Απόστολος Τζιτζικώστας: "Η Μακεδονική Κουζίνα αποδίδει διαρκώς νέους καρπούς"

Προικισμένη με μερικές από τις πιο ζηλευτές πρώτες ύλες της Ελλάδας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας γαστρονομικός προορισμός με βαθιά παράδοση και σπουδαία δυναμική, την ανάδειξη κι ενδυνάμωση της οποίας κρατά ως προτεραιότητά του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, μέσα από την πρωτοβουλία της Μακεδονικής Κουζίνας.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μιλά για τα έργα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία

Ένας μοναδικός γαστρονομικός πλούτος που συνδυάζει τις παραδόσεις Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσαναίων, Μικρασιατών και ντόπιων κατοίκων, με τη σημαντική επιρροή της Εβραϊκής και της Αρμενικής κοινότητας του τόπου, η Μακεδονική Κουζίνα έχει τη δική της σύνθετη ταυτότητα, κι αντλεί τη γεύση της από το "καλάθι" μιας περιοχής προικισμένης με μερικές από τις πιο ζηλευτές πρώτες ύλες της Ελλάδας. Μερικά από τα καλύτερα κρέατα της χώρας, σπουδαία γαλακτοκομικά και εκλεκτά κηπευτικά χρωστούν τη νοστιμιά τους στο ξεχωριστό terroir της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ένας από τους πιο δυναμικούς κι εξωστρεφής αμπελώνες μας συμπληρώνει τον γευστικό μπαχτσέ μιας περιοχής που παράγει το 25% του αγροτικού ΑΕΠ της Ελλάδας.

Αυτή τη σπουδαία "προίκα" είναι που αγκάλιασε κι ανέδειξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από την πρωτοβουλία της "Μακεδονικής Κουζίνας": το σήμα, δηλαδή, που απονέμεται σε επιχειρήσεις πιστοποιημένες με βάση ειδικό πρωτόκολλο και διαδικασίες αξιολόγησης, κι έχει ως στόχο την απευθείας σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα, του πολιτισμού και του τουρισμού. Ένας άξονας χειροπιαστής αλληλοϋποστήριξης, δηλαδή, ή με άλλα λόγια μια ολιστική προσέγγιση, μέσα από την οποία ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κύριος Απόστολος Τζιτζικώστας, άνοιξε το δρόμο ώστε οι στοχευμένες συμπράξεις να φέρουν τη γευστική παράδοση του τόπου στη νέα εποχή. Στο πλαίσιο του αφιερώματός μας στη Μακεδονική Κουζίνα συνομιλήσαμε μαζί του για την εξέλιξη του project. 

Απόστολος Τζιτζικώστας: "Η Μακεδονική Κουζίνα αποδίδει διαρκώς νέους καρπούς" - εικόνα 1
Το γριβάδι με σπανάκι ένα από τα πιάτα που αναδεικνύουν το "καλάθι" της Μακεδονικής Κουζίνας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει τα τελευταία χρόνια αναδείξει το πλούσιο γαστρονομικό υπόβαθρο της περιοχής μέσα από τη δράση της Μακεδονικής Κουζίνας. Πώς έχει λειτουργήσει αυτό ως εργαλείο για την ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού και πώς διαχέονται τα αποτελέσματά του σε άλλους τομείς, όπως η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας;

Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η δοκιμή μιας τοπικής κουζίνας είναι μία από τις πιο απολαυστικές  εμπειρίες. Όσο πιο ποιοτική και ξεχωριστή είναι η γευστική εντύπωση, τόσο πιο θετική είναι και η ανάμνηση που μας δημιουργεί. H Μακεδονική Κουζίνα, την οποία δημιούργησε και ανέδειξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει τη δική της σύνθετη ταυτότητα, συνδεδεμένη με την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και τον εξαιρετικό πρωτογενή μας τομέα. Συνδυάζει αυθεντικές γεύσεις, εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακές πρώτες ύλες και ζωντανεύει συνταγές, που γεννήθηκαν από τη γαστρονομική μας παράδοση. Για αυτό και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σκεφτήκαμε ότι ο καλύτερος τρόπος να εμπλουτίσουμε το γαστρονομικό τουρισμό, είναι δημιουργώντας αυτόν το συνδετικό κρίκο μεταξύ του αγροδιατροφικού τομέα, του πολιτισμού και του τουρισμού. Και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που αυτή η προσπάθεια αποδίδει διαρκώς νέους καρπούς, τόσο για τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία και τους επαγγελματίες της εστίασης, όσο και για τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, των οποίων τα προϊόντα κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, ενώ και συνολικά οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια ξεπερνώντας πλέον τα 6,2 δις ευρώ.

Απόστολος Τζιτζικώστας: "Η Μακεδονική Κουζίνα αποδίδει διαρκώς νέους καρπούς" - εικόνα 2
Ο φασουλοταβάς ένα χαρακτηριστικό πιάτο της Μακεδονικής Κουζίνας

Η περιοχή σας είναι η πατρίδα μερικών από τις πιο ζηλευτές πρώτες ύλες της Ελλάδας, με τη Βέροια λόγου χάρη, να πρωταγωνιστεί στην κτηνοτροφική παραγωγή, και τη Νάουσα να έχει έναν από τους καλύτερους αμπελώνες της χώρας. Πώς μπορεί να αναδειχθεί ο πρωτογενής τομέας μέσα από τις ενέργειες ενίσχυσης του γαστρονομικού προφίλ της περιοχής;

Πράγματι, έχουμε εξαιρετικά, μοναδικά και ποιοτικά προϊόντα και είμαστε περήφανοι που διαθέτουμε το πιο πλούσιο καλάθι αγροτικών προϊόντων της χώρας. Άλλωστε, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παράγεται το 25% του αγροτικού ΑΕΠ της Ελλάδας, με προϊόντα όπως μεταξύ πολλών άλλων τα φρούτα, τα λαχανικά, τους οίνους, το τσίπουρο, της ελιές και φυσικά το γάλα και το μέλι. Και ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στόχος μας είναι να στηρίζουμε με ουσιαστικό τρόπο τον πρωτογενή μας τομέα. Συμμετέχουμε κάθε χρόνο, μαζί με τις τοπικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς, σε περισσότερες από 30 μεγάλες αγροδιατροφικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προβάλλοντας σε όλο τον κόσμο τα μακεδονικά προϊόντα. Οργανώνουμε επιχειρηματικές συναντήσεις εξαγωγικά ώριμων επιχειρήσεων, όπως πρόσφατα κάναμε με Σουηδούς αγοραστές, με στόχο τη δικτύωση των τοπικών επιχειρήσεων με νέα κανάλια διανομής τροφίμων και ποτών. Διοργανώσαμε την πρώτη Επιχειρηματική Αποστολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων στο Dubai και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αποτελούν δυναμικές αγορές για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και λόγω των εξαιρετικών υποδομών logistics που διαθέτουν, μπορούν να λειτουργήσουν ως κόμβος για την προώθηση των μακεδονικών προϊόντων, σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Προσκαλούμε και φιλοξενούμε δημοσιογράφους και επαγγελματίες του αγροδιατροφικού τομέα από το εξωτερικό, τους οποίους φέρνουμε σε επαφή με τους τοπικούς παραγωγούς. Ο πρωτογενής τομέας, μαζί με τον τουρισμό και την καινοτομία, είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας μας και θα συνεχίσει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά μας.

