Συμπόσιο Κύπρος

Στην άκρη του όμορφου χωριού Πελένδρι, ένα παλιό πετρόκτιστο σπίτι μετατράπηκε από τον Νίκο Βασιλείου σε μια ζεστή ταβέρνα που τιμά τις κυπριακές γεύσεις. Δικά τους ζαρζαβατικά που καλλιεργούν σε κοντινή απόσταση, χειροποίητες ραβιόλες που γεμίζουν με χαλούμι και δυόσμο, σπιτικό χαλούμι βραστό και σπέσιαλ κρεατικά ψημένα με μαεστρία στον ξυλόφουρνο, στη σχάρα ή στη σούβλα. Σπεσιαλιτέ της ταβέρνας, το ονομαστό αρνί "συρτό", αργοψημένο στον δικής του κατασκευής "λάκκο", και προσεγμένη ποικιλία ετικετών από τον τοπικό αμπελώνα που φυλάσσονται σε ειδικό συντηρητή.

ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΜΑΣΙΑΣ 14/20
Παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα

Ταβέρνα Καμασιάς

Η διάσημη ταβέρνα του Ανδρέα Καμασιά υπηρετεί την κυπριακή παράδοση με τρόπο ουσιαστικό. Πέρα από τις κλασικές γεύσεις ξεχωρίζουν επίσης μια σειρά από πιάτα που βασίζονται σε πρώτες ύλες της περιοχής που συλλέγουν οι ίδιοι σαν τις άγριες αγκινάρες με αυγά και τα σαλιγκάρια στη σχάρα και κοκκινιστά. Ιδιαίτερη φροντίδα για το κρασί με έμφαση στον κυπριακό αμπελώνα.

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ: EUROBANK Κύπρου
XΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ "ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ": The Macallan
ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ "TOP NOTCH": Quality Group
ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: Mercedes – Benz, Blue Island, Nespresso, St. Pellegrino & Acqua Panna, Οινοποιείο Παπαγιαννάκος, Οινοποιείο Nico Lazaridi, Vassaltis, Staropramen Beer, Mövenpick
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Ξενοδοχείο FOUR SEASONS
ΧΟΡΗΓΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ: Amaxulus
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Αθηνόραμα, Ο Φιλελεύθερος

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.