"Malabar": 10 νόστιμα χρόνια αλά Γιακαλής

Το μενού που σερβίρεται αυτήν την εποχή στο όμορφο εστιατόριο του ξενοδοχείου «The Margi» της Βουλιαγμένης έχει χαρακτήρα επετειακό, σταχυολογώντας χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ του βραβευμένου σεφ Παναγιώτη Γιακαλή.

malabar1

Την πρώτη του δεκαετία συμπληρώνει φέτος ο Παναγιώτης Γιακαλής στο τιμόνι του όμορφου "Malabar" αλλά και στον ρόλο του executive chef του πολυτελούς ξενοδοχείου "The Margi" της Βουλιαγμένης που το φιλοξενεί. Μια δεκαετία γόνιμη αν μη τι άλλο, μια και η συνεργασία του πολύ ταλαντούχου σεφ με τους αδερφούς Αγιοστρατίτη που έχουν το ξενοδοχείο γέννησε επιπλέον το χρυσοσκουφάτο ρεστοράν "Patio" σε μια κρυμμένη αυλή εντός του, αλλά επεκτάθηκε και έξω από αυτό, με τη δημιουργία των εστιατορικών instant hit "Krabo" και "Akti" στη Βουλιαγμένη, και βεβαίως της Margi Farm στα Καλύβια. Αυτή η τελευταία μάλιστα βρίσκεται σε φάση μεγάλης επέκτασης και θα μας συστηθεί εκ νέου αγνώριστη τον Μάιο, ενώ μεγάλες αλλαγές δρομολογούνται προσεχώς και στο "Malabar" όπως μου εκμυστηρεύεται ο σεφ το βράδυ που επισκέπτομαι το εστιατόριο. 

malabar2

Μπροστά μου έχει καταφτάσει εντωμεταξύ μια υπέροχη κοτόσουπα με λαχανικά γλασέ που θυμίζει βουτυράτο πικάντικο βελούδο κι έχει για συνοδεία τραγανή μπρουσκέτα με ένα εξίσου βελούδινο πατέ από το συκώτι του πουλερικού. Πρόκειται για ένα πιάτο που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2021 και φιγουράρει ψηλά ψηλά στο πλούσιο φετινό μενού που έχει χαρακτήρα επετειακό, κάνοντας στάσεις σε χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ του σεφ που αναγράφονται στον κατάλογο με τη χρονιά της εμφάνισης τους και συνδυάζουν όμορφα το comfort στοιχείο με πινελιές έντεχνες στη λογική της μοντέρνας μπιστρονομίας: πιτάκια με εξαιρετικό μπακαλιάρο tempura, αγιολί και ταρτάρ παντζαριού που θυμίζουν τραπέζι της 25ης Μαρτίου τυλιγμένο σε tacos (2019), πικάντικο μοσχαρίσιο ταρτάρ με μουστάρδα Dijon που κάθεται πάνω σε κρακελαριστό "ψωμί" από τερίνα πατάτας (2020), τραγανά σπαράγγια με jamon, παρμεζάνα και αυγό σε κρούστα ψωμιού, που προσφέρουν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με τις υφές (2014). 

malabar3

Ανοίγοντας το κεφάλαιο των ζυμαρικών δεν γίνεται να μη σταθώ στην πληθωρική νοστιμιά του κριθαρότου με παντζάρι που δυναμιτίζεται με κρέμα σκόρδου και καπνιστό χέλι και βεβαίως στα εξαιρετικά χειροποίητα νιόκι με κρέμα παρμεζάνας και δυνατή τρούφα που αμφότερα ξεκίνησαν την καριέρα τους το 2012 και ειδικά το δεύτερο δεν έπαψε στιγμή να σερβίρεται στο εστιατόριο, αποτελώντας πια σήμα κατατεθέν του. Από την άλλη, το χεράκι αρνιού με πουρέ ρεβυθιού, ελιές και ντομάτα κονφί (2013) ναι μεν εκπέμπει φινετσάτη γεύση γης αλλά το κρέας δείχνει να αποζητά λίγη παραπάνω υγρασία, οπότε χαίρομαι περισσότερο το ζουμερό και χυμώδες χριστόψαρο που έρχεται ψημένο ολόσωστα, πάνω σε ένα ευγενικώς ξινό φρικασέ μανιταριών (2017). 

Το γλυκό φινάλε έχει κι αυτό τα δικά του θέλγητρα, είτε προτιμήσετε το μιλφέιγ με φίνα κρέμα εσπεριδοειδών και παγωτό Grand Marnier (2014) είτε την tarte tatin με τα έξοχα καραμελωμένα φύλλα σφολιάτας και την αλμυρή καραμέλα που της πηγαίνει πολύ (2021). 

Περισσότερες πληροφορίες

Malabar

(ξεν. «The Margi») Λητούς 11, Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.