"Olithea": Ο "υγρός χρυσός" από την Κέρκυρα

Γέννημα θρέμμα Κερκυραίος, ο Άγγελος Ανδριώτης τιμά με μεράκι την πατρογονική γη και τους καρπούς της φέρνοντας στο φως ένα εξαιρετικό προϊόν από την αυτόχθονη ποικιλία «λιανολιά».

Olithea © Μελίνα Φωτεινού

Ο Άγγελος Ανδριώτης ελαιοποιεί στο νησί των Φαιάκων με στόχο την παραγωγή ενός εξαιρετικής ποιότητας βιολογικού προϊόντος και την σταθερή εξέλιξή του σε επιτυχημένο εξαγώγιμο αγαθό με υψηλή υπεραξία. Ο λόγος για το "Olithea", που παράγεται με γνώση, φροντίδα και όραμα από τους οικογενειακούς του ελαιώνες στον Άγιο Ματθαίο. "Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τις ελιές μας ήταν στο καθημερινό τραπέζι μας, όπως είναι για κάθε ελληνική οικογένεια. Ζυμωνόμαστε μαζί του, αιώνες τώρα. Η κάθε μέρα έχει άλλη αξία όταν ξυπνάς μέσα στη φύση, μιλάς με τα δέντρα σου και φτιάχνεις κάτι τόσο μοναδικό όσο το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό μας. Αυτό είναι το δώρο μας σε όλο το κόσμο", επισημαίνει ο κος Ανδριώτης που μιλά για τα ελαιόδεντρά του στοργικά, όπως ένας πατέρας για τα παιδιά του, τονίζοντας το πόσο απολαμβάνει την κάθε στιγμή της επαφής με τη φύση.

Olithea
© Μελίνα Φωτεινού

Olithea
© Μελίνα Φωτεινού

"Η λιανολιά δεν είναι εύκολη ούτε βολική. Πρέπει να την κερδίσεις και να σε εμπιστευτεί γιατί μόνο τότε θα ξεδιπλώσει όλες τις γευστικές και αρωματικές αρετές της. Ο οικογενειακός μας ελαιώνας έχει γύρω στα 870 αιωνόβια ελαιόδεντρα, κάποια από τα οποία είναι και περίπου 1.000 ετών. Αυτά μας μεγάλωσαν. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μας σήμερα φτάνουν τα 160 στρέμματα με 3.500 χιλ. βιολογικά πιστοποιημένα ελαιόδεντρα. Εφαρμόζουμε σύγχρονες μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας παράγοντας ένα προϊόν πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Συνεργαζόμαστε με κάθε ελαιόδεντρο προσφέροντάς του την προσοχή που αρμόζει σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Επειδή δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα δεν σημαίνει ότι δεν αισθάνεται ή δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του. Αν πραγματικά του δώσεις την προσοχή σου, σχεδόν θα το ακούσεις να σου ψιθυρίζει τις ανάγκες του. Ουσιαστικά το εξυπηρετούμε, δεν μας ανήκει, είμαστε παροδικά μαζί του, οφείλουμε να το σεβαστούμε και αυτό ακριβώς μας ανταποδίδει. Θέλουμε λοιπόν τα δέντρα μας να είναι ευτυχισμένα για να παράγουν και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κορυφαίας ποιότητας, γι’ αυτό και η καλλιέργεια είναι αυστηρά οργανική. Δεν τα εξοντώνουμε. Εξάλλου, ένα ευεργετικό για την υγεία προϊόν δεν μπορεί να περιέχει χημικά. Η ποιότητα σε όλα τα επίπεδα είναι μονόδρομος για την ανάδειξη κάθε προϊόντος. Αν σε εθνικό επίπεδο επιμείνουμε σε αυτό, σε μερικά χρόνια θα είμαστε διεθνώς θετικό σημείο αναφοράς", συμπληρώνει. Όσο για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, ελαφρά πικρό, πικάντικο και φρουτώδες, αποτυπώνει εκφραστικά το κορφιάτικο τερουάρ με αρώματα και διακριτικές νότες της ντόπιας παραγωγής όπως αγκινάρα, σύκο, αμύγδαλο. 

Olithea
© Μελίνα Φωτεινού

Το "Olithea" εξάγεται πλέον σε 17 χώρες ενώ στην Ελλάδα το βρίσκουμε σε επιλεγμένα deli, εστιατόρια με olive oil bars και πεντάστερα ξενοδοχεία. Olithea.gra

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.