"Vanderveen": Αστέρι Michelin για το ανερχόμενο ιδιότυπο εστιατόριο του Γιώργου Κατάρα

Το funky fine dining ιδιωματικό εστιατόριο του Γιώργου Κατάρα στο Άμστερνταμ πήρε φέτος αστέρι Michelin. Όποιος θέλει να το χαρεί, προλαβαίνει για 3 βδομάδες ακόμα!

Vanderveen Dimitris Antonopoulos

Όταν πήγα το Νοέμβριο του 2021 στο "Vanderveen", το ανερχόμενο ιδιότυπο εστιατόριο του Γιώργου Κατάρα στο Άμστερνταμ, έφυγα σίγουρος με την εντύπωση ότι αξίζει σίγουρα αστέρι Michelin. Η φάση εκεί είναι μια μοναδική εμπειρία που συνοψίζει με πολύ ιδιοσυγκρασιακό τρόπο αυτό που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως funky fine dining με αστεράτη κουζίνα και πλύ χαλαρή ατμόσφαιρα.

Vanderveen
Dimitris Antonopoulos

Γέννημα των δυσκολιών της πανδημίας, ένα παλιό καφέ μετατράπηκε σε ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο που στην κουζίνα του είναι ζωγραφισμένος ο Ray Charles και στο πλάι της πίσω απ' το μπαρ βρίσκονται δύο πικάπ, όπου ο Κατάρας παίζει μαύρα βινύλια σε ρόλο dj μοιράζοντας το χρόνο του με το μαγείρεμα! Αυτό το ασυνήθιστο εστιατόριο, που διευρύνει την κλασσική έννοια του εστιατορίου, πήρε φέτος αστέρι Michelin αφού προηγουμένως είχε κερδίσει την αγάπη και το σεβασμό των ΜΜΕ και του κοινού στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Vanderveen
Dimitris Antonopoulos

"Προσπαθήσαμε πάρα πολύ για να ανεβάσουμε κι άλλο την κουζίνα μας, επιμείναμε στις λεπτομέρειες εξελίσσοντας κάθε αλλαγή προς τα πάνω. Στη μικρή μας κουζίνα αυτό απαιτούσε διπλή προσπάθεια, σα να κυνηγούσαμε 2 αστέρια∙ ήταν σα να τρέχαμε μαραθώνιο με παντόφλες!" μου λέει ο σεφ που μετά τη διαδρομή του στις κουζίνες κορυφαίων ευρωπαϊκών εστιατορίων κυνήγησε και έπιασε το όνειρό του. Και στην Ελλάδα απολαύσαμε την εξαιρετική κουζίνα του, καθώς τη σεζόν 2021 – 22 είχε και την ευθύνη της αθηναϊκής "Hytra", αλλά και το 2018 στην τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων μαζί με άλλους νέους Έλληνες σεφ.

Vanderveen
Dimitris Antonopoulos

Και τώρα η βόμβα! Δυστυχώς, μάλλον το "Vanderveen" κλείνει σε τρεις βδομάδες! Τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της πορείας του παρά το αστέρι και το ότι κάθε μέρα είναι γεμάτες οι τριάντα καρέκλες του. Αν βρεθείτε αυτό το διάστημα στο Άμστερνταμ μη χάσετε την ευκαιρία να το χαρείτε. Όσο για τον Κατάρα θα τον δούμε μάλλον σε κάποια pop – up το καλοκαίρι στα μέρη μας και θα ήταν μεγάλη χαρά να δούμε τη φάση του "Vanderveen" μόνιμα στην Αθήνα. Άκουσα επίσης ότι ο Momo, ο εξαιρετικός σομελιέ του με τεράστια εμπειρία –στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2022, το "Geranium" στην Κοπεγχάγη μεταξύ άλλων- θα έρθει για το καλοκαίρι  στη "Σπονδή".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Leandro Carreira και Πέτρος Δήμας σε 4 Hands dinner στο ‘Makris Athens’

Μία ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία στο βραβευμένο εστιατόριο, την Τετάρτη 22 Μαΐου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
19/05/2024

Το Greek Chefs Abroad του Ομίλου "MarBella Collection" επιστρέφει για 4η συνεχόμενη χρονιά

Τέσσερις διάσημοι Έλληνες chefs του εξωτερικού θα δημιουργήσουν μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία, εμπνεόμενοι από τις ελληνικές τους ρίζες και τις διεθνούς εμβέλειας εμπειρίες τους.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.