Διαβάστε Επίσης

Απόστολος Τζιτζικώστας: "Η Μακεδονική Κουζίνα αποδίδει διαρκώς νέους καρπούς" - εικόνα 4
Το σήμα της Μακεδονικής Κουζίνας απονέμεται σε επιχειρήσεις που προετοιμάζουν εδέσματα με πρώτες ύλες από το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, βάσει παραδοσιακών τρόπων και συνταγών

Γαστρονομικό προφίλ και τουριστικό γόητρο είναι αποδεδειγμένα πια έννοιες αλληλένδετες. Πώς προσεγγίζει η Περιφέρεια την ανάπτυξη της εξωστρέφειας του γαστροντουριστικού δυναμικού της περιοχής και ποιες οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυσή της;

Όπως είπα και προηγουμένως, η γαστρονομία, ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι τρεις τομείς που συνδέσαμε και προβάλουμε σε όλο τον κόσμο ενιαία και συνδυασμένα, δημιουργώντας μια ξεχωριστή εμπειρία για κάθε επισκέπτη που θα θυμάται και θα μεταφέρει σε όλη του τη ζωή. Γιατί ακριβώς αυτό είναι η Κεντρική Μακεδονία: Κάθε εικόνα, κάθε γεύση, κάθε μνημείο κουβαλάει μια μεγάλη ιστορία. Γιατί εδώ στον τόπο μας, ο επισκέπτης δεν περιηγείται απλώς σε ένα βουνό, αλλά στον Όλυμπο. Δεν βλέπει απλώς ένα μνημείο, αλλά τη Βεργίνα, το Δίον, την Αρχαία Πέλλα. Δεν γεύεται απλώς τις τοπικές γεύσεις, αλλά την αυθεντική Μακεδονική Κουζίνα. Και βέβαια συνεχίζουμε να επενδύουμε στη συνεργασία, με τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, όπως για παράδειγμα την ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία μας με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος προβάλλοντας τη Μακεδονική Κουζίνα, τις αυθεντικές συνταγές και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες από τον τόπο μας, έχοντας καταφέρει μάλιστα να κατακτήσουμε πρόσφατα, στο παγκόσμιο κύπελλο μαγειρικής, το χάλκινο μετάλλιο για τη Μακεδονική Κουζίνα.

Απόστολος Τζιτζικώστας
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας

Εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ποιοι οι σχετικοί στόχοι της Περιφέρειας για τον γαστρονομικό τουρισμό για την επόμενη θητεία;

Ο κορυφαίος στόχος μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η καθιέρωση του δωδεκάμηνου τουρισμού, για να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις, να δημιουργήσουμε νέες καλές και σταθερές θέσεις εργασίας και να επιτύχουμε περισσότερα έσοδα τονώνοντας την τοπική μας οικονομία. Το τελευταίο χρόνο οι επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές της Κεντρικής  Μακεδονίας διπλασιάστηκαν. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράφουμε αύξηση 23,9% στα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ και οι αφίξεις τουριστών στο αεροδρόμιο "Μακεδονία” το αντίστοιχο διάστημα, αυξήθηκαν κατά 23,2%. Παράλληλα οι 80 κινηματογραφικές και οπτικοακουστικές παραγωγές που φέραμε και γυρίζονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιούργησαν 4.000 νέες θέσεις εργασίας, 145 εκατομμύρια ευρώ έσοδα και 110.000 διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία μας. Ταυτόχρονα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί 152 νέα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού. Και βέβαια, στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας είναι η ανάπτυξη όλων των εναλλακτικών και εξειδικευμένων μορφών τουρισμού, από τον θρησκευτικό και ιστορικό τουρισμό, μέχρι το χειμερινό, τον περιηγητικό, τον αγροτουρισμό, το συνεδριακό, τον ιατρικό και τον ιαματικό τουρισμό και φυσικά τον γαστρονομικό τουρισμό με συνεργασία και κίνητρα για την ενθάρρυνση και την υποστήριξη των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που με όραμα, μεράκι και φαντασία, εξελίσσουν διαρκώς τη γαστρονομία στην Κεντρική Μακεδονία. "Το καλό φαγητό είναι θεμέλιο ευτυχίας”, είχε πει ένας φημισμένος σεφ. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι "είναι και θεμέλιο επιτυχίας” στην Κεντρική Μακεδονία με τη Μακεδονική Κουζίνα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